Confruntarea titanilor
Miercuri, 25 ianuarie 2012, în staţiunea elveţiană Davos a început cea de-a 42-a ediţie a Forumului Economic Mondial. Într-o perioadă în care problemele cauzate de recesiune şi criza zonei euro sînt dezbătute la toate nivelurile politico-economice, prima zi a forumului s-a deschis cu discursul "Doamnei de Fier a Germaniei" - neînduplecata Angela Merkel -, contrastat puternic de declaraţiile făcute de către cel cunoscut drept "omul care a «spart» Banca Angliei" - puternicul finanţist George Soros. Prin intervenţiile lor, cei doi au cristalizat cele două poziţii principale existente în momentul de faţă pe continentul european: echipa "Europa-are-totul-sub-control" vs grupul "încă-ne-îndreptăm-spre-pieire" - reiese din revista Time.
Pe de o parte, cancelarul Merkel a apărat strategia germană pentru reabilitarea zonei euro, punctînd faptul că reforma fiscală progresează şi că este importantă înăsprirea regulilor şi a aplicării lor asupra finanţelor publice. De asemenea, ea şi-a exprimat convingerea că această criză poate fi depăşită, dar că acest lucru necesită timp şi răbdare.
Pe de altă parte, omul de afaceri George Soros s-a situat la polul opus în privinţa optimismului, precizînd că insistenţa germană asupra unor măsuri de austeritate aspre "va împinge Europa într-o spirală deflaţionistă a datoriilor". "Strategia lui Merkel va genera tensiuni economice şi politice deopotrivă, fapt ce ar putea distruge Uniunea Europeană", a continuat el.
În nişte condiţii meteo asortate situaţiei economice, în care capitalismul în forma sa actuală este sub un mare semn de întrebare, avem o singură certitudine - gheaţa de sub picioarele noastre se poate sparge în orice moment.
(Patricia Mihail)
© World Economic Forum - swiss-image.ch/Moritz Hager