Cîteva gînduri despre Henric al V-lea, Regele-om

Dan COSTINAŞ
20 iunie 2019
Cîteva gînduri despre Henric al V lea, Regele om jpeg

Astăzi vă propun să faceți un sondaj imaginar, cu 100 de respondenți reali sau imaginari, după gustibus. Singura întrebare (neapărat deschisă) ar trebui să sune, abreviat, cam așa: „William Shakespeare, 5 piese preferate?” Pun mîna stîngă în foc, folosind dreapta la scris din cînd în cînd, că se va da întîietate deplină doar cîtorva nume de personaje tragice: Hamlet, Othello, Romeo și Julieta, poate chiar Macbeth. Dintre comedii, poate Furtuna, iar dintre istorice, maxim Richard al III-lea.

Cînd am citit în program că Marea Britanie este prezentă la Festivalul Filmului European – ediția 2019 cu o producție veche de trei decenii, Henric al V-lea (1989), mi s-a părut o alegere cel puțin neașteptată, dacă nu chiar bizară de-a dreptul. Apoi am văzut filmul și AM ÎNȚELES:

  • am înțeles ce mult înseamnă o nouă viziune cinematografică, o altă perspectivă asupra unor evenimente istorice care s-au petrecut cu sute de ani în urmă;
  • am mai înțeles cum te poți înfiora văzînd și ascultînd o seamă de actori experimentați cum dau viață unor personaje prăfuite;
  • în sfîrșit, dar nu în ultimul rînd, am înțeles, încă o dată, cît de complexe pot fi personajele Marelui Will, cît de mare poate fi lucrătura cuvintelor atunci cînd ai talent cu carul.

După îndrăzneața adaptare din 1944, elogiată de însuși prietenul său apropiat, premierul de atunci Winston Churchill, multă vreme s-a crezut că nimeni nu poate depăși performanța carismaticului Sir Laurence Olivier; părerea mea de simplu spectator este că producția din 1989, a celuilalt Sir, Kenneth Branagh, este mult mai profundă și chiar mai ușor de digerat pentru publicul contemporan. Fermecătoare lecție de istorie a Evului Mediu Târziu, din care aflăm cum niște banale mingi de tenis pot declanșa un război, care a culminat cu marea victorie de la Azincourt unde, printr-o tactică inteligentă, cavaleria franceză a fost măcelărită la ea acasă.  

Despre distribuție, numai de bine: Un Kenneth Branagh la 29 de ani, probabil nu întîmplător aflat la aceeași vîrstă cu a Regelui Henric de la momentul începerii acțiunii, își cîntărește fiecare cuvînt și gest cu o eleganță aristocratică. * Inspirată alegerea lui Derek Jacobi în rolul corului, acest indispensabil „personaj colectiv”, cel care are misiunea ingrată de a reda în cuvinte ceea ce lipsește din imagini. * Durduliul actor scoțian Robbie Coltrane îl interpretează magistral pe alcoolicul mucalit Sir John Falstaff (deși în piesa lui Shakespeare este menționată doar moartea acestuia, fără să fie un personaj propriu-zis; el apare, de sine stătător, în Henric al IV-lea, Părțile 1 și 2 și în Nevestele vesele din Windsor. În filmul nostru, Branagh intercalează secvențe retrospective, cu replici preluate din Henric al IV-lea). * Nu în ultimul rînd Emma Thompson (franțuzoaica prințesă Katherine), încă soția lui Kenneth Branagh la data lansării filmului, foarte feminină și cu un joc de o naturalețe și o eleganță ieșite din comun.

Nu ştiu dacă Shakespeare a scris capodoperele shakespeariene, nici nu vom şti vreodată cu certitudine, dar nu obosesc să admir de fiecare dată profunzimea și greutatea replicilor protagoniștilor din paginile sale: „All things are ready, if our minds be so.” (Când gata-i cugetul, e totul gata. – Henric al V-lea, Actul IV Scena 3, în excelenta traducere a maestrului Ion Vinea).

Aşadar, stimabile cititor, vă recomand să-i vedeţi duminică pe MS Regele Henric și pe Sir Kenneth şi să îi includeți neapărat în „Top5-Preferințe-Personale” pentru eventuale sondaje imaginare viitoare.

Dan Costinaş este scriitor și traducător. 

Henric al V-lea (Marea Britanie, 1989) poate fi vizionat la Festivalul Filmului European, la București pe 23 iunie, ora 19,30, la Cinema Muzeul Țăranului.

Cea de a XXIII-a ediție a FFE se desfășoară în București (11 – 23 iunie), Rîmnicu Vîlcea (21 – 23 iunie), Tîrgu Mureș (21 – 23 iunie), Sibiu (28 – 30 iunie) și Chișinău (21 – 23 iunie).

Cronicile ne-cinematografice din această rubrică nu se adresează atât cititorilor a căror dilemă este „film european sau de Hollywood?”, ci mai degrabă celor care se întreabă „ce film european?”. Și, de fapt, aceste texte nici nu oferă răspunsuri, ci doar expun dilemele autorilor lor, critici de film - declarat amatori(!), dar spectatori pentru care lunile mai și iunie înseamnă, de peste douăzeci de ani, sărbătoare de film european.

Doar cîteva dintre filmele prezentate în actuala ediție vor fi disecate aici (iar selecția a fost făcută pe criterii absolut arbitrare), însă toate merită văzute. Veniți să vă convingeți! 

Programul complet: http://ffe.ro/2019/programfilme/.

Detalii suplimentare despre acest film: http://ffe.ro/2019/programfilme/henric-al-v-lea/

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic