Cea mai bună dilemă în gama RE

23 iulie 2022
image

Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali

Ce faci atunci cînd ești înconjurat de istorie, preponderent industrială, ești un oraș relativ mic și îmbătrînit, cu nostalgii pline de gloria celor peste 15.000 de angajați de la Combinatul Siderurgic, bine plătiți și adevărată fală a țării care acum, prin copii și nepoți, fie îți centrifughează spre Vest pentru locuri de muncă, fie vor să nu se schimbe nimic, dar să se modifice pe ici, pe colo?

Ai putea alege plantarea de floricele, borduri și astfalt pentru trotuare, parcuri cu leagane pentru copii și, de rest, fluieri a pagubă.

Sau... Faci din trecut un diferențiator important și încerci să aduci comunitatea de toate vîrstele aproape.

Re:member și Re:Connect

În 2019, arhitecta Irina Iamandescu, directorul adjunct al Institutului Național al Patrimoniului, ne recomanda cu insistență ca la trecerea prin Reșița să mergem să vedem furnalul TKM, parte valoroasă din patrimoniul industrial al României, dacă reușim să îi convingem pe ruși (actualii proprietari), și Centrala de Apă de la Grebla, dacă reușim să îi convingem pe cehi (idem).

Așa începea povestea Cronicari Digitali în Reșița. La furnal nu am putut intra...

image

Între timp, orașul și-a recuperat destul de bine istoria și a transformat-o în diferențiator (este acum la reșițeni). În 2021, la aniversarea a 250 de ani de tradiție industrială, Dan Perjovschi, Dumitru Gorzo sau Nicolae Comănescu au creat, expus și făcut workshop-uri în Reșita, inclusiv prin intervenții artistice în hale abandonate. Patrimoniul arhitectural și industrial este în plină reconversie astfel încăt să redevină spații integrate în viața comunității. Spun aici doar de Școala Pittner,  construită în secolul XIX, casa de învățătorului cu același nume ce a găzduit generații de copii pe băncile ei, naționalizată în 1948, lăsată apoi în paragină, care acum este pregătită pentru centru cultural multifuncțional, sau de hala Minda deja spațiu pentru sculptura monumentală și gazdă a evenumentelor mai ample din Reșita.

2022 este un nou an aniversar pentru reșițeni. 150 ani de la fabricarea primei locomotive cu abur (1872), 100 ani de la construirea Fabricii de Locomotive și 50 ani de la inaugurarea „Muzeului” de Locomotive cu abur din Triaj (1972).

Borna Via Transilvanica din centrul orasului Resita jpg

Ai zice că sînt prea multe aniversări istorice? Să stai să îl asculți pe Dorinel Hotnogul, omul care, alături de noul edil și Grupul de Acțiune Locală, a aprins focul cultural pe cel stins al furnalului, și mai descoperi o serie de încă altele, toate importante pentru oraș. Ai zice că trec? Asta am crezut și noi pînă cînd am văzut progamele de acțiuni, albumele, cataloagele și cărțile tiparăte, expoziții locale și itinerante prin țară sau chiar venirea Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca în oraș și fuziunea cu  universitatea reşiţeană.

Nu am văzut foarte mulți cai de Feți-Frumoși pe la noi care să mănînce jeratic, să se dea de trei ori peste cap și să se tranforme. Nu știu dacă rețeta de la Reșita, care presupune și mult efort în atragerea de fonduri eropene, redeșteptări de societate civilă și comunitate care nu se lasă usor trezită, plus pariul pus all in pe cultură și patrimoniu se poate replica în alte orășele dezindustrializate. Dar veniți și voi aici, plimbați-vă prin centrul vechi, vizitați inclusiv spații în reconversie, mîncați bine și vedeți cum din fostele tonele de oțel pentru bandaje, discuri pentru roți de vagon sau șine de cale ferată de la combinatul Siderurgic de la Reșița s-a creat o nouă mîndrie locală care stă în picioare în fața oricui.

image

Re:discover

Pe 23 iulie, am organizat în Reșița un tur ghidat pentru pasionații de partimoniu și obiective culturale, delegația Cronicari Digitali aflată în plină călătorie pe Via Transilvanica. Printre gazde, Marian Apostol, sindicalist care a înființat sindicatul Vatra, de la Combinat și Dorinel Hotnogu, inima culturală a orașului.

Deși topiți de căldură, turul pe la Școala Pittner, furnalul din incinta TKM, Muzeul Locomotivelor cu Abur, Muzeul Cineastului Amator, Muzeul Banatului Montan, dealul Crucii, Palatul Cultural, Magazinul Universal, podul de la Vama & funicularul, vila Koch, gura de vărsare în Bîrzava a „canalului topitoriei” (Schmelzgraben), clădirea gării Reşiţa Sud, clădirea fostei Administraţii Comunale a Reşiţei Române, locuintele fraților Blăjița și casele familei Neff, clădirea fostei Școli Siderurgice și Hala Minda, am fi vrut să nu se încheie.

Familiarizată cu obiectivele (musai de văzut dacă treceți vara aceasta pe aici), recunosc că am stat cu urechile ciulite și am încercat să aflu și cum este văzută noua îmbrățișare dată culturii de către localnici. Așa am început să înțeleg cît de mult în viu s-au schimbat oamenii, inclusiv prin întreținerea... dilemelor. Exemplu aflat: Monumentul Eroilor Neamului din Reșita a fost îmbrăcat pe jumătate cu saci cu nisip într-o intervenție a artistului Nicolae Comănescu, inspirat de monumentele înconjurate prin același procedeu de către ucrainieni, odată cu începerea războului. Mișcarea a creat agitație în oraș și tabere, cu contenstatari (profanarea monumentelor și lipsă de respect) și susținători (înțelegerea mesajului antirăzboi). „Începînd să-l acopăr, am început de fapt să îl descopăr pentru trecători”, ar fi spus Comănescu despre monument.

Nimeni nu poate conchide mai bine de atît relația cu întreaga descoperire reșițeană.

Cronicari Digitali – proiectul cultural dezvoltat de Zaga Brand și Asociația Human Made Art – adună toate experiențele în „Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” alături de Raiffeisen Bank România. Rezidența digitală de storytelling este susținută de partenerul de mobilitate TRUST MOTORS, partenerul videoGO PRO și partenerii mediaRock FM, Dilema veche, Spot MediașiPressOne.

Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica in Dilema Veche png
WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.