„Ce mai faci, scriitorule?“ – cu Radu Aldulescu

23 noiembrie 2014
„Ce mai faci, scriitorule?“ – cu Radu Aldulescu jpeg

Miercuri, 26 noiembrie, ora 19, Radu Aldulescu este invitat, în Cafeneaua Cărtureşti Verona, la o discuție despre literatura, viața, cărțile și lumile unui scriitor dintre cei rari. Și mari. Și rari și mari.

Radu Aldulescu este un autor atipic. Retras, scump la vorbă, luminat de lumi lăuntrice în timiditatea și rezerva sa și dedicat în exclusivitate scrisului, el este o prezență rară în public, preferînd să-și exprime ideile, sentimentele și viziunile în cărțile sale foarte speciale, care îmbină într-un mod unic o realitate românească în tonuri mai degrabă sîngerii cu metafora, parabola și imaginația apocaliptică prin care autorul își construiește lumile fantastice atît de personale.

A debutat în 1993 cu romanul Sonata pentru acordeon, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat roma­nele: Îngerul încălecat, Istoria eroilor unui ținut de verdeață și răcoare, Proorocii Ierusalimului, Mirii nemuririi, Ana Maria și îngerii și Cronicile genocidului—premiul pentru cel mai bun roman românesc acordat în cadrul Colocviilor Romanului Românesc Contemporan, editia a VI-a. A scris scenariul filmului Terminus Paradis (regizat de Lucian Pintilie), care a obținut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneția.

Un rebel mocnit, vociferant în surdină și niciodată în fața altui public decît a aceluia din cărți, Radu Aldulescu a îmbrățișat, resemnat, singurul crez literar în care se recunoaște, dincolo de modele, mode și canoane — acela de a scrie bine — urmînd o disciplină strictă care îi ordonează zilele prin cadența mașinii de scris.

„Încerc să exist prin ceea ce fac, în pofida politicilor literare autohtone care au pervertit canonul valoric, au distrus practic literatura si statutul scriitorului.” Ca un îndrăgostit de lumi fabuloase ce se găsește, nu e de mirare că îi plac realiștii magici sud-americani, precum Mario Vargas Llosa sau Gabriel Garcia Marquez, dar și mai cinicii și foarte finii observatori ai realităților cotidiene, precum Philip Roth sau John Steinbeck. Cu toate acestea, în cadrul discuției noastre, Radu Aldulescu promite să ne citească dintr-un autor la fel de atipic ca și el și poate nu primul cu care l-ați fi asociat, judecînd după scriitură, nimeni altul decît Haruki Murakami. Dintre români, O. Nimigean, Octavian Soviany sau Nichita Stănescu se află printre preferații săi, iar dacă în materie de filme, gusturile sale clasice merg de la Fellini şi Bergman la Radu Mihăileanu și Mircea Daneliuc, la capitolul muzică veți fi surprinși de latura sa sentimentală și melancolică, în virtutea căreia îi ascultă pe Nicu Alifantis, dar și pe Ion Dolănescu sau Gabi Luncă.

„N-am Facebook, n-am cîine, n-am pisică, n-am frigider, n-am televizor, am bicicletă (luată din Premiul Augustin Frățilă pentru cel mai bun roman al anului 2012 pentru Cronicile genocidului). Locuiesc într-un birou. N-am facultate, nu mi-a placut cartea”, spune autorul, cu umor și zîmbetul acela puțin șui și pișicher în spatele căruia se ascund toți marii timizi a căror muniție în fața lumii rămîne țăcănitul mitraliat al mașinii de scris. O mașină pe care o schimbă des, pentru că se uzează… de la atîta scris.

Cum coexistă Bergman, Roth, Murakami și Maria Ciobanu în lumea lui Radu Aldulescu și care este cheia lumilor descrise în romanele sale? Veniți și întrebați-l direct pe scriitor, care va răspunde și întrebărilor noastre și întrebărilor publicului.

Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.
pexels engin akyurt 2952871 jpg
Top 7 cărți de istorie pe care trebuie neapărat să le citești
Acum îți oferim șapte propuneri de cărți care nu trebuie să lipsească din biblioteca ta.

Adevarul.ro

image
John Travolta, momente critice la manșa unui avion: „Am crezut că totul s-a sfârșit”
John Travolta a povestit că o experiență pe care a trăit-o la limita dintre viață și moarte, în timp ce pilota un avion în 1992, l-a inspirat să accepte rolul din noul scurtmetraj Disney+ "The Shepherd".
image
Declarația de dragoste a unui vlogger străin la adresa României: „Am fost uluită de acest oraș superb”
Datorită unei vloggerițe de travel din Australia, Gabby Boucher, un oraș din Transilvania a fost inclus într-un top mondial al celor mai bune destinații, din afara circuitelor turistice populare.
image
Invenția unor cercetători români care salvează terenurile poluate. Medalii de aur în Canada și Londra
O echipă de cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a inventat un material care, împrăștiat pe terenuri poluate, le poate depolua în mod ecologic. Invenția a fost înregistrată la OSIM și a primit două medalii de aur în Canada și Londra.

HIstoria.ro

image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.
image
Cum a fost reclasificat un împărat roman ca femeie? Controversele antice și ce a dus la această decizie
Muzeul North Hertfordshire a luat decizia invocând mai multe dovezi în acest sens, inclusiv faptul că textele clasice susțin că împăratul a spus o dată „nu îmi spuneți Domn, întrucât sunt o Doamnă”. „Este doar politicos și respectuos să fim sensibili față de identificarea pronumelor pentru persoane