Centrul Naţional al Dansului - un semnal de alarmă

20 septembrie 2013
Centrul Naţional al Dansului   un semnal de alarmă jpeg

- scrisoare deschisă -

În atenţia Domnului Ministru Daniel Barbu, a Ministerului Culturii şi a Guvernului României

Stimate Domnule Ministru, Stimate Doamne și Stimați Domni Miniștri,  

vă scriem această scrisoare ca un semnal de alarmă și o solicitare directă de a retrage recenta propunere de hotărîre a Guvernului legată de comasarea mai multor instituții din subordinea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național şi trecerea lor în subordinea Operei Naționale. Susținem poziția luată deja de o parte consistentă a sectorului cultural independent față de efectul pe care această decizie îl are asupra activității și statutului Centrului Național al Dansului București și considerăm inoportună și complet nefuncțională și nejustificată comasarea acestei instituții ca departament inauntrul Operei Naționale.  

Considerăm această decizie ca fiind o amenințare directă la adresa rolului și a importanței pe care Centrul Național al Dansului București și le-a cîștigat pe scena artistică națională și internațională, fiind singura instituție care susține în mod direct unul dintre cele mai vizibile și relevante domenii de activitate artistică din România – dansul contemporan. CNDB s-a constituit în ultimii ani într-o  institutie fundamental definită de caracterul contemporan, progresiv, formînd în jurul ei o comunitate puternică, cu mare vizibilitate și relevanță atît pentru publicul pe care și l-a format, cît și pentru mediul profesional național și internațional 

Poziționîndu-se în spiritul creat și susținut de Centrul Național al Dansului București, proiectul O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia (autori: Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş, curatoare: Raluca Voinea), care reprezintă România la cea de-a 55-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – Bienala de la Veneția, a dovedit, prin impactul și receptarea pe care a avut-o în mediul profesionist și media internațională, relevanța acestui domeniu și a abordării pe care mediul coregrafic contemporan o are în România.  

Considerăm că succesul proiectului care reprezintă România la Bienala de la Veneția este strîns legat de eforturile din ultimii ani făcute de membri ai comunității artei contemporane conectați și sprijiniți de activitatea și strategia Centrului Național al Dansului București. Fără această instituție și fără statutul autonom pe care-l are în cadrul Ministerului Culturii ca entitate directă care coagulează scena coregrafică contemporană, inițiative precum cea a acestui proiect n-ar fi existat și n-ar putea fi susținute pe termen lung.  

O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneția, de Alexandra Pirici și Manuel Pelmuș, a adus și aduce beneficii imense imaginii României și a producției artistice contemporane românești pe scena internațională. În acest sens, iată cîteva fragmente din receptarea acestui proiect în presa internațională:

The New York Times: "Mulțimea de spectatori a stat cu atenție şi fascinație la Pavilionul românesc."

The Guardian: "Toată lumea ar trebui să viziteze Pavilionul românesc, unde Alexandra Pirici, Manuel Pelmuș și un mic grup de artiști reproduc zeci de lucrări din cele 54 de ediții anterioare ale Bienalei, folosind nimic mai mult decît propriile lor corpuri (...). Minunat, amuzant și emoționant, Retrospectiva Imaterială a Bienalei de la Veneția este mult mai mult decît un joc de salon. Proiectul vorbeşte despre istorie şi memorie şi arată că adevăratul Palat Enciclopedic poate fi găsit nu într-o colecție de obiecte, ci în oameni."

Zero Deux: "Leul de Aur pentru exactitatea și umorul Alexandrei Pirici și al lui Manuel Pelmuş pentru România. Pavilionul nostru favorit!"

În numele echipei proiectului, vă solicităm așadar retragerea propunerii de comasare și lansarea unui proces de consultare publică, cu participarea colaboratorilor Centrului Național al Dansului București și a operatorilor culturali relevanți, cu scopul de a găsi soluții viabile pentru funcționarea și susținerea scenei de dans contemporan prin intermediul Centrului Național al Dansului București.

Semnează,  
Echipa proiectului O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia – A 55-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă - Bienala de la Veneția  
Alexandra Pirici – artist (alexpirici@yahoo.com)
Manuel Pelmuș - artist (manuelpelmus@gmail.com)
Raluca Voinea – curator (raluca.voinea@tranzit.org)
Corina Bucea – manager proiect (corinabucea@yahoo.com)

O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia (autori: Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş, curatoare: Raluca Voinea, coordonatoare proiect: Corina Bucea) este o acțiune continuă care se desfăşoară live pe toată durata bienalei. Istoria bienalei de artă de la Veneția, de la înființarea sa în 1895 şi pînă în prezent este luată ca punct de plecare şi reflectată în pavilionul național al României. Retrospectiva este un monument efemer al bienalei, o critică a conservatorismului îndelungat al acesteia dar şi o celebrare a deschiderii ei către experimente. În acelaşi timp, aducînd monumentalul în imaterial şi transformînd obiectul în acțiune, proiectul transformă istoria bienalei, o actualizează. O retrospectivă este o întreprindere grandioasă, dar în acest caz, reproducînd aproximativ o sută de lucrări zilnic, doar prin intermediul cîtorva corpuri umane, proiectul schimbă scara unei retrospective şi a bienalei înseşi.  

Puteţi citi aici despre ediţia de anul acesta a Bienalei de la Veneţia

Corina Şuteu, Matei Martin şi Mircea Vasilescu au scris texte despre intenţia de comasare a mai multor instituţii, inclusiv a CNDB-ului. Puteţi citi textele lor aici, aici şi aici

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

elevi clasa    foto theodora trusca (1) jpeg
Sondaj. Top 10 probleme identificate în școală de părinții elevilor. „Simt școala din ce în ce mai departe, din păcate”
Federația Asociațiilor de Părinți din România – EDUPART a dat publicității un sondaj realizat cu participarea a peste 20.000 părinți, din majoritatea județelor țării. Răspunsurile oferite pot constitui un punct important de plecare în discuțiile cu factorii de decizie.
image png
Te duci la culcare flămând? Cel mai comun obicei de slăbit sau capcana silențioasă care te îngrașă
Te-ai obișnuit să sari peste cină în speranța că vei slăbi? Ai auzit că „nu e bine să mănânci după ora 18”? Mulți adoptă acest comportament crezând că este o strategie eficientă de control al greutății.
Gianina Petrescu 12 foto arhiva personala jpg
Cel mai longeviv manechin din România. „Frumusețea nu are vârstă, iar feminitatea evoluează, nu dispare”
În vârstă de 44 de ani, Gianina Petrescu, deţine un adevărat record de longevitate în lumea modei din țara noastră: este manechin de la vârstă de 14 ani, având practic peste 30 de ani de modelling. Gianina are numeroase titluri de miss în carieră.
image png
Ce se întâmplă dacă bei un smoothie de banane în fiecare zi la micul dejun și care sunt beneficiile sale?
Diminețile sunt tot mai agitate, iar mulți dintre noi căutăm soluții rapide, dar sănătoase, pentru micul dejun.
Autostrada cu tuneluri, zona margina in șantier  video Adevărul Daniel Guță mp4 thumbnail png
Marile tuneluri din vestul României prind contur. Imagini spectaculoase de pe șantierul Autostrăzii Lugoj - Deva
Începute în februarie, lucrările de foraje la tunelurile de pe sectorul nefinalizat al Autostrăzii Lugoj – Deva au avansat semnificativ, iar pe șantier sunt mobilizați peste 700 de muncitori. „Autostrada cu tuneluri” trebuie finalizată în 2026.
a04e099e0b497b2612d448f9ca1ad2dade02a2cb webp
Exploziile care au distrus unul din cele mai mari arsenale de rachete ale Rusiei, provocate de neglijență, spun serviciile secrete britanice
O combinație de manipulare defectuoasă a armelor și practici de depozitare necorespunzătoare a dus probabil la exploziile care au distrus arsenalul Direcției Principale de Rachete și Artilerie 51 (GRAU) a Rusiei la sfârșitul lunii aprilie, a declarat miercuri Ministerul britanic al Apărării.
image png
Grădinarii ascund acest truc. Singurul ingredient care face iarba să fie perfect verde
Cum se face că, în timp ce la unii iarba crește rară, galbenă sau acoperită de mușchi, la alții pare desprinsă dintr-o reclamă – de un verde intens, densă și catifelată?
El Alamein, „Maldivele Egiptului” de pe coasta Mediteranei o nouă destinație pentru turiștii români Sursă Join Up
Egiptul, țara în care negocierea este un obicei, iar prețurile pot fi reduse chiar și de două-trei ori
Egiptul oferă o experiență climatică unică, cu aer uscat, temperaturi constante și briza răcoritoare care fac ca +35°C să fie o temperatură surprinzător de suportabilă. Mai mult, obișnuitele negocieri vă pot ajuta să obțineți prețuri și de două-trei ori mai mici.
analiza-economica-proiectie-financiara-economist-calcule-grafice-evaluare-companii
Criza lanțurilor de aprovizionare. Cum forțează războiul comercial companiile să caute alternative
Creșterea volatilității pieței, provocată de schimbările politicilor comerciale și tarifare, va amâna cel mai probabil deciziile de investiții, însă motivația pentru realizarea de tranzacții se va menține.