Cap de familie

14 aprilie 2011
Cap de familie jpeg

Interpretarea-standard, în anii ’80, a primului volum din Moromeţii lui Preda se construia în jurul lui Ilie Moromete, ţăranul „filozof”. Acesta, spre deosebire de Bălosu cel interesat de valorile materiale, era o natură contemplativă. El stătea pe stănoagă şi fumul ţigării lui se ducea, încetişor, în sus, într-un timp care încă avea răbdare cu oamenii. Pînă la urmă protagonistul cel liniştit tăia salcîmul (axis mundi), fapt ce anunţa simbolic destrămarea lumii sale.

Era în această interpretare datorată criticii generaţiei ’60 o replică dată comentatorilor din epoca realismului socialist care discutau Moromeţii exclusiv în grila luptei de clasă. Pentru criticii anilor ’50, lumea ţărănească românească nu putea supravieţui, istoric. Nu se înţelegea prea bine dacă aceasta era vina clasei ţărăneşti sau, dimpotrivă, a epocii burghezo-moşiereşti în care era asuprită. Cert era că lumea lui Moromete se apropiase, cu ultimele pagini ale romanului apărut în 1955, de scadenţă şi că timpurile noi aveau să rezolve contradicţiile structurale ale trecutului împovărător. (Cît de frumos le-au rezolvat, s-a putut vedea în Moromeţii, II.)

Prins la mijloc între cele două interpretări, una ideologizată, alta estetizantă, marele personaj al lui Marin Preda nu se lasă explicat convingător prin nici una. Căci el nu este un exponent finalmente sancţionat al epocii burghezo-moşiereşti, după cum nu e un „filozof” rural interesat exclusiv de spectacolul pur al lumii.

El apare ca un cap de familie amestecată şi conflictuală şi îl vedem asaltat încă din debutul romanului de probleme pe care trebuie să le rezolve. El şi nu altcineva. El are de plătit fonciirea, de achitat rata anuală la Bancă, de returnat o datorie către Aristide; pe el îl preocupă taxele de internat ale lui Niculae. Pe el îl urăsc tot mai mult fiii din prima căsătorie; la el aleargă Catrina şi fetele „ei”, să le apere; spre el se îndreaptă rugăminţile fierbinţi ale mezinului studios.

„Leneşul” şi „individualistul” Ilie Moromete gîndeşte deci familial. Într-adevăr, trage chiulul la cîmp, dar îşi asumă un rol organizatoric-decizional ce poate fi devoalat nu numai pe versantul comic, ci şi pe cel dramatic al existenţei sale. Protagonistul nu este de unul singur (şi numai pentru el însuşi) în această lume cîtuşi de puţin idilică. În timp ce criticii marxişti condamnau epoca interbelică pentru presiunea capitalistă asupra „bietului” personaj, criticii estetizanţi din generaţia următoare vor dilua pînă la eliminare complexul socio-istoric, pentru a supracontura profilul moromeţian.

Eu cred însă că acest profil se conturează tocmai prin raportare la cotidianul atît de problematic al lui Moromete. Iar cotidianul său problematic noi l-am putut înţelege cu adevărat abia după 1990, cînd au reapărut în România condiţiile economiei de piaţă, fie ea şi originală. Şi cu cît descoperim elementele şi aspectele capitalismului, asumîndu-le, cu atît vom înţelege mai exact problemele lui Ilie Moromete; şi măreţia reală a personajului predist.

El nu devine un personaj memorabil fiindcă face glume, vorbeşte în doi peri, se tîrguieşte „comic” cu autorităţile şi comentează noutăţile din gazete în poiana lui Iocan. E un mare personaj pentru că face toate aceste lucruri în timp ce este înconjurat şi împovărat de probleme mari şi mici. Bucuria existenţei nu o are de la sine: şi-o creează, din mai nimic. Spectacolul naturii umane şi-l reproiectează fiind implicat, vai!, sută la sută.
 
Să nu uităm că Moromeţii e un roman realist. Extraordinar este, pentru mine, anume felul în care protagonistul, rămînînd în codul şi păienjenişul de determinări realiste, reuşeşte să suspende, pe anumite secvenţe, teribila presiune pusă pe umerii lui. Vedem de la început această presiune: „ameninţările mari se sfărîmau în puzderie de ameninţări mai mici pe care cu ajutorul timpului le ducea zilnic în spinare.” Şi o regăsim în finalul dramatic, în care protagonistul doborît la pămînt nu vrea, şi pace să îngenuncheze: „Înţelegea că se uneltise împotriva lui şi el nu ştiuse – timpul pe care îl crezuse răbdător şi lumea pe care o crezuse prietenă şi plină de daruri ascunseseră de fapt o capcană (fîlfîirea înceată a ameninţărilor, întinderea lor de-a lungul anilor şi de aici credinţa în fărîmiţarea şi dispariţia lor) – iar lumea, trăind în orbire şi nepăsare, îi sălbăticise copiii şi îi asmuţise împotriva lui. Stătea pe piatra de hotar cu capul în mîini şi încerca să dea de curgerea pînă mai ieri a gîndirii sale liniştite, îndîrjit şi hotărît să nu cruţe nimic pentru a o regăsi, simţind că înstrăinarea de ea ar aduce întunericul şi că moartea n-ar fi mai rea decît atît.”

Liniştea lui Moromete nu e un dat. Este ceva ce el construieşte şi apără întruna, în chiar focarul problemelor unei familii unde fiecare se gîndeşte la ale lui.

„Egoismul” moromeţian şi „contemplativul” ot Siliştea Gumeşti: două etichete fără prea mare legătură cu personajul nostru şi cu gîndirea lui îndîrjit-liniştită.

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.