Contrabilanţ teatral 2011

5 ianuarie 2012
Contrabilanţ teatral 2011 jpeg

La vremea bilanţului lui 2011, teatrul românesc iese bine, ba chiar cu cîteva excelenţe. În ciuda crizei, anul teatral trecut a fost destul de agitat, a păstrat un anume eclectism stilistic şi a dezvoltat direcţii noi. Zona independentă a excelat la acest capitol, al extensiei, cu spaţii noi de joc şi înflorirea teatrului de consum, pe de o parte, şi cu focusarea pe docudrama socială, pe de altă parte.

În locul unei investigaţii analitice, am preferat însă o retrospectivă subiectivă. Ce a păstrat memoria din aventurile scenice şi extrascenice ale lui 2011:

Ninsoarea învîrtită pe turnanta amintirilor în spectacolul lui Yuri Kordonsky Îngropați-mă pe după plintă. În furia certurilor domestice din acel microunivers contorsionat, plăcerea (nerecunoscută) a torturării reciproce ia forma blestemelor metaforice ale Bunicii, aruncate cu generozitate asupra tuturor membrilor familiei. Ce poetică a urii conţin ele: ”Blestemat să fii de ceruri, de Dumnezeu, de pămînt, de păsări, de peşti, de oameni, de mări, de văzduh!... Să te mănînce stafilococul auriu... ”. Strigătul micului Sasha: ”Bunicule, ăştia sunt Bitălşii!” irumpe cu speranţă printre ele, în timp ce din casetofon se aude muzica triumfalistă a Armatei roşii.

Şi tot Kordonsky, în Ultima zi a tinereţii, face să înoate halucinant o întreagă pădure de mesteceni.

Doi pitici migrenoşi dau noroc cu jumătăţi de lămîie în spectacolul Afrimului, Mai întîi te naşti. Alături locuieşte o femeie-copac indigo.

La Căminul Moses Rosen, în Vîrsta obiectelor, bătrînii vorbesc despre ei înşişi, istorie şi istorii cu personaje fabuloase precum Lili din povestea Iudithei Ardeleanu. Este cea de-a treia soţie a tatălui autoarei, a supravieţuit Auschwitz-ului şi a fost binecuvîntată cu o iubire tîrzie, totală şi incredibilă ca o melodramă. Poveştile bătrînilor sărează cerul gurii.

Plouă mult la Andrei Şerban în Unchiul Vanea. Sub o ploaie răpăitoare de vară, Vanea şi Astrov beau vodcă încruşind paharele. E un ultim moment de prietenie, de solidaritate în ratare înaintea apariţiei rivalităţii în amor. Şi ca multe lucruri importante, el se consumă fără ca cei doi să ştie că e ultimul.

Mi-au rămas în minte umbrele acelor paiaţe caragialiene proiectate pe un albastru crepuscular în D'ale carnavalului al lui Purcărete şi obsedantul refren: şi mă cere, mamă, cere / cine dracu te mai cere...

Un rictus de Frankenstein transformă chipul lui Marcel Iureş în Moartea lui Ivan Turbincă (Absolut!). Şi alt refren se lipeşte de creier: de trei zile zac în boală / şi nu zice nimeni scoală...

Rictusul ăsta grotesc îl avea şi Karin în Strigăte şi şoapte în timp ce purta, dreaptă și rece, un duel verbal șfichiutor cu soțul său, iar mintea îi aluneca pînă la limita nebuniei isterice. O mostră de cruzime familială care, deşi poate părea bizar, aminteşte de filmele lui Haneke mai degrabă decît cele ale lui Bergman. 

Strigătul care te face să roşeşti este al Alinei Şerban în Declar pe propria răspundere, spectacolul său despre regăsirea identităţii etnice (rome): ”Vreau să am şi eu pielea albă! Doamne, fă-mă româncă! ”

[trailer] DECLAR PE PROPRIA RASPUNDERE from veioza arte on Vimeo.


Îmi place stilul teatru-film, senzaţia că vezi numai prim-planuri minuţios orchestrate ca la Cristi Juncu şi LaBute-ii săi, XXL la Teatrul Act şi Helter Skelter la Tîrgovişte.

Ce a mai rămas din 2011:

-    Mărturisirea vulnerabilităţii făcută de Răzvan Mazilu din Requiem. Nu ştii nimic despre mine: „Mi-a fost mereu teamă că nu corespund dansului clasic, dansului contemporan, tendințelor din dansul contemporan, publicului și criticilor”. Cîtă fragilitate!

-    Descoperirea anului, dramaturgul Székely Csaba, autorul piesei Flori de mină, o minte lucidă şi o replică sclipitoare.

-    Un nou spaţiu de artă contemporană, un subsol de fabrică socialistă, subRahova, unde, cu riscul de a-l oripila pe „patronul” Farid Fairuz, aş vedea montată piesa lui Gorki, Azilul de noapte.

-    Inventivitatea artiştilor contemporani de a protesta, nu neapărat datorită trendului indus de mişcarea Occupy, cît din cauza dezastrelor social-politice mioritice (a se vedea situaţia CNDB-ului, rămas în stradă şi acum, la un an de la evacuarea din TNB). Revolta protestatară ca formă de artă.

-    Julieta în cadă, gata să îşi taie venele, filmată în alb-negru cu o pelicula învechită şi Tom Yorke & Radiohead ca soundtrack cu hipnoticul lor album Amnesiac. Asta la Opera Naţională Bucureşti, în coregrafia lui Edward Clug.

-    Regretul că nu am văzut pe viu spectacolul incendiar (și incendiat) al lui Romeo Castellucci, Sur le concept du visage du fils de Dieu, la Théâtre de Ville din Paris. Am văzut, în schimb, lungi fragmente pe youtube, am citit aproape tot ce s-a scris şi mă îndoiesc că italianul a vrut să demoleze religii, aşa cum e acuzat de catolicii fervenţi (spectacolul e despre creştinism, dar se poate extinde la orice formă de religie). Pare să fi intenţionat, mai degrabă, să chestioneze repere fundamentale ale existenței umane. Omenirea și-a pierdut demult candoarea, lumea de azi este una a îndoielii şi unul dintre subiectele supuse dilemelor şi, în consecinţă, investigaţiei, este credința. „Crede şi nu cerceta” devine „întreabă-te şi răspunde”.  Dar să nu riscăm o concluzie înainte de cercetare/vizionare...

-    Aș fi vrut să văd şi spectacolul Afrimului de la München...

Şi totuşi, imaginea anului este a ninsorii din Îngropaţi-mă pe după plintă, nu cea de pe scenă, ci cea din sală care, la final, cade liniştit peste spectatori aşa cum se aşterne uitarea peste micile drame care ne marchează iremediabil existenţa. După lungul monolog al Bunicii, cu iertarea, şantajul şi ura succedîndu-se la nesfîrşit (suferinţa durează mult sau aşa ni se pare), ninsoarea îngroapă durerea doar pentru a o conserva. Micile confetti rămîn mult timp ascunse în haine. Ca şi rănile din copilărie. 

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

profimedia 0887156872 jpg
Ucrainenii ar putea avea un mijloc eficient de a scoate din joc bombele cu planare de trei tone ale Rusiei, dar și-ar asuma un mare risc VIDEO
Ucrainenii ar putea contracara atacurile cu bombe cu planare rusești de trei tone mutând cele mai valoroase sisteme de apărare antiaeriană mai aproape de front, însă ar fi riscant pentru că acestea ar deveni vulnerabile dacă SUA îți mențin restricțiile împotriva armelor cu rază lungă de acțiune.
Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.