Chiriașii de la Green

Mihai IVAȘCU
8 mai 2019
Chiriașii de la Green jpeg

Stă să plouă. Cu: Irina Antonie, Ilona Brezoianu, Mădălina Craiu, Anghel Damian, regia: Lia Bugnar. Teatrul LUNI de la Green Hours.

Imaginați-vă o seară de vară. V-ați îmbăiat mai bine de un ceas, aveți părul înfășurat într-un prosop-turban, sînteți în halat și papuci. Deschideți geamul. Nori gri. Norii-tăciune, o știți de mic copil, mustesc a ploaie. Și-apoi, mai e ceva. Un zgomot alb, nedefinit, de parcă lumea s-ar clătina un pic, de parcă cineva, undeva deasupra tuturor, foșnește o pungă. Inspirați aerul înăbușitor, vă ghiciți o geană pe obrazul stîng. Lepădați prosopul. Serotonina scade, tîmplele transpiră ușor, colțurile gurii se ridează. Pe balconul garsonierei de alături, un trio de fete se ceartă. Tot e bine că a încetat foșnitura aia ciudată. O fi fost cutremur? Închideți geamul și oftați fără motiv. 

* * *

Adevărul e că v-ați pripit un pic cu baia – vă aflați la crepusculul unei miercuri cîinoase și tot mai aveți drumuri de făcut. Adevărul e că pielea dumneavoastră încă umedă și destinsă trebuie să încapă în blugi și teniși, în tramvaie și mașini, trebuie să se strîngă în sine, ca un burete în pumnul unui copil. Repede și „pe veselie”, cum ar spune zgubilitica Gena. Amplificați de vreo cîteva ori această senzație de pufăială vag resemnată și veți da nas în nas cu... vecinele de vizavi, cele cu garsoniera! În astă garsonieră locuiesc Gena, Peti și Cuce, trei chiriașe rău-platnice care gătesc un piure, așteptînd-neașteptînd venirea lui Paul, proprietarul apartamentului. Personajele noastre feminine au o himeră, un herpes și-un har, toate trei și astea trei la un loc: auzul fin. Ele aud răspicat și dansant ca pentru cele mai caraghioase interpretări festivaliere, încet și răsfrînt ca pentru surdina îndrăgostirii quid pro quo, și, cînd și cînd, moderat ori șerpuit, în cinstea sau rușinea tuturor miercurilor cîinoase care, așa îmbăiați și gata de culcare cum pretindem c-am fi, ne saltă obrazul și ne injectează ochii. În fine, ținînd seamă că nu-mi propun să descos ingeniosul mohair teatral pe care l-a împletit Lia Bugnar, vă las pe dumneavoastră să ronțăiți miezul nucii. Nu vă zic cît har au Irina Antonie, Ilona Brezoianu, Mădălina Craiu și Anghel Damian, așa fluizi, tonici, vulnerabili și musculari cum sînt. Ba mai mult, nu vă povestesc nimic despre piesa excelentă, fără burți, cioace și colțuri, nici despre regia onestă cu actorii și spectatorii de (la) Green, care, respirînd același rîs și plîns, își adulmecă lesne nesinceritățile. Nu e cazul aici. Aici nu se simte.

Bine, schimb vorba serioasă, altfel mi-e că „o iau pe miriște rău de tot”. Voiam, așadar, să vă descriu garsoniera. Cine știe, poate dați sfoară-n-țară după chiriași. Pe lat, garsoniera începe la piureul Genei și se sfîrșește în ochii privitorului de lîngă reșou, nesățios amant de-al locului. Lungimea încăperii ar fi trunchiul dintre scenă și cuierul „oficial”, cel în care o anume Julia Roberts (sînt mai multe) agață fîșurile, paltoanele, capele și redingotele „mușteriilor”. Dacă sînteți atent (sic!), vă veți ciocni de cel puțin alte două figuri care, întocmai ca cea dintîi, fac în sîc clișeelor despre teatru și artiști. Să le luăm după budoare. Budoarul cu hîrtiuțe și agoniseli este avanpostul poetic al unei Cleopatre coup de foudre interbelice, în timp ce budoarul cu sunete și lumini aparține liceenei mucalite cu nume predestinat, radiind șăgalnic și curios din „vastele ei apartamente”. Pe principiul bairamurilor din anii '90 – garsoniera rămîne fidelă epocii inaugurale – orele tîrzii sînt timpurii, chiria modică, ușa la perete. Încă un lucru. Musafirii și gazdele sînt două convenții de care se rîde cu spor. Mereu limbuți, locatarii (Gena, Peti, Cuce, Paul, Julia și toți ai ei, căci sînt multicei) ne arată, în măsură cotidiană, stofele din care se fabrică regretele, spaimele și fericirile izbind tavanul. E remarcabil cum, în lipsa vreunui conținut opulent-comic sau opulent-tragic (nu tu nunți bahice, nu tu războaie sau „să ne-amintim-uri” teziste despre revoluții cu ricoșeu în memoria colectivă), patina e atît verosimilă, cît și fantastică, demonstrînd că turația emoțională de miercuri seară poate cuprinde, fără nici o înghesuială garsoniericească, drama, musicalul, aluziile pop, niscaiva mărunțișuri, divagările senine și reîntoarcerile tumultoase. Într-un pariu pe cap sau pajură – dintr-un singur bobîrnac – garsoniera se înalță, ne cutremură, iese din Kansas și aterizează, ca pisica (norocoasă?), pe muchie. Iar noi îi sîntem spectatori. Aș! Mă iertați, greșesc la fel de fiecare dată. Din obișnuință. Sînt în contre-emploi folosind „spectatori”. Să mă explic. După reprezentația giuvaiericalei Stă să plouă, ciocăn și întreb la ușa care delimitează culisele de scenă:

– Se poate intra?

– Depinde! Cine e?!, aud vocea Genei.

– Un... spectator, bîjbîi eu.

– Cum? Care spectator?! Noi n-avem spectatori!, ripostează Gena imprevizibil, într-o maximă hlizeală burlescă, deschizîndu-mi ușa.

Și atunci am avut un stop-cadru. Spusese tot. Spusese firescul și bucuria de a fi acolo. Spusese incertitudinea teatrului independent, je ne sais quoi-ul unei călătorii în papuci, seara tîrziu, cînd ai prietenii la tine și vrei să pui de-un piure, dar n-ai cu ce. Da, cînd n-ai cu ce, cînd ești făcut baie, cînd ți-e lehamite și nu-știu-cum. Chiar, o mai fi deschis la non-stop? Spusese că lumea-i mereu în schimbare, ca orice „frumoasă-urîtă”, vorba dramaturgului care te ține de mînă, o anume Lia Bugnar (e una singură). Iar lumea, ce să vezi, se oprește o clipă. Fără preaviz și cam într-o doară, dar se oprește. (N-a fost nici un cutremur.) Se poate numi impas, se poate numi happy end. Și tu îi pipăi oprirea și plutești. Te poți numi fericit. Ești chiriaș la Green și lumea stă să plouă.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.