CNDB - de la pisoarul lui Duchamp la supa lui Matsangos

17 martie 2011
CNDB    de la pisoarul lui Duchamp la supa lui Matsangos  jpeg

Deparazitare

Rămas recent pe drumuri, pentru a permite renovarea clădirii TNB în care îşi avea sediul, Centrul Naţional al Dansului s-a adunat de pe străzi pentru 6 zile. Refugiaţi temporar la Centrul de Introspecţie Vizuală, într-o sală de dimensiunea unei garsoniere, cu o oarecare doză de exhibiţionism dată de pereţii tip vitrină, CNDB-ii au interogat şi s-au autointerogat asupra artei contemporane şi a relaţiei ei cu statul/ spaţiul public/ publicul. Care-i treaba? - întrebarea pe care curatorul Manuel Pelmuş a transformat-o în temă de dezbateri & performance este pe cît de vagă, pe atît de cuprinzătoare. Prea puţin familiarizaţi cu arta contemporană, românii au dat prost în rapoartele CNDB exact la criteriul pe care statul îl cere pentru a-l subvenţiona: numărul de spectatori. Nici reprezentanţii Ministerului Culturii nu s-au arătat prea interesaţi de instituţia din subordine. Directorul artistic Vava Ştefănescu a povestit recent cum unul dintre miniştrii vremelnici ai culturii a crezut că Centrul se ocupă cu dansurile populare. Cu alte cuvinte, dacă ne luăm după cifre şi ministeriabili, dansul contemporan este neinteresant şi de neînţeles, măcar pentru că e altceva decît s-ar putea crede. Cele două atribute se leagă strîns unul de altul şi par să conducă la unul dintre motivele marginalizării artei contemporane: lipsa de educaţie culturală.

În cinci ani de existenţă, CNDB a fost acuzat de limbaj criptic, cercetare excesivă, abuz de experiment, subminarea noţiunii de spectacol, pe scurt, autism artistic. Acestui rechizitoriu dur i se adaugă încă un cap de acuzare, prea puţin dans, adică mutarea accentului de la dans la contemporan. De trei luni, de cînd a aflat că va hoinări din nou pînă cînd îşi va găsi un loc sub soare, CNDB s-a pus în discuţie publică, încercând să înţeleagă dacă şi unde a greşit. Reflectorul a luminat însă prea puţin cealaltă parte a ecuaţiei, publicul. Dacă aplicăm principiul roman audiatur et altera pars şi dăm Cezarului ce e al Cezarului, ne dăm seama că meritele şi vina (pentru situaţia dansului contemporan) se împart între performeri şi spectatori. Direcţiile artistice în care ar trebui să pornească dansul sau menirea CNDB se pot discuta la nesfîrşit, dar orice performance va ajunge în faţa publicului, în mare măsură înţepenit în tipare de receptare clasice care duc la un mecanism de respingere a artelor contemporane. Cum remarca Dan Perjovschi, românii au descoperit abia acum pisoarul lui Duchamp.

Logica e simplă: lipsa de educaţie / informaţie despre arta contemporană duce la incapacitatea de a o înţelege, ceea ce determină respingerea ei. Şi aici, oricît de tezist ar părea, CNDB a avut rol educativ prin forţarea gîndirii spectatorului, obligat să îşi depăşească obişnuita comoditate de privitor căruia i se dau mură-n-gură concepte, emoţii, idei, şi, dacă tot vorbim de dans, coregrafii. Aşa că la întrebarea ce-aţi făcut în ultimii cinci ani, cndb-ii ar putea răspunde „am deparazitat”. Auto-deparazitarea a fost un proces normal, nesfîrşit de descoperire şi re-descoperire a identităţii artistice. În oglindă, perfomerii au „deparazitat” şi spectatorul, forţîndu-l să abandoneze căile bătătorite ale percepţiei şi să îşi exerseze privirea, prin provocări, surprize şi chiar un pic de acţiune, adică implicarea publicului în spectacol (încă suntem refractari la ideea de spectacol interactiv, suferim de teama de expunere). Uneori, surprizele de la CNDB pot fi derutante. La ultima Miercuri lejeră, programul în care performerii experimentează modalităţi de expresie în faţa publicului, actorul Rolando Matsangos a preparat o supă (cu legume autentice, nu la plic). În fond, CNDB e un loc în care poţi să faci o supă şi ăsta să fie un performance.

Relocare

Înainte să părăsească un loc, ruşii se aşază pentru cîteva momente în tăcere. E un mod tradiţional de a-şi lua la revedere, de a încheia un episod.  ...after all e un spectacol care fixează exact acest moment. Vava Ştefănescu explorează corporal modul în care o identitate se substituie alteia. Propria indentitate a coregrafei se mută în corpul dansatoarei Carmen Coţofană, cu tot cu memorie, afectivă şi fizică (fiecare corp are modul lui de a îmbrăca o haină).  ...after all este un performance–relocare dintr-un corp în altul, dintr-un stil (clasic) în altul (contemporan), dintr-o expresie (narativă) în alta (abstractă). Cum se produce o schimbare de identitare? Cînd pleci din tine însuţi şi te retragi în „altcineva”, ce iei cu tine? Cu ce suntem mobilaţi interior şi cum se poate muta întreaga încărcătură? Recenta premieră a CNDB marchează şi relocarea concretă a spaţiului de joc, de lîngă Lăptăria Enache în sala Atelier a TNB. Creat de directorul artistic al Centrului, ...after all succede altui spectacol, realizat de directorul general, Bun rămas sau despre discretele scăpări ale sistemului limbic, care opera şi el cu o relocare identitară radicală. Mihai Mihalcea devenea Farid Fairuz, o supraidentitate artistică incisivă care bruiază acid somnul societăţii româneşti. Cei doi directori au simţit nevoia unei  răsuciri. Pînă cînd repoziţionarea va fi gata, CNDB-ii sunt exact ca în dialogul final imaginar din ...after all: „ce faci, Vava? mestec nisip”.

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

AEP program comunicare FOTO AEP png
Când se deschid secțiile de votare din țară. Mesajul AEP pentru competitorii electorali
În România, secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024 vor fi deschise duminică, la ora 7:00. Românii din țară vor putea vota până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21.00 se află în sediul secției de votare
Radu Dragusin Tottenham facebook jpg
tudor chirila jpeg
Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
Artistul Tudor Chirilă susține că fiecare votant trebuie să-și spună anumite întrebări cu privire la candidații de la prezidențiale, iar apoi să pună ștampila de vot. „Să înțelegem că bazinul de vot este segmentat și așteptările acestor segmente de votanți sunt diferite”, afirmă artistul.
sita devi captura video jpg
S-a căsătorit cu un prinț și a trăit în lux, cheltuind sume exorbitante de bani. Cine este femeia care a jignit-o pe Wallis Simpson
Cât de departe ai merge să fii cu persoana pe care o iubești? Ei bine, Sita Devi a spulberat toate obstacolele și a rupt lanțurile normelor sociale pentru a se căsători cu ultimul rege al Baroda, Pratap Singh Gaekwad, care era, la acel moment, al optulea cel mai bogat om din lume și al doilea cel ma
bmw f738b74743 webp
BMW împodobit cu instalație pentru bradul de Crăciun. Șoferul de 25 de ani a fost amendat şi lăsat fără certificatul de înmatriculare
Un şofer din Vâlcea şi-a împodobit BMW-ul cu leduri luminoase, ca pe bradul de Crăciun. Poliţiştii care l-au oprit în trafic l-au sancţionat contravenţional și i-au ridicat şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului.
vot diaspora jpg
Un român în vârstă de 100 de ani a votat la München. Numărul conaționalilor care au mers la urne în diaspora a trecut de 208.000
Peste 206.000 de alegători se prezentaseră la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 21.00, pentru a-și exprima votul în primul tur al alegerilor prezidenţiale 2024.
lac pixabay jpg
Lacul bizar din România care apare după moartea unui om. Se spune că este blestemat și este considerat poarta spre Iad
De câteva ori pe an, uneori nu atât de des, se naște un lac misterios pe creastele Bucegilor, iar apariţia, prevestită de vânt şi grindină, este însoţită de moartea unui om. Localnicii din Poiana Ţapului spun despre lacul din munţi că este locul de intrare spre Iad.
Interviu  Gabriel Cotabiță Londra 2021 FOTO captură video png
In memoriam Gabriel Cotabiță. Imagini de colecție cu marele cântăreț. Ce spunea într-un interviu realizat acum 3 ani, la Londra. De ce nu a cântat niciodată muzică populară
În primăvara lui 2021, Gabriel Cotabiță concerta la Londra, pentru românii de acolo, în două spectacole memorabile. În plină pandemie de Covid 19, regretatul artist nu a avut parte de o audiență foarte mare, însă a cântat din suflet pentru cei prezenți.
acuzatii USR captura TIK TOK png
Înregistrările în baza cărora USR îl acuză pe Cătălin Predoiu că folosește Poliția Română pentru intimidarea alegătorilor. Cum răspunde IGPR
Uniunea Salvaţi România (USR) l-a acuzat, sâmbătă, pe ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoi (PNL), că folosește Poliţia Română, pentru „cenzurarea Internetului” şi „intimidarea alegătorilor”. IGPR a reacționat explicând că Poliția Română acționează strict în baza Legii.