Criza de fecioare

28 iulie 2010
Cultură mare, monşer! jpeg

(Apărut în Dilema veche, nr.108, 17 februarie 2006)

Revin cu o notă de subsol la caricaturile din ziarul danez atît de popular în lumea arabă. Un desen (la fel de stîngaci ca restul) îl arăta pe Profetul Mohamed într-o prea puţin clericală stare de agitaţie. Primea, la uşa raiului, un şir de drept-credincioşi, ce pluteau binedispuşi pentru că-şi îndepliniseră misiunea de pe Pămînt. Centurile cu explozibili lămureau şi caracterul misiunii. Numai că Profetul era îngrijorat: "Mai uşor, zicea el, nu mai avem fecioare!". Grav lucru! Potrivit Coranului, fecioarele sînt principala răsplată pentru musulmanii ce binemerită un loc în paradis. Să-ţi iei viaţa alături de necredincioşi, să te laşi găurit de cuie ruginite şi pilitură de fier, pentru ca, în final, huriile să absenteze, iată o încălcare de contract! Pentru creştini, care au un număr uriaş de bancuri cu Dumnezeu şi Sfîntul Petru, asta n-ar părea o blasfemie majoră. Islamul este însă de altă părere, de unde şi periculoasa popularitate a modestului caricaturist. (Glorie parafată şi de reţeaua franţuzească Carrefour, care s-a debarasat bărbăteşte, peste noapte, de toate produsele daneze.) Dar nu despre asta vreau să scriu.

În august 1997, cînd omenirea lăcrima pentru Lady Di şi egipteanul ei iubit, revista americană Harper's Bazaar făcea cronica unei premiere - filmul Shaheed (Luptătorii), în regia lui Dan Setton. Un documentar despre atentatorii sinucigaşi. Harper's reproducea şi un dialog din film, interviul luat palestinianului Rashid Sakher, un membru al Jihadului Islamic care nu apucase să execute crima comandată. Poliţia israeliană îl arestase în 1996, chiar înainte de a se arunca în aer împreună cu civilii dintr-un autobuz. Desenul din Jyllands-Posten mi-a adus aminte nu atît de film (nici nu l-am văzut), cît de acest dialog halucinant. Am căutat revista, iată un extras:

"SETTON: Cum ai fost recrutat de Jihadul Islamic? Ce ţi-au spus? SAKHER: Mi-au spus că voi fi martir, că voi muri pentru Allah. Mi-au spus că, devenind Ťshaheedť, toată familia mea va ajunge în Paradis, iar eu mă voi căsători acolo cu 72 de fecioare. Mi-au mai spus că explozia e plătită cu 6.000 de dolari. Banii îi primea familia mea după ce muream. Ce vrea Jihadul Islamic? Jihadul Islamic luptă pentru distrugerea Israelului şi va ataca obiective israeliene în toată lumea, pînă cînd Israelul se retrage din Palestina şi Palestina va fi eliberată în totalitate, pînă la mare. Tu, personal, îi urăşti pe evrei? Da, îi urăsc. Ne-au luat pămîntul. Ştii versetul din Coran care interzice uciderea femeilor, copiilor şi bătrînilor? Nu există aşa ceva. Nu există aşa ceva în Coran? Nu. La ultimul atentat din Ierusalim, au murit femei şi copii? Nu ştiu cine era acolo. Dar ştiu că au murit nişte soldaţi evrei în lupta de la Beit Lid. Soldaţi care erau instruiţi să ucidă palestinieni. Bine, dar sînt milioane de soldaţi evrei. O să-i omorîţi pe toţi? Ştii ce-a zis Profetul? De fiecare dată cînd un evreu vede un musulman, nu se gîndesc decît cum să se omoare unul pe altul. Şi tot Profetul, odihnească-se-n pace, a spus că atacurile musulmanilor împotriva necredincioşilor nu trebuie să înceteze nici un ceas. Nu trebuie să stăm degeaba nici măcar un ceas. Rashid, ce-ţi lipseşte cel mai mult la închisoare? Fotbalul. Care jucători îţi plac în campionatul israelian? Reuven Atar de la Haifa, Al Rahi de la Betah Tikva, Haisham Zohabi de la Be'er Sheva, Zahi Armeli de la Tibeh. Dintre evrei - Ronnie Rosenthal, Ronen Harazi, Itzhak Zohar. Cum e fotbalul din Israel faţă de cel din teritoriile ocupate? La noi, în teritorii, e vai de lume. Nu e nici la nivelul minim. Sînt foarte multe de făcut, dar nu poţi să urci toate treptele dintr-o dată. Pot să-ţi pun o întrebare dificilă? Dă-i drumul. Dacă Jihadul Islamic ţi-ar cere să comiţi un atac terorist pe un stadion mare de fotbal, unde sînt mulţi evrei, ce-ai face? Nu. N-aş putea să fac asta. Bine, dar sînt evrei. Necredincioşi. Da, aşa e. Dar pe un stadion de fotbal... Nu, n-aş putea."

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Secretele şi costurile unei case ecologice din paie. Este ca pe vremea bunicilor şi are consum de garsonieră
O familie din Botoşani îşi construieşte propria casă eco, din lut şi baloţi de paie, după modelul locuinţelor ţărăneşti de acum un secol. Avantajele sunt nenumărate, spune bărbatul, inclusiv costurile la utilităţi fiind comparabile cu cele ale unei garsoniere.
image
Momentul de glorie în care România a fost pe locul 2 în lume la Olimpiadă, după SUA. De ce a sfidat Ceauşescu Rusia
La Olimpiada  de vară din 1984, din Los Angeles, România a adus acasă 53 de medalii, situându-se pe locul 2 în lume, după SUA. Participarea la evenimentul sportiv a reprezentat o sfidare la adresa Rusiei, care a făcut presiune asupra lui Ceauşescu pentru a boicota evenimentul. Argumentul care l-a convins pe dictator, pe lângă cei 120.000 de dolari primiţi pentru participare, a avut legătură cu contextul economic din ţară.
image
Câmpurile morţii de sub mall-urile din Ploieşti. Descoperire făcută de arheologi
Extinderea municipiului Ploieşti spre comunele Blejoi sau Aricheştii Rahtivani a scos la iveală un veritabil câmp al morţii, care ascunde deopotrivă comori unice, vechi de mii de ani, dar şi informaţii relevante despre o civilizaţie demult apusă.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.