Cowboy and angel

Gilia CRĂCIUN
17 ianuarie 2017
Cowboy and angel jpeg

În urmă cu aproape o lună, în ziua de Crăciun, fiica mea m-a provocat să jucăm Akinator, o aplicaţie „deşteaptă”, care ghiceşte personajul real sau imaginar la care te-ai gîndit, pe baza unor întrebări generate automat. După o scurtă ezitare între industria filmului şi cea muzicală, l-am ales pe George Michael, dintr-un impuls care nu îmi e clar, mai ales că de ani buni artistul britanic intrase într-un con de umbră. Probabil însă că subconştientul meu a fost manipulat de posturile de radio comerciale, fiindcă, nu-i aşa, nu există Crăciun fără „Last Christmas” repetat obsesiv. De data asta însă nu ştiam că last urma să fie chiar the last.

Aplicaţia a ghicit pînă la urmă la cine mă gîndisem, dar mai greu decît mă aşteptam, şi am crezut că, poate fără să vreau, răspunsesem greşit la unele întrebări. A doua zi de dimineaţă urma să aflu că cel puţin la una dintre ele greşisem: dacă personajul este în viaţă sau nu. Vestea că George Michael murise era peste tot în presă. Mai ales în cea britanică. Întîmplarea a făcut să mă aflu în ziua următoare la Londra, şi primul ziar pe care l-am deschis avea pe prima pagină poza lui. De data asta nu era vorba despre un nou scandal legat de droguri sau sex. Ci de prea multă linişte.

Dispariţia lui neaşteptată a umbrit într-o oarecare măsură, pentru unii, inclusiv pentru mine, bucuria Crăciunului. Pentru că (e un clişeu, ştiu, dar cît de adevărat!) muzica lui George Michael a fost într-un fel soundtrack-ul generaţiei mele.

Într-o vreme în care nu aveam MTV, internet sau TV adevărat, muzica era drogul prin care adolescenţii experimentau libertatea în forma ei cea mai pură. Nu ştiu cum reuşeam, dar eram la curent mereu cu topurile muzicale de afară, iar posterele cu artiştii preferaţi care tapetau pereţii camerelor noastre deschideau o fereastră spre lumea interzisă. Ascultam de-a valma Queen, Prince, Michael Jackson, Pink Floyd, Tina Turner, David Bowie, Madonna, dar și mai vintage-ii Simon&Garfunkel şi Beatles. 

Alături de nume grele ale muzicii, George Michael, pe atunci parte din grupul Wham!, își făcuse loc undeva sus de tot în playlist-urile noastre. Ne regăseam cumva în puștiul exuberant cu alură de playboy, pe a cărui muzică dansam la ceaiuri, ne îndrăgosteam, ne certam şi ne împăcam.

Posterul cu George Michael a rămas pe perete doar pînă am terminat liceul.  Nici mai tîrziu n-am fost un fan adevărat. Am fost la un singur concert al lui, doar cînd a fost foarte la îndemînă, la Bucureşti, şi chiar şi atunci nu am făcut parte din jumătatea bună a stadionului, care îi ştia pe de rost toate melodiile. Am doar două CD-uri cu el, vechi, şi ani de zile nu am ştiut ce a mai lansat, nici în muzică, nici în presa de scandal.  

Însă atunci cînd s-au întîmplat, sporadic, ciocnirile dintre muzica lui şi viaţa mea au fost fericite. I-am iubit cîntecele (mă rog, nu chiar pe toate), asistînd la uriaşa transformare din idolul pop imberb - produs comercial 100%, într-un artist complex, dublat de un spirit liber, provocator.

M-a întristat că această reîntîlnire, după atîția ani, avea să fie și ultima, iar Internetul a umplut dintr-odată golul ultimelor decenii din această „relație” inconstantă, invadîndu-mi ecranul laptopului cu articole și imagini din concerte și interviuri. Am rămas cu un gust amar văzînd cît de incomplet rămîne pînă la urmă puzzle-ul  imaginii unui artist extrem de talentat, așa cum a fost George Michael. Cu puține excepții, am regăsit în presă mai degrabă latura senzaţională, referiri la orientarea lui homosexuală şi la nenumăratele scandaluri în centrul cărora s-a plasat singur, în mod ironic, în timp ce căuta să se distanţeze de statutul de celebritate din dorința de a trăi o viaţă „normală”. Chiar și atunci cînd e menționată contribuția lui în muzică și nu la vînzările tabloidelor, George Michael e amintit mai degrabă pentru statutul de superstar decît pentru cîntecele pe care le-a scris.

Însă dincolo de vocea excepţională şi charisma care şi-a mai pierdut din strălucire odată cu trecerea anilor, George Michael era un muzician autentic, perfecţionist, obsedat de ideea de a scrie muzică bună mai mult decît de a o interpreta. Asta l-a făcut, de altfel, să îşi ridice în cap industria muzicală, refuzînd să joace după regulile stabilite de marile case de discuri şi să facă turnee epuizante de promovare sau videoclipuri standard, care îi consumau inutil timpul şi energia pe care el ar fi vrut să le folosească altfel: ca să compună muzică.

Iar asta era o treabă extrem de personală pentru George Michael. Prea mult soul în muzica lui? Poate, dar e un soul sincer, nu căutat. Pentru cineva care s-a luptat aproape permanent cu depresia, fiindcă viaţa nu prea l-a răsfăţat în afara scenei, nici nu e de mirare. Dar cine are răbdare să asculte, găsește în piesele lui cîte ceva pentru fiecare stare de spirit: și rock, și jazz, și R&B…

Așadar, un muzician riguros, cu o viziune clară asupra direcţiei pe care vrea să o dea carierei sale, completat de un om care vrea să trăiască la fel de sincer precum compune muzică, oricare ar fi preţul care trebuie plătit, asumîndu-și public orientarea sexuală într-o vreme cînd un astfel de subiect era tabu. O carieră muzicală care s-a mișcat încet, dar constant, fără eșecuri sau dezamăgiri majore, ci doar cu lungi pauze umplute cu picante povești personale devenite știri sau subiect de talk-show. Aparent, nimic dramatic. Și atunci de ce povestea nu are un final fericit?

Poate că războaiele personale pe care le-a purtat, atît în Marea Britanie, cît mai ales în America, cu industria muzicală, cu presa şi într-o oarecare măsură şi cu publicul, au fost prea grele pentru el şi pentru timpurile acelea. George Michael a fost în felul lui un factor de dezordine în showbiz şi nu numai. A generat o mică revoluţie, punînd sub semnul întrebării atît convenții sociale, cît și statutul de star, pe care a arătat că nu dă doi bani, deşi nu a putut scăpa de el niciodată, nici măcar cînd s-a retras din muzică. Au fost războaie pe care le-a cîștigat, și altele, mai multe, pe care le-a pierdut. Toate au lăsat urme.

Privind în urmă, e ceva autodistructiv în felul în care George Michael a dus bătălia cu sine și cu cei din jur. Nu doar că, oricît s-a străduit, nu a reuşit niciodată să găsească echilibrul între viaţa privată şi statutul de celebritate. La urma urmei, cîţi îl găsesc? În cazul lui însă, lucrurile au luat-o complet razna, aşa cum observă The Guardian:  ceea ce ar fi trebuit să fie public, muzica lui, a devenit extrem de privat (pauze lungi de creaţie, albume neterminate sau nepublicate), în timp ce viaţa lui intimă a devenit publică, trîmbiţată în gura mare de el însuşi.

Ca orice vedetă, George Michael e admirat, contestat, de multe ori subestimat. Nu mă miră reacţiile diferite, de la indiferenţa celor care nu se regăsesc în muzica lui la jalea uneori exacerbată a fanilor devotaţi. Însă nu pot să nu observ că, din păcate, umbrele şi culorile din viaţa şi muzica lui nu se prea regăsesc în portretele postume, care sînt mai degrabă fie în alb, despre succese şi vînzări, fie în negru, despre eşecuri şi demonii cu care s-a luptat.

Şi pentru că tot am vorbit de fani şi nonfani… Celor care nu au putut trece niciodată de imaginea de playboy pe care George Michael şi-a cultivat-o singur în primii ani de carieră, o sugestie: listen without prejudice. Ignorați piesele cu ADN de evergreen hits, precum „Careless Whisper”, pe care propriul succes le-a erodat prin  hiperdifuzare, şi  (re)descoperiți piese mai puţin ascultate, admirabil construite şi şlefuite, cu simţul ritmului şi meșteșugul unui artizan în ale muzicii.

Urmăriţi-l unplugged sau în concerte: fie că e vorba de piese proprii sau de cover-uri, interpretările live sînt cel puțin la fel de bune, dacă nu și mai bune decît înregistrările din studio. E cazul concertului MTV Unplugged sau al antologicelor „Don’t let the sun go down on me” împreună cu Elton John şi „Somebody to love” cu Queen. O anecdotă despre experiența sa cu Queen, relatată de George Michael într-un interviu pentru BBC, defineşte destul de bine tipul de muzician care a fost: conştient de dificultatea piesei şi de standardele extrem de înalte pe care Freddie Mercury le impusese prin interpretarea originală, artistul recunoştea că a fost singurul solist care a venit zi de zi, timp de o săptămînă, la repetiţii, ca un elev silitor care nu vrea să îşi dezamăgească maestrul. S-ar părea că a trecut testul cu brio, fiindcă după concert, Brian May mărturisea că au fost anumite inflexiuni în vocea lui în care l-a recunoscut perfect pe Freddie… 

„Freedom”, una dintre piesele definitorii pentru George Michael ca artist, îi definește perfect și viața: a trăit aşa cum a dorit, sincer și fără compromisuri, cu extravaganțe şi rătăciri pe care şi le-a asumat cu o seninătate dezarmantă. Aşa că să nu îl criticăm, dar nici să nu-i plîngem de milă. Chiar şi aşa, trăind strict după regulile proprii (sau fără reguli), muzica i-a ieşit bine de tot. La urma urmei, asta e tot ce contează, nu?

Gilia Crăciun este director pentru comunicare financiară la compania Grayling. A fost jurnalistă la BBC.

Foto: adevarul.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.