Colectiv: „Aoleu, oh, Doamne!”

25 octombrie 2019
Colectiv: „Aoleu, oh, Doamne!” png

Mai e foarte puțin pînă la alegerile prezidențiale. Avem un guvern picat prin moțiune de cenzură și un (fost) prim-ministru a cărui guvernare ne-a lăsat, fără îndoială, un gust amar. sîntem la patru ani după tragedia din Club Colectiv și, privită de sus, România pare, mai mult sau mai puțin, aceeași. O țară pe care moartea a scos-o, la peste două decenii de la Revoluția din ’89, în stradă. Dar a fost „nevoie” să moară 65 de oameni într-un club din capitală ca să simțim că, dincolo de acest punct, nu mai putem să trecem, să suportăm, nu mai putem fi complici, prin tăcere, cu incompetența și corupția care ucid. Ucid în fiecare zi. Programat, uneori premeditat. Sistemic.

La trei ani de la incendiul din Colectiv, premierul Viorica Dăncilă declara, prin intermediul unui comunicat de presă: „Gîndul meu se îndreaptă în aceste zile către tinerii care și-au pierdut viața în tragicul incendiu din Clubul Colectiv și către cei care au suferit în urma acestui cumplit incident”. Iată, așa catalogau autoritățile acestă tragedie: incident. Nu, doamnă, incident e atunci cînd se tamponează două mașini și nu există victime. Incident e atunci cînd, în drumul spre ghena de gunoi, mi se rupe sacul menajer și-mi cad sticlele goale de apă plată din el. Ceea ce s-a întîmplat la Colectiv e o dramă în toată puterea cuvîntului, o imensă suferință. O rană.

Ieri, cu doar cîteva zile înainte de comemorarea victimelor din clubul bucureștean, un cotidian a dat publicității imagini ținute la secret timp de patru ani. O filmare care nu figurează la dosarul Colectiv. O filmare despre care n-au vorbit nici Ministerul de Interne, nici Raed Arafat, nici ministrul Sănătății de la acel moment, Nicolae Bănicioiu, cel care dădea asigurări că arșii pot fi tratați fără probleme în spitalele din România. „Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional!”. Așa avertizează ziarul Libertatea și toate publicațiile și televiziunile care au preluat ulterior filmarea. M-am uitat la imagini și n-am avut decît o imensă milă, și-o revoltă, și-un sentiment al neputinței. M-am uitat cu groază la oamenii ăia care aveau tot dreptul să trăiască, să iubească, să spere, să viseze și care, în schimb, agonizau pe caldarîm. M-am uitat cu frică la niște suflete făcute ghem de durere, de chin, de disperarea că vor muri. Și-am auzit pe filmare un sfîșietor „Aoleu, oh, Doamne!” Chiar așa: aoleu, oh, Doamne… Am realizat că aici stă, de fapt, toată neputința statului român, aici se concentrează, în realitate, toată impostura, toată mizeria, toată putreziciunea instituțiilor care chiar și în fața morții aleg să tacă, să întoarcă privirea.

De ce nu s-a știut de această filmare? De ce nu există în dosarul Colectiv? De ce abia la patru ani de la tragedie putem vedea filmul care suprinde sincopele în salvarea de vieți omenești, care surprinde, în esență, agonia? sîntem colecționarii a mii și mii de „de ce-uri”, adunători ai prea multor frustrări, prea multor frici. Pentru că trăim într-o țară în care răspundem morții cu brațele goale, ridicînd din umeri, ciocnindu-ne de propria incapacitate. Îi răspundem morții cu paleți, pe care așezăm victime de pe care cade carne arsă. Ăsta e sistem de intervenție? Asta e salvare de vieți, sincronizare, capacitate de intervenție?! La toate întrebările astea care atîrnă ca răspuns nu-mi sună în minte decît cumplita resemnare și frică a omului care se aude pe înregistrare: Aoleu, oh, Doamne!

Cred că orice campanie ar trebui să pună accentul pe felul în care se moare în România. Cu zile. Candidații la prezidențiale ar trebui să aibă ca prioritate, dincolo de eliminarea pensiilor speciale, de întărirea sistemului de justiție, modul în care statul, instituțiile publice răspund la tragedii, la drame. Căci este greu de acceptat că mai putem să suportăm dansul ăsta cu moartea atîta timp cît, în față, nu avem decît viața.

Foto: adevarul.ro

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.