Cele mai bune filme românești ale anului se văd la TIFF Sibiu 2019

25 iunie 2019
Cele mai bune filme românești ale anului se văd la TIFF Sibiu 2019 jpeg

Cea de a 13-a ediție TIFF Sibiu se va desfășura în perioada 27 – 30 iunie și va aduce iubitorilor de film românesc un program încărcat de proiecții autohtone apreciate în festivalurile internaționale. Nouă producții românești, o parte din ele nelansate în cinema, vor sosi la Sibiu alături de autorii și protagoniștii lor.

Proaspăt lansat și foarte bine primit de critica de film, Parking, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, va da startul maratonului de filme și evenimente speciale de la Sibiu, joi 27 iunie, de la 19:00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sala Mare), în cadrul Deschiderii Oficiale a noii ediții a festivalului. Publicul prezent se va putea întâlni chiar cu Tudor Giurgiu, dar și cu scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului „Apropierea” și co-scenarist al filmului, precum și cu actrița Carmen Florescu. Cei care nu reușesc să ajungă la Proiecția de Gală, mai au două șanse de a vedea pe marile ecrane povestea de dragoste care a cucerit publicul din România: vineri, 28 iunie, de la 21:45, într-o proiecție specială la Palatul Brukenthal de la Avrig, și duminică 30 iunie, de la 22:00, în noul spațiu din Piața Habermann.

Monștri., debutul regizorului Marius Olteanu, premiat la TIFF 2019 în cadrul Zilelor Filmului Românesc și distins cu Marele Premiu la Sofia, ajunge la Sibiu înainte de lansarea în cinema. O poveste de dragoste despre compromis, presiuni sociale și revelații dureroase din viața unui cuplu, filmul de-o admirabilă rigoare formală va putea fi urmărit pentru prima dată la Sibiu pe 28 iunie, de la 20:15, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sala Mică), în prezența regizorului și a actorilor Judith State și Cristian Popa.

Tot în premieră, sibienii vor putea urmări Mo, debutul în regie al lui Radu Dragomir, cu Răzvan Vasilescu, Dana Rogoz și Mădălina Craiu în distribuție. Încă dezorientată după moartea tatălui său, Mo (interpretată de Dana Rogoz), ajunge împreună cu prietena ei din copilărie în dormitorul profesorului la care tocmai a ratat un examen. Proiectul a fost selecționat încă din faza de lucru la Sarajevo, în 2017, în programul secțiunii CineLink, iar acum este gata să-i șocheze pe spectatorii TIFF Sibiu. Proiecția va avea loc sâmbătă, 29 iunie, de la 20:15, la la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sala Mică) și va fi urmată de o discuție cu actrița Mădălina Craiu.

Înainte de premiera internațională din cadrul prestigiosului Festival de Film cehesc Karlovy Vary, Arest, al doilea film semnat de Andrei Cohn, ajunge la Sibiu pe 28 iunie, de la 18:45, la Teatrul Gong. Filmul, recompensat la Cluj în cadrul Zilelor Filmului Românesc cu Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj, relatează întâmplările prin care trece un arhitect după ce este arestat în 1983 și împarte celula cu un colaborator al Securității. Alexandru Papadopol, care interpretează rolul arhitectului Dinu Neagu, va fi prezent, alături de regizor, la întâlnirea cu publicul sibian, imediat după proiecție.

Una dintre surprizele ediției o constituie proiecția specială California  Dreamin’ (Nesfârșit), de sâmbătă 29 iunie, de la 21:30, în Piața Mare. Aceasta are loc în onoarea și în prezența actorului Răzvan Vasilescu, căruia îi va fi înmânat cu această ocazie Premiul pentru întreaga activitate. Acțiunea filmului, regizat de regretatul Cristian Nemescu și distins cu Premiul Un Certain Regard la Cannes, se petrece în timpul războiului din Kosovo, într-un mic sat din România, unde şeful de gară opreşte un tren NATO ce transportă echipament militar și refuză să-i dea aprobare să plece.

Cinefilii care au ratat Moromeții 2, desemnat anul acesta Cel mai bun film la Gala Premiilor Gopo, vor avea ocazia să descopere continuarea, după 30 de ani, a celebrei ecranizări regizate de același Stere Gulea, joi 27 iunie, de la ora 22:00, în Piața Mare, în prezența actorului Cuzin Toma. Ilie Moromete (Horațiu Mălăele) şi fiul său, Niculae (Iosif Paștina) văd instalarea comunismului cu ochi diferiţi, de unde și conflictul mocnit dintre ei. Despre diferitele perspective asupra istoriei vorbește și filmul lui Radu Jude, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari. „Un atac caustic şi foarte actual la adresa negării Holocaustului în România şi a miopiei față de istorie” (Variety), filmul care a făcut turul marilor festivaluri și a fost premiat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary, în 2018, va fi proiectat la Sibiu pe 27 iunie, de la 17:45, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sala Mică), în prezența actorului Alexandru Dabija.

Nu putea lipsi din programul filmelor românești de la TIFF Sibiu, documentarul Distanța dintre mine și mine (r. Mona Nicoară și Dana Bunescu), lansat anul acesta în cinema, și care explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, construind un portret viu al poetei avangardiste Nina Cassian. 

Tradiţii, peisaje pitoreşti, personaje spumoase şi umor autentic românesc sunt ingredientele cu care comedia ardeleanească Pup-o, mă! (r. Camelia Popa) a cucerit publicul din România. Sibienii o vor putea urmări într-o proiecție în aer liber, la care o parte din echipa de producție va fi prezentă, joi 27 iunie, de la ora 21:30, la Gura Râului.

Atât pentru filme cât și pentru evenimentele speciale, biletele pot fi cumpărate direct din aplicația oficială TIFF, iar codul de bare unic generat pentru fiecare utilizator va asigura un mod rapid de a intra la filme. Aplicația poate fi descărcată în forma ei nouă din App Store (http://bit.ly/tiff-official-ios-app-2019) și Google Play Store (http://bit.ly/tiff-official-android-app-2019). Celor care deja au aplicația pe telefon, le este recomandat să verifice că este instalat și ultimul update.

Biletele pentru TIFF Sibiu 2019 sunt disponibile și pe https://tiff.eventbook.ro, iar din data de 27 iunie vor putea fi achiziționate și de la info-point-ul din Piața Mare sau la locații, înaintea difuzării. Proiecțiile din Piața Mare au intrarea liberă.

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.