Cu capul în nori, cu memoria în cloud

Octavian PALADE
24 aprilie 2017
Cu capul în nori, cu memoria în cloud jpeg

Dacă Internetul ar înceta să mai funcționeze, tu cîte lucruri ai mai ști? Am ajuns la vîrsta de 27 de ani și memoria mea este formată din amintirile pe care le-am adunat pînă pe la 17 ani – clare, definite, detaliate – și dintr-o serie de cuvinte cheie pe care le folosesc pentru a accesa amintirile de la acea vîrstă în sus. Sînt cu capul în nori, adică în cloud. 

Întreabă-mă care sînt toate personajele din serialul Lost și ți le voi enumera fără nici un fel de problemă, eventual și în ordinea în care au murit (okay, poate exagerez un pic). Întreabă-mă ce serial am terminat de văzut săptămîna trecută și va trebui să mă uit în istoricul de pe Netflix pentru a-ți putea răspunde. În 2017, consumăm atît de multă informație încît nu mai apucăm să o digerăm pe de-a întregul și nu mai avem de ce să o memorăm.

Am văzut serialul Lost la televizor – era difuzat săptămînal și la oră fixă intram în casă sau lăsam orice altceva făceam și mă uitam, timp de cîteva zeci de minute întrerupte de pauze publicitare, la singura producție care mă interesa. Aveam cam 16 ani și Internetul era, pentru mine, ceva ce văzusem doar în Internet cafe-uri. Aveam PC de cîțiva ani, dar era folosit pentru școală și pentru cîteva jocuri. Nu știam ce sînt alea torrente, termenul de video-on-demand nu cred că ajunsese în România, iar filmele la care aveam acces erau luate pe CD de la băieții care aveau acces la DC++ și ODC sau închiriate. Conținutul la care aveam acces era infim comparat cu cel pe care îl accesez azi. Aveam mintea „odihnită”, cum s-ar zice.

Poate de aia încă știu numărul de telefon al prietenei din liceu, numele întregi ale tuturor colegilor din școala generală și din liceu, zilele de naștere ale prietenilor din copilărie și fel de fel informații  ce țin de biologie, chimie, fizică, istorie, precum și versuri din diverse poezii. Sînt informații care nu îmi mai folosesc în prezent, cu toate că au rămas acolo. Întreabă-mă cum îl cheamă pe directorul companiei X cu care am avut interviu săptămîna trecută și va trebui să-mi dai trei secunde, ca să-l găsesc pe Google. Nu aș ști să-ți zic cîte seriale am văzut în ultimele luni, despre ce au fost cele 20+ articole pe care le-am citit de dimineață, în ce loc și la ce oră am o întîlnire în această seară.

Memoria mea nu s-a alterat cu timpul, ci doar și-a modificat funcționarea. Nu o zic eu, ci oamenii de știință. Ei numesc acest fenomen „amnezie digitală” și pe scurt se manifestă în următorul fel: odată cu accesul la Internet, cu apariția smartphone-urilor, tabletelor, cu propagarea tehnologiilor WiFi, 3G, 4G, oamenii consumă din ce în ce mai multe informații, iar creierul uman nu poate stoca toată avalanșa de detalii pe care o aruncăm înspre el. Așadar, a trebuit să se adapteze și acum nu mai stochează informații concrete (cum ar fi un număr de telefon) ci cuvinte cheie pe care le poate folosi pe anumite platforme online pentru a găsi ușor informațiile de care are nevoie.

Creierul uman a creat SEO, SEO a modelat creierul uman

SEO vine de la Search Engine Optimization și este un termen folosit în mediul online pentru a defini operațiunea de a optimiza un text pentru ca motoarele de căutare să-l vadă cu ușurință și pentru ca oamenii să îl găsească rapid. SEO este o tehnică folosită frecvent de business-uri și publicații (inclusiv de către Playtech), este o tehnică concepută de creierul uman, dar una care a ajuns să remodeleze modul în care gîndim.

Asta nu este un lucru pe care îl spun experții, e un lucru pe care l-am observat eu. Pe parcursul timpului, am devenit atît de bun în a căuta informații pe Internet, încît mi-ar fi greu să mă readaptez la limbajul natural în online. De exemplu, dacă vreau să aflu cît costă Samsung Galaxy S8 în România și cînd va fi disponibil la precomandă, voi căuta pe Google „preț Samsung Galaxy S8 precomandă România”. Nu voi căuta „cît costă Samsung Galaxy S8 în România și cînd îl voi putea cumpăra la precomandă”.

Oricît de inteligent ar fi devenit Google în ultimii ani, încă nu știe să ofere rezultate precise la căutări făcute în limbaj natural. Se bazează pe cuvinte cheie și pe combinații, iar oricine apelează des la Google a învățat acest lucru și s-a adaptat la acest mod de a accesa informațiile.

Memoria noastră s-a mutat în cloud, iar creierul nostru a învățat cum să o apeleze prin comenzi scurte. O căutare în contacte – chiar și de pe laptop, nu mai depind de telefon – după „Vlad” îmi arată rapid numărul lui Vlad Andriescu, și nu mai trebuie să-l memorez. O căutare de genul „LG G6 site:gsmarena.com” îmi pune la dispoziție toate specificațiile telefonului, dacă am nevoie să le menționez într-un articol, iar orice dispută privind apariția unui actor într-un serial se rezolvă cu o interogare rapidă pe site-ul IMDB.com.  Versurile de la melodiile care îmi plac le găsesc rapid, cu toate că încă știu toate versurile de la Linkin Park – „In the end”, iar citatele din filmele noi sînt și ele la cîteva click-uri distanță, cu toate că aproape tot scenariul de la Fight Club e încă în creierul meu. Nu mai țin minte fraze, versuri, sume, valori, nume, știu doar stări pe care le transpun în cuvinte cheie. Sînt memoria schimbătoare a lui Jack.

Memoria din nor și noile generații

Cazul meu, al celor de vîrsta mea, al celor mai în vîrstă este unul relativ fericit. Multe dintre cunoștințele acumulate pe parcursul liceului au rămas acolo și am trecut și de examenele care presupuneau accesarea acelor cunoștințe fără ajutorul unei „cîrje” online.

Dar generațiile actuale pornesc la drum cu smartphone-uri, tablete și acces nelimitat la Internet. Cum le poți cere să memoreze poezii cînd societatea i-a învățat pe cei mici cum să găsească acele poezii în trei timpi și trei mișcări? Pentru ce să le ceri copiilor din zilele noastre să învețe toate elementele din tabelul lui Mendeleev cînd există o aplicație pentru asta?

Unul dintre citatele lui Einstein spune așa: „De ce să memorezi ceva cînd poți căuta acel lucru într-o carte?” (am găsit citatul pe Google scriind „memorize albert einstein quote”). Așadar, problema memoriei „externalizate” nu este una specifică Internetului, ci, probabil, există de cînd au fost inventate hîrtia și instrumentele de scris.

Totuși, nu putem ignora dimensiunea prezentă a fenomenului și poate că e timpul pentru o schimbare majoră în ceea ce privește educația și cerințele care se dau la examene. Dar asta este o altă discuție.

De unde a pornit acest text? De la o călătorie în China unde m-am trezit (timp de multe ore pe zi) fără acces la memoria din nor și am realizat cît de dependent sînt de Internet din punct de vedere al cunoștințelor. Este acesta un lucru bun sau un lucru rău? Nu aș ști să spun. Deocamdată, faptul că nu trebuie să memorez absolut toate specificațiile tehnologiilor despre care scriu mă avantajează – nu aș vrea să devin un almanah ambulant de smartphone-uri. Dar dacă ar fi ca Internetul să se închidă, cu ce aș mai rămîne? Cu amintirile din liceu și cu foarte multe stări catalogate sub forma unor cuvinte cheie.

În cazul în care vreți să găsiți acest articol cu ușurință, căutați în Google: [ ”memorie nor cloud Octavian Palade” site:playtech.ro ] cu tot cu ghilimele.

Octavian Palade este redactor-şef Playtech.ro.

Articol preluat de pe playtech.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

pasageri zaventem bruxelles aeroport belgia foto ap
Atenţionare de călătorie MAE pentru românii care se află, tranzitează, sau vor să călătorească în Belgia
Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe românii care se află, tranzitează, sau intenţionează să călătorească în Regatul Belgiei că joi, 12 septembrie, pe aeroportul Charleroi va avea loc o grevă de 24 de ore.
Tatarusanu CAPTURA TV jpg
Ciprian Tătăruşanu şi-a anunţat finalul carierei: mesajul emoționant al fostului internațional
„Tătă“ a ajuns la concluzia că e momentul să încheie socotelile cu sportul de performanță.
perchezitii 4 iulie Politia romana jpeg
Polițiști atacați de rudele unui băiat de 14 ani după ce minorul a fost prins la volan
Un băiat de 14 ani a fost prins de poliţişti, miercuri seară, la volanul unui autoturism, pe o stradă din municipiul Turnu Măgurele. Familia băiatului a devenit recalcitrantă, iar una dintre rude i-a atacat pe agenți.
Mircea Geoana foto FB jpg
Mircea Geoană gafează de la primul interviu în calitate de candidat. I-a urat defunctului Rege Mihai I „sănătate”
Mircea Geoană a avut miercuri seara primul interviu în calitate de candidat oficial la prezidențiale, și din păcate nu s-a remarcat prin promisiuni ci prin bâlbe. Fostul secretar general adjunct al NATO i-a urat „multă sănătate” Regelui Mihai I, care a murit acum șapte ani.
kursk / FOTO Getty Images
Câștigurile rușilor după contraatacul asupra forțelor ucrainene din regiunea Kursk. Unde a greșit Kievul?
Armata rusă a lansat o contraofensivă în partea de vest a teritoriului controlat de trupele ucrainene în provincia Kursk, pentru a încerca să expulzeze de acolo trupele ucrainene pătrunse pe teritoriul rus în ofensiva surpriză demarată pe 6 august în acest teritoriu de graniţă.
lidia buble jpg
Pe ce a putut Lidia Buble să plătească 52 de lei la magazin! Produsul acesta i-a dat dependență
Pe ce a putut Lidia Buble să plătească 52 de lei la magazin! Produsul acesta i-a dat dependență!
racheta Soiuz lansata de Rusia spre SSI FOTO NASA png
Rusia a lansat o rachetă Soiuz cu doi ruşi şi un american la bord
Rusia a lansat miercuri capsula spaţială Soiuz MS-26, care duce către Staţia Spaţială Internaţională (SSI) trei astronauţi, respectiv doi ruşi, Alexei Ovcinin şi Ivan Vagner, şi un american, Donald Pettit.
depression 2912424 1280 jpg
Un bărbat susține că de 12 ani doarme doar 30 de minute pe noapte. Secretul care îl ajută să nu fie obosit
Un japonez în vârstă de 40 de ani a uimit o lume întreagă, după ce a dezvăluit că doarme doar 30 de minute pe noapte. Bărbatul care lucrează ca antrenor de fitness spune că și-a obișnuit organismul astfel, pentru a-și prelungi durata de viață.
Mircea Geoana foto FB jpg
Geoană explică de unde are bani de campanie ca independent. Ce spune despre cumnatul Ionuţ Costea
Prezent în platoul Știrilor ProTV, Mircea Geoană - care și-a anunțat miercuri candidatura la alegerile prezidențiale - a fost întrebat de Andreea Esca de unde are bani pentru campania electorală.