Crescuţi pentru a fi liberi. 12 poveşti din Europa de Est

30 octombrie 2019
Crescuţi pentru a fi liberi  12 poveşti din Europa de Est jpeg

„În 2018, la Praga, am prezentat un documentar radio, bazat pe o poveste petrecută în anii ’90, în România. Am primit două feluri de reacții: din Europa de Vest şi din cea de Est. Chiar atunci am avut intuiția proiectului, ca o dorință niciodată exprimată de a găsi căi de comunicare cu cei crescuți într-un mediu socio-istoric asemănător cu al meu. Mi-a devenit clar că împărțim o istorie comună, pentru care nu avem spații de discuție.” spune Maria Balabaş, iniţiatoarea Crescuți pentru a fi liberi, unul dintre proiectele speciale Radio România Cultural din 2019. Această dorinţă de a asculta şi de a cunoaşte poveşti personale ale Europei de Est a avut ecou şi 11 radiouri s-au alăturat iniţiativei. Împreună, documentarele radio crează o naraţiune proprie, deopotrivă nostalgică şi critică, recreând şi punând în discuţie o lume aproape dispărută, din care o întreagă generaţie şi-a preluat ideile despre libertate, individualitate, valori.       

„Generația noastră, marcată de migrație, este împărțită în cei care au plecat și cei care au rămas, și este definită de copilăria trăită aici, în haosul anilor 90. De sărăcia din perioada de tranziție, dar și de tot ce venea nou spre noi: filme americane, muzică britanică și pop culture de tot felul, pentru prima dată liber, fără cenzură.  În proiectul Crescuți pentru a fi liberi am intrat, alături de Maria, în primul rând pentru a mă dumiri eu, personal, dacă putem vorbi despre o generație comună a Europei de Est și ce îi definește pe tinerii din România care au crescut în democrație?’’, spune George Gîlea, cel care dezvoltă, împreună cu Maria proiectul. Pentru George devine importantă şi cunoaşterea altor şcoli de creaţie radiofonică, despre care, de altfel, ştim prea puţine şi crede că acum vom lua contact cu unele dintre cele mai creative minţi din domeniul radioului din această parte a Europei.  

Pe 9 noiembrie, Radio România Cultural organizează un eveniment dublu: la Sala Mică Arcub Gabroveni, de la ora 18, va avea loc audiţia cu public a documentarelor, dublată de transmisiunea live, la radio. În felul acesta, poveştile vor crea spaţiul comun necesar reflexiei asupra celor 30 de ani trecuţi de la căderea Zidului Berlinului. „A fost ideea lui George să facem o audiţie publică şi cred că ea devine din ce în ce mai necesară proiectului Crescuţi pentru a fi liberi, aproape simt că face parte din identitatea lui. Ascultăm împreună radio, ca pe vremuri, creăm o comunitate în jurul propriilor noastre istorii. Nici atunci, nici acum, nu eram şi nu suntem singur”, spune Maria Balabaş.

La această celebrare participă toate ţările implicate, iar documentarele radio vor fi difuzate în aceeaşi zi de fiecare post în parte, ceea ce înseamnă că ascultători radio din toate aceste ţări vor asculta în acelaşi timp poveştile acestei generaţii. Au răspuns şi au trimis creaţii radio originale Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Serbia, Ucraina, Lituania, Cehia, Germania şi Polonia. Radio România Cultural contribuie cu documentarul Vlad, despre care Maria Balabaş, autoarea lui spune: „Pe un ton confesiv şi auto-ironic pe alocuri, Vlad vorbeşte despre viaţa lui şi cred că în idealurile, dezamăgirile şi emoţiile lui, suntem atâţia care ne recunoaştem.”

Proiectul a fost prezentat şi în cadrul conferinţei Media 2020, unde a fost apreciat de Graham Ellis – Deputy director, BBC Radio. „Cred că este cea mai interesantă iniţiativă, pentru că putem asculta reflecțiile personale ale oamenilor despre ceea ce s-a întâmplat  în acea perioadă. Mai devreme spuneam că, pe când eram tânăr și era perioada comunistă,  nu mi-am imaginat niciodată că voi veni vreodată la București și voi susține un discurs ca cel de astăzi, pentru că în acea vreme, viețile noastre, ale celor din Vest și ale celor din Est erau atât de separate. Cred că acest proiect este o minunată oportunitate de a arăta cum viețile noastre s-au schimbat în bine.”

Ideea Crescuţi pentru a fi liberi. Poveşti din Europa Centrală şi de Est îi aparţine Mariei Balabaş şi este dezvoltată împreună cu George Gîlea, cu sprijinul Departamentului Relaţii Internaţionale Radio România.

Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.
pexels engin akyurt 2952871 jpg
Top 7 cărți de istorie pe care trebuie neapărat să le citești
Acum îți oferim șapte propuneri de cărți care nu trebuie să lipsească din biblioteca ta.

Adevarul.ro

image
Dronele tehnologice, soluția cea mai eficientă la criza de angajați din agricultură. „Nu mai are cine mulge o oaie!”
Utilajele de ultimă generație și softurile inteligente sunt pregătite să suplinească lipsa tot mai acută a angajaților din domeniul agricol. Potrivit specialiștilor, o dronă, de exemplu, poate înlocui câteva utilaje, dar și doi-trei angajați. În plus, e o soluție mult mai economică pentru fermieri.
image
Descoperire de groază: un șarpe s-a refugiat de viscol în apartamentul unor constănțeni
Un apel mai puțin obișnuit a venit astăzi pe numărul unic de urgență 112: o familie din Constanța a cerut ajutor, după ce a descoperit un șarpe, ascuns după comoda din hol.
image
Cel mai lung pod arc din România a fost deschis circulației: „Este un proiect 100% românesc” VIDEO
Podul în lungime de 170 de metri a fost construit de o echipă românească și a costat 46 de milioane de lei.

HIstoria.ro

image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.
image
Cum a fost reclasificat un împărat roman ca femeie? Controversele antice și ce a dus la această decizie
Muzeul North Hertfordshire a luat decizia invocând mai multe dovezi în acest sens, inclusiv faptul că textele clasice susțin că împăratul a spus o dată „nu îmi spuneți Domn, întrucât sunt o Doamnă”. „Este doar politicos și respectuos să fim sensibili față de identificarea pronumelor pentru persoane