Chifteluţele de la IKEA

29 noiembrie 2016
Chifteluţele de la IKEA jpeg

Ştim de la ştiri despre bucureştenii care în anumite weekend-uri se îmbulzesc pe drumurile spre mare sau spre Valea Prahovei, ajungînd să le blocheze. Dar nu avem ocazia prea des să aflăm şi despre influxul de locuitori din provincie care iau cu asalt capitala. Cu aşa ceva m-am lovit duminică, mergînd la IKEA.

De IKEA ca pol comercial-turistic de weekend afli încă din parcarea magazinului. În nici o parcare din Bucureşti nu ai şansa să întîlneşti mai multe maşini din provincie ca aici. Am văzut maşini de Dolj, Galaţi, Brăila, Braşov, Cluj şi Tulcea, ca să nu mai spun de cele de Giurgiu sau Prahova. Toate loturile regulamentare fiind ocupate, surplusul auto şi-a găsit loc pe refugiile pentru pietoni sau chiar pe părţile mai puţin solicitate a ceea ce ar fi trebuit să rămînă carosabil. În astfel de zile, prima coadă la care stai la IKEA poate fi maşina cu portbagajul deschis zărită în parcare, în timp ce faci rotocoale de căutare. E adevărat, la această coadă eşti primul şi ultimul client, numai că există posibilitatea - de care nu am fost scutit - ca maşina să nu plece şi locul de parcare să nu se elibereze. Oamenii şi-au lăsat doar cumpărăturile la maşină şi se întorc în magazin.

În magazin, colecţie de cozi. La crenvurşti, la parter, dar şi la cantina de la etaj, unde se servesc vestitele chifteluţe suedeze „cu sos cremos şi gem de merişoare”. E o coadă în mers pînă şi la vizitarea propriu-zisă a magazinului. Apoi, deşi toate casieriile erau deschise, la fiecare dintre ele aşteptau 15-20 de clienţi, toţi aproape cu cărucioarele pline. Din acest motiv, am renunţat la cele cîteva articole luate şi mi-am propus să revin altă dată, în timpul săptămînii. Impresia de loc luat cu asalt de oameni care nu locuiesc în Bucureşti îmi era confirmată de accentele în vorbire auzite ici şi colo în magazin. Duminică, dominant pentru mine a fost cel moldovenesc.

Bineînţeles însă că nu merg pînă la a spune că majoritatea clienţilor IKEA nu sînt din Bucureşti. Şi bucureştenilor le place să vină aici, chiar dacă vin doar în plimbare sau pentru o gustare la preţ de meniu de KFC sau McDonald’s. Dar faptul că IKEA nu mai are magazine prin alte oraşe, aşa cum de exemplu au lanţurile de bricolaj Dedeman, Praktiker sau Leroy Merlin, potenţează atractivitatea în ţară a mărcii suedeze. În plus, amplasamentul pare să contribuie şi el: dacă vii din afara capitalei, nu trebuie să bîjbîi prin Bucureşti pentru a ajunge la IKEA, intri doar puţin în oraş, direct şi fără bătaie de cap, de pe linia de centură sau de pe DN1.

Există însă, mi se pare, un lucru şi mai important care face din IKEA un loc de adunare a unui anumit tip de oameni. Din cîte am văzut, portretul robot al clientului magazinului este tînărul care se îndreaptă destul de decis spre perioada de maturitate. Are familie, şi chiar dacă nu are şi copii, îi va avea în curînd: mereu am fost frapat de cît de multe gravide am întîlnit la IKEA. Are cel mai probabil un serviciu sau un venit mai bun, căci îşi permite de pildă să bată drumul cu maşina de la Brăila sau Braşov pînă la Bucureşti. Ce primeşte odată ajuns aici? Un alt mod de a face comerţ, unul în orice caz diferit de cel socialist, care în unele locuri a reuşit să supravieţuiască bine-mersi căderii comunismului. Şi mai ales, primeşte imaginea sau măcar ideea unui viitor cămin personal cu aspect occidental, chiar dacă deocamdată locuieşte în România, la bloc. Nu e o ofertă de lux, pentru aceasta sînt alte magazine, cu alte preţuri. Dar e una mai cu ştaif decît la magazinele de mobilă din oraşele de provincie sau de la parterul blocurilor din cartierele bucureştene. Într-o ţară în care plecatul afară este un mod de viaţă atît de des întîlnit, IKEA e locul unde unii dintre cei ce încep să se întremeze aici emigrează şi ei un pic. Şi pentru asta probabil merită uneori înghesuiala.

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.