CNDB între paranteze

30 decembrie 2010
CNDB între paranteze jpeg

Mihai Mihalcea se balansează pe scaun pînă cade cu el. Se ridică şi o ia de la capăt. Cade iar, şi iar, şi iar. Alături, Vava Ştefănescu dansează pe o manea, îmbrăcată într-o orbitoare rochie roz cu paiete şi volane. În programul Miercurea lejeră de la Centrul Naţional al Dansului, echipa care a condus CNDB-ul în primii săi ani, adică ultimii cinci, îşi ia Rămas bun (pură întîmplare, acesta este titlul celui mai recent spectacol al lui Mihai Mihalcea). Directorul „cade” de pe scaun şi îl eliberează pe Farid Fairuz, un avatar al său cu o biografie fabuloasă (născut în Liban, a traversat secole în trupul şi mintea unor personalităţi, cu impact major asupra istoriei politice şi artistice. Are obiceiul supărător de a pune întrebări incomode. Nu se lasă pînă nu primeşte răspuns). Sau directorul îşi „pierde” scaunul sub manelizarea tot mai agresivă a societăţii româneşti (Mihai Mihalcea a refuzat un posibil al doilea mandat ca director al CNDB. Nu l-a obligat nimeni să facă asta).

Cinci ani, CNDB a fost o platformă de artă contemporană. Au fost performance-uri, happening-uri, dezbateri, concerte, instalaţii. Mai puţin balet, mai puţină coregrafie, mai mult concept, mai multă atitudine. Fără să nege trecutul, CNDB-ii s-au instalat în avangardă. S-au luat la harţă cu politicienii, refuzîndu-le prerogativa de experţi culturali (lupta pentru crearea Centrului a fost aprigă şi nu s-a încheiat odată cu înfiinţarea instituţiei). Au explorat diverse expresii/sensuri/paradigme ale corporalităţii (în cel mai recent spectacol al său, Pretend we make you happy, Andreea Novac investighează în diferite moduri felul în care corpul poate comunica). S-au luat singuri peste picior când au simţit că se dau prea deştepţi (Carmen Coţofană reclamă în Back tot zero hiperconceptualizarea discursului scenic). Au depăşit limitele performance-ului (în Trilogia postspectacol, Ion Dumitrescu şi Florin Flueraş acuză scenariul spectacular la orice nivel căci spectacolul depăşeşte scena şi acaparează religia, politica, socialul sub supravegherea manipulatoare a presei). Au creat personaje (în I.C. progressive work, Paul Dunca este un vampir care se hrăneşte cu dejecţii sociale seculare). Au inventariat tarele stupide ale românismului (Mihai Mihalcea aka Farid Fairuz descoperă delirul mistico-magic al starurilor tv în feeria extrasenzorială Bun rămas sau despre discretele scăpări ale sistemului limbic).

CNDB a fost acuzat de limbaj criptic sau reducţiunea brutală a noţiunii de spectacol. Misiunea şi scopurile instituţiei vor fi (re)afirmate de viitorul director, dar după cinci ani, Centrul s-a impus ca un loc al formelor noi, cum se spunea în final la Bun rămas.

Discursul esenţializat al CNDB-ilor a funcţionat ca o turnantă socială. Nimic mai sugestiv pentru absurdul lumii contemporane decît uscătorul de păr care cîntă, prezentat de Eduard Gabia la Intensificare (un maraton de statement-uri pe post de dare de seamă a mandatului lui Mihai Mihalcea). În fond, CNDB-ii sunt, cum zicea bătrînul Shakespeare, „oglinda lumii”. Doar că ei oglindesc lumea de astăzi în forme performative de astăzi. Uneori, de mîine.

PS. De ziua Sfântului Ştefan, între Crăciun şi Anul Nou, CNDB-ul a primit o notificare semnată de Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti (în a cărui clădire se află Centrul), în care se anunţă începerea unor lucrări de renovare a căror desfăşurare este „incompatibilă cu desfăşurarea activităţii CNDB în spaţiul ocupat în prezent, prin urmare vă rugăm să luaţi măsurile necesare pentru a vă asigura continuitatea activităţii”. Cu alte cuvinte, CNDB-ii tocmai au fost daţi afară. Întrebat ce vor face în această situaţie, viitorul fost director al Centrului, Mihai Mihalcea a declarat pe facebook (sic!): „o să ne vedem de treabă!!! :)))))))))))))”. Să-i fie tastatura aurită!

Oana Stoica este critic de teatru şi jurnalist.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.