Cîștigătorii Concursului Național „Ascultă 5 minute de muzică clasică” - ediția 2018

4 iunie 2018
Cîștigătorii Concursului Național „Ascultă 5 minute de muzică clasică”   ediția 2018 jpeg
rm 2 jpg jpeg

Concursul național „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, organizat de Radio România Muzical, postul dedicat muzicii culte din cadrul Radio România, ajuns în 2018 la a treia ediție, a avut două secțiuni. Elevii claselor primare au trebuit să realizeze desene inspirate de audiția Rapsodiei române op.11 nr.1 de George Enescu, iar elevii claselor gimnaziale să recunoască o lucrare muzicală (răspunsul corect: aceeași Rapsodie română op.11 nr.1 de George Enescu) și să scrie un eseu în care să expună ideile, stările, sentimentele trezite de această audiție.

Secțiunea Desene inspirate de muzică - clasele primare

231 de desene participante

Juriul: 

Adrian Silvan Ionescu directorul Institutului de Istoria Artei din cadrul Academiei Române

Adrian Brăescu inspector general Arte, Ministerul Educației Naționale

Cristina Comandașu – coordonator al proiectului “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, Radio România Muzical

Premiul I

Ivana Babușcov – clasa I, Liceul teoretic Jean Louis Calderon din Timișoara., profesor Eleonora Ciobanu

babuscov ioana pr1 jpg jpeg

Premiul al II-lea ex aequo

Alina Buzlea – clasa pregătitoare, Școala gimnazială nr.3 din Băiala, județul Bihor, profesor Olimpia Moraru

Alfred Herghelegiu – clasa a III-a, Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza din Galați, profesor Oana Damian

Premiul al III-lea ex aequo

Rareș Irimescu – clasa a II-a, Liceul teoreretic Jean Louis Calderon din Timișoara, profesor Dana Boitoș

Sara Maria Micu – clasa a III-a, Școala gimnazială nr.4 Frații Popeea din Săcele, județul Brașov, profesor Anca Ionescu

Desenele finaliste și premiante ale ediției 2018 a concursului național “Ascultă 5 minute de muzică clasică” vor fi expuse, începînd cu stagiunea 2018-2019, în foaierul Sălii Radio.

***

Secțiunea Eseuri - clase gimnaziale 

191 eseuri participante

Juriul:

Doina Ruști – scriitoare, prof. univ. dr. UNATC

Mircea Vasilescu - prof. univ. dr. Facultatea de litere, Universitatea București

Cristina Comandașu - coordonator al proiectului “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, Radio România Muzical

Premiul I

Cristian Murzac – clasa a VI-a, Școala gimnazială Ioan Bob din Cluj Napoca, profesor Mihaela Vlad

 

Premiul al II-lea

Lorena Ioana Huțanu – clasa a VII-a, Colegiul Național din Iași, profesor Gabriela Rusu

Premiul al III-lea

Corina Tasie – clasa a VI-a, Colegiul Național din Iași, profesor Gabriela Rusu

***

Premii 

Premiile constau în cărți oferite de Editura Humanitas Junior și CD-uri cu muzică clasică oferite de Universal Music România.

Valoarea premiilor, pentru fiecare categorie, este: 600 lei - premiul I, 500 lei - premiul al II-lea, 400 lei - premiul al III-lea.

Premianții, finaliștii și profesorii lor vor primi diplome.

 ***

OPINIILE JURIILOR

Adrian Silvan Ionescu

Cum vi se par în general lucrările de anul acesta?

Mi se par foarte interesante. E drept, diferențe extrem de mari între concurenți; unii, de un naivism care mă face să mă tem că e vorba de o lipsă totală de permeabilitate, de vibrație la plastică, iar alții, de un curaj care anunță niște plasticieni de mare forță. Între schițarea unei siluete umane în clasa a II-a sau a III-a făcută numai din cinci bețe - un trunchi, 4 bețe care sînt membrele și un cerc ce reprezintă capul... mi se pare puțin dramatic. Înseamnă că acel copil ori nu a avut la îndemînă niște reviste, niște albume, niște cărți, eventual niște cărticele de colorat pînă la vîrsta respectivă, ori chiar este amorf la ceea ce înseamnă educația plastică. În schimb, alții, care se joacă cu petele de culoare în chip admirabil... te gîndești la un Jackson Pollock, te gîndești la un Picasso în devenire prin forța cu care aștern aceste imagini... sau cu reale calități de grafician, cum este autorul sau autoarea - nu știu precis - a acelui pian care, de fapt, poate să fie interpretat și ca niște trunchiuri de copac în viziunea unui artist de la 1890-1900.

Este bine să continuăm, să încurajăm relația aceasta între muzică și plastică pentru copiii de vîrsta aceasta?

Ooo, sigur că da! Este foarte important pentru că, dintr-o lovitură, să spunem, se dezvoltă două traiecte de interes - unul pentru plastică, celălalt pentru muzică, muzica fiind un fond sonor ideal pentru orice plastician, putînd să lucreze mai bine pe fond muzical și, în același timp, putînd să fie inspirat de această muzică. Nu sînt sigur dacă majoritatea lucrărilor au fost rodul unui dicteu al învățătoarei sau învățătorului, ori au fost simpla inspirație a copilului. Am văzut de multe ori reprezentări aproape identice la diverși candidați, la diverși concurenți, fapt ce mă face să mă gîndesc că probabil li s-au dat niște indicații, niște sugestii de urmat, la fel cum erau și anumite titluri, oarecum îndepărtate de Rapsodia română care fusese tema de ascultat și de ilustrat.

Adrian Brăescu

Soluțiile plastice sînt apropiate de nivelul pe care copiii la vîrsta asta - de ciclu primar și, eventual, gimnazial - îl dobîndesc la școală. Deci aici se vede clar că sînt copii care fac la școală acest lucru. M-aș bucura foarte mult dacă acești copii ar învăța să asculte, pentru că să privească, cu siguranță, vor învăța. Cît privește limbajul plastic, acolo lucrurile țin foarte mult și de importanța care se dă acestor două discipline -educația plastică și educația muzicală - în școala românească. Unii ar spune că este un pic în suferință, în sensul în care tot felul de examene, de testări ș.a.m.d. se desfășoară numai la anumite discipline. Or, vedeți, limbajul plastic e un limbaj universal și, ca și cel muzical, poate că ar ajuta foarte mult la dezvoltarea copiilor.

Deci, ar fi bine să continuăm?

Sigur că da!


Doina Ruști

A fost o experiență insolită și care, pentru mine, a fost ca o pauză binevenită, pentru că am ajuns la sufletele nu numai ale unor melomani, ci ale unor copii extrem de sensibili și cu un imaginar bogat și conectat la valorile românești.

Cît de bună e ideea de a avea un asemenea concurs - copiii să descrie ceea ce simt cînd ascultă muzica?

Ooo, eu cred că este minunată pentru că, nu știu, dar a ajuns la refuz metoda asta a asimilării prin memorare, care s-a văzut că nu aduce de fapt efectele scontate și un astfel de joculeț e de fapt un atelier, un lucru care stimulează și imaginația și sensibilitatea copiilor și, pe de altă parte, consolidează cunoștințele perene.

Ce recomandare generală ați avea de făcut copiilor, dar și profesorilor?

Nu cred că sînt chiar în măsură să fac recomandări. Îmi place ceea ce am citit acum și aș vrea să continue în linia asta, a audițiilor, a ieșirilor din școală, a plimbărilor prin muzeu.


Mircea Vasilescu

Mi s-au părut mai multe, cred, decît anul trecut (aproape dublu n.r.) și parcă mai bune, așa, ca impresie generală, ca nivel general. Sigur, unele sînt mai școlărești, altele mai originale. Unii poate că n-au înțeles exact ce li se cere; li se cerea, de fapt, nu analiza propriu-zisă a piesei, ci o descriere a stărilor, a emoțiilor. Dar, cel mai mult mi-a plăcut la majoritatea lucrărilor autenticitatea. Ei chiar spun ce simt, la ce s-au gîndit, atîta cît pot, cum pot, cu cuvintele lor, ceea ce mi se pare un lucru foarte bun.

În ce măsură credeți că transpare în lucrările copiilor ideea aceasta a patriotismului, a românismului?

Apare în foarte multe. În unele, cam declarativ așa; se vede că au preluat niște lozinci de prin altă parte fără să se concentreze prea mult asupra lor, ceea ce nu-i bine. Apar în multe lucrări elemente ale imaginarului românesc - locuri geografice, elemente din basme, personaje ș.a.m.d., deci, implicit acolo e vorba despre România chiar dacă nu în mod direct și nu exprimă fraze directe referitoare la patrie. Mie mi se pare mai bine așa decît să pui la încheierea lucrării "Ce mîndru sînt că sînt român!". E mai bine să spui altfel lucrul ăsta, nu printr-o frază repetată pînă la uitare.

De ce ar fi bine ca Radio România Muzical să continue proiectul acesta?

Din două motive principale. O dată, pentru că îi pune pe copii să asculte muzică bună și, al doilea motiv, pentru că îi determină să facă un lucru, totuși, nu foarte ușor, după cum știm noi, adulții, să transpună emoțiile, gîndurile lor în cuvinte, să treacă de la muzică la litere - ca să pun și eu profesia mea aici - ceea ce știm că nu e ușor. Dar e interesat, pentru că în felul acesta se descoperă pe ei, nu numai muzica lui Enescu sau a altcuiva și nu numai compunerea școlară, că de astea mai fac ei și pe la școală.

O recomandare, iată, pentru elevi și pentru profesorii lor mai ales.

Pentru profesori am o recomandare, așa, severă, că și eu sînt profesor de nu mai știu cîte zeci de ani... să-i lase pe copii să fie creativi. Nu trebuie să-i controleze prea mult și să-i oblige să scrie în niște scheme date. Acum, al vîrsta asta, trebuie lăsați copiii să fie creativi că se va alege ceva bun din asta. Pentru copii, aceeași recomandare întoarsă pe dos... dragi copii, ascultați-i pe profesori, dar din cînd în cînd nu-i ascultați. Scrieți cum simțiți voi!

ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.