Chopin pentru secolul XXI – The Chopin Project cu Alice Sara Ott și Olafur Arnalds
Ea este o pianistă de 26 ani; el, un compozitor de 29 ani. Ea locuiește în Germania, tatăl ei este german, iar mama, japoneză. El s-a născut în îndepărtata Islandă. La prima vedere, niciun punct comun. Și totuși...
Comun le este, în primul rînd, succesul obținut la o vîrstă la care alții încă își mai caută drumul. Alice Sara Ott este considerată una dintre cele mai bune pianiste ale generației sale, la nivel mondial; Olafur Arnalds s-a impus deja drept unul dintre cei mai originali creatori de muzică din timpurile noastre, lucrările lui, concepute în mediul electronic mai ales, însemnînd o foarte originală combinație între muzică clasică, jazz, indie.
Ambii au apărut deja pe scene din România: Alice Sara Ott în 2012, cu ocazia aniversării Radio România Muzical 15, iar Olafur Arnalds, în noiembrie 2013, într-un concert sold out la București.
Iar pentru mine, între cei doi mai există încă un punct comun, pentru că i-am cunoscut pe ambii destul de bine, am realizat interviuri cu ei și m-am minunat cît de diferiți sînt de generația mai veche de muzicieni și ce artiști împliniți sînt.
Artiști de ieri, muzicieni de azi
Văd în continuare în România o reținere în ceea ce-i privește pe artiștii momentului care se bucură acum de succes la nivel internațional. Poate și pentru că, în ceea ce privește muzica clasică, în conștiința publică au rămas acele nume care puteau fi văzute mai des pe scene românești. Astăzi, din păcate, cu mici excepții, doar odată la doi ani, la Festivalul Enescu, putem să-i ascultăm live pe maeștrii prezentului. Între festivalurile Enescu, există șansa de a asculta CD-urile artiștilor zilei, nu toate la fel de valoroase, evident; și eu aleg să prezint numai acele discuri care îmi plac cu adevărat.
Atunci cînd ascult un nou disc, las orice prejudecată deoparte, orice informație despre interpret: pur și simplu, doar ascult muzica. Cred că doar așa, judecînd fiecare înregistrare în parte, poți să ajungi să spui că ceva este bun sau rău – iar dacă ascultăm prin comparație înregistrărilor vechilor nume cu cele ale artiștilor de astăzi, veți sesiza că și cei de astăzi au ceva foarte valabil de spus contemporanilor lor.
The Chopin Project
Olafur Arnalds și Alice Sara Ott au ales prin “The Chopin Project” să spună ceva despre Chopin tinerilor de vîrsta lor, considerînd a priori că Chopin are în continuare ceva de spus celor care au acum pînă în 30 ani. Olafur Arnalds a declarat că iubește foarte mult muzica lui Chopin; Alice Sara Ott este o redutabilă interpretă a muzicii lui Chopin, ea a înregistrat în 2009 integrala valsurilor chopiniene.
https://www.youtube.com/watch?v=fv_4zWwUwn4
Ce auzim pe acest disc sînt lucrări originale de Chopin, înregistrate însă de Alice Sara Ott nu pe un pian de concert, ci pe piane din baruri: uneori se aud și vocile oamenilor din aceste baruri – în ideea că Chopin rămîne un contemporan al nostru. Alături de acest Chopin original sînt compozițiile lui Olafur Arnalds, în stilul lui specific, deja binecunoscut de cei care îl cunosc și îl apreciază. Și în final, a rezultat un album plin de nostalgie, care vorbește despre Chopin pe limba celor tineri. Este un Chopin al tristeții, al însingurării sau poate, doar al visului...
“The Chopin Project” poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 11 mai, de la ora 19.00, în reluare duminică, 17 mai, de la ora 13.05. Este inclus și în cadrul campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2015” pe al cărei site pot fi (re)ascultate toate albumele intrate în campanie.
Discul este disponibil și în România, în magazinele de specialitate și pe www.getmusic.ro.