Centrul Naţional al Dansului - un semnal de alarmă

20 septembrie 2013
Centrul Naţional al Dansului   un semnal de alarmă jpeg

- scrisoare deschisă -

În atenţia Domnului Ministru Daniel Barbu, a Ministerului Culturii şi a Guvernului României

Stimate Domnule Ministru, Stimate Doamne și Stimați Domni Miniștri,  

vă scriem această scrisoare ca un semnal de alarmă și o solicitare directă de a retrage recenta propunere de hotărîre a Guvernului legată de comasarea mai multor instituții din subordinea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național şi trecerea lor în subordinea Operei Naționale. Susținem poziția luată deja de o parte consistentă a sectorului cultural independent față de efectul pe care această decizie îl are asupra activității și statutului Centrului Național al Dansului București și considerăm inoportună și complet nefuncțională și nejustificată comasarea acestei instituții ca departament inauntrul Operei Naționale.  

Considerăm această decizie ca fiind o amenințare directă la adresa rolului și a importanței pe care Centrul Național al Dansului București și le-a cîștigat pe scena artistică națională și internațională, fiind singura instituție care susține în mod direct unul dintre cele mai vizibile și relevante domenii de activitate artistică din România – dansul contemporan. CNDB s-a constituit în ultimii ani într-o  institutie fundamental definită de caracterul contemporan, progresiv, formînd în jurul ei o comunitate puternică, cu mare vizibilitate și relevanță atît pentru publicul pe care și l-a format, cît și pentru mediul profesional național și internațional 

Poziționîndu-se în spiritul creat și susținut de Centrul Național al Dansului București, proiectul O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia (autori: Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş, curatoare: Raluca Voinea), care reprezintă România la cea de-a 55-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – Bienala de la Veneția, a dovedit, prin impactul și receptarea pe care a avut-o în mediul profesionist și media internațională, relevanța acestui domeniu și a abordării pe care mediul coregrafic contemporan o are în România.  

Considerăm că succesul proiectului care reprezintă România la Bienala de la Veneția este strîns legat de eforturile din ultimii ani făcute de membri ai comunității artei contemporane conectați și sprijiniți de activitatea și strategia Centrului Național al Dansului București. Fără această instituție și fără statutul autonom pe care-l are în cadrul Ministerului Culturii ca entitate directă care coagulează scena coregrafică contemporană, inițiative precum cea a acestui proiect n-ar fi existat și n-ar putea fi susținute pe termen lung.  

O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneția, de Alexandra Pirici și Manuel Pelmuș, a adus și aduce beneficii imense imaginii României și a producției artistice contemporane românești pe scena internațională. În acest sens, iată cîteva fragmente din receptarea acestui proiect în presa internațională:

The New York Times: "Mulțimea de spectatori a stat cu atenție şi fascinație la Pavilionul românesc."

The Guardian: "Toată lumea ar trebui să viziteze Pavilionul românesc, unde Alexandra Pirici, Manuel Pelmuș și un mic grup de artiști reproduc zeci de lucrări din cele 54 de ediții anterioare ale Bienalei, folosind nimic mai mult decît propriile lor corpuri (...). Minunat, amuzant și emoționant, Retrospectiva Imaterială a Bienalei de la Veneția este mult mai mult decît un joc de salon. Proiectul vorbeşte despre istorie şi memorie şi arată că adevăratul Palat Enciclopedic poate fi găsit nu într-o colecție de obiecte, ci în oameni."

Zero Deux: "Leul de Aur pentru exactitatea și umorul Alexandrei Pirici și al lui Manuel Pelmuş pentru România. Pavilionul nostru favorit!"

În numele echipei proiectului, vă solicităm așadar retragerea propunerii de comasare și lansarea unui proces de consultare publică, cu participarea colaboratorilor Centrului Național al Dansului București și a operatorilor culturali relevanți, cu scopul de a găsi soluții viabile pentru funcționarea și susținerea scenei de dans contemporan prin intermediul Centrului Național al Dansului București.

Semnează,  
Echipa proiectului O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia – A 55-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă - Bienala de la Veneția  
Alexandra Pirici – artist (alexpirici@yahoo.com)
Manuel Pelmuș - artist (manuelpelmus@gmail.com)
Raluca Voinea – curator (raluca.voinea@tranzit.org)
Corina Bucea – manager proiect (corinabucea@yahoo.com)

O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia (autori: Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş, curatoare: Raluca Voinea, coordonatoare proiect: Corina Bucea) este o acțiune continuă care se desfăşoară live pe toată durata bienalei. Istoria bienalei de artă de la Veneția, de la înființarea sa în 1895 şi pînă în prezent este luată ca punct de plecare şi reflectată în pavilionul național al României. Retrospectiva este un monument efemer al bienalei, o critică a conservatorismului îndelungat al acesteia dar şi o celebrare a deschiderii ei către experimente. În acelaşi timp, aducînd monumentalul în imaterial şi transformînd obiectul în acțiune, proiectul transformă istoria bienalei, o actualizează. O retrospectivă este o întreprindere grandioasă, dar în acest caz, reproducînd aproximativ o sută de lucrări zilnic, doar prin intermediul cîtorva corpuri umane, proiectul schimbă scara unei retrospective şi a bienalei înseşi.  

Puteţi citi aici despre ediţia de anul acesta a Bienalei de la Veneţia

Corina Şuteu, Matei Martin şi Mircea Vasilescu au scris texte despre intenţia de comasare a mai multor instituţii, inclusiv a CNDB-ului. Puteţi citi textele lor aici, aici şi aici

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.