Cea mai bună dilemă în gama RE

23 iulie 2022
image

Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali

Ce faci atunci cînd ești înconjurat de istorie, preponderent industrială, ești un oraș relativ mic și îmbătrînit, cu nostalgii pline de gloria celor peste 15.000 de angajați de la Combinatul Siderurgic, bine plătiți și adevărată fală a țării care acum, prin copii și nepoți, fie îți centrifughează spre Vest pentru locuri de muncă, fie vor să nu se schimbe nimic, dar să se modifice pe ici, pe colo?

Ai putea alege plantarea de floricele, borduri și astfalt pentru trotuare, parcuri cu leagane pentru copii și, de rest, fluieri a pagubă.

Sau... Faci din trecut un diferențiator important și încerci să aduci comunitatea de toate vîrstele aproape.

Re:member și Re:Connect

În 2019, arhitecta Irina Iamandescu, directorul adjunct al Institutului Național al Patrimoniului, ne recomanda cu insistență ca la trecerea prin Reșița să mergem să vedem furnalul TKM, parte valoroasă din patrimoniul industrial al României, dacă reușim să îi convingem pe ruși (actualii proprietari), și Centrala de Apă de la Grebla, dacă reușim să îi convingem pe cehi (idem).

Așa începea povestea Cronicari Digitali în Reșița. La furnal nu am putut intra...

image

Între timp, orașul și-a recuperat destul de bine istoria și a transformat-o în diferențiator (este acum la reșițeni). În 2021, la aniversarea a 250 de ani de tradiție industrială, Dan Perjovschi, Dumitru Gorzo sau Nicolae Comănescu au creat, expus și făcut workshop-uri în Reșita, inclusiv prin intervenții artistice în hale abandonate. Patrimoniul arhitectural și industrial este în plină reconversie astfel încăt să redevină spații integrate în viața comunității. Spun aici doar de Școala Pittner,  construită în secolul XIX, casa de învățătorului cu același nume ce a găzduit generații de copii pe băncile ei, naționalizată în 1948, lăsată apoi în paragină, care acum este pregătită pentru centru cultural multifuncțional, sau de hala Minda deja spațiu pentru sculptura monumentală și gazdă a evenumentelor mai ample din Reșita.

2022 este un nou an aniversar pentru reșițeni. 150 ani de la fabricarea primei locomotive cu abur (1872), 100 ani de la construirea Fabricii de Locomotive și 50 ani de la inaugurarea „Muzeului” de Locomotive cu abur din Triaj (1972).

Borna Via Transilvanica din centrul orasului Resita jpg

Ai zice că sînt prea multe aniversări istorice? Să stai să îl asculți pe Dorinel Hotnogul, omul care, alături de noul edil și Grupul de Acțiune Locală, a aprins focul cultural pe cel stins al furnalului, și mai descoperi o serie de încă altele, toate importante pentru oraș. Ai zice că trec? Asta am crezut și noi pînă cînd am văzut progamele de acțiuni, albumele, cataloagele și cărțile tiparăte, expoziții locale și itinerante prin țară sau chiar venirea Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca în oraș și fuziunea cu  universitatea reşiţeană.

Nu am văzut foarte mulți cai de Feți-Frumoși pe la noi care să mănînce jeratic, să se dea de trei ori peste cap și să se tranforme. Nu știu dacă rețeta de la Reșita, care presupune și mult efort în atragerea de fonduri eropene, redeșteptări de societate civilă și comunitate care nu se lasă usor trezită, plus pariul pus all in pe cultură și patrimoniu se poate replica în alte orășele dezindustrializate. Dar veniți și voi aici, plimbați-vă prin centrul vechi, vizitați inclusiv spații în reconversie, mîncați bine și vedeți cum din fostele tonele de oțel pentru bandaje, discuri pentru roți de vagon sau șine de cale ferată de la combinatul Siderurgic de la Reșița s-a creat o nouă mîndrie locală care stă în picioare în fața oricui.

image

Re:discover

Pe 23 iulie, am organizat în Reșița un tur ghidat pentru pasionații de partimoniu și obiective culturale, delegația Cronicari Digitali aflată în plină călătorie pe Via Transilvanica. Printre gazde, Marian Apostol, sindicalist care a înființat sindicatul Vatra, de la Combinat și Dorinel Hotnogu, inima culturală a orașului.

Deși topiți de căldură, turul pe la Școala Pittner, furnalul din incinta TKM, Muzeul Locomotivelor cu Abur, Muzeul Cineastului Amator, Muzeul Banatului Montan, dealul Crucii, Palatul Cultural, Magazinul Universal, podul de la Vama & funicularul, vila Koch, gura de vărsare în Bîrzava a „canalului topitoriei” (Schmelzgraben), clădirea gării Reşiţa Sud, clădirea fostei Administraţii Comunale a Reşiţei Române, locuintele fraților Blăjița și casele familei Neff, clădirea fostei Școli Siderurgice și Hala Minda, am fi vrut să nu se încheie.

Familiarizată cu obiectivele (musai de văzut dacă treceți vara aceasta pe aici), recunosc că am stat cu urechile ciulite și am încercat să aflu și cum este văzută noua îmbrățișare dată culturii de către localnici. Așa am început să înțeleg cît de mult în viu s-au schimbat oamenii, inclusiv prin întreținerea... dilemelor. Exemplu aflat: Monumentul Eroilor Neamului din Reșita a fost îmbrăcat pe jumătate cu saci cu nisip într-o intervenție a artistului Nicolae Comănescu, inspirat de monumentele înconjurate prin același procedeu de către ucrainieni, odată cu începerea războului. Mișcarea a creat agitație în oraș și tabere, cu contenstatari (profanarea monumentelor și lipsă de respect) și susținători (înțelegerea mesajului antirăzboi). „Începînd să-l acopăr, am început de fapt să îl descopăr pentru trecători”, ar fi spus Comănescu despre monument.

Nimeni nu poate conchide mai bine de atît relația cu întreaga descoperire reșițeană.

Cronicari Digitali – proiectul cultural dezvoltat de Zaga Brand și Asociația Human Made Art – adună toate experiențele în „Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” alături de Raiffeisen Bank România. Rezidența digitală de storytelling este susținută de partenerul de mobilitate TRUST MOTORS, partenerul videoGO PRO și partenerii mediaRock FM, Dilema veche, Spot MediașiPressOne.

Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica in Dilema Veche png
anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

toaleta publica pixabay jpg
Motivele pentru care tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu. Studiul care dezvăluie curiozități nebănuite
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.
image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.
mircea lucescu jpg
banner divorț png