Cîștigătorii Concursului Național „Ascultă 5 minute de muzică clasică” - ediția 2018

4 iunie 2018
Cîștigătorii Concursului Național „Ascultă 5 minute de muzică clasică”   ediția 2018 jpeg
rm 2 jpg jpeg

Concursul național „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, organizat de Radio România Muzical, postul dedicat muzicii culte din cadrul Radio România, ajuns în 2018 la a treia ediție, a avut două secțiuni. Elevii claselor primare au trebuit să realizeze desene inspirate de audiția Rapsodiei române op.11 nr.1 de George Enescu, iar elevii claselor gimnaziale să recunoască o lucrare muzicală (răspunsul corect: aceeași Rapsodie română op.11 nr.1 de George Enescu) și să scrie un eseu în care să expună ideile, stările, sentimentele trezite de această audiție.

Secțiunea Desene inspirate de muzică - clasele primare

231 de desene participante

Juriul: 

Adrian Silvan Ionescu directorul Institutului de Istoria Artei din cadrul Academiei Române

Adrian Brăescu inspector general Arte, Ministerul Educației Naționale

Cristina Comandașu – coordonator al proiectului “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, Radio România Muzical

Premiul I

Ivana Babușcov – clasa I, Liceul teoretic Jean Louis Calderon din Timișoara., profesor Eleonora Ciobanu

babuscov ioana pr1 jpg jpeg

Premiul al II-lea ex aequo

Alina Buzlea – clasa pregătitoare, Școala gimnazială nr.3 din Băiala, județul Bihor, profesor Olimpia Moraru

Alfred Herghelegiu – clasa a III-a, Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza din Galați, profesor Oana Damian

Premiul al III-lea ex aequo

Rareș Irimescu – clasa a II-a, Liceul teoreretic Jean Louis Calderon din Timișoara, profesor Dana Boitoș

Sara Maria Micu – clasa a III-a, Școala gimnazială nr.4 Frații Popeea din Săcele, județul Brașov, profesor Anca Ionescu

Desenele finaliste și premiante ale ediției 2018 a concursului național “Ascultă 5 minute de muzică clasică” vor fi expuse, începînd cu stagiunea 2018-2019, în foaierul Sălii Radio.

***

Secțiunea Eseuri - clase gimnaziale 

191 eseuri participante

Juriul:

Doina Ruști – scriitoare, prof. univ. dr. UNATC

Mircea Vasilescu - prof. univ. dr. Facultatea de litere, Universitatea București

Cristina Comandașu - coordonator al proiectului “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, Radio România Muzical

Premiul I

Cristian Murzac – clasa a VI-a, Școala gimnazială Ioan Bob din Cluj Napoca, profesor Mihaela Vlad

 

Premiul al II-lea

Lorena Ioana Huțanu – clasa a VII-a, Colegiul Național din Iași, profesor Gabriela Rusu

Premiul al III-lea

Corina Tasie – clasa a VI-a, Colegiul Național din Iași, profesor Gabriela Rusu

***

Premii 

Premiile constau în cărți oferite de Editura Humanitas Junior și CD-uri cu muzică clasică oferite de Universal Music România.

Valoarea premiilor, pentru fiecare categorie, este: 600 lei - premiul I, 500 lei - premiul al II-lea, 400 lei - premiul al III-lea.

Premianții, finaliștii și profesorii lor vor primi diplome.

 ***

OPINIILE JURIILOR

Adrian Silvan Ionescu

Cum vi se par în general lucrările de anul acesta?

Mi se par foarte interesante. E drept, diferențe extrem de mari între concurenți; unii, de un naivism care mă face să mă tem că e vorba de o lipsă totală de permeabilitate, de vibrație la plastică, iar alții, de un curaj care anunță niște plasticieni de mare forță. Între schițarea unei siluete umane în clasa a II-a sau a III-a făcută numai din cinci bețe - un trunchi, 4 bețe care sînt membrele și un cerc ce reprezintă capul... mi se pare puțin dramatic. Înseamnă că acel copil ori nu a avut la îndemînă niște reviste, niște albume, niște cărți, eventual niște cărticele de colorat pînă la vîrsta respectivă, ori chiar este amorf la ceea ce înseamnă educația plastică. În schimb, alții, care se joacă cu petele de culoare în chip admirabil... te gîndești la un Jackson Pollock, te gîndești la un Picasso în devenire prin forța cu care aștern aceste imagini... sau cu reale calități de grafician, cum este autorul sau autoarea - nu știu precis - a acelui pian care, de fapt, poate să fie interpretat și ca niște trunchiuri de copac în viziunea unui artist de la 1890-1900.

Este bine să continuăm, să încurajăm relația aceasta între muzică și plastică pentru copiii de vîrsta aceasta?

Ooo, sigur că da! Este foarte important pentru că, dintr-o lovitură, să spunem, se dezvoltă două traiecte de interes - unul pentru plastică, celălalt pentru muzică, muzica fiind un fond sonor ideal pentru orice plastician, putînd să lucreze mai bine pe fond muzical și, în același timp, putînd să fie inspirat de această muzică. Nu sînt sigur dacă majoritatea lucrărilor au fost rodul unui dicteu al învățătoarei sau învățătorului, ori au fost simpla inspirație a copilului. Am văzut de multe ori reprezentări aproape identice la diverși candidați, la diverși concurenți, fapt ce mă face să mă gîndesc că probabil li s-au dat niște indicații, niște sugestii de urmat, la fel cum erau și anumite titluri, oarecum îndepărtate de Rapsodia română care fusese tema de ascultat și de ilustrat.

Adrian Brăescu

Soluțiile plastice sînt apropiate de nivelul pe care copiii la vîrsta asta - de ciclu primar și, eventual, gimnazial - îl dobîndesc la școală. Deci aici se vede clar că sînt copii care fac la școală acest lucru. M-aș bucura foarte mult dacă acești copii ar învăța să asculte, pentru că să privească, cu siguranță, vor învăța. Cît privește limbajul plastic, acolo lucrurile țin foarte mult și de importanța care se dă acestor două discipline -educația plastică și educația muzicală - în școala românească. Unii ar spune că este un pic în suferință, în sensul în care tot felul de examene, de testări ș.a.m.d. se desfășoară numai la anumite discipline. Or, vedeți, limbajul plastic e un limbaj universal și, ca și cel muzical, poate că ar ajuta foarte mult la dezvoltarea copiilor.

Deci, ar fi bine să continuăm?

Sigur că da!


Doina Ruști

A fost o experiență insolită și care, pentru mine, a fost ca o pauză binevenită, pentru că am ajuns la sufletele nu numai ale unor melomani, ci ale unor copii extrem de sensibili și cu un imaginar bogat și conectat la valorile românești.

Cît de bună e ideea de a avea un asemenea concurs - copiii să descrie ceea ce simt cînd ascultă muzica?

Ooo, eu cred că este minunată pentru că, nu știu, dar a ajuns la refuz metoda asta a asimilării prin memorare, care s-a văzut că nu aduce de fapt efectele scontate și un astfel de joculeț e de fapt un atelier, un lucru care stimulează și imaginația și sensibilitatea copiilor și, pe de altă parte, consolidează cunoștințele perene.

Ce recomandare generală ați avea de făcut copiilor, dar și profesorilor?

Nu cred că sînt chiar în măsură să fac recomandări. Îmi place ceea ce am citit acum și aș vrea să continue în linia asta, a audițiilor, a ieșirilor din școală, a plimbărilor prin muzeu.


Mircea Vasilescu

Mi s-au părut mai multe, cred, decît anul trecut (aproape dublu n.r.) și parcă mai bune, așa, ca impresie generală, ca nivel general. Sigur, unele sînt mai școlărești, altele mai originale. Unii poate că n-au înțeles exact ce li se cere; li se cerea, de fapt, nu analiza propriu-zisă a piesei, ci o descriere a stărilor, a emoțiilor. Dar, cel mai mult mi-a plăcut la majoritatea lucrărilor autenticitatea. Ei chiar spun ce simt, la ce s-au gîndit, atîta cît pot, cum pot, cu cuvintele lor, ceea ce mi se pare un lucru foarte bun.

În ce măsură credeți că transpare în lucrările copiilor ideea aceasta a patriotismului, a românismului?

Apare în foarte multe. În unele, cam declarativ așa; se vede că au preluat niște lozinci de prin altă parte fără să se concentreze prea mult asupra lor, ceea ce nu-i bine. Apar în multe lucrări elemente ale imaginarului românesc - locuri geografice, elemente din basme, personaje ș.a.m.d., deci, implicit acolo e vorba despre România chiar dacă nu în mod direct și nu exprimă fraze directe referitoare la patrie. Mie mi se pare mai bine așa decît să pui la încheierea lucrării "Ce mîndru sînt că sînt român!". E mai bine să spui altfel lucrul ăsta, nu printr-o frază repetată pînă la uitare.

De ce ar fi bine ca Radio România Muzical să continue proiectul acesta?

Din două motive principale. O dată, pentru că îi pune pe copii să asculte muzică bună și, al doilea motiv, pentru că îi determină să facă un lucru, totuși, nu foarte ușor, după cum știm noi, adulții, să transpună emoțiile, gîndurile lor în cuvinte, să treacă de la muzică la litere - ca să pun și eu profesia mea aici - ceea ce știm că nu e ușor. Dar e interesat, pentru că în felul acesta se descoperă pe ei, nu numai muzica lui Enescu sau a altcuiva și nu numai compunerea școlară, că de astea mai fac ei și pe la școală.

O recomandare, iată, pentru elevi și pentru profesorii lor mai ales.

Pentru profesori am o recomandare, așa, severă, că și eu sînt profesor de nu mai știu cîte zeci de ani... să-i lase pe copii să fie creativi. Nu trebuie să-i controleze prea mult și să-i oblige să scrie în niște scheme date. Acum, al vîrsta asta, trebuie lăsați copiii să fie creativi că se va alege ceva bun din asta. Pentru copii, aceeași recomandare întoarsă pe dos... dragi copii, ascultați-i pe profesori, dar din cînd în cînd nu-i ascultați. Scrieți cum simțiți voi!

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

lidl jpg
Alertă alimentară privind un produs de Crăciun din ciocolată, de la Lidl. A fost retras de urgență
Un produs cumpărat masiv zilele acestea fiind specific sărbătorilor de iarnă a fost retras de la vânzare, iar clienților care l-au achiziționat li se transmite să îl aducă înapoi. Este vorba de
Bijuterii furate din Belgia
O româncă a aflat că e căutată de 9 ani în Belgia, când a solicitat pașaport în SUA. Ce acuzaţii i se aduc
Surpriză neplăcută pentru o româncă atunci când a solicitat acordarea unui paşaport american. Verificările au arătat că ea este căutată de 9 ani în Belgia, unde este condamnată pentru furt.
hijab valul islamic
Femeile iraniene riscă pedeapsa cu moartea sau până la 15 ani de închisoare dacă nu îşi acoperă faţa. Activiştii reclamă „apartheid de gen”
Femeile din Iran ar putea fi condamnate la moarte sau închisoare la ani grei de închisoare dacă nu respectă noile legi privind „moralitatea obligatorie”, care urmează să intre în vigoare săptămâna aceasta.
Camera Deputatilor FB jpg
Noul Parlament, convocat de Klaus Iohannis pe 20 decembrie
Președintele Klaus Iohannis a convocat noul Parlament pe 20 decembrie, într-o ședință de la 14.00.
drum sofer masina1 jpeg
Este cel mai spectaculos drum din Europa! Toți turiștii trebuie să îl parcurgă măcar o dată în viață
Atunci când ne facem planurile pentru vacanță, mulți dintre noi ne gândim doar la ce destinație să alegem. Însă, nu trebuie să uităm de faptul că și drumul până acolo poate să fie o experiență de neuitat. Iar un anumit drum din Europa este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din lume!
Vladimir Putin si Viktor Orban FOTO AFP
Vladimir Putin şi Viktor Orban au discutat despre războiul din Ucrania. Mesajul transmis de preşedinţia rusă
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din Ucraina şi cooperarea energetică bilaterală.
Final fericit pentru un fugar ucrainean și motanul lui Foto Salvamont Maramureș   Zooland ro jpg
Un fugar ucrainean căzut într-o râpă din Maramureș a fost salvat de motanul său
Vladislav Duda, un ucrainean de 28 de ani, a fost salvat de salvamontiști dintr-o prăpastie adâncă de 400 de metri, în Munții Maramureșului, având alături un companion neobișnuit, motanul său, pe nume Persik.
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
Rusia cere cetățenilor săi să renunțe la orice drum în Occident. „Vă îndemn să vă abțineți”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite ale Americii sunt pe punctul de a se rupe și îi îndeamnă pe cetățenii
oameni centru strada bruxelles shutterstock 1520986037 jpg
Rușii sunt sfătuiți să evite călătoriile în Occident. Cum instaurează autoritățile de la Moscova frica de lumea liberă
Rusia a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite sunt atât de tensionate încât cetățenii ruși nu ar trebui să călătorească în SUA, Canada și unele țări ale Uniunii Europene, deoarece riscă să fie „vânați” de autoritățile americane, transmite Reuters.