Căminul Cultural@subRahova

16 iunie 2011
Căminul Cultural@subRahova  jpeg

- arta de a fi contemporan cu tine însuţi -

subRahova este un spaţiu de artă contemporană apărut la marginea cartierului bucureştean Rahova, la intersecţia străzii Sebastian cu Calea 13 Septembrie. La RECOM, fosta fabrică de produs reclame din regimul comunist, un demisol cu trei încăperi, un birou şi o toaletă ar putea deveni un spaţiu artistic de analiză critică a societăţii. Spaţiul este proiectat în circuitul artistico-social de Asociaţia Culturală Solitude Project (adică Mihai Mihalcea şi Farid Fairuz sau Mihai Mihalcea aka Farid Fairuz) şi Eduard Gabia, artist asociat. Deschiderea a avut loc în 10 şi 11 iunie cu lansarea proiectului Căminul Cultural, administrat de Solitude Project, Manuel Pelmuş şi Brynjar Bandlien, cu sprijinul Fundaţiei Erste.

Evenimentul de la sfîrşitul săptămînii trecute a pus în discuţie, printre altele, două chestiuni: spaţiul de/pentru arta contemporană şi noţiunea de „cămin cultural”. subRahova apare, accidental sau nu, după pierderea sediului de către Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, o instituţie publică ce s-a constituit timp de cinci ani într-o platformă culturală activă şi critică în raport cu politicul şi socialul, un ansamblu eterogen de voci care a încercat să se opună rinocerizării statului. Cum critica din interior arareori a avut succes, CNDB a fost neutralizat printr-un viciu de procedură (a fost „pierdut” în planul de renovare a TNB).

subRahova
îşi propune din start activarea în zona tuturor artelor contemporane, nu doar a dansului, şi angrenarea unui mecanism de conectare cu vecinătăţile. Este, de fapt, o dublă acţiune, de extragere a ideilor artistice din realitatea socială imediată (ca loc şi timp) şi de manifestare a unei atitudini critice sub formă culturală asupra acestei realităţi aspirate. Arta contemporană se confruntă cu probleme esenţiale precum lipsa cronică a finanţării, dar obstacolul major în propria dezvoltare este limbajul. Publicul român suferă acut de lipsa educaţiei culturale, în special în arta contemporană (nu se face aproape deloc la şcoală), prezintă sindromul privirii viciate, incapabile să înţeleagă în afara metaforei şi a convenţiei, moşteneşte gusturi rigide pe care le păstrează ca amintire de familie.

Problema este majoră întrucît, pe de o parte, artistul trimite mesaje în gol, iar pe de altă parte, autorităţile care administrează fondurile culturale intră şi ele în categoria „public” (şi „ce eu nu înţeleg nu finanţez”). Desigur, situaţia este ceva mai complicată, dar e nevoie ca arta contemporană să găsească un palier comun de comunicare cu publicul său, oricare ar fi el. Din acest punct de vedere, efortul făcut de Farid Fairuz şi Eduard Gabia, de a înşuruba un spaţiu de artă într-o zonă de la periferia fenomenului cultural (cartier muncitoresc cu importantă comunitate romă) este admirabil, cu atît mai mult cu cît acest lucru se întîmplă în timp ce, din cauza Crizei sau a crizelor, tot mai multe spaţii independente dispar. Orice taximetrist îţi va spune că nu există niciun centru de artă în Rahova, „cred că aţi greşit adresa, domnişoară, acolo unde ziceţi dvs. nu e nimic, d’apăi artă”. Arta e centrală şi la patru ace. Acesta este tabuul care trebuie zdrobit. În plus, e mult de luptat cu opinia caragialiană a lui Jupîn Dumitrache despre „comediile alea nemţeşti”. Ceea ce nu înţelegi te poate face să te simţi prost (la propriu) sau poate părea impostură. Există prin urmare o diferenţă majoră de limbaj care trebuie reglată.

Aici intră în funcţiune proiectul Căminul Cultural care se vrea „un cadru performativ şi discursiv pentru practica artistică şi politică, o iniţiativă prin intermediul căreia vom aborda probleme/subiecte (referitoare la gen şi apartenenţa rasială) care nu sînt dezbătute sau sînt marginalizate în spaţiul public din România, o platformă pentru realizarea de radiografii subiective din sfera dansului contemporan, performance-ului şi a artelor vizuale, dispuse să examineze într-o manieră radicală şi lipsită de compromisuri realitatea artistică şi socio-politică”. Într-o primă etapă, Căminul Cultural a propus un maraton de conferinţe/intervenţii/dezbateri despre soarta artei astăzi – Where Art does take place in the End Times?. Maratonul s-a transformat într-unul de istorie recentă şi prezent continuu al artei contemporane, despre spaţii şi evenimente care au încercat să resusciteze un public amorf ca receptor artistic/politic/social.

Unele dintre aceste iniţiative au fost neutralizate. Paradis Garaj s-a închis, Matei Bejenaru a renunţat la Bienala de Artă Contemporană de la Iaşi, CNDB şi-a pierdut spaţiul, Dan Perjovschi a fost evacuat din atelierul în care lucra. Alte spaţii funcţionează încă. Fabrica de Pensule de la Cluj sau Centrul de Introspecţie Vizuală sînt exemple de succes. Desigur, în spatele succesului sînt probleme, dintre care unele se regăsesc în aproape toate intervenţiile. Demersurile artistice, fie ele Bienala de la Iaşi sau spectacolul clujean Roşia Montană, pe linie fizică şi pe linie politică realizat de Gianina Cărbunariu, Andreea Vălean şi Radu Apostol, au fost mai importante pentru străini decît pentru localnici, autorităţi sau public. De exemplu, Matei Bejenaru ajunge la concluzia că evenimentul său, care a evoluat de la Festivalul de performance Periferic la Bienala de Artă Contemporană a cîştigat notorietate internaţională (şi susţinere financiară), dar a avut un impact minor asupra ieşenilor. Roşia Montană, pe linie fizică şi pe linie politică a obţinut marele premiu la Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara (cu un juriu format exclusiv din critici străini), dar este aproape îngropat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj care nu îl joacă.

Uneori, lucrurile ţin de incredibil. La Căminul Cultural au vorbit Vladimir Us de la Chişinău şi Sigrid Gareis, curator independent, fost director al Tanzquartier Wien. Asta s-a întîmplat într-un demisol al unei foste fabrici dezafectate din Rahova unde amfitrionul Farid Fairuz şi-a primit oaspeţii cu lipie şi humus. Acum mai trebuie să vină publicul şi „vecinii”. Măcar la humus, dacă nu la artă (formula a fost deja înregistrată, Cărtureşti a găzduit prima ediţie a unui eveniment american sub titlul „Artă&Potol”).

Imaginea artei contemporane are chipul lui Dan Perjovschi, aşezat pe jos, lîngă un perete alb (pe care îl va desena, probabil). E obosit, dar nu resemnat.

subRahova, București, 10 și 11 iunie 2011
Căminul cultural - Where Art does take place in the End Times?
Organizatori: Brynjar Bandlien, Farid Fairuz, Manuel Pelmuș; Participanți: Alina Șerban şi Anca Benera (Centrul de Introspecţie Vizuală, Bucureşti), Matei Bejenaru (Bienala de Artă Contemporană Periferic, Iaşi), Nicoleta Braniște (Asociaţia Colectiv A, Cluj), Gianina Cărbunariu (regizoare), Mădălina Dan şi Alexandra Pirici (coregrafe, CNDB), Sigrid Gareis (curator independent, fost director al Tanzquartier, Wien), Dan Perjovschi (artist vizual), Ștefan Tiron (traficant de informaţie, Paradis Garaj), Vladimir Us (Asociaţia Oberliht, Chişinău), Raluca Voinea (critic de artă şi curator, Asociaţia E-cart), Rarița Zbranca (fabrica de pensule, Fundaţia AltArt Cluj).

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Interviu  Gabriel Cotabiță Londra 2021 FOTO captură video png
In Memoriam Gabriel Cotabiță. Imagini de colecție cu marele cântăreț. Ce spunea într-un interviu realizat acum 3 ani, la Londra. De ce nu a cântat niciodată muzică populară
În primăvara lui 2021, Gabriel Cotabiță concerta la Londra, pentru românii de acolo, în două spectacole memorabile. În plină pandemie de Covid 19, regretatul artist nu a avut parte de o audiență foarte mare, însă a cântat din suflet pentru cei prezenți.
acuzatii USR captura TIK TOK png
Înregistrările în baza cărora USR îl acuză pe Cătălin Predoiu că folosește Poliția Română pentru intimidarea alegătorilor. Cum răspunde IGPR
Uniunea Salvaţi România (USR) l-a acuzat, sâmbătă, pe ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoi (PNL), că folosește Poliţia Română, pentru „cenzurarea Internetului” şi „intimidarea alegătorilor”. IGPR a reacționat explicând că Poliția Română acționează strict în baza Legii.
Keir Starmer FOTO EPA-EFE
Marea Britanie vrea să angajeze un negociator pentru a „restabili” relațiile cu Uniunea Europeană. Ce salariu va avea
Guvernul britanic angajează un nou negociator pentru a contribui la „resetarea” relațiilor cu Europa.
Schengen FOTO Profimedia
România intrǎ în spațiul Schengen la 17 ani de la aderarea Uniunea Europeană. Care au fost piedicile| ANALIZǍ
Suntem mai aproape decât oricând de intrarea cu drepturi depline în spațiul Schengen, după 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană și 13 de la primul termen avansat. Mai e un pas - decizia finală de la Consiliul JAI, din 12 decembrie.
ryanair foto shutterstock
Mai multe companii aeriene low-cost, amendate cu 179 de milioane de euro pentru practici abuzive
Cinci companii aeriene low-cost, inclusiv Ryanair și EasyJet, au fost sancționate cu amenzi în valoare de 179 de milioane de euro de către autoritățile spaniole pentru „practici abuzive”, cum ar fi taxarea pasagerilor pentru bagajele de mână.
image png
Ce pun bulgăroaicele în ciorba de pui. Ingredientul care îi dă un gust aparte
Rețeta originală de ciorbă bulgărească de pui este cu mult mai gustoasă decât cea pe care o pregătesc gospodinele noastre. Diferența o fac ingredientele adăugate, pe care le regăsiți în rândurile de mai jos.
mihai bendeac
„Iartă-mă. Deşi e prea târziu”. Bendeac îi cere scuze lui Gabriel Cotabiţă, într-un mesaj profund: „Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru”
Actorul Mihai Bendeac a postat un mesaj plin de regrete pe rețelele de socializare, în urma morții lui Gabriel Cotabiță. „Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru, incapabil de o comunicare firească, incapabil să susțină până la capăt o prietenie”, a transmis actorul.
image png
S-a aflat cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Și-a presimțit artistul sfârșitul? Ce i-a spus lui Horia Moculescu
23 noiembrie este o zi tristă pentru industria muzicală românească. S-a stins din viață Gabriel Cotabiță, la vârsta de 69 de ani, din cauza unui accident cardio-vascular. Horia Moculescu, bunul său prieten, mărturisește că a fost regretatul cântăreț cu doar câteva zile înainte să moară.
horoscop freepik jpg
Horoscop duminică, 24 noiembrie: Decizii importante pentru o zodie. Câștiguri financiare uriașe pentru nativii alteia
Horoscopul zilei de duminică, 24 noiembrie, anunță mutări importante în viața unor nativi și noroc de bani pentru alții. Lorina, astrologul Click!, are predicții complete pentru toate cele 12 semne zodiacale.