Cine este Petronela Rotar, autoarea bestsellerului Orbi?
Românii încă mai citesc, pentru cine se îndoieşte de acest lucru, și chiar citesc cărți bune. Poate vă întrebați cine este pe pe podiumul autorilor care au fost cei mai căutați prin librăriile vechi, noi sau online din 2017. În curînd, îl vom contura și pe cel din 2018, dar să-i mai dăm răgaz și să ne preocupăm de anul ce tocmai a trecut. Bineînțeles, topul acesta nu anulează cu nimic puterea sau magia unei cărți pe care nu o întîlnim aici. Există prea multe cărți bune ca să le putem pune într-un clasament. Există foarte multe cărți preferate ale unuia sau ale altuia. Există, de asemenea, și pasiuni: unul e îndrăgostit de science-fiction, altul devorează cu o plăcere nebună romanele de dragoste. Dar să revenim la topul nostru. Să amintim pe scurt de fiecare roman în parte, dar să ne focusăm pe unul singur în mod special, care ne-a captat atenția – iar succesul lui probabil a venit ca o surpriză.
Dan Brown, cu ale lui Origini, a fost un titlu extrem de căutat în 2017. De altfel, Dan Brown deține record după record cu volumele sale. Sînt într-adevăr cîteva cărți care, chiar și după zeci de ani, se vînd de pe rafturile librăriilor ca pîinea caldă. Aici, putem aminti titluri ca Micul Prinț al lui Antoine de Saint-Exupéry, volumele lui Jules Verne sau Charles Dickens, dar și primul roman cu Bond, Casino Royale al lui Ian Fleming.
În România anului 2017, cu peste 20.000 de exemplare, Sapiens: scurtă istorie a omenirii este cea mai vîndută carte în 2017. Volumul a fost apreciat chiar şi de Barack Obama. Lansată în 2011 în Israel, cartea a fost tradusă în peste 40 de limbi și a devenit un bestseller internațional.
Printre autorii români, Lucian Boia a fost extrem de căutat, dar și Irina Binder pentru ai săi Fluturi.
Dar o altă carte ne-a atras atenția – și anume cea a Petronelei Rotar, Orbi. Cartea trebuie citită cu sufletul, fără prejudecată și fără preconcepții. Se vorbește despre o societate bolnavă, familii disfuncționale și o lume superficială. Povestea este centrată pe viața Alexei, o tînără jurnalistă care trăiește în Brașov. Ghinionul în dragoste a urmărit-o toată viața și, după ce încheie o relație cu un bărbat însurat, îl întîlnește pe Călin și simte o atracție ireversibilă. Nu ar fi cea mai bună opțiune pentru ea, însă Alexa și Călin se căsătoresc. Ambii sînt orbi.
Romanul se centrează și pe relația pe care ea o dezvoltă cu psihoterapeutul ei, căruia îi povestește toate lucrurile la care a fost supusă încă de cînd era mică – o relație toxică cu tatăl ei. Este o carte contemporană, ce poate fi familiară multor femei sau fete, sau chiar bărbați deopotrivă.
Petronela Rotar însăşi este din Brașov. Orbi este primul roman scris vreodată de ea și este dovada vie că nu trebuie să fii un scriitor deja consacrat, cu zeci de romane la activ, pentru a da lovitura. Autoarea este și fostă jurnalistă de televiziune, acum deține un blog de succes și lucrează la firma de publicitate pe care o are împreună cu cel de-al treilea soț. Nici viața ei nu a fost una ușoară, întocmai ca cea a Alexei. Primul soț a decedat, lăsînd-o cu o fetiță de un an, iar cea de-a doua căsătorie ar fi fost de departe una fericită. La evenimentul de lansare a cărții în Oradea, Petronela a ținut să precizeze publicului larg: „Alexa nu sînt eu!”, deoarece mulți tind să creadă acest lucru. Dar recunoaște că terapia psihologică poate ajuta pe oricine și nu ar trebui să fugim de ea. Potrivit autoarei, scopul acestei cărți a fost să provoace în sufletul oricărui cititor o resetare care să îl facă să nu mai fugă de realitate, să renunțe la vicii. Astfel, mulți oameni rămîn „orbi” în fața problemelor reale cu care se confruntă.
Petronela a fost pe rînd reporter, prezentator TV și blogger pe teme sociale. Blogul ei este unul extrem de îndrăzneț, lipsit de prejudecăți, unde spune lucrurilor pe nume. Cui îi place citește așa, cui nu – nu. Deși Orbi este primul ei roman, aceasta a mai lansat înainte patru volume de poezii și proză scurtă, numite O să mă știi de undeva, Efectul pervers, Sfîrșitul nopții și Alive.
Într-un interviu extrem de autentic, Petronela recunoaște că relațiile cîrpite sînt o minciună și că merge pe deviza „mai bine singur cuc, decît ca restul”. Și relațiile pe care le-a construit în viața ei au determinat conceperea romanului Orbi, însă nu este unul autobiografic. Recunoaște însă cu surprindere că nu se aștepta absolut deloc să aibă succesul fulminant pe care l-a avut cartea încă de la lansare. Primul tiraj s-a epuizat în primele trei săptămîni și nici autorului, nici editorului nu le-a venit să creadă. O săptămînă, cartea nu a fost pe piață, pentru că a fost nevoie de timp să scoată un nou tiraj al cărții Orbi.
La sfîrșitul anului 2017, cartea a fost cea mai vîndută apariție pe site-ul unei edituri, cu ocazia Black Friday. Și lumea încă o mai cumpără.
Petronela Rotar arată cu această ocazie că talentul pentru scris, coroborat cu experiențe personale puternice, pot da naștere unui fenomen, unul în care foarte mulți oameni se regăsesc, dacă ar fi să citim feedback-ul de pe forumuri în legătură cu volumul. Și poate cu acest fapt se aduce în discuție beneficiul terapiei psihologice personale, realitatea relațiilor disfuncționale, dar și a societății care blamează pe cine se nimerește.