Chipul și asemănarea alesului nostru

18 octombrie 2016
Chipul și asemănarea alesului nostru png

Una dintre cele mai periculoase concluzii care se desprinde din analiza rezultatelor alegerilor locale din vara acestui an, concluzie valabilă și pentru alegerile generale care vor urma, este aceea că alegerea unor infractori în funcții publice, de primari, consilieri locali sau parlamentari, se datorează pînă la urmă celor care votează și deci pentru situația creată ar fi vinovat alegătorul care nu este atent la oferta electorală sau care, mai rău, are trăsăturile celui pe care l-a votat, adică este corupt, rău și indiferent. Ni se sugerează că aleșii au chipul și asemănarea celor care i-au votat și concluzia ar fi că nu este mai este nimic de făcut. Ar fi nevoie de timp îndelungat pentru ca cetățenii noștri să evolueze și să ,,producă” prin vot mai mult și mai bine, adică aleșii lor să fie unii de o cu totul altă calitate. Conform acestei păreri, votul public este unul de invalidare și de nerecunoaștere a bătăliei împotriva corupției și deci DNA-ul este o instituție care se luptă cu morile de vînt, ale cărei acțiuni nu numai că sînt invalidate de marele public votant, ci chiar pun instituția într-o situație de inadecvare vecină cu ridicolul. Aleșii infractori sînt din ce în ce mai aroganți și dau declarații sforăitoare în care le mulțumesc votanților pentru sprijinul dat și pentru că sînt alături de ei. Nu-și mai încap în piele spunînd că poporul este alături de ei. Mai mult, au chiar nerușinarea să pozeze în martiri, în victime ale unui sistem care nu-i înțelege, dar iată că oamenii au dreptate, oamenii îi iubesc. Unii dintre ei merg pînă acolo încît spun că, dacă nu ai dosar la DNA, nu exiști. Sînt în asemenea hal de decădere încît se laudă cu condamnările așa cum se laudă cu amantele. Nu-și dau seama că se află în situația jenantă a fetelor sau băieților de cartier care-și tatuează pe mîini numele iubitului sau al iubitei și se laudă cu asta prietenilor în timp ce beau bere. Bătălia lor cu sistemul ,,cel rău” care le tot caută nod în papură s-a diversificat. Nu mai au averi la vedere iar procesele îndelungate nu îi mai deranjează pentru că au ,,poporul alături de ei”. Nimeni nu reușește să explice cum DNA-ul este atît de simpatizat și totuși victimele sale cîștigă alegerile chiar din pușcării. Concluzia eronată a ,,părerologilor” este aceea că între preocupările cetățenilor nu faptul de a fi corupt contează în primul rînd, ci nivelul de implicare al alesului infractor în viața comunității. Cu alte cuvinte oamenii aleg cu bucurie și hoți dacă hoții respectivi au făcut ceva pentru ei și mai sînt și simpatici, adică fac glume și sînt buni de gură. Așa cum observăm spun bancuri proaste, glumițe nereușite, așa cum le este viața și caracterul. Ideea lor este aceea că istoria o fac masele și că liderii politici nu au altceva de făcut decît să se conformeze dorinței celor mulți. Ce dacă sînt infractor, vor ei să spună, dacă oamenii mă vor pot să rămîn primar sau parlamentar toată viața.

Toți cei care cred cele de mai sus uită un lucru elementar și anume acela că orice măsurătoare sociologică, de exemplu despre nivelul de aprobare și simpatie publică pentru acțiunile DNA, se efectuează pe întreaga masă a populației țării, sau a unei alte entități administrative inferioare, iar nivelul de exprimare politică, prin vot, nu depășește niciodată jumătate din populația entității administrative respective. Au existat cazuri în care exprimarea la vot nu a depășit 30-40%. Dacă nivelul de apreciere al instituției pe care am luat-o ca exemplu cuprinde un ansamblu legitim de păreri, exprimarea politică minoritară, uneori chiar insignifiantă, nu este reprezentativă iar rezultatul votului nu este relevant. Alesul nu are legitimitate. Un infractor ales primar cu 20%, la un nivel al prezenței la vot de 50%, ajunge la o legitimitate reală de 10%. Cu alte cuvinte, el este primar pentru că doar 1 din 10 concetățeni ai săi îl doresc. Ce înseamnă această cifră? Înseamnă rude, clientelă, ajutoare socială, dependență, corupție. Există mulți oameni care primesc ajutoare sociale, după cum există mulți oameni care depind direct de candidatul respectiv. Statul român este foarte puternic, iar birocrația română – infinită. Oamenii primarului sau ai parlamentarului vin la vot pentru că interesele lor sînt legate de realegerea sa. Nimeni nu amintește de protestul mut al celeilalte jumătăți care nu a venit al vot. Ei nu contează, spun politrucii noștri, acompaniați de oameni care nu se pricep. Ba contează! Contează pentru că ei nu sînt de acord cu sistemul, cu norma sau cu oamenii care vin să le ceară votul. Indiferența lor este semn rău, pentru că nu putem spune că cineva nu este interesat de orașul său, de cartierul său, de țara, sau de familia sa. Cu toții avem planuri și vise de împlinit, și cei care vin la vot și cei care nu vin la vot. Cel mai adesea nu vin pentru că nu au de unde să aleagă. Ideea alesului cum că ar avea chipul și asemănarea noastră este falsă și profund eronată. El este imaginea minorității care l-a ales.

Un alt motiv pentru care infractorii sînt învingători este acela că lumea românească este paralizată de frică. Ținem cu toții pumnii DNA-ului, dar cînd este vorba să ne manifestăm public preferăm reținerea. Există puțini oameni viteji la noi, pentru că vitejia se plătește scump. Poți deveni un om fără carieră și fără viață. Oligarhul are grijă ca la umbra sa să nu crească nimic. Este un mecanism simplu de perpetuare a puterii în care cel aflat în funcție ,,supraveghează” cu atenție propria scenă politică, astfel încît în final tot el să fie răul cel mai mic. Se plătesc sume mari de bani și se oferă avantaje în obținerea unor funcții doar pentru ca unii oameni să nu candideze. Listele tuturor partidelor, din raza de interes, sînt ținute sub supraveghere. Există cazuri de localități în care a candidat doar un singur om și există orașe mari și mici prizoniere ale unor grupuri infracționale. Absurdul legii merge pînă acolo încît un candidat unic la funcția de primar poate fi ales și doar cu un singur vot, adică cu votul său. Se întîmplă așa pentru că fiind singur pe lista de primar nu poate înregistra voturi împotrivă ci doar voturi pentru sau nule. A candida acolo la primărie, împotriva infractorului în funcție, este un gest de patriotism și de vitejie locală ce pot fi plătite foarte scump. Îți pierzi locul de muncă tu sau soția ta, devii un indezirabil căruia i se poate întîmpla orice. Poliția este în mîna oligarhilor, justiția este a lor, locurile de muncă și carierele depind de ei. România de jos, România reală, deși este o lume a bunului simț, este o lume apăsată, căreia i se induce frica și care preferă să stea acasă în semn de protest și pentru că „toți sînt la fel”.

Așa cum demonstrăm, ideea că toată țara este coruptă și de aceea alege corupți este una eronată. Marea majoritate a oamenilor, iar în științele sociale nu vehiculăm cazuri particulare ci tendințe ca urmare a analizei întregii comunități, crede în legile oamenilor dar și în legile divine. Dacă nu ar fi așa atunci ar trebui să ne sfîșiem zilnic pe stradă pentru orice, de la o bucată de pîine, pînă la televizorul vecinului. Dacă o comunitate de oameni nu ar mai recunoaște dreptul unora de a avea mașini mai bune, de exemplu, atunci ar trebui să facem comisii de cetățeni care să rechiziționeze mașinile respective și să întocmească grafice de plimbare cu ele și pentru cei care nu au carnet sau nu le merită. Ori asta nu se întîmplă. Oamenii, și românii nu fac excepție, sînt raționali și sînt dominați de bun simț. Asta ne ține împreună și asta ne permite să mergem mai departe. Din această cauză orice măsurătoare sociologică ne dezvăluie o aprobare și o simpatie enormă pentru DNA, de exemplu, dar și pentru Biserică și pentru armată sau servicii secrete. Continuînd socotelile matematice, vom spune că filonul moral în interiorul lumii românești este unul pronunțat chiar în condițiile în care din România au plecat mulți oameni, marea lor majoritate făcînd parte din categoria celor dinamici, independenți, răzvrătiți împotriva sistemului oligarhic în care funcționează și se bălăcește țara. Ei nu votează la alegerile locale, pentru că nu pot face mii de kilometri pentru un simplu vot. Lumea românească de azi este lipsită de 5-6 milioane de oameni care gîndesc și se manifestă ca niște occidentali, care sînt acum parte a lumii occidentale.

Ni se induce cu atenție ideea că am devenit lipsiți de bun simț și de aceea votăm cum votăm. Și în această toamnă lucrurile vor sta la fel. Cel puțin numele pe care le aud în jurul meu în universul în care trăiesc mă sperie pur și simplu. Lipsiți de bun simț sînt doar cei care ne conduc și care nu au pe agendă și în sufletul lor bunul simț despre care vorbeam. Ei fac regulile pentru a ne înșela și apoi tot ei spun că noi sîntem ca ei și ei sînt ca noi. Omul obișnuit nu face reguli, el doar se conformează acestor reguli. Normele le fac aleșii săi. În cazul acestor alegeri, faptul de a vota un primar într-un singur tur de scrutin, într-o țară profund oligarhizată cum este România, este o invenţie teribilă, vădit în favoarea infractorilor ce mişună prin politica noastră. Ce dacă nu au reprezentativitate, nu asta îi interesează, ci eternizarea pe funcții cîștigate chiar și din pușcărie. Cum să explici unui om sănătos la cap, dintr-o țară normală, un asemenea mecanism? Sîntem în situația în care hoții fac reguli, omul obișnuit le respectă și apoi primește și el calificativul de hoț. Ideea lor că seamănă cu noi și că sînt reflectarea voinței noastre este una falsă.

Cum ieșim din acest cerc vicios? Eu nu cred în soluții minune, adică foarte rapide în timp, și nici în personalități politice care să ne „salveze”. Nu-mi plac salvatorii de ocazie și nici revoluțiile. Democrația și sănătatea sa este o luptă permanentă pe care trebuie să și-o asume din ce în ce mai mulți oameni. Ceea ce cîștigăm și ceea ce îndreptăm este bun cîștigat în favoarea noastră. Cozile la DNA sînt de bun augur. Poate mai construim și pușcării, tocmai pentru a le demonstra că sîntem deciși să mergem pînă la capăt. Trebuie să vorbim, și ei, șmecherii, trebuie să știe că nu sînt singuri și nu pot face orice. De aceea sîntem obligați să muncim cu toții pentru schimbarea dorită, adică mai puțină infracționalitate în România și în politica românească. În lipsa respectului față de lege, putem eșua, iar lumea în care trăim poate deveni un amestec ciudat, o organizare socială în care oamenii nu au și nu-și mai pot regăsi demnitatea și bucata de pîine zilnică de pe masă. Cred în posibilitățile unor oameni atenți și devotați de a schimba ceva. Personalitatea politică are rolul fundamental în istorie pentru că imaginează proiecte, le inițiază și urmărește punerea în aplicare a acestora. Există oameni care au dat, cu mîndrie, numele lor epocii în care au condus. Am avut așa ceva în istoria noastră. Așa cum se înțeleg rapid pentru un singur tur de scrutin la alegerea primarilor, tot așa ar trebui să se înțeleagă și pentru limitarea numărului de mandate pentru funcția politică (primar, consilier, parlamentar, președinte de consiliu județean), rezolvarea problemei candidaturilor pentru infractori, revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerile locale, asigurarea unei reprezentativități pentru cel ales, dezoligarhizarea statului sau înfăptuirea regionalizării administrative.

Dorel Dumitru Chirițescu este profesor de economie la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Tîrgu Jiu. Cea mai recentă carte a sa este Capitalismul – O dezbatere despre construcția socială occidentală, Editura Institutul European, 2016.

Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă.Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.

Adevarul.ro

image
Profesor la Stanford: „Sunt 100% sigur că extratereștrii sunt pe Pământ de mult timp”. Când ne-ar putea contacta
Un profesor de la Universitatea Stanford susține că extratereștrii au fost pe planeta Pământ și sunt „încă aici”. El arată că experții lucrează la proiecte de inginerie inversă pe rămășitele unor OZN-uri care s-au prăbușit.
image
Noua modă la nunțile românești. Mirii renunță la o tradiție consacrată, tot mai greu de digerat
Sezonul nunţilor este în toi și viitorii miri trebuie să fie la curent cu tot ce e nou în materie de organizat evenimente. Tinerii vor să se modernizeze, fără să-și supere prea tare familiile care țin la tradiții.
image
Liniștea vieții la țară, spulberată de vecini cu apucături de oraș. „Dacă-ți ia foc casa, vecinii sting incendiul sau filmează cu telefonul?“
Comunitatea „Mutat la țară - viața fără ceas” l-a impresionat chiar și pe europarlamentarul Dacian Cioloș care vorbește despre „bucuria unei vieți simple și așezate”. Un membru al comunității povestește despre o situație care pare, aparent, incredibilă la sat.

HIstoria.ro

image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii