Continentul de dincolo de negura economică

Luminiţa BATALI
13 mai 2010
Continentul de dincolo de negura economică jpeg

O excepţional de creativă expoziţie, omisă de televiziunile care ar fi avut ce să prezinte de 9 mai, de ziua Europei, strânge roadele, la Galeria Etaj ¾ la Teatrul Naţional din Bucureşti, unui adevărat laborator de identitate vizuală europeană la care au participat studenţi în graphic design şi istoria artei din Olanda, Austria şi România. „Atelier Tipografic 2/ Design/ Politics/ Europe„ cum s-a numit această ediţie a workshop-ului organizat remarcabil, în pofida conjuncturilor, de Conf. univ. dr. Dinu Dumbrăvician, Hans Bocking, Piet Gerards şi Marjan Groot a constituit un formidabil catalizator pentru una dintre cele mai sugestive expoziţii pe această temă prezentate în România.

Designul expoziţiei în sine a mers pe metafora vizuală a unui joc subiacent de cuburi care pot crea structuri, pot construi dar pot duce şi la ziduri care despart. Intens impregantă de un spirit ludic, adesea senin fără a fi superficial, expoziţia prezintă trei teme mari: identitate europeană, identitate naţională şi identitate personală. Între cele mai frumoase şi inventive se află creaţia echipei 3 „Alternative Visual Identity EU” care propune variante pentru un nou logo pentru EU, unul fiind un cerc constituit din sugestia abstractizată a unor steguleţe naţionale în coordonate grafice inteligibile şi cromatică alertă  (coordonator, Walter Bohatsch, Austria, artişti, Remko von Berg, Carmina Ungureanu, Luna Al-Mousli). La fel de atractivă este opera echipei 8 care, jucând pe signaletica serviciilor publice dezvoltată pe plan internaţional în anii’70 (mai ales prin eforturile AIGA), creează o „Ode to Freedom”, într-o paletă luminoasă, contemporană, într-un design de literă şi într-o cromatică elegante şi energice. Aici, iniţialele ţărilor şi signaletica amintită, compun un mozaic optic şi dinamic, de alb, negru şi roz pal, ce celebrează una din valorile ce construiesc Uniunea Europeană – libertatea de mişcare (coordonator, Clemens Schedier, Austria, studenţi, Frederik Bioly, Ana Ramona Tanasă).

Alături de ideile unui post de radio european, a unei linii aeriene europene, a unei asociaţii europene de luptă împotriva drogurilor, a unei echipe de fotbal, toate temele fiind excelent realizate vizual şi ideatic, imaginile fiind persuasive şi logice, amintim ideea echipei 1 (coordonator Alexe Popescu, studenţi Abigail Bontsema, Alexandru Călin, Karin Klimitsch)  unde artiştii propun o „Campanie pentru a combate prejudecăţile împotriva minorităţilor”. Realizarea ne-a evocat ceva din spiritul afişului de metrou creat de new-yorkezul Bill Taupin în 1965, care era o pledoarie pentru multiculturalism şi minorităţi etnice, „You don’t have to be Jewish to love Levy’s”. Aici artiştii construiesc un set de imagini şi texte (cu parfum dada), în acelaşi sens cu afişul amintit, pe un ton care se adresează cu simpatie receptorului.  Astfel, lectura textului: „Your car is Japanese / letters are Latin, lies are white,  themesong is Gypsy, numbers are Arabic, cofee is black, so...just call me Amy” conduce spre imaginea unei femei de origine africană.

La capitolul „identităţi personale” tinerii artişti au creat caractere de literă deosebit de plastice, ca o expresie de sine extrem de atractivă; litere ţepoase, ceţoase, vesele, arhitecturale, o varietate ca un foc de artificii, chiar dacă doar în negru şi alb.

La Universitatea de Arte din Bucureşti, unde în 5 şi 4 mai Max Bruinsma şi Luminiţa Batali prezentaseră conferinţe despre „designul grafic olandez şi democraţia”, respectiv „designul grafic şi publicitatea în România în timpul comunismului” a avut loc în 6 mai, înainte de vernisaj , o amplă dezbatere despre nevoia de identitate europeană, despre rolul social al designului, când Dr. Andreas Pribersky, de la Institutul pentru ştiinţe politice de la Universitatea din Viena a întrebat între altele, jucând oarecum rolul avocatului diavolului, „la ce am avea nevoie de o identitate (vizuală) europeană?”. Răspunsul a venit prompt tot din partea unui designer austriac, Martin Tiefenthaler: „pentru a organiza lucrurile avem nevoie de formă”.

Acest workshop european de design grafic se înscrie fără îndoială între cele mai interesante şi de viitor acţiuni culturale ale anului 2010. „Atelier Tipografic 2 / Design/ Politics / Europe”  este o manifestare care implică tinerii în construcţia propriei lor deveniri, reia orientarea către marile idei sociale care au făcut gloria designului cu mai bine de jumătate de secol în urmă. Ea însă nu ar fi fost posibilă fără sprijinul: Brand Tailors, Digital Cable Systems, Casa de licitaţii Goldart, Euroexpo Trade Fairs, Ghildush Design System, Manroland Romania SRL, Logo Bigger, Print Magazin, Prosystem Print Utilaje Tipografice, Faber Studio, Pictoright, Rin Grand Hotel, Spiraldesign şi Youth in Action, studenţii fiind de asemeni oaspeţi, în Parlament, ai deputatului Ludovic Orban.

pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).

Adevarul.ro

image
Când ajunge din nou în România un val de aer polar: unde se anunță ger cumplit, cât mai ninge la munte
Trei zile de iarnă autentică se anunță în mai multe județe din zona de munte. Meterologii anunță ninsori puternice și viscol. Începând de duminică însă un val de aer polar lovește România. Sunt așteptate temperaturi de până la minus 20 de grade Celsius.
image
Trufia îngroapă România. De ce nu putem fi cel mai de preț aliat pentru Occident: „Suntem ca ruda aia săracă...”
România nu reușește să profite de oportunităţi și să-și exploateze potențialul. Marius Ghincea, profesor la Universitatea Johns Hopkins, explică ce-i lipsește României.
image
Netflix, accesat doar din propria locuinţă. Compania ia măsuri drastice: care va fi singura excepţie
Netflix urmează să ia măsuri drastice, astfel încât utilizatorii să nu îşi mai poată împărţi contul cu alte persoane. Decizia a venit, după ce datele statistice au arătat că peste 100 de milioane de utilizatori din întreaga lume folosesc, de fapt, contul altcuiva.

HIstoria.ro

image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.