C─âminul Cultural@subRahova

16 iunie 2011
C─âminul Cultural@subRahova  jpeg

- arta de a fi contemporan cu tine însuţi -

subRahova este un spa┼úiu de art─â contemporan─â ap─ârut la marginea cartierului bucure┼čtean Rahova, la intersec┼úia str─âzii Sebastian cu Calea 13 Septembrie. La RECOM, fosta fabric─â de produs reclame din regimul comunist, un demisol cu trei ├«nc─âperi, un birou ┼či o toalet─â ar putea deveni un spa┼úiu artistic de analiz─â critic─â a societ─â┼úii. Spa┼úiul este proiectat ├«n circuitul artistico-social de Asocia┼úia Cultural─â Solitude Project (adic─â Mihai Mihalcea ┼či Farid Fairuz sau Mihai Mihalcea aka Farid Fairuz) ┼či Eduard Gabia, artist asociat. Deschiderea a avut loc ├«n 10 ┼či 11 iunie cu lansarea proiectului C─âminul Cultural, administrat de Solitude Project, Manuel Pelmu┼č ┼či Brynjar Bandlien, cu sprijinul Funda┼úiei Erste.

Evenimentul de la sf├«r┼čitul s─âpt─âm├«nii trecute a pus ├«n discu┼úie, printre altele, dou─â chestiuni: spa┼úiul de/pentru arta contemporan─â ┼či no┼úiunea de ÔÇ×c─âmin culturalÔÇŁ. subRahova apare, accidental sau nu, dup─â pierderea sediului de c─âtre Centrul Na┼úional al Dansului Bucure┼čti, o institu┼úie public─â ce s-a constituit timp de cinci ani ├«ntr-o platform─â cultural─â activ─â ┼či critic─â ├«n raport cu politicul ┼či socialul, un ansamblu eterogen de voci care a ├«ncercat s─â se opun─â rinoceriz─ârii statului. Cum critica din interior arareori a avut succes, CNDB a fost neutralizat printr-un viciu de procedur─â (a fost ÔÇ×pierdutÔÇŁ ├«n planul de renovare a TNB).

subRahova
├«┼či propune din start activarea ├«n zona tuturor artelor contemporane, nu doar a dansului, ┼či angrenarea unui mecanism de conectare cu vecin─ât─â┼úile. Este, de fapt, o dubl─â ac┼úiune, de extragere a ideilor artistice din realitatea social─â imediat─â (ca loc ┼či timp) ┼či de manifestare a unei atitudini critice sub form─â cultural─â asupra acestei realit─â┼úi aspirate. Arta contemporan─â se confrunt─â cu probleme esen┼úiale precum lipsa cronic─â a finan┼ú─ârii, dar obstacolul major ├«n propria dezvoltare este limbajul. Publicul rom├ón sufer─â acut de lipsa educa┼úiei culturale, ├«n special ├«n arta contemporan─â (nu se face aproape deloc la ┼čcoal─â), prezint─â sindromul privirii viciate, incapabile s─â ├«n┼úeleag─â ├«n afara metaforei ┼či a conven┼úiei, mo┼čtene┼čte gusturi rigide pe care le p─âstreaz─â ca amintire de familie.

Problema este major─â ├«ntruc├«t, pe de o parte, artistul trimite mesaje ├«n gol, iar pe de alt─â parte, autorit─â┼úile care administreaz─â fondurile culturale intr─â ┼či ele ├«n categoria ÔÇ×publicÔÇŁ (┼či ÔÇ×ce eu nu ├«n┼úeleg nu finan┼úezÔÇŁ). Desigur, situa┼úia este ceva mai complicat─â, dar e nevoie ca arta contemporan─â s─â g─âseasc─â un palier comun de comunicare cu publicul s─âu, oricare ar fi el. Din acest punct de vedere, efortul f─âcut de Farid Fairuz ┼či Eduard Gabia, de a ├«n┼čuruba un spa┼úiu de art─â ├«ntr-o zon─â de la periferia fenomenului cultural (cartier muncitoresc cu important─â comunitate rom─â) este admirabil, cu at├«t mai mult cu c├«t acest lucru se ├«nt├«mpl─â ├«n timp ce, din cauza Crizei sau a crizelor, tot mai multe spa┼úii independente dispar. Orice taximetrist ├«┼úi va spune c─â nu exist─â niciun centru de art─â ├«n Rahova, ÔÇ×cred c─â a┼úi gre┼čit adresa, domni┼čoar─â, acolo unde zice┼úi dvs. nu e nimic, dÔÇÖap─âi art─âÔÇŁ. Arta e central─â ┼či la patru ace. Acesta este tabuul care trebuie zdrobit. ├Än plus, e mult de luptat cu opinia caragialian─â a lui Jup├«n Dumitrache despre ÔÇ×comediile alea nem┼úe┼čtiÔÇŁ. Ceea ce nu ├«n┼úelegi te poate face s─â te sim┼úi prost (la propriu) sau poate p─ârea impostur─â. Exist─â prin urmare o diferen┼ú─â major─â de limbaj care trebuie reglat─â.

Aici intr─â ├«n func┼úiune proiectul C─âminul Cultural care se vrea ÔÇ×un cadru performativ ┼či discursiv pentru practica artistic─â ┼či politic─â, o ini┼úiativ─â prin intermediul c─âreia vom aborda probleme/subiecte (referitoare la gen ┼či apartenen┼úa rasial─â) care nu s├«nt dezb─âtute sau s├«nt marginalizate ├«n spa┼úiul public din Rom├ónia, o platform─â pentru realizarea de radiografii subiective din sfera dansului contemporan, performance-ului ┼či a artelor vizuale, dispuse s─â examineze ├«ntr-o manier─â radical─â ┼či lipsit─â de compromisuri realitatea artistic─â ┼či socio-politic─âÔÇŁ. ├Äntr-o prim─â etap─â, C─âminul Cultural a propus un maraton de conferin┼úe/interven┼úii/dezbateri despre soarta artei ast─âzi ÔÇô Where Art does take place in the End Times?. Maratonul s-a transformat ├«ntr-unul de istorie recent─â ┼či prezent continuu al artei contemporane, despre spa┼úii ┼či evenimente care au ├«ncercat s─â resusciteze un public amorf ca receptor artistic/politic/social.

Unele dintre aceste ini┼úiative au fost neutralizate. Paradis Garaj s-a ├«nchis, Matei Bejenaru a renun┼úat la Bienala de Art─â Contemporan─â de la Ia┼či, CNDB ┼či-a pierdut spa┼úiul, Dan Perjovschi a fost evacuat din atelierul ├«n care lucra. Alte spa┼úii func┼úioneaz─â ├«nc─â. Fabrica de Pensule de la Cluj sau Centrul de Introspec┼úie Vizual─â s├«nt exemple de succes. Desigur, ├«n spatele succesului s├«nt probleme, dintre care unele se reg─âsesc ├«n aproape toate interven┼úiile. Demersurile artistice, fie ele Bienala de la Ia┼či sau spectacolul clujean Ro┼čia Montan─â, pe linie fizic─â ┼či pe linie politic─â realizat de Gianina C─ârbunariu, Andreea V─âlean ┼či Radu Apostol, au fost mai importante pentru str─âini dec├«t pentru localnici, autorit─â┼úi sau public. De exemplu, Matei Bejenaru ajunge la concluzia c─â evenimentul s─âu, care a evoluat de la Festivalul de performance Periferic la Bienala de Art─â Contemporan─â a c├«┼čtigat notorietate interna┼úional─â (┼či sus┼úinere financiar─â), dar a avut un impact minor asupra ie┼čenilor. Ro┼čia Montan─â, pe linie fizic─â ┼či pe linie politic─â a ob┼úinut marele premiu la Festivalul Dramaturgiei Rom├óne┼čti de la Timi┼čoara (cu un juriu format exclusiv din critici str─âini), dar este aproape ├«ngropat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj care nu ├«l joac─â.

Uneori, lucrurile ┼úin de incredibil. La C─âminul Cultural au vorbit Vladimir Us de la Chi┼čin─âu ┼či Sigrid Gareis, curator independent, fost director al Tanzquartier Wien. Asta s-a ├«nt├«mplat ├«ntr-un demisol al unei foste fabrici dezafectate din Rahova unde amfitrionul Farid Fairuz ┼či-a primit oaspe┼úii cu lipie ┼či humus. Acum mai trebuie s─â vin─â publicul ┼či ÔÇ×veciniiÔÇŁ. M─âcar la humus, dac─â nu la art─â (formula a fost deja ├«nregistrat─â, C─ârture┼čti a g─âzduit prima edi┼úie a unui eveniment american sub titlul ÔÇ×Art─â&PotolÔÇŁ).

Imaginea artei contemporane are chipul lui Dan Perjovschi, a┼čezat pe jos, l├«ng─â un perete alb (pe care ├«l va desena, probabil). E obosit, dar nu resemnat.

subRahova, București, 10 și 11 iunie 2011
C─âminul cultural - Where Art does take place in the End Times?
Organizatori: Brynjar Bandlien, Farid Fairuz, Manuel Pelmu╚Ö; Participan╚Ťi: Alina ╚śerban ┼či Anca Benera (Centrul de Introspec┼úie Vizual─â, Bucure┼čti), Matei Bejenaru (Bienala de Art─â Contemporan─â Periferic, Ia┼či), Nicoleta Brani╚Öte (Asocia┼úia Colectiv A, Cluj), Gianina C─ârbunariu (regizoare), M─âd─âlina Dan ┼či Alexandra Pirici (coregrafe, CNDB), Sigrid Gareis (curator independent, fost director al Tanzquartier, Wien), Dan Perjovschi (artist vizual), ╚śtefan Tiron (traficant de informa┼úie, Paradis Garaj), Vladimir Us (Asocia┼úia Oberliht, Chi┼čin─âu), Raluca Voinea (critic de art─â ┼či curator, Asocia┼úia E-cart), Rari╚Ťa Zbranca (fabrica de pensule, Funda┼úia AltArt Cluj).

Oana Stoica este jurnalist ┼či critic de teatru.

RRM2iun jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.