CNDB, lunga vară fierbinte dinaintea căderii

16 septembrie 2013
CNDB, lunga vară fierbinte dinaintea căderii jpeg

- sau despre arte şi democraţie -

Aşadar, CNDB, Centrul „Oleg Danovski” şi Tinerimea Română vor fi comasate („reorganizare prin absorbţie” spune textul) instituţional cu Opera Română, aceasta este noua măsură de politică şi administraţie culturală luată, fără consultare cu managementul instituţiilor, de Ministerul Culturii.

În vară, se comasau, sub umbrela unui Institut de Film, Arhiva de Filme, Editura VIDEO şi casa de filme condusă de Lucian Pintilie, cea care a acordat constant sprijin unor regizori precum Puiu sau Porumboiu.
CNC-ul este condus deja – interimar –  de un personaj din romanele lui Dickens, care îl înlocuieşte, după lungi strădanii protestatare ale comunităţii cinematografice,  pe un alt redutabil personaj – desprins, de data aceasta, din universul lui Bulgakov.

La MNAC, retrospectiva Mircea Cantor şi diverse alte evenimente făcute cu buget mic încearcă să dea viaţă unui spaţiu şi unui proiect instituţional născut mort atîta vreme cît viziunea instituţiei în toată anvergura ei şi resursele lipsesc. Şi asta într-o perioadă în care arta vizuală contemporană tranzacţionează în lume averi, iar muzeele de acelaşi fel din alte capitale gem de vizitatori.

Ca spectator recent al spectacolelor CNDB la Festivalul Dilema veche din Alba Iulia şi la sediul din Bucureşti acum o săptămînă, pot să spun fără ezitare că acest spaţiu experimental este la fel de necesar ca eco-turismul la Roşia Montană. Ştiu, pare exagerat, dar e adevărat. Aşa cum o regiune va fi distrusă fără putere de refacere ecologică,  în numai 16 ani, libertatea de creaţie, relaxarea şi vibraţia neîngrădirii pe care o respiră spaţiul CNDB azi, aşa cum numai spaţiile de artă contemporană şi experimentală o fac, va dispărea fără urmă, iar consecinţele pe termen lung vor fi mai mari şi mai importante decît se vede azi.
Academia Itinerantă Andrei Şerban e tot un asemenea spaţiu şi nimeni,  de cînd el a încetat să existe, după spulberarea viziunii Patapievici la ICR, nu s-a gîndit că ar fi poate timpul să i se dea o casă. Să mai continui cu exemplele?!...

Arta contemporană are cîţiva inamici declaraţi şi aceştia sînt: birocraţiile, forţele de ordine (în sens larg) ale societăţii şi naţionaliştii radicali.  Ea are însă un aliat extrem de important: valorile democraţiei. Trăim într-o ţară în care la tot pasul ne izbim brutal de nerespectarea celor mai elementare principii ale „libertăţii mele”,  care „se opreşte acolo unde începe libertatea ta”. Aşadar, democraţia, aici, este încă şi va mai fi o vreme, profund deficitară. Tocmai în acest context, nevoia de artă contemporană, de susţinerea a ei de către un stat care învaţă încă să funcţioneze în rezonanţă cu valori ale liberei alegeri este esenţială.

Încercăm să găsim justificări pentru a susţine financiar o artă care poate că nu ne distrează neapărat, poate că nu „ne place” întotdeauna  neapărat, dar care, dacă e Artă, ne pune pe gînduri, ne scoate din confortul stereotipiilor în care trăim şi ne aruncă provocarea de a gîndi critic în mijlocul, tocmai, unei societăţi unde fluxul informaţional, nivelarea gustului şi intoxicarea mediatică sînt mai puternice decît oricînd în lumea civilizată. O artă care îl obligă şi pe celălalt şi pe mine să acceptăm că avem gusturi diferite şi să aflăm, astfel, că se poate trăi împreună în diversitate şi că asta e de fapt mult mai dinamic şi mai „anti-aging”.

Artele experimentale, spaţiile dedicate artelor contemporane sînt singurele care asigură pînă la urmă şi permanentizarea patrimoniului, relansarea lui pe circuitul viu de azi. Intervenţiile urbane ale lui Perjovschi, casa maramureşeană expusă de Cantor, pietrele tombale ale Ioanei Nemeş, Aurora lui Cristi Puiu, armoniile sintetice ale lui Vlaicu Golcea, Teatrul Savianei Stănescu şi al lui Ştefan Peca, imponderabilitatea lui Istvan Teglaş şi intensa excentricitate vizuală şi energetică a spectacolelor lui Afrim, filozofia postmodernă în mişcarea a Andreei Novac şi a Vavei Ştefănescu, „soarele cu dinţi” al trupei Robin and the Backstabbers, sînt toate o parte din universal creativ pe care îl va decanta viitorul, dar care asigură azi vitalitatea unei scene de care avem nevoie în societate ca de aer.

Nu, nu toată lumea va fi premiată la Cannes precum Puiu sau îşi va găsi expunere la Centrul Pompidou precum Cantor. Dar toţi cei enumeraţi vor participa într-un fel invizibil la însănătoşirea unei societăţi pe care o vrem în rezonanţă cu cele pe care Europa civilizată le-a construit în decenii.

Cam despre asta este vorba. Artele contemporane şi democraţia sînt una, a le reduce la tăcere sub scuza unor măsuri de eficienţă managerială are un singur scop: acela ca birocraţiile, naţionaliştii radicali şi forţele de ordine să trăiască în linişte.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.