Ce poți face cu vinilurile de care nu mai ai nevoie?
Muzica este prezentă în viața fiecăruia dintre noi, iar astăzi o putem asculta oriunde ne-am afla. Tehnologia de înregistrare și redare a muzicii a evoluat, însă mulți melomani sînt de părere că vinilul redă cel mai fidel sunetele înregistrate într-un studio. Formatul său face posibilă captarea chiar și a celor mai subtile note și acorduri, astfel că, față de sistemul digital, te poți bucura de o experiență unică, de fiecare dată cînd asculți o piesă pe un disc de vinil.
Discul de vinil se bucură de o revenire spectaculoasă și prezintă interes pentru oamenii ce activează în diferite domenii, cum ar fi, de exemplu, profesori, designeri, artiști, artizani etc. Materialul din care este confecționat discul de vinil permite ca acestea să fie folosite și atunci cînd se zgîrie și nu mai pot fi ascultate, iar cel mai adesea sînt întrebuințate pentru a realiza ceasuri, boluri, suporturi pentru bibliotecă etc.
Colecțiile de viniluri pot conține uneori dubluri sau pot fi moștenite de la părinți ori de la bunici, astfel că unele discuri nu sînt de interes pentru tine. Iată cum le poți da o nouă viață acelor viniluri care nu îți mai sînt utile:
Vinde vinilurile unui anticariat
Cei mai mulți pasionați de viniluri vizitează deseori anticariatele în căutarea discurilor care să le completeze colecția personală. Așadar, cînd ai viniluri de vânzare poți apela la serviciile unui anticariat care achiziționează și viniluri, iar în acest mod vei susține pasiunea tuturor celor care apreciază vinilurile la adevărata lor valoare. Dacă îți vinzi vinilurile unui anticariat ai mai multe beneficii: evaluarea discurilor se face gratuit de către anticari profesioniști, poți vinde un număr mare de viniluri fără efort din partea ta, întrucît echipa anticariatului se deplasează gratuit la domiciliul tău pentru a intra în posesia discurilor de vinil. De asemenea, plata se face pe loc, în numerar.
Donează-le unei organizații sau școli de muzică
Vinilul are un rol important în societatea noastră, iar pe lîngă diversele tîrguri și expoziții de viniluri în București, există cîteva instituții care au creat programe de informare despre modul în care oamenii trăiau și ascultau muzică în trecut. De asemenea, poți căuta în grupurile dedicate pasionaților de viniluri de pe social media acele persoane care ar putea fi interesate de discurile la care vrei să renunți.
Folosește discurile zgîriate pentru proiecte handmade
Suprafața discului de vinil este una foarte delicată, și din acest motiv multe discuri se pot zgîria, ceea ce le face imposibil de ascultat, întrucît pot deteriora pick-up-ul. De asemenea, un disc zgîriat nu mai poate reda sunetele. Cu toate acestea, există diverse site-uri de specialitate, de unde te poți inspira pentru a crea proiecte handmade din vinilurile deteriorate. Dacă ai înclinațiile și dibăcia necesare, le poți folosi într-un proiect personal, care îți va impresiona cunoscuții.
Chiar dacă unii artiști contemporani aleg să își lanseze albumele și pe discuri de vinil, cel mai mare interes îl înregistrează discurile vechi, de dinainte de anii ’80, cînd vinilul s-a bucurat de cel mai mare succes, fiind, de altfel, cea mai populară modalitate de redare a muzicii. În prezent, comercializarea vinilurilor second-hand se face la o scară mai mică, așadar, dacă ești interesat să-ți cumperi vinilurile care să îți completeze colecția sau să vinzi unele discuri de care nu mai ai nevoie, poți vizita anticariatul Târgul Cărții din centrul capitalei, unde te așteaptă o întreagă secțiune dedicată discurilor de vinil.