CNDB - de la pisoarul lui Duchamp la supa lui Matsangos

17 martie 2011
CNDB    de la pisoarul lui Duchamp la supa lui Matsangos  jpeg

Deparazitare

Rămas recent pe drumuri, pentru a permite renovarea clădirii TNB în care îşi avea sediul, Centrul Naţional al Dansului s-a adunat de pe străzi pentru 6 zile. Refugiaţi temporar la Centrul de Introspecţie Vizuală, într-o sală de dimensiunea unei garsoniere, cu o oarecare doză de exhibiţionism dată de pereţii tip vitrină, CNDB-ii au interogat şi s-au autointerogat asupra artei contemporane şi a relaţiei ei cu statul/ spaţiul public/ publicul. Care-i treaba? - întrebarea pe care curatorul Manuel Pelmuş a transformat-o în temă de dezbateri & performance este pe cît de vagă, pe atît de cuprinzătoare. Prea puţin familiarizaţi cu arta contemporană, românii au dat prost în rapoartele CNDB exact la criteriul pe care statul îl cere pentru a-l subvenţiona: numărul de spectatori. Nici reprezentanţii Ministerului Culturii nu s-au arătat prea interesaţi de instituţia din subordine. Directorul artistic Vava Ştefănescu a povestit recent cum unul dintre miniştrii vremelnici ai culturii a crezut că Centrul se ocupă cu dansurile populare. Cu alte cuvinte, dacă ne luăm după cifre şi ministeriabili, dansul contemporan este neinteresant şi de neînţeles, măcar pentru că e altceva decît s-ar putea crede. Cele două atribute se leagă strîns unul de altul şi par să conducă la unul dintre motivele marginalizării artei contemporane: lipsa de educaţie culturală.

În cinci ani de existenţă, CNDB a fost acuzat de limbaj criptic, cercetare excesivă, abuz de experiment, subminarea noţiunii de spectacol, pe scurt, autism artistic. Acestui rechizitoriu dur i se adaugă încă un cap de acuzare, prea puţin dans, adică mutarea accentului de la dans la contemporan. De trei luni, de cînd a aflat că va hoinări din nou pînă cînd îşi va găsi un loc sub soare, CNDB s-a pus în discuţie publică, încercând să înţeleagă dacă şi unde a greşit. Reflectorul a luminat însă prea puţin cealaltă parte a ecuaţiei, publicul. Dacă aplicăm principiul roman audiatur et altera pars şi dăm Cezarului ce e al Cezarului, ne dăm seama că meritele şi vina (pentru situaţia dansului contemporan) se împart între performeri şi spectatori. Direcţiile artistice în care ar trebui să pornească dansul sau menirea CNDB se pot discuta la nesfîrşit, dar orice performance va ajunge în faţa publicului, în mare măsură înţepenit în tipare de receptare clasice care duc la un mecanism de respingere a artelor contemporane. Cum remarca Dan Perjovschi, românii au descoperit abia acum pisoarul lui Duchamp.

Logica e simplă: lipsa de educaţie / informaţie despre arta contemporană duce la incapacitatea de a o înţelege, ceea ce determină respingerea ei. Şi aici, oricît de tezist ar părea, CNDB a avut rol educativ prin forţarea gîndirii spectatorului, obligat să îşi depăşească obişnuita comoditate de privitor căruia i se dau mură-n-gură concepte, emoţii, idei, şi, dacă tot vorbim de dans, coregrafii. Aşa că la întrebarea ce-aţi făcut în ultimii cinci ani, cndb-ii ar putea răspunde „am deparazitat”. Auto-deparazitarea a fost un proces normal, nesfîrşit de descoperire şi re-descoperire a identităţii artistice. În oglindă, perfomerii au „deparazitat” şi spectatorul, forţîndu-l să abandoneze căile bătătorite ale percepţiei şi să îşi exerseze privirea, prin provocări, surprize şi chiar un pic de acţiune, adică implicarea publicului în spectacol (încă suntem refractari la ideea de spectacol interactiv, suferim de teama de expunere). Uneori, surprizele de la CNDB pot fi derutante. La ultima Miercuri lejeră, programul în care performerii experimentează modalităţi de expresie în faţa publicului, actorul Rolando Matsangos a preparat o supă (cu legume autentice, nu la plic). În fond, CNDB e un loc în care poţi să faci o supă şi ăsta să fie un performance.

Relocare

Înainte să părăsească un loc, ruşii se aşază pentru cîteva momente în tăcere. E un mod tradiţional de a-şi lua la revedere, de a încheia un episod.  ...after all e un spectacol care fixează exact acest moment. Vava Ştefănescu explorează corporal modul în care o identitate se substituie alteia. Propria indentitate a coregrafei se mută în corpul dansatoarei Carmen Coţofană, cu tot cu memorie, afectivă şi fizică (fiecare corp are modul lui de a îmbrăca o haină).  ...after all este un performance–relocare dintr-un corp în altul, dintr-un stil (clasic) în altul (contemporan), dintr-o expresie (narativă) în alta (abstractă). Cum se produce o schimbare de identitare? Cînd pleci din tine însuţi şi te retragi în „altcineva”, ce iei cu tine? Cu ce suntem mobilaţi interior şi cum se poate muta întreaga încărcătură? Recenta premieră a CNDB marchează şi relocarea concretă a spaţiului de joc, de lîngă Lăptăria Enache în sala Atelier a TNB. Creat de directorul artistic al Centrului, ...after all succede altui spectacol, realizat de directorul general, Bun rămas sau despre discretele scăpări ale sistemului limbic, care opera şi el cu o relocare identitară radicală. Mihai Mihalcea devenea Farid Fairuz, o supraidentitate artistică incisivă care bruiază acid somnul societăţii româneşti. Cei doi directori au simţit nevoia unei  răsuciri. Pînă cînd repoziţionarea va fi gata, CNDB-ii sunt exact ca în dialogul final imaginar din ...after all: „ce faci, Vava? mestec nisip”.

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.