Centrul Naţional al Dansului - un semnal de alarmă

20 septembrie 2013
Centrul Naţional al Dansului   un semnal de alarmă jpeg

- scrisoare deschisă -

În atenţia Domnului Ministru Daniel Barbu, a Ministerului Culturii şi a Guvernului României

Stimate Domnule Ministru, Stimate Doamne și Stimați Domni Miniștri,  

vă scriem această scrisoare ca un semnal de alarmă și o solicitare directă de a retrage recenta propunere de hotărîre a Guvernului legată de comasarea mai multor instituții din subordinea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național şi trecerea lor în subordinea Operei Naționale. Susținem poziția luată deja de o parte consistentă a sectorului cultural independent față de efectul pe care această decizie îl are asupra activității și statutului Centrului Național al Dansului București și considerăm inoportună și complet nefuncțională și nejustificată comasarea acestei instituții ca departament inauntrul Operei Naționale.  

Considerăm această decizie ca fiind o amenințare directă la adresa rolului și a importanței pe care Centrul Național al Dansului București și le-a cîștigat pe scena artistică națională și internațională, fiind singura instituție care susține în mod direct unul dintre cele mai vizibile și relevante domenii de activitate artistică din România – dansul contemporan. CNDB s-a constituit în ultimii ani într-o  institutie fundamental definită de caracterul contemporan, progresiv, formînd în jurul ei o comunitate puternică, cu mare vizibilitate și relevanță atît pentru publicul pe care și l-a format, cît și pentru mediul profesional național și internațional 

Poziționîndu-se în spiritul creat și susținut de Centrul Național al Dansului București, proiectul O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia (autori: Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş, curatoare: Raluca Voinea), care reprezintă România la cea de-a 55-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – Bienala de la Veneția, a dovedit, prin impactul și receptarea pe care a avut-o în mediul profesionist și media internațională, relevanța acestui domeniu și a abordării pe care mediul coregrafic contemporan o are în România.  

Considerăm că succesul proiectului care reprezintă România la Bienala de la Veneția este strîns legat de eforturile din ultimii ani făcute de membri ai comunității artei contemporane conectați și sprijiniți de activitatea și strategia Centrului Național al Dansului București. Fără această instituție și fără statutul autonom pe care-l are în cadrul Ministerului Culturii ca entitate directă care coagulează scena coregrafică contemporană, inițiative precum cea a acestui proiect n-ar fi existat și n-ar putea fi susținute pe termen lung.  

O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneția, de Alexandra Pirici și Manuel Pelmuș, a adus și aduce beneficii imense imaginii României și a producției artistice contemporane românești pe scena internațională. În acest sens, iată cîteva fragmente din receptarea acestui proiect în presa internațională:

The New York Times: "Mulțimea de spectatori a stat cu atenție şi fascinație la Pavilionul românesc."

The Guardian: "Toată lumea ar trebui să viziteze Pavilionul românesc, unde Alexandra Pirici, Manuel Pelmuș și un mic grup de artiști reproduc zeci de lucrări din cele 54 de ediții anterioare ale Bienalei, folosind nimic mai mult decît propriile lor corpuri (...). Minunat, amuzant și emoționant, Retrospectiva Imaterială a Bienalei de la Veneția este mult mai mult decît un joc de salon. Proiectul vorbeşte despre istorie şi memorie şi arată că adevăratul Palat Enciclopedic poate fi găsit nu într-o colecție de obiecte, ci în oameni."

Zero Deux: "Leul de Aur pentru exactitatea și umorul Alexandrei Pirici și al lui Manuel Pelmuş pentru România. Pavilionul nostru favorit!"

În numele echipei proiectului, vă solicităm așadar retragerea propunerii de comasare și lansarea unui proces de consultare publică, cu participarea colaboratorilor Centrului Național al Dansului București și a operatorilor culturali relevanți, cu scopul de a găsi soluții viabile pentru funcționarea și susținerea scenei de dans contemporan prin intermediul Centrului Național al Dansului București.

Semnează,  
Echipa proiectului O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia – A 55-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă - Bienala de la Veneția  
Alexandra Pirici – artist (alexpirici@yahoo.com)
Manuel Pelmuș - artist (manuelpelmus@gmail.com)
Raluca Voinea – curator (raluca.voinea@tranzit.org)
Corina Bucea – manager proiect (corinabucea@yahoo.com)

O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia (autori: Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş, curatoare: Raluca Voinea, coordonatoare proiect: Corina Bucea) este o acțiune continuă care se desfăşoară live pe toată durata bienalei. Istoria bienalei de artă de la Veneția, de la înființarea sa în 1895 şi pînă în prezent este luată ca punct de plecare şi reflectată în pavilionul național al României. Retrospectiva este un monument efemer al bienalei, o critică a conservatorismului îndelungat al acesteia dar şi o celebrare a deschiderii ei către experimente. În acelaşi timp, aducînd monumentalul în imaterial şi transformînd obiectul în acțiune, proiectul transformă istoria bienalei, o actualizează. O retrospectivă este o întreprindere grandioasă, dar în acest caz, reproducînd aproximativ o sută de lucrări zilnic, doar prin intermediul cîtorva corpuri umane, proiectul schimbă scara unei retrospective şi a bienalei înseşi.  

Puteţi citi aici despre ediţia de anul acesta a Bienalei de la Veneţia

Corina Şuteu, Matei Martin şi Mircea Vasilescu au scris texte despre intenţia de comasare a mai multor instituţii, inclusiv a CNDB-ului. Puteţi citi textele lor aici, aici şi aici

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!
dumitru costin foto shutterstock
Președintele BNS anunță restructurări în sistemul bugetar: „Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg venea la muncă după ora 10:00”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin anunță că ar putea avea loc restructurări de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va aplica o reformă fiscală „consistentă”