Cel mai bun pianist în viaţă este...

20 ianuarie 2015
Cel mai bun pianist în viaţă este    jpeg

Nu sînt o adeptă a clasamentelor, mai ales de tipul „cel mai bun la nivel mondial este…”. În sport merge, dar în muzică: gîndiţi-vă, dacă ar fi să alegem care este cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, pe cine am alege – pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart?

Deci, cu atît mai greu mi se pare de definit cine este cel mai bun pianist în viaţă. Dar se pare că o parte semnificativă a presei internaţionale s-a pus de acord, mai ales în zilele acestea cînd toată lumea vorbeşte despre noul album semnat de pianistul rus Grigory Sokolov.

Da, se pare că cronicarii au ales: Grigory Sokolov poate fi considerat „cel mai bun pianist din viaţă”.

Haideţi să vedem de ce…

Evident, în primul rînd, să ascultăm cum cîntă Grigory Sokolov. Ceea ce poate fi destul de dificil dacă vrem să facem asta din România: pentru că Sokolov, ca şi Celibidache, nu vrea să înregistreze, ci doar să cînte pe scenă live, avînd, în principiu, aceleaşi argumente ca Celibidache. Şi atenţie, nu vrea să cînte decît recitaluri, nu şi concerte cu orchestra, pentru că, spune el, repertoriul pentru pian este atît de extins oricum, iar în cazul concertelor cu orchestra, şi-ar asuma riscuri pe care nu le poate controla singur, ci doar împreună cu 100 de oameni, cîţi s-ar afla pe scenă. Şi nu poate risca în numele altora…

Sokolov, de asemenea, nu cîntă pe piane mai vechi de cinci ani – şi analizează pianele pe care cîntă piesă cu piesă, repetă mult pe ele înainte de concert.

Pentru că Sokolov iubeşte perfecţiunea…

Sokolov împlineşte în aprilie anul acesta 65 ani – şi în prezent studiază la pian în jur de 10-11 ore, în fiecare zi. Pentru că perfecţiunea se obţine greu şi cu multe sacrificii.

Sokolov nu cîntă (prea) multe recitaluri. Şi nu cu programe diferite – de exemplu, pentru perioada ianuarie-august 2015, are unul singur. Însă sînt oameni care călătoresc prin Europa doar ca să-i asculte recitalurile. Iar Sokolov pare să fie jenat primindu-le aplauzele şi elogiile…

Sokolov a cîştigat în 1966, la doar 16 ani, medalia de aur a Concursului Ceaikovski de la Moscova; încă de atunci s-a considerat că el este reprezentantul unui tip de pianistici despre care se credea că dispăruse. Cine au fost pianiştii care l-au inspirat? “Dintre cei pe care i-am ascultat pe scenă, în primul rînd, Emil Ghilels” – mărturisea Sokolov. “Dintre cei pe care i-am ascultat în înregistrări – Rahmaninov, Sofronitsky, Glenn Gould, Solomon şi Lipatti. Ca estetică, mă simt cel mai aproape de Anton Rubinstein.”

Un miraculos nou disc semnat de Grigory Sokolov

Nu am avut şansa de a-l asculta pe Grigory Sokolov pînă cînd mi-a căzut în mînă albumul lui cel mai recent – transpunere pe 2 CD-uri a unui recital pe care Sokolov l-a susţinut în festivalul de la Salzburg în 2008. Lucrări de Mozart – două sonate, cele 24 preludii op. 28 de Chopin şi alte miniaturi, în final, un coral de Bach pe care-l cînta şi Dinu Lipatti.

Şi atunci am înţeles de ce sînt mulţi cei care-l consideră pe Sokolov “cel mai bun pianist în viaţă”, de ce sînt oameni care străbat lumea ca să-l asculte. Pentru că, simplu spus, Sokolov este un altfel de pianist, deasupra timpului, a modelor, a vitezei, a lumescului în general. El vine din lumea Luceafărului lui Eminescu (că tot ne-am amintit de Eminescu în 15 ianuarie): perfecţiunea este izbitoare, rafinamentul, detaliul… Şi cu toate acestea, nimic nu este rece şi septic.

Da, este greu să descrii în cuvinte perfecţiunea…

Aşa că mai bine ascultaţi noul album care apare în 19 ianuarie 2015 la Deutsche Grammophon, disponibil şi în România la www.getmusic.ro şi www.emag.ro. Albumul va fi difuzat şi de Radio România Muzical, în două episoade, pe 19 şi 26 ianuarie, de la ora 19. Şi dacă v-a plăcut puteţi să-l votaţi în cadrul campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2015” de la http://www.romania-muzical.ro/info/voteaza2015/

Apropo, s-a ales şi Discul de muzică clasică al anului 2014, rezultat în urma voturilor din această campanie. Discul cîştigător a fost înregistrat de pianista română Alina Azario. Voi reveni cu informaţii pe acest subiect.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.