Cine şi cum citeşte Dilemateca

26 ianuarie 2011
Cine şi cum citeşte Dilemateca jpeg

Simona Sora, editor coordonator la Dilemateca
Mi s-au îndeplinit toate profeţiile literare! De la început am ţinut să fie o Dilema literară, iar cînd a devenit Dilemateca (dar i se spune, abisal, Dilematica) m-am identificat cu ea, nu doar pentru că sînt singura persoană de sex feminin din redacţia restrînsă.

Adriana Babeţi, scriitoare şi profesoară la Facultatea de Litere din Timişoara
Chiar dacă nu are încă 18 ani ca Dilema veche, şi Dilemateca e, cel puţin pentru mine, o revistă majoră. De fapt, ea s-a născut gata matură, ca un copil ultra-precoce, pe care îl urmăresc lună de lună cu mare interes şi cu bucurie sporită. Într-un fel, când o cumpăr şi apoi, când încep să o răsfoiesc chiar pe stradă, Dilemateca mă face să mă simt la Paris, pe bd. Saint-Germain, cu Lire sau Magazine littéraire îndesate într-o pungă fină de domnul Hubert, chioşcarul. Exact ca acolo mă simt, chiar dacă am luat Dilemateca de la micul magazin al doamnei Geta de pe Bulevardul Revoluţiei din Timişoara.

Cristian Teodorescu, scriitor şi jurnalist
O revistă de colecţie în care bunul gust şi spiritul dilematic se îmbină excelent de fiecare dată!

Alex Tocilescu, scriitor şi muzician

Dacă în România ar exista o revistă în care să se scrie la fel de mişto despre fotbal cum se scrie în Dilemateca despre literatură, m-aş duce pe stadion în fiecare weekend.

Dodo Niţă, scriitor, specialist în benzi desenate

Echivalentul românesc al revistei franceze Lire, atât prin sumarul său, care acoperă toate aspectele vieţii literare, cât şi  prin prezentarea  grafică de înaltă ţinută, Dilemateca este ghidul indispensabil al cititorului profesionist de la noi.

Dan Lungu, scriitor
Dilemateca reuşeşte să fie deopotrivă conectată, amuzantă, serioasă şi, mai important decît orice, să nu-ţi strice cheful de literatură. Eu unul o citesc de fiecare dată cu maxima plăcere.

Radu Pavel Gheo, scriitor
Dilemateca e revista la care visam pe la începutul anilor ’90. Acum, că există, spuneţi şi voi, la ce să mai visez?

Lucian Dan Teodorovici, scriitor şi editor

Ce mi-a plăcut întotdeauna, ce-mi place la Dilemateca e aerul de revistă vie, în ciuda faptului că e o revistă culturală. În ciuda faptului - nu retrag zicerea. Pentru că există pe la noi obiceiul ăsta de a-l vedea pe scriitor, pe artist, închis în zona lui elitistă şi strîmtă, eventual cu cîteva muze pe umeri, cu tablourile înaintaşilor la subraţ şi, pe lîngă toate astea, ascuns pe după vreo masă sufocată de cărţi. Or, din fericire, şi el, scriitorul, artistul în general, e la fel de om ca toţi oamenii, ceea ce înseamnă printre altele că, măcar pentru o vreme, e viu. Dilemateca s-a prins, încă de la primul număr, că prin aria asta largă a artei are de-a face nu numai cu monumente, ci şi cu oameni vii. Şi-aşa a devenit o revistă pe care nu doar trebuie, dar chiar îţi face plăcere s-o citeşti.

Radu Paraschivescu, scriitor şi traducător
Într-o lume în care, vorba lui Mark Twain, prosperitatea e cel mai bun protector al principiilor, Dilemateca face din principii materie primă pentru prosperitatea minţii şi a sufletului.

Matei Florian, scriitor

De la Dilemateca am plecat să scriu. Altfel, nu.

Marin Mălaicu Hondrari, scriitor
Singura revistă de literatură română care nu plictiseşte e Dilemateca.

Bogdan Şerban, jurnalist Radio Guerrilla
O data pe lună opresc cu stricteţe la chioşcul de ziare din drumul meu, unde nea’ Matei (aşa îl strigă floresele din zona), tejgheţarul locului, după ce mă observă, ridică mîna într-un gest ce-mi interzice să deschid gura şi îmi strigă: “Ştiu, nu-mi spuneţi... Dilemateca. A venit”. Sau dupa caz  “N-a venit, da’ vine mîine. V-o ţin.” Ceea ce vă doresc şi dumneavoastră!

Ioana Pârvulescu, scriitoare şi profesoară la  Facultatea de Litere, Bucureşti
Nu are parti pris-uri şi nu se ocupă numai de cărţi de literatură. Două „minusuri” care se transformă într-un mare plus. Adaug că citesc cu mare plăcere interviurile şi anchetele din Dilemateca.

Silviu Lupescu, directorul Editurii Polirom

Acolo unde mulţi au încercat, puţini au reusit: o revistă care să depună mărturie despre "viaţa" cărţilor în România. În peisajul politizat şi caragialesc în care vieţuim, unde cultura pare că nu-şi mai găseşte loc, fie el unul cît de stingher, într-o lume cuprinsă de patimi şi idiosincrasii, Dilemateca şi toţi cei care contribuie la publicarea ei reprezintă pentru mine - de ani buni - un firav, dar îndîrjit semn de normalitate. Și, de ce nu?, o speranţă.

Adela Greceanu, scriitoare şi jurnalistă radio
În ultima zi de vineri a fiecărei luni trec negreşit pe la chioşcul de ziare, să-mi iau Dilemateca. Mai ales pentru interviurile consistente şi portretele oamenilor care fac cărţile, pentru anchetele pe teme - de cele mai multe ori - nostime şi totodată serioase şi, mai nou, pentru "Aventura vieţii mele" - povestirile scrise anume pentru Dilemateca de cîţiva dintre prozatorii noştri cei mai buni.

Marius Chivu, editor coordonator la Dilemateca
Dilemateca îţi arată că şi scriitorii pot fi vedete, şi cititul poate fi un hobby, şi cărţile pot fi accesorii amuzante & inteligente ale timpului liber.
 

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.