Ce filme iau cu mine

Irina DUMITRIU
14 februarie 2014
Ce filme iau cu mine jpeg

E deja miezul festivalului, deci gata cu frivolitățile (nu c-ar fi total absente - mă uit la statusurile de pe Facebook ale prietenilor mei și aflu cine a văzut filme stînd lîngă Pierce Brosnan, cine lîngă Christoph Waltz, Michel Gondry, Michael Stipe, Christian Bale și așa mai departe). De acum începe să se simtă și somnul, numărul cafelelor băute înainte de ora 10 și după ora 19:00 crește îngrijorător, memoria te cam lasă ("Cînd vedem Citizen Kane? Poimîine? Nu, mîine"), te așezi automat la cozi, nu mai observi mare lucru în jur, doar înclini ușor din cap către oamenii pe care i-ai mai văzut pînă acum la vreo trei filme. Miercuri e deja un aer de final (deși festivalul ține pînă duminică), s-au terminat și cozile la bilete, de acum e totul foarte relaxat. Nu știu cum a fost festivalul în general, dar al meu a fost perfect. N-am văzut nici măcar un film pe la jumătatea căruia să încep să mă gîndesc ce am de făcut cînd ies sau să mă uit la ceas, iar asta nu prea s-a întîmplat nici la ediții la care am văzut în total 3 filme. Ori am ales eu nemaipomenit de bine, ori a fost, în general, bine. Deja există favoriți la premii (încerc să-mi astup urechile), oamenii au făcut pasiuni sau au fost dezamăgiți cumplit, mîncarea din rulota cu "street food" plasată în față la Berlinale Palast e lăudată de toată lumea, sacoșele cu Berlinale de anul ăsta sînt o dezamăgire.

Filmele pe care le iau cu mine (deocamdată)?

The Grand Budapest Hotel (pe care l-am văzut deja de două ori), duios și dur, cu evadări și urmăriri și împușcături care în final te lasă cu ochii în lacrimi. Wes Anderson te duce în excursie într-o țară fictivă, înainte de un război care se simte din ce în ce mai mult pe parcursul filmului, fără să te lase să uiți că vezi exact asta - o poveste. Spusă cîteva zeci de ani mai tîrziu (timpul e precizat exact, locul e fictiv) de către unul dintre cei care au trăit-o, și reluată, și mai tîrziu, de către Autor, care ne-o spune nouă. Rîs în hohote, țipete, de toate. Dar cel mai intens moment a fost (și asta de două ori) cu 5 minute înainte de final, cînd, după tot vacarmul de pe ecran și din sală, s-a lăsat o liniște perfectă (nimeni nu tușea, nimeni nu foșnea) preț de vreo două minute în care deznodămîntul poveștilor din povești era relatat pe ecran. Un fel de oftat colectiv și o înmărmurire în masă, venite cînd te așteptai mai puțin. Ca în mijlocul concertelor Radiohead, cînd începe un cîntec lent, la pian, și toată arena tace la unison.20 000 Days on Earth (20 000 de zile pe Pămînt), documentarul lui Iain Forsyth și Jane Pollard despre Nick Cave, la care stai lipit de scaun și mergi cu Nick Cave ba acasă la Warren Ellis ca să mănînci țipari, ba la arhive, ba în studio. Asculți povești și muzică, intri în capul lui Nick, vezi Brighton-ul și ieși din sală gata să cumperi toate albumele Bad Seeds, toate cărțile, tot. Asta dacă nu le ai deja. Pentru fani e un festival în 95 de minute, pentru ne-fani e o foarte bună metodă de convertire.Surpriza festivalului (deși e nedrept să spun asta, mă așteptam să-mi placă) - filmul lui Corneliu Porumboiu, Al doilea joc. Un meci de fotbal Dinamo - Steaua din 1988 arbitrat de Adrian Porumboiu și comentat acum, în 2013, de tată și fiu. 90 de minute de fotbal dintr-o iarnă de acum 26 de ani și o discuție din prezent s-au combinat într-unul dintre cele mai emoționante și amuzante filme de anul ăsta. Iarna lui Vivaldi în varianta lui Max Richter (sper că am văzut / auzit bine) de la final a fost perfectă. Iar meciul a fost bun.

Miercuri am văzut Citizen Kane pentru prima oară la cinema. Nici nu vreau să-l mai văd altfel de acum încolo. Urmează încă un film din competiție (japonezul The Little House al lui Yoji Yamada), ceva ales pe negîndite (adică mers la cinema și văzut dacă mai sînt bilete, pentru că trebuie făcut și așa) și încheierea cu Nymphomaniac. După care rămînem cu iarna și cu lista de filme pentru după (pe a mea sînt încă aceleași filme care erau și la începutul festivalului - Boyhood al lui Richard Linklater și Is The Man Who Is Tall Happy?, interviul lui Michel Gondry cu Noam Chomsky).

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?