Cine aruncă ultimul cu piatra în ING

12 septembrie 2016
Cine aruncă ultimul cu piatra în ING jpeg

Sîmbătă pe la prînz, sistemul informatic al ING Bank a căzut. Clienții băncii nu au mai putut să își acceseze conturile pe Internet, nu au mai putut să scoată bani de la bancomatele ING și nici să facă plăți folosind cardurile ING. S-a dovedit apoi că defecțiunea era mai amplă. La marile magazine care foloseau platforme de plată electronică de la ING (Kaufland, Mega Image, Lidl, printre altele) nu se puteau folosi nici cardurile de la alte bănci. Pînă să se dumirească lumea, îmi imaginez că au apărut scene neplăcute prin aceste magazine, cu oameni cu coșurile pline de cumpărături, dar fără posibilitatea de a le plăti, sau cu șoferi care și-au alimentat mașina, stînd acum pe margine în benzinărie, în așteptarea depanării sistemului. Din păcate pentru ei, depanarea a avut loc pînă la urmă, dar undeva pe la ora 22,00. Între timp, au fost nevoiți, probabil, să renunțe la produsele sau serviciile la care puteau renunța, să ajungă la o înțelegere cu comercianții, sau să-și cheme în ajutor cunoscuții. Și să regrete că s-au bazat pe o singură bancă sau că nu au mereu la ei, ca măsură de siguranță, o sumă în bani peșin.

Nu este pentru prima oară cînd „nu merge POS-ul”, și cred că ar fi cazul ca și băncile, nu doar clienții, să conceapă un plan de rezervă pentru astfel de situații. De pildă, comerciantul să poată înregistra local tranzacţia, urmînd ca apoi banca, atunci cînd se restabilesc liniile de comunicare, să regleze conturile între ea şi client, respectiv comerciant. Pînă la urmă, trăim într-o epocă în care dependența de un sistem informatic e din ce în ce mai mare. Îmi vine în minte cazul - poate nepotrivit - al cardurilor de sănătate, care dau rateuri mult mai des. Ideea e că nu putem evita căderile, dar dacă tot știm că ele au loc, ar trebui să anticipăm și procedura de avarie. Cazul ING atinge masa critică pentru a pune și astfel problema pentru că este o bancă mare (după unele statistici, pe locul șase în țară ca număr de clienți), pentru că au fost afectați mulți oameni (după unele estimări, cîteva zeci de mii) și multe magazine (probabil de ordinul sutelor) și pentru că defecțiunea a durat relativ mult, în plină zi de cumpărături. Pînă ce și cei de la curent sau de la cablu reușesc în medie să intervină și să repare mai repede decît a făcut-o ING-ul.

Și mai e ceva care atrage atenția asupra a ceea ce s-a întîmplat sîmbătă. Impresia mea este că ING are o clientelă mai activă, mai dinamică decît cea a altor bănci. Sînt convins că între clientela CEC Bank și cea a ING-ului este o diferență, inclusiv una de educație. Tocmai această diferență a dus la „popularizarea” rapidă a căderii de sistem de la ING pe rețelele de socializare de pe Internet. Nu a durat mult și pe Facebook și Twitter lumea s-a inflamat. Banca însăși era acolo și a ținut piept cu stoicism la reproșurile care curgeau încontinuu. Cu unele am fost de acord, altele m-au mirat. De pildă, mulți clienți - sau simpli comentatori - se arătau îngrijorați de „securitatea sistemului”. Nu exclud preocuparea şi pentru acest aspect, dar nu înțeleg de ce nu se bucură de o atenție cel puțin la fel de mare și știrea de mai dăunăzi în care două angajate de la CEC Bank erau cercetate pentru subtilizarea din bancă a peste trei milioane de lei. Care e mai sigur, aș întreba, sistemul care a căzut de stă acum toată lumea cu ochii pe el, sau sistemul care aparent a permis, în timp și pe îndelete, sustragerea unei asemenea sume din bancă? Mai mult, cred că e ușor deplasat să critici sistemul informatic de la ING cînd alte bănci încă lucrează cu dosare. Serviciul de Internet banking de la ING este unul dintre cele mai bune de pe piață - o spun ca utilizator multiplu - și această bancă a fost mereu în prima linie de inovare în domeniul diversificării serviciilor pentru clienți. Dacă nu mă înșel, cu acest sistem informatic, pus la zid acum, am putut face în premieră în România transferuri de bani pe Internet instantaneu, în zilele de lucru sau în weekend, în vreme ce la alte bănci, pînă de curînd, pînă și alimentarea la ghișeu a propriului cont dura cîteva ore. Îmi amintesc că acum cîțiva ani am emigrat cu salariul de la Raiffeisen la ING pentru că firma îmi virase salariul joi, iar banca mi l-a pus pe cont abia luni. Nu a urmat, pot spune laolaltă cu pățiții de sîmbătă, cel mai reușit weekend al meu. Dar pe atunci nu erau rețele de socializare pe care să mă răcoresc făcînd scandal.

Nu spun că ING este uşă de biserică. Pe timpul comisioanelor deşănţate din contractele de împrumut, ING se înfrupta copios din ele, cot la cot cu alte bănci. Dar, oricum, ce remarc e că tendința de a uita de unde am plecat este considerabilă. Înainte, cînd mergeam la magazin, aveam obiceiul de a întreba încă de la intrare dacă au POS și dacă acesta merge. Azi nu mai întreb, mi se pare de la sine înțeles să pot plăti cu cardul. Și mai înainte, mergeam cu banii în borsetă ca să plătesc facturile. Acum le plătesc de la computer sau de pe mobil. Mult mai înainte, pe vremurile apuse, tatăl meu mergea la bancă ca să depună banii pentru cumpărarea unei mașini, nu ca să-i împrumute, cum am făcut eu. De ce părem mai nerăbdători, mai irascibili azi, de parcă ne-am fi născut cu cardul în mînă? Nu știu, dar presimt că e o întrebare bună, care merită o meditaţie separată.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.