CONCEPT, una dintre cele mai importante reviste autohtone dedicate cercetării în domeniul artelor spectacolului, aniversată pe scena TNB

6 octombrie 2021
CONCEPT, una dintre cele mai importante reviste autohtone dedicate cercetării în domeniul artelor spectacolului, aniversată pe scena TNB jpeg

Pe scena Teatrului Național din București, în cadrul ceremoniei de deschidere a noului an universitar organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București (UNATC), a fost lansat cel mai nou număr al revistei CONCEPT, una dintre cele mai importante publicații autohtone dedicate cercetării în domeniul artelor spectacolului.

Momentul a avut o triplă semnificație: marcarea aniversării primului deceniu de la lansarea publicației, prezentarea noii ținute grafice, precum și anunțarea dosarului tematic special – „Artă. Cultură. Cenzură” – prezent în paginile noului număr.

Din partea redacției, la eveniment au luat parte conf.univ.dr. Mihaela Bețiu, redactorul-șef al publicației, și lect.univ.dr. Mihaela Michailov, coordonatoarea dosarului tematic.

CONCEPT – 11 ani de dialog academic, cultural, local, naţional şi internaţional

„Prin tipărirea şi lansarea ultimului număr al revistei CONCEPT, activitatea redacţiei însumează 11 ani de la debutul său entuziast. 11 ani de dialog academic, cultural, local, naţional şi internaţional. Nivelul numărului actual este cu adevărat înalt, iar acest lucru este dat de participarea unor cercetători, cadre didactice, teoreticieni şi/sau practicieni de renume internaţional. Studiilor acestora le sînt alăturate cercetări ale unor tineri doctoranzi, ceea ce aduce diversitate şi prospeţime în abordarea temelor specifice domeniului.

De-a lungul anilor, revista a fost o platformă de dialog academic, iar aspectul cel mai îmbucurător este acela că s-a declanşat şi menţinut de asemenea o bună colaborare cu mediul preuniversitar de specialitate. Comunicarea directă cu profesorii de arta actorului din mediul preuniversitar şi publicarea studiilor acestora au dus la crearea unui limbaj comun de specialitate. Impactul asupra domeniului este real, cuantificabil şi din alte puncte de vedere şi va creşte treptat graţie diversificării lingvistice a studiilor publicate”, a declarat conf.univ.dr. Mihaela Bețiu.

Cel mai recent număr păstrează structura deja consacrată a publicației: articole de cercetare reunite într-un amplu capitol tematic, o secțiune dedicată studiilor interdisciplinare şi unul de cinematografie, recenzii de carte şi interviuri.

Dosarul tematic ARTĂ. CULTURĂ. CENZURĂ: cercetători din 6 țări / 9 instituții universitare și centre de cercetare / articole în 4 limbi (română, engleză, franceză și spaniolă)

 „Dosarul tematic «Artă. Cultură. Cenzură» abordează una dintre cele mai fierbinți problematici din artele performative și cinematografie. Cenzura privită din perspective diferite, intersectate – cenzură ideologică, economică, culturală – se află în centrul unor analize complexe ale unor cercetători și cercetătoare care explorează multiple direcții de reflecție critică”, a mărturisit lect.univ.dr. Mihaela Michailov, coordonatoarea acestei importante secțiuni a revistei.

Cele 16 studii incluse în dosarul tematic reunesc nume importante de cercetători din șase țări și de la nu mai puțin de șapte centre universitare și de cercetare: Liviu Malița – decanul Facultății de Teatru a Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Miruna Runcan – critic de teatru și profesor în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Catinca Nicoară – absolventă a Universității Naționale de Arte din București, în prezent, cercetătoare în cadrul UNATC, Andrea Tompa – teatrolog, scriitoare, președinta Asociației Criticilor de Teatru din Ungaria, Tasos Angelopoulos – cercetător în cadrul Universității „Aristotel” din Salonic, Béatrice Picon-Vallin – profesoară de istoria teatrului și cercetătoare în cadrul CNSAD (Conservatoire national supérieur d'art dramatique de Paris),  Mirella Patureau – critic de teatru, cercetătoare asociată în cadrul CNRS (Atelier de Recherche sur l’Intermédialité et les Arts du Spectacle, Paris), Mona Nicoară – regizoare și producătoare de film, Qingyang Zhou – cercetătoare în cadrul Universității din Berkeley California, Bianca Brandea – cercetătoare în cadrul Universității din București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Cristian Stamatoiu – profesor de istoria teatrului la Universitatea de Arte din Tîrgu Mureș, Victor Iván López Espiritu Santo – doctorand din Mexic al UNATC, Bogdan Guțu – regizor și scenograf, cercetător în cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Georgeta Drăgan Stanciu – doctor în teatrologie al UNATC, practician, Borco Ilin – practician și cercetător în cadrul Muzeului Banatului din Timișoara, Iulia Ursa – actriță, profesor de ata actorului și cercetător independent.  

unatc lansare revista concept jpg jpeg

Despre dramaturgie și noutățile din sfera online / despre dramaturgie din perspectivă neurologică

Cele 5 studii interdisciplinare prezente în revistă cercetează teme cum ar fi legătura dintre piesele lui Henrik Ibsen și o serie de teme actuale precum relațiile de gen și migrația în țări precum Mexic, Statele Unite ale Americii și Canada (Victor Francisco Grovas Hajj), importanța cercetării în domeniul artelor spectacolului (Olimpia Melinte), modificările în planul educației și al evaluării propuse de practica pedagogică online (Mara Doriana Oprea), libertatea vocală ca o necesitate în asumarea organică a personajului (Laura-Alexandra Voicu), cele mai recente descoperiri din domeniul neuroștiinței, ce pot oferi informații esențiale despre procesul organic pe care îl implică vorbirea scenică (Ioana Octavia Visalon).

Mini-capitolul dedicat cinematografiei și studiilor media include două ample materiale: Maria-Ligia Ciornei, prezentă cu un studiu despre felul în care elementele de realitate virtuală influențează firul narativ al poveștilor, punerea în scenă și crearea personajelor, și Ioana Mititelu, care analizează felul în care leadership-ul și relațiile de putere pot produce schimbări la nivel performativ.

Rubrica dedicată cronicii de carte include o analiză consistentă dedicată romanului The Sorrow of War, o carte îndrăzneață, o poveste despre politică, supraviețuire și război semnată de Bảo Ninh, prozator cunoscut, fost soldat în Războiul din Vietnam. Cel care semnează recenzia este Tyler Martin Sehnal, masterand la East Carolina University.

Interviu: Cineaștii Dan Pița, Stere Gulea, Nicolae Mărgineanu și Radu Jude – despre cenzură și autocenzură

Două ample interviuri completează sumarul celui mai recent număr al revistei CONCEPT. Conf.univ.dr. Laura Lăzărescu-Thois a dialogat cu trei dintre cei mai importanți regizori români care au creat în ultima jumătate de secol: Dan Pița, Stere Gulea și Nicolae Mărgineanu, investigînd în mod special felul în care autocenzura din perioada comunismului ar fi putut constitui un element creativ. 

Cel de-al doilea dialog prezent în revistă este cel dintre conf.univ.dr. Andrei Rus și regizorul Radu Jude, cîștigătorul celui mai recent Urs de Aur la prestigiosul Festival de Film de la Berlin – un dialog consistent care încearcă să investigheze noile forme de cenzură și autocenzură în cinema.  

***

CONCEPT este o publicație academică bianuală open access, editată de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, care apare din 2010. Concept folosește sistemul double-blind peer-review, este clasificată C de către Consiliul Național al Cercetării Științifice din România și este indexată în mai multe baze de date internaţionale: CEEOL, SCIPIO, EBSCO.

De-a lungul celor 11 ani de apariție, colegiul de redacție a avut ca obiectiv principal diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice desfăşurate de către cadrele didactice şi de cercetare din cadrul universităţilor de profil din ţară şi străinătate. Revista şi-a propus să ilustreze toate activităţile specifice domeniului, în toată varietatea şi diversitatea lor, elementul de unitate constituindu-l cercetarea ştiinţifică ca rezultat al experienţei practice în domeniul artistic legat de Teatru şi Artele spectacolului şi Cinematografie şi Media.

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloasă de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de astăzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O adoră mai ales copiii. Puțini știu că acest preparat este, de fapt, o invenție, a apărut dintr-o greșeală să spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia susţine că nu va renunţa la planurile sale în Ucraina, în pofida sancţiunilor şi a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia îşi va continua 'operaţiunea specială militară' în Ucraina, în pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev şi a sancţiunilor occidentale instituite împotriva Moscovei.