Cel mai bun pianist în viaţă este...

20 ianuarie 2015
Cel mai bun pianist în viaţă este    jpeg

Nu sînt o adeptă a clasamentelor, mai ales de tipul „cel mai bun la nivel mondial este…”. În sport merge, dar în muzică: gîndiţi-vă, dacă ar fi să alegem care este cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, pe cine am alege – pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart?

Deci, cu atît mai greu mi se pare de definit cine este cel mai bun pianist în viaţă. Dar se pare că o parte semnificativă a presei internaţionale s-a pus de acord, mai ales în zilele acestea cînd toată lumea vorbeşte despre noul album semnat de pianistul rus Grigory Sokolov.

Da, se pare că cronicarii au ales: Grigory Sokolov poate fi considerat „cel mai bun pianist din viaţă”.

Haideţi să vedem de ce…

Evident, în primul rînd, să ascultăm cum cîntă Grigory Sokolov. Ceea ce poate fi destul de dificil dacă vrem să facem asta din România: pentru că Sokolov, ca şi Celibidache, nu vrea să înregistreze, ci doar să cînte pe scenă live, avînd, în principiu, aceleaşi argumente ca Celibidache. Şi atenţie, nu vrea să cînte decît recitaluri, nu şi concerte cu orchestra, pentru că, spune el, repertoriul pentru pian este atît de extins oricum, iar în cazul concertelor cu orchestra, şi-ar asuma riscuri pe care nu le poate controla singur, ci doar împreună cu 100 de oameni, cîţi s-ar afla pe scenă. Şi nu poate risca în numele altora…

Sokolov, de asemenea, nu cîntă pe piane mai vechi de cinci ani – şi analizează pianele pe care cîntă piesă cu piesă, repetă mult pe ele înainte de concert.

Pentru că Sokolov iubeşte perfecţiunea…

Sokolov împlineşte în aprilie anul acesta 65 ani – şi în prezent studiază la pian în jur de 10-11 ore, în fiecare zi. Pentru că perfecţiunea se obţine greu şi cu multe sacrificii.

Sokolov nu cîntă (prea) multe recitaluri. Şi nu cu programe diferite – de exemplu, pentru perioada ianuarie-august 2015, are unul singur. Însă sînt oameni care călătoresc prin Europa doar ca să-i asculte recitalurile. Iar Sokolov pare să fie jenat primindu-le aplauzele şi elogiile…

Sokolov a cîştigat în 1966, la doar 16 ani, medalia de aur a Concursului Ceaikovski de la Moscova; încă de atunci s-a considerat că el este reprezentantul unui tip de pianistici despre care se credea că dispăruse. Cine au fost pianiştii care l-au inspirat? “Dintre cei pe care i-am ascultat pe scenă, în primul rînd, Emil Ghilels” – mărturisea Sokolov. “Dintre cei pe care i-am ascultat în înregistrări – Rahmaninov, Sofronitsky, Glenn Gould, Solomon şi Lipatti. Ca estetică, mă simt cel mai aproape de Anton Rubinstein.”

Un miraculos nou disc semnat de Grigory Sokolov

Nu am avut şansa de a-l asculta pe Grigory Sokolov pînă cînd mi-a căzut în mînă albumul lui cel mai recent – transpunere pe 2 CD-uri a unui recital pe care Sokolov l-a susţinut în festivalul de la Salzburg în 2008. Lucrări de Mozart – două sonate, cele 24 preludii op. 28 de Chopin şi alte miniaturi, în final, un coral de Bach pe care-l cînta şi Dinu Lipatti.

Şi atunci am înţeles de ce sînt mulţi cei care-l consideră pe Sokolov “cel mai bun pianist în viaţă”, de ce sînt oameni care străbat lumea ca să-l asculte. Pentru că, simplu spus, Sokolov este un altfel de pianist, deasupra timpului, a modelor, a vitezei, a lumescului în general. El vine din lumea Luceafărului lui Eminescu (că tot ne-am amintit de Eminescu în 15 ianuarie): perfecţiunea este izbitoare, rafinamentul, detaliul… Şi cu toate acestea, nimic nu este rece şi septic.

Da, este greu să descrii în cuvinte perfecţiunea…

Aşa că mai bine ascultaţi noul album care apare în 19 ianuarie 2015 la Deutsche Grammophon, disponibil şi în România la www.getmusic.ro şi www.emag.ro. Albumul va fi difuzat şi de Radio România Muzical, în două episoade, pe 19 şi 26 ianuarie, de la ora 19. Şi dacă v-a plăcut puteţi să-l votaţi în cadrul campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2015” de la http://www.romania-muzical.ro/info/voteaza2015/

Apropo, s-a ales şi Discul de muzică clasică al anului 2014, rezultat în urma voturilor din această campanie. Discul cîştigător a fost înregistrat de pianista română Alina Azario. Voi reveni cu informaţii pe acest subiect.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.