"Condiţiile" puse de Cameron
Şefii de stat şi de guvern al Uniunii Europene sînt reuniţi la Malta pentru de discuta despre criza imigranţilor, în timp ce o altă criză, poate şi mai complicată, se profilează la orizont: cea legată de condiţiile pe care le pune Marea Britanie pentru a rămîne în Europa. Dacă valul de imigranţi fragilizează în prezent Uniunea Europeană, o eventuală ieşire a britanicilor din uniune ar însemna dislocarea ei, afirmă unii comentatori în Franţa.
Condiţiile puse de David Cameron pentru ca Marea Britanie să rămînă în Uniunea Europeană au ceva dintr-un ultimatum, dar sună şi ca un semnal de alarmă pentru o Europă incapabilă să se reformeze în timp util. In Franţa, comentariile în această privinţă se etalează pe un larg evantai de reacţii, de la amărăciune la satisfacţie, trecînd prin ironie.
Din tabăra stîngii vocile cele mai lucide atenuează gravitatea momentului şi reamintesc că de fapt, datorită condiţiei sale insulare, Marea Britaniei nu a făcut niciodată "corp comun" cu Europa. De fapt, spun aceşti comentatori, Marea Britanie riscă dislocarea dacă iese din Europa, pentru că Scoţia, de exemplu, va dori să rămînă în Uniune.
In tabăra dreptei unii se întreabă dacă nu cumva "ultimatumul" lansat de David Cameron nu este o şansă pentru Europa. În definitiv, scrie un editorialist în Le Figaro, premierul britanic vrea o Europă mai competitivă, care să creeze locuri de muncă, o Europă care să respecte mai mult ideea de suveranitate, mai flexibilă, şi care să regîndească din temelii cîteva cadre devenite mai degrabă inoperante, precum libera circulaţie...
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro