CONCEPT, una dintre cele mai importante reviste autohtone dedicate cercetării în domeniul artelor spectacolului, aniversată pe scena TNB

6 octombrie 2021
CONCEPT, una dintre cele mai importante reviste autohtone dedicate cercetării în domeniul artelor spectacolului, aniversată pe scena TNB jpeg

Pe scena Teatrului Național din București, în cadrul ceremoniei de deschidere a noului an universitar organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București (UNATC), a fost lansat cel mai nou număr al revistei CONCEPT, una dintre cele mai importante publicații autohtone dedicate cercetării în domeniul artelor spectacolului.

Momentul a avut o triplă semnificație: marcarea aniversării primului deceniu de la lansarea publicației, prezentarea noii ținute grafice, precum și anunțarea dosarului tematic special – „Artă. Cultură. Cenzură” – prezent în paginile noului număr.

Din partea redacției, la eveniment au luat parte conf.univ.dr. Mihaela Bețiu, redactorul-șef al publicației, și lect.univ.dr. Mihaela Michailov, coordonatoarea dosarului tematic.

CONCEPT – 11 ani de dialog academic, cultural, local, naţional şi internaţional

„Prin tipărirea şi lansarea ultimului număr al revistei CONCEPT, activitatea redacţiei însumează 11 ani de la debutul său entuziast. 11 ani de dialog academic, cultural, local, naţional şi internaţional. Nivelul numărului actual este cu adevărat înalt, iar acest lucru este dat de participarea unor cercetători, cadre didactice, teoreticieni şi/sau practicieni de renume internaţional. Studiilor acestora le sînt alăturate cercetări ale unor tineri doctoranzi, ceea ce aduce diversitate şi prospeţime în abordarea temelor specifice domeniului.

De-a lungul anilor, revista a fost o platformă de dialog academic, iar aspectul cel mai îmbucurător este acela că s-a declanşat şi menţinut de asemenea o bună colaborare cu mediul preuniversitar de specialitate. Comunicarea directă cu profesorii de arta actorului din mediul preuniversitar şi publicarea studiilor acestora au dus la crearea unui limbaj comun de specialitate. Impactul asupra domeniului este real, cuantificabil şi din alte puncte de vedere şi va creşte treptat graţie diversificării lingvistice a studiilor publicate”, a declarat conf.univ.dr. Mihaela Bețiu.

Cel mai recent număr păstrează structura deja consacrată a publicației: articole de cercetare reunite într-un amplu capitol tematic, o secțiune dedicată studiilor interdisciplinare şi unul de cinematografie, recenzii de carte şi interviuri.

Dosarul tematic ARTĂ. CULTURĂ. CENZURĂ: cercetători din 6 țări / 9 instituții universitare și centre de cercetare / articole în 4 limbi (română, engleză, franceză și spaniolă)

 „Dosarul tematic «Artă. Cultură. Cenzură» abordează una dintre cele mai fierbinți problematici din artele performative și cinematografie. Cenzura privită din perspective diferite, intersectate – cenzură ideologică, economică, culturală – se află în centrul unor analize complexe ale unor cercetători și cercetătoare care explorează multiple direcții de reflecție critică”, a mărturisit lect.univ.dr. Mihaela Michailov, coordonatoarea acestei importante secțiuni a revistei.

Cele 16 studii incluse în dosarul tematic reunesc nume importante de cercetători din șase țări și de la nu mai puțin de șapte centre universitare și de cercetare: Liviu Malița – decanul Facultății de Teatru a Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Miruna Runcan – critic de teatru și profesor în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Catinca Nicoară – absolventă a Universității Naționale de Arte din București, în prezent, cercetătoare în cadrul UNATC, Andrea Tompa – teatrolog, scriitoare, președinta Asociației Criticilor de Teatru din Ungaria, Tasos Angelopoulos – cercetător în cadrul Universității „Aristotel” din Salonic, Béatrice Picon-Vallin – profesoară de istoria teatrului și cercetătoare în cadrul CNSAD (Conservatoire national supérieur d'art dramatique de Paris),  Mirella Patureau – critic de teatru, cercetătoare asociată în cadrul CNRS (Atelier de Recherche sur l’Intermédialité et les Arts du Spectacle, Paris), Mona Nicoară – regizoare și producătoare de film, Qingyang Zhou – cercetătoare în cadrul Universității din Berkeley California, Bianca Brandea – cercetătoare în cadrul Universității din București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Cristian Stamatoiu – profesor de istoria teatrului la Universitatea de Arte din Tîrgu Mureș, Victor Iván López Espiritu Santo – doctorand din Mexic al UNATC, Bogdan Guțu – regizor și scenograf, cercetător în cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Georgeta Drăgan Stanciu – doctor în teatrologie al UNATC, practician, Borco Ilin – practician și cercetător în cadrul Muzeului Banatului din Timișoara, Iulia Ursa – actriță, profesor de ata actorului și cercetător independent.  

unatc lansare revista concept jpg jpeg

Despre dramaturgie și noutățile din sfera online / despre dramaturgie din perspectivă neurologică

Cele 5 studii interdisciplinare prezente în revistă cercetează teme cum ar fi legătura dintre piesele lui Henrik Ibsen și o serie de teme actuale precum relațiile de gen și migrația în țări precum Mexic, Statele Unite ale Americii și Canada (Victor Francisco Grovas Hajj), importanța cercetării în domeniul artelor spectacolului (Olimpia Melinte), modificările în planul educației și al evaluării propuse de practica pedagogică online (Mara Doriana Oprea), libertatea vocală ca o necesitate în asumarea organică a personajului (Laura-Alexandra Voicu), cele mai recente descoperiri din domeniul neuroștiinței, ce pot oferi informații esențiale despre procesul organic pe care îl implică vorbirea scenică (Ioana Octavia Visalon).

Mini-capitolul dedicat cinematografiei și studiilor media include două ample materiale: Maria-Ligia Ciornei, prezentă cu un studiu despre felul în care elementele de realitate virtuală influențează firul narativ al poveștilor, punerea în scenă și crearea personajelor, și Ioana Mititelu, care analizează felul în care leadership-ul și relațiile de putere pot produce schimbări la nivel performativ.

Rubrica dedicată cronicii de carte include o analiză consistentă dedicată romanului The Sorrow of War, o carte îndrăzneață, o poveste despre politică, supraviețuire și război semnată de Bảo Ninh, prozator cunoscut, fost soldat în Războiul din Vietnam. Cel care semnează recenzia este Tyler Martin Sehnal, masterand la East Carolina University.

Interviu: Cineaștii Dan Pița, Stere Gulea, Nicolae Mărgineanu și Radu Jude – despre cenzură și autocenzură

Două ample interviuri completează sumarul celui mai recent număr al revistei CONCEPT. Conf.univ.dr. Laura Lăzărescu-Thois a dialogat cu trei dintre cei mai importanți regizori români care au creat în ultima jumătate de secol: Dan Pița, Stere Gulea și Nicolae Mărgineanu, investigînd în mod special felul în care autocenzura din perioada comunismului ar fi putut constitui un element creativ. 

Cel de-al doilea dialog prezent în revistă este cel dintre conf.univ.dr. Andrei Rus și regizorul Radu Jude, cîștigătorul celui mai recent Urs de Aur la prestigiosul Festival de Film de la Berlin – un dialog consistent care încearcă să investigheze noile forme de cenzură și autocenzură în cinema.  

***

CONCEPT este o publicație academică bianuală open access, editată de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, care apare din 2010. Concept folosește sistemul double-blind peer-review, este clasificată C de către Consiliul Național al Cercetării Științifice din România și este indexată în mai multe baze de date internaţionale: CEEOL, SCIPIO, EBSCO.

De-a lungul celor 11 ani de apariție, colegiul de redacție a avut ca obiectiv principal diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice desfăşurate de către cadrele didactice şi de cercetare din cadrul universităţilor de profil din ţară şi străinătate. Revista şi-a propus să ilustreze toate activităţile specifice domeniului, în toată varietatea şi diversitatea lor, elementul de unitate constituindu-l cercetarea ştiinţifică ca rezultat al experienţei practice în domeniul artistic legat de Teatru şi Artele spectacolului şi Cinematografie şi Media.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.
image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.
mircea lucescu jpg
banner divorț png
Culiță Sterp, alături de iubita Daniela Iliescu și copilul lor, Milan foto Instagram
Daniela Iliescu a vorbit despre modul cum își educă fiul. Iubita lui Culiță Sterp a trecut printr-un incident neplăcut în timp ce se afla cu Milan la restaurant: „O doamnă l-a...”
Daniela Iliescu a vorbit despre modul în care își educă fiul. Partenera lui Culiță Sterp se ocupă cu sfințenie de micuțul Milan, în vârstă de doar 3 ani și încearcă să îl responsabilizeze încă de pe acum, pentru a se integra în societate.
plimbare jpg
Cu câți ani ne putem prelungi viața dacă mergem pe jos o oră pe zi. Specialiștii au dat verdictul: „Activitatea fizică este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor medicale”
Sportul este indicat la ordinea zilei, însă nu toată lumea preferă să facă mișcare. Ei bine, trebuie să știți că o oră de mers pe jos ne poate prelungi viața cu câțiva ani.