Carantină cu specific românesc

Liviu IOLU
23 octombrie 2012
Carantină cu specific românesc jpeg

Apărut in Dilema veche, nr. 95, 10 Noi 2005

În timp ce găinile din Ceamurlia de Jos îşi dădeau duhul gazate de medicii veterinari, sătenii nu-şi mai găseau locul între hotarele satului izolat într-o carantină fără termen. O parte, cei care fuseseră anunţaţi să-şi numere păsările că se vine şi la ei cu gazatul, au pus de-o răscoală. Alţii dădeau roată satului, cu speranţa că vor descoperi o breşă în zona de vigilenţă a jandarmilor care păzeau graniţa gripei aviare. Jurnaliştii căutau să intre în sat, ţăranii - să iasă. Virusul "ucigaş" nu speria pe nimeni, şi avertizările care veneau dinspre autorităţi erau privite chiorîş de oameni, luate în rîs fără somaţie şi aruncate în coşul de gunoi al încrederii.

Starea de semi-urgenţă

La cîteva zile după ce Statele Unite ale Americii erau speriate de spectrul unei posibile pandemii declanşate de gripa aviară, autorităţile româneşti decretau: Ceamurlia de Jos, din judeţul Tulcea, intră în carantină totală. Doar că, în cîteva ore româneşti, satul în carantină totală a devenit satul în carantină aşa şi aşa. Nimic din ce a pus în alertă o lume întreagă nu a reuşit să-i sperie pe locuitorii din buza Deltei, obişnuiţi cu alarme false şi cu fumigenele autorităţilor aruncate în bătătura lor, de-a lungul timpului. Starea de urgenţă, dată pe mîna românilor, ajunge să semene cu o stare de semi-urgenţă. Virusul care a înspăimîntat americanii, pentru că din zece contaminări la om cinci sînt mortale, a fost luat în rîs la noi şi negociat pe marginea unei uliţe între jandarmi şi localnici. S-a întîmplat aşa pentru că una li se spunea oamenilor în fiecare dimineaţă în Primărie - să se despartă de păsările "ucigaşe" din ogradă şi să le predea autorităţilor - şi alta vedeau aceştia la televizor cînd Traian Băsescu susţinea că el încă înghite fără noduri carne de pui. Şi atunci în cine să mai creadă oamenii? În "specialiştii" în situaţii de criză care i-au izolat de lume sau în personajele care demonstrau în direct, la televizor, cum gripa găinii naşte pui vii - buni la gust.

Nunţile, puterea exemplului

În ameţeala creată, carantina - zonă cu adevărat interzisă în alte părţi - în România a devenit un loc de joacă. Ajutat de un localnic de treabă, puteai păşi uşor pînă în centrul "focarului". Jurnaliştii au făcut cărări prin porumbul satului şi cu o şpagă modestă puteau să iasă din carantină pe uliţe lăturalnice, în timp ce "barajul" de la punctele de control se topea regulat în faţa lacrimilor vărsate de săteni.

O mostră de neîncredere în avertismentul autorităţilor care ameninţau sătenii cu pericolul gripei aviare o reprezintă chefurile care s-au încins în singurele localităţi izolate din România: Ceamurila de Jos şi Maliuc. În ambele, carantina a fost instituită vineri seara la televizor, iar sîmbătă sătenii au petrecut la nunţile programate cu ceva vreme înainte. Veselia din "zona interzisă" ar putea părea suspectă în lume, nu şi în România. Cu riscul de a rămîne între graniţele carantinei, nuntaşii nu au fost nici o clipă înfricoşaţi de epidemii, pandemii sau alte "sperietori" anunţate cu la fel de multă siguranţă ca sosirea personalului în gară. "Sînt şi vaccinat, iar norocul lor e că încă mai am răbdare să stau aici şi să mă rog de poliţişti să mă lase să ies din sat. Dar stai să mi se termine răbdările, că nu ştiu ce fac, poate să vină şi Băsescu că nu mă interesează, eu plec de-aici" - spunea unul dintre petrecăreţii mahmuri, în prima dimineaţă de captivitate.

Prefectul şi încrederea în el însuşi

În Tulcea, Comitetul Judeţean Antiepizootic a dat ordinele privitoare la instituirea carantinei şi a luat măsurile de informare a cetăţenilor în privinţa pericolului reprezentat de gripa aviară.

Comitetul a fost condus de prefectul Lefter Chirică încă de la începutul operaţiunilor, cînd nu exista certitudinea existenţei virusului pe teritoriul ţării noastre. În tot acest timp, prefectul le-a cerut sătenilor din Ceamurlia să aibă încredere în ce le spun autorităţile, să se vaccineze, să lase medicii în curţi pentru a le culege păsările bolnave. Într-o duminică după-amiază, după ce un laborator din Londra confirma prezenţa virusului H5N1 în Tulcea, Lefter Chirică aproape moţăia pe scaunul de prefect. Era proaspăt vaccinat, înspăimîntat şi spunea că nici el n-a crezut că e vorba de gripă aviară. Sătenilor le spusese altceva, ca să-i sperie.

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

Preşedintele Klaus Iohannis participă la evenimentul „20 de ani de luptă împotriva corupţiei“, organizat de Direcţia Naţională Anticorupţie, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Iohannis, despre o majorare cu 11% a pensiilor: Trebuie să se încadreze în bugetul alocat pentru pensii
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, referitor la procentul de 11% avansat de premierul Nicolae Ciucă pentru majorarea pensiilor, că o astfel de creştere trebuie să se încadreze în bugetul pentru pensii.
soba lemne foc foto shutterstock
Plafonarea preţului la lemnul de foc ar putea provoca haos pe piaţă. Ce avertizează specialiştii
Măsura plafonării preţului pentru lemnul de foc ar putea conduce la efecte nedorite, opuse celor scontate, susţine Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn.
Soldati recent mobilizati protesteaza in regiunea Belgorod Captura YouTube jpg
Soldați recent mobilizați recent în Rusia denunță condițiile inumane și lipsa instruirii VIDEO
Soldați ruși recent mobilizați au publicat un filmuleț în care denunță situația lor, criticând lipsa armelor și relele tratamente aplicate de ofițeri.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.