Cer senin, pavaj murdar

Radu ENESCU
9 februarie 2019
Cer senin, pavaj murdar jpeg

● Roma (Mexic – Statele Unite, 2018) de Alfonso Cuarón.

Roma, cel mai recent film al lui Alfonso Cuarón, mi-a redat încrederea într-un anumit gen de cinema de autor, cel făcut cu lejeritate financiară, fără grabă și fără constrîngeri. E îmbucurător să vezi că, așa cum, pe vremuri, Cassavetes juca în filme comerciale ca să-și poată finanța filmele foarte personale produse în afara sistemului hollywoodian, tot așa, Cuarón, cu credibilitatea dată de succesul unui blockbuster ca Gravity, a reușit să finanțeze facerea Romei. Nu chiar a unui imperiu, nici măcar a unui întreg oraș, dar bucăți din Ciudad de Mexico, din Roma, cartierul copilăriei lui Cuarón, precum și strada și casa unde acesta a copilărit, au fost reconstruite minuțios cu ocazia turnării filmului. A fost important pentru regizor să aibă în jur toate obiectele familiare, să recreeze fondul vizual, sonor, olfactiv al mediului în care s-a format, pentru ca amintirile să-și țeasă firul și să dea sens unor întîmplări pe lîngă care, poate, copilul a trecut prea ușor, dar care și-au lăsat amprenta în sufletul lui, au rămas ca o mîncărime de care adultul trebuie să scape. Și nu poate scăpa decît scărpinînd pînă la sînge, rîcîind cicatricea, disecînd chirurgical pînă cînd, în final, va înțelege. Numărul de magie la care ne invită autorul este unul prin care, dacă decorul este refăcut, personajele ce-l populau odată își vor relua locurile familiare, parcă invocate în cadrul unei ședințe de spiritism, și vor juca piesa în așa fel încît ochii atenți, ușor critici, omniscienți și ubicui ai adultului să înțeleagă semnificațiile mai adînci ascunse în gesturi aparent banale: o îmbrățișare, un oftat sau o lacrimă ștearsă în pripă.

În film, povestea lui Cleo (croită după modelul lui Libo, amestec de menajeră și bonă pentru familia Cuarón, o adevărată mamă-surogat pentru Alfonso și cea căreia îi este dedicat filmul) se suprapune firesc peste povestea unui an decisiv din copilăria autorului. Jucată impecabil de Yalitza Aparicio, Cleo amintește, cu mîinile ei mici și expresive, pasul calm și ochii calzi, pătrunzători, de Dantelăreasa din filmul omonim al lui Goretta. Și, asemeni Dantelăresei, există un „ce” misterios și insondabil în acest personaj care speră, iubește, suferă, se eliberează de vină și speră din nou. Iar trăirile și acțiunile acesteia se intersectează cu încercări similare prin care trece familia care a angajat-o, delimitînd astfel două fire narative pe care scenaristul Cuarón le întrețese cu măiestrie.

Ritmul vizual al filmului este definit încă din prima secvență, cea în care Cleo spală patio-ul. Este acolo, într-un cadru fix, o mișcare de du-te-vino a apei care anticipează valurile din scena în care se atinge punctul culminant al filmului, dar și o reflectare a cerului în balta murdară a pavajului, anticipînd, la rîndul ei, ultima secvență, filmată cu aparatul îndreptat spre cer, imagine ce trimite spre un final deschis, optimist, al filmului. Pentru că, afectuos cu personajul principal, autorul îi lasă acestuia dreptul să spere la fericire (așa cum o sugerează și finalul scenariului: „Pas cu pas, Cleo urca. Totuși, mai sus, deasupra acoperișului, cerul e pur”), sau măcar la o împăcare senină cu soarta.

Trebuie spus că, scufundîndu-se în lumea propriei copilării, regizorul a evitat elegant capcana efuziunii sentimentale, a dulcegăriei, alegînd să spună povestea cu luciditatea adultului care se uită ușor critic în urmă, cu dorința sinceră de a înțelege întîmplările și persoanele, dar mai ales motivația adîncă a acestora. Ca mijloace stilistice, Cuarón a optat pentru o imagine alb-negru limpede și „ascuțită”, lipsită de vreo patină nostalgică, fără mișcări subiective de aparat și fără artificii vizuale sau narative inutile. Aparatul, mînuit chiar de regizor, urmărește în travellinguri de la nivelul ochiului, în unghiuri largi și secvențe lungi, desfășurarea evenimentelor, de parcă autorul-adult, în continuare curios, observă de la o oarecare distanță, cu calm și înțelegere, pe copilul de odinioară.

Cu accent pe detaliile domestice, autorul ne imersează lent, ca și cînd am pătrunde în intimitatea unei vechi fotografii de familie, în cercurile concentrice care sînt casa, cartierul și orașul lui, acel fascinant Mexico D.F. prin care hălăduiau și Detectivii Sălbatici ai lui Bolaño, cu imaginile și zgomotele lui specifice, cu cerul străbătut de avioane și străzile forfotind de lume. Dar nu toate episoadele respiră aer citadin; unele se petrec în afara oraşului, lăsînd impresia că bula domestică ce protejează personajele, în special pe copii, riscă în orice moment să se spargă.

Un personaj fascinant s-a dovedit a fi mașina familiei, Fordul Galaxie 500, o mașină americană de mari dimensiuni, simbol al opulenței clasei de mijloc. Fordul apare încă din primele secvențe și pare să fie status symbol-ul doctorului Antonio, capul familiei. Cheile lui trec mai apoi în posesia mamei, Señora Sofía, cea care îl supune cu sadism jupuirilor succesive și apoi îl schimbă pe o mașină mai mică, mai șic, cu vopseaua intactă. Despărțirea de mașina familiei implică însă un anumit ritual de trecere, o plimbare către o stațiune de pe litoral. Se va dovedi, aceasta, o excursie în urma căreia nici unul dintre călători nu vor mai fi la fel, chiar dacă anumite ritualuri domestice, inclusiv curățatul patio-ului vor fi reluate identic la întoarcerea acasă.

Între începutul și finalul filmului, între pavajul murdar al patio-ului pe care îl spală Cleo și cerul senin către care își ridică uneori ochii se desfășoară o întreagă lume, cu reflecțiile ei impure, amintindu-ne că memoria e, cel mai adesea, o oglindă blurată.

Fără să fie o capodoperă absolută – pentru asta i-ar trebui, cred, o rigoare mai mare în spunerea poveștii, o alegere mai tranșantă a accentelor – Roma este un film foarte frumos și emoționant care, asemeni notei de bază a unui parfum, își va devoala întreaga frumusețe abia după ce se termină proiecția. Continuînd paralela cu parfumul, filmul acesta, asemeni parfumului unei persoane iubite, va rămîne în memorie pentru o perioadă lungă de timp, poate pentru totdeauna.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.
Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”
Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării Vladimir Putin cheltuiește zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina.
iulian juncanaru, stomatolog mort FOTO Faceb jpg
Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit
Un stomatolog, fost concurent al sezonului 8 Chefi la cuțite, a murit la numai 39 de ani. Clinica unde el a lucrat ca stomatolog, precum și apropiații au făcut anunțul trist. Tânărul a murit subit acasă.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.