Cînd nu se poate produce alăptarea
Alăptarea reprezintă fenomenul firesc prin care nou-născutul este hrănit pe cale naturală, imediat după momentul naşterii. Astfel el beneficiază de primul lăptic denumit colostru, o sursă extrem de importantă de anticorpi, urmînd ca în căteva zile să se transforme în lapte, sursa naturală de hrană de care se va bucura bebeluşul cît mai mult timp. Deşi este cel mai natural şi firesc proces din lume, există totuşi situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Naşterea prematură
O naştere prematură reprezintă un context medical destul de delicat, atît pentru mamă, cît mai cu seamă pentru micuţul care încă nu este total pregătit să facă faţă schimbării şi condiţiilor din afara uterului. Cauzele care conduc la o naştere prematură sînt multiple, însă rezultatul presupune multă atenţie acordată micuţului, astfel încît să fie susţinut în finalizarea procesului de maturizare, în special al sistemului respirator. De regulă, prematurii sînt ţinuţi în incubator, oferindu-li-se astfel şansa la o dezvoltare normală şi sprijinul în a face faţa noilor condiţii de viaţă. În funcţie de cauzele care au generat naşterea prematură, dar şi de modul în care s-a produs naşterea, mama va avea şi ea nevoie de susţinere medicală şi din partea familiei. În aceste cazuri, producerea alăptării este imposibilă, micuţul nefiind apt să sugă, astfel că mama va trebui să facă faţă pornirii lactaţiei, respectînd recomandările medicilor. În acest sens poate apela la o serie de medicamente fara reteta care pot ajuta în reducerea cantităţii de lapte secretată de glandele mamare.
Problemele anatomice şi alergiile
Un alt context în care nu se poate produce alăptarea este cel în care anumite aspecte anatomice nu o permit. Între acestea pot fi amintite forma ombilicată a mameloanelor mamei, caz în care micuţul nu poate suge, deci nu susţine secreţia de lapte, sau formatul buză de iepure sau buză despicată, context în care micuţului îi este imposibil să sugă. O altă cauză în care micuţul nu poate fi hrănit pe cale naturală o poate reprezenta fondul alergic sau intoleranţa la lactoză. Unui bebeluş care nu acceptă lactoza i se vor administra formule de lapte praf fara lactoza, ideale pentru a-i asigura nutrienţii necesari creşterii şi dezvoltării în primii ani de viaţă.
Afecţiunile mamei
Afecţiunile mamei care interzic alăptarea sînt cele produse de virusurile hepatice, virusul HTVL şi de virusul HIV, riscul de transmitere fiind foarte mare. Mama nu va alăpta sau va întrerupe alăptarea dacă suferă de septicemie, tuberculoză sau herpes la nivelul sînilor. O mamă care alăptează poate parcurge o serie de contexte medicale, specifice istoricului ei medical. Nu toate afecţiunile impun interzicerea sau stoparea alăptării la sîn, însă medicul specialist va fi cel în măsură să decidă în ce mod tratamentele urmate pot afecta calitatea laptelui şi pot influenţa starea micuţului, unul dintre medicamentele care impun prudenţă fiind şi Aspirin cardio.