Coranul în topul vînzărilor în Franţa
Pe fondul atentatelor comise anul acesta în Franţa, editorii şi librarii au constat că s-a vîndut foarte bine Coranul: locul şase în topul vînzărilor. Marele public a încercat să se informeze şi să afle mai multe despre islam şi mai ales dacă sursele violenţei la care recurg islamiştii radicali se află în Coran.
Interesul special pentru Coran a început imediat după atentatele comise în luna ianuarie împotriva redacţiei Charlie Hebdo. Citez dintr-un articol publicat pe această temă de cotidianul Le Monde: "Şocaţi, stupefiaţi, mulţi francezi şi-au manifestat setea de a înţelege, nevoia de a găsi explicaţii inteligibile în spatele barbariei. Există vreun raport direct între cartea sfîntă a islamului şi actele teroriste ale Organizaţiei statul islamic care comite masacre în numele religiei?" Iată întrebarea care revine în dezbateri şi la care încearcă să răspundă numeroşi specialişti, istorici şi filozofi.
Foarte apreciate au fost aşa-numitele eseuri sau cărţi de introducere a cititorului în universul religiei musulmane. Printre ele şi o carte intitulată "Mică introducere în islam" semnată de un preot asasinat în 1996 în Algeria, Pierre Claverie. Căutată a fost şi o carte scrisă de Abdennour Bidar intitulată "Pledoarie pentru fraternitate". Iată şi un alt titlu interesant "L'islam dévoilé" (titlu pe care l-am pute atraduce prin "Islamul fără voal"). Doi specialişti în istoria religiilor, canadienii Claude Simard şi Jérôme Blanchet-Gravel, explică în lucrarea lor de ce islamul va continua să joace un rol preponderent în actualitatea mondială. "O bună parte dintre marile întrebări care agită astăzi lumea sînt legate de islam ca sistem politico-religios. Să ne gîndim doar la criza din Orientul Apropiat, la conflictul israelo-palestinian fără soluţie, la consecinţele Primăverii arabe, la integrarea imigranţilor musulmani în Europa şi în America de Nord, la terorismul islamist, şi aşa mai departe" arată cei doi specialişti. Concluzia lor, ca şi a altor autori de cărţi despre islam, este că occidentalii nu ştiu de fapt nimic despre lumea musulmană şi despre islam, şi că acest vid cultural trebuie cît mai repede "umplut" cu cunoştinţe şi informaţii.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro