Cinci aspecte esențiale ale protejării sau reabilitării unei clădiri istorice și de ce merită făcută o astfel de investiție

23 mai 2016
Cinci aspecte esențiale ale protejării sau reabilitării unei clădiri istorice și de ce merită făcută o astfel de investiție jpeg

Oricît de mult ne-ar face plăcere să nu fie așa, din păcate, trăim într-o țară în care valorile istorice nu sînt întreținute și nici corespunzător îngrijite. În acest caz nu este vorba doar despre obiectele de colecție, antichități sau opere de artă, ci și despre clădiri. Mai mult de atît, ele sînt în cel mai mare pericol, pentru că, de cele mai multe ori, proprietarii nici nu se îngrijesc de ele (iar statul nu are nici o lege prin care să îi oblige să facă asta). În fiecare oraș există clădiri vechi, uneori chiar monumente, care stau să pice și nimic nu se face pentru ca acestea să fie salvate.

Dar poate că tu vrei să fii altfel și, dacă ești proprietarul unei astfel de clădiri sau cunoști un proprietar dispus să repare, trebuie să știi că protejarea sau reabilitarea unei clădiri istorice nu este extrem de dificilă. Un astfel de proiect necesită o anumită investiție, însă această merită făcută, pentru că, în timp, poate aduce și profit. Așadar, iată de ce merită să investești în astfel de lucrări, daca nu ai făcut-o deja:

Eficiență energetică

Din păcate, clădirile vechi nu sînt făcute să mențină prea multă căldură, dar, dacă vrei să deschizi acolo un magazin sau să transformi imobilul în sediul unei asociații, trebuie să te îngrijești și de așa ceva. Iar acest lucru înseamnă o izolație termică foarte bună, dar și un sistem de încălzire modern. Nu este imposibil sa păstrezi aspectul original, pentru că izolația exterioară poate să arate exact ca pereții actuali, iar încălzirea se poate face prin pardoseală, fără să fie nevoie de montarea unor calorifere inestetice (cel puțin în acest context).

Protecția împotriva apei

Daca ai o clădire care nu este într-o stare foarte bună, trebuie să știi că, mai mult ca sigur, infiltrațiile de apă cauzează deteriorările aferente. După ce o reabilitezi, este necesar să treci la impermeabilizări, adică la aplicarea straturilor de hidroizolație atît la nivelul acoperișului, cît și la subsol, dacă este nevoie. Și operațiunile de protejare ale unei clădiri istorice ar trebui să aibă în vedere acest pas, pentru că o clădire care nu este hidroizolată bine are mai multe șanse de a fi supusă accidentelor.

Ferestrele și ușile

Legile de la noi nu îți permit să reabilitezi o clădire istorică decît cu obligația de a-i păstra design-ul original. În urmă cu ani de zile, acest lucru era mai dificil, pentru că materialele se găseau greu, iar procesul tehnologic de fabricare a unor ferestre sau uși identice era greoi și scump. Acum, chiar dacă termopanul nu este acceptat, tîmplăria din lemn a ajuns la un alt nivel de calitate, deci te poți descurca foarte bine și cu ea, fără să afectezi nici eficiența energetică a clădirii.

Interiorul și mobilierul

Nu ești obligat să păstrezi mobilierul original și, de obicei, acest lucru este imposibil, mai ales dacă clădirea nu a fost îngrijită. Pe de altă parte, dacă alegi totuși să mobilezi casă într-o manieră vintage sau chiar să aduci piese din perioada în care a fost construit imobilul, efectul ar putea fi unul spectaculos. Partea proastă este că ar costa mult și probabil că nu toată lumea ar avea și bani de așa ceva.

Echipamente electronice

Casa este clasică și trebuie să arate ca atare, dar asta nu înseamnă că trebuie să trecem la un stil de viață identic cu cel din secolul trecut. Deja am vorbit despre încălzirea din pardoseală, însă trebuie specificat că nici un aparat electronic nu ar trebui să lipsească, în ciuda aspectului care poate să pară un pic ciudat.

Cuvîntul-cheie ar trebui să fie, totuși, simbioza. Pentru că un imobil nu trebuie aibă un aspect vechi pe afară și unul high tech, futurist, în interior. Electronicele și electrocasnicele sînt bune, dar ele nu trebuie să atragă atenția mai mult decît arhitectura clădirii.

De ce merită să investești într-o clădire istorică

Dacă este protejată așa cum trebuie, o clădire istorică poate să fie mai rezistentă în timp decît una nouă. Acestea tind sa fie construite din materiale de o mai bună calitate, pentru că, în trecut, lucrările de mentenanță erau mult mai greu de realizat. Cu ajutorul tehnologiei moderne de construcție, un astfel de imobil poate să mai stea în picioare încă 100 de ani.

De asemenea, clădirile istorice au valoare prin persoanele care au locuit sau lucrat acolo. Acestea au fost construite de boieri sau de membri ai lumii intelectuale ale vremii, au fost vizitate de oameni celebri sau de nobili, fapt pentru care ele atrag și acum atenția publicului. Și, indiferent ce ai deschide în acea clădire, oamenii ar putea fi mai interesați să vină acolo decît într-o clădire de afaceri oarecare, tocmai datorită misterului pe care trecutul și personalitățile care au trecut pe acolo îl propun.

În plus, clădirile istorice le reamintesc oamenilor de trecutul orașului și de importanța acestuia. Cu cît o localitate este mai mare și mai veche, cu atît aceasta va avea mai multe clădiri care datează dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Unele sînt și mai vechi de atît, ceea ce arată că orașul a fost important și că în el s-au născut și au locuit personalitățile vremii. Există șanse ca imobilul să fi fost al unei unități de învățămînt sau printre primele sedii ale instituției, fiind astfel important pentru istoria locului sau chiar a regiunii.

O afacere nouă într-o clădire nouă ar putea să beneficieze de toate aceste avantaje și profitul ei să crească. Așa se întîmplă în întreaga lume și așa poate să fie și la noi, dar acest lucru necesită, totuși, o investiție. Una pe care mulți proprietari nu sînt dispuși să o facă, deși potențialul profit este pe măsură.

De aceea, vedem cum imobilele cu vechime dispar sau ajung într-o stare în care nu mai pot fi folosite. Da, poate să coste, dar merită. Dacă lucrezi cu cei mai buni din domeniu (pentru termo și hidroizolații se poate discuta cu Conduraru Grup din București, firma cu 15 ani vechime în piață), te poți asigura că lucrările realizate vor fi pe cît de calitative, pe atît de durabile și îți vor oferi șansa ca investiția realizată să se amortizeze într-o perioadă relativ mică.

Hidroizolații Conduraru - 15 ani de experiență!
SC Conduraru Grup Construct SRL
Str. Utiesului, nr. 15, sector 2, Bucureşti
Telefon: 0721.724.104 / 0756.724.104
office@hidroizolatii-conduraru.ro
www.hidroizolatii-conduraru.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

piscina strand depositphotos1 jpg
Pericolul ascuns pe timp de vară! Ce boli riscăm să luăm la piscină ori la ștrand
Deja ne aflăm spre finalul lunii iulie, iar cei mai mulți dintre noi probabil că deja am mers piscină, ori la ștrand, măcar odată în această vară. Cu toate acestea, chiar dacă suntem în plin sezon estival, nu trebuie să neglijăm riscurile de sănătate la care ne supunem!
image png
Savanții de la Copernicus sunt îngrijorați după înregistrarea celei mai calde zile de pe Pământ. „Ne aflăm pe un teritoriu neexplorat”
Duminică, 21iulie, Planeta Pământ a cunoscut cea mai caldă zi măsurată vreodată de oameni.
televizor telecomanda poza poza d8abfe9070 jpg
Un nou post de televiziune se lansează în România. A primit deja licența de la CNA
Un nou post de televiziune se lansează în România. A primit deja licența de la CNA.
elev examen jpg
Controversă de proporții la o școală din Maramureș! Elevii ar fi copiat la Evaluarea Națională direct de pe palmele profesorilor
Evaluarea Națională a venit la pachet cu o controversă de proporții, la o școală din Maramureș. Se pare că unii elevi ar fi copiat răspunsurile la proba de Matematică chiar de pe palmele profesorilor și membrilor comisiei.
perchezitii penitenciare droguri jpg
„Scrisori cu droguri”, noua metodă a traficanților din pușcării. Mai multe penitenciare din țară au fost percheziționate VIDEO
Pușcăriile din București, Argeș și Gorj au fost percheziționate de echipe mixte de jandarmi, polițiști și angajați de la penitenciare.
Suspectul în legătură cu explozia unei mașini capcană la Moscova, arestat în Turcia  Foto Captură video X Ali Yerlikaya jpg
Un suspect în legătură cu explozia unei mașini-capcană la Moscova, arestat în Turcia VIDEO
Turcia a anunțat miercuri, 24 iulie, arestarea unui suspect în cazul exploziei unei mașini-capcană la Moscova, incident soldat cu rănirea a două persoane și văzut „în mod special important” de autorităţile ruse, care nu au făcut publice numele răniților, relatează AFP, conform Agerpres.
cub adrian minune png
Ce înălțime are, de fapt, Adrian Minune. Cu cine seamănă artistul: „Sunt la fel de înalți. S-ar putea să fie din neam”
Adrian Minune este unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți cântăreți de manele din România. De-a lungul timpului, artistul a fost luat în repetate rânduri peste picior pentru faptul că nu este înalt, dar acest aspect nu l-a deranjat niciodată, mărturisind în trecut că nu este deloc complexat de f
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
Un bărbat a fost arestat pentru că şi-ar fi violat fiica minoră. El a mai făcut acelaşi lucru acum patru ani
Bărbatul arestat preventiv, miercuri, pentru 30 de zile, fiind acuzat că şi-ar fi violat fiica de 14 ani, la începutul lunii iulie, a mai făcut un gest similar în urmă cu 4 ani, minora fiind forţată şi atunci să întreţină relaţii sexuale cu suspectul.
Sigla PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Fenomenul emigrației româneşti, descurajat puternic de creșterile de salarii din guvernele PSD. Doar 8% dintre români preferă joburi în afara țării
După 34 de ani de democrație și 17 ani de la aderarea în UE, România a oprit aproape definitiv fenomenul emigrației.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.
image
Este oficial, o să avem Jocurile Olimpice de E-sports în 2025!
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să creeze Jocurile Olimpice de Esports, cu prima ediție programată în 2025 în Arabia Saudită. Decizia a fost aprobată în unanimitate în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a CIO din Paris.
image
Elveția schimbă regulile: Software-ul guvernamental va fi public și open source
Elveția a făcut un pas semnificativ prin adoptarea „Legii federale privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG). Această lege impune ca tot software-ul dezvoltat sau utilizat de sectorul public să fie open source, cu excepția cazurilor restricționate de drepturi terțe sau preocupări de securitate.