Calea interioară. Cotidianul ca exercițiu

Karlfried Graf DURCKHEIM
24 octombrie 2014
Calea interioară  Cotidianul ca exercițiu jpeg

Orice lucrare, orice artă, orice meserie necesită, pentru ca opera să reuşească, un exerciţiu. Toţi ştim aceasta, desigur, şi fiecare dintre noi, pentru a fi adecvat în existenţă, se instruieşte şi se exersează, integrând propriile experienţe. Totuşi, faptul că acest lucru este la fel de valabil şi pentru reuşita operei celei mai importante a vieţii noastre – adică realizarea Fiinţei noastre – rămâne în mare parte necunoscut.

Tot ceea ce este viu trebuie să se dezvolte în vederea împlinirii de sine, şi la fel se întâmplă şi în cazul omului. Dar omul nu va deveni niciodată ceea ce trebuie să devină dacă nu contribuie la aceasta prin efortul lui. Trebuie ca el să se ia pe sine, ca pe o lucrare, în propriile mâini, să se exerseze neîncetat în vederea realizării depline a acestei opere. Cea mai importantă operă a vieţii lui este, aşadar, el însuşi, EL ÎNSUŞI ca „omul just”.

A învăţa, a exersa, a acumula şi a integra experienţe – ce înseamnă toate acestea când este vorba de opera care suntem noi înşine? Ce înţelegem prin operă reuşită? Ce putem face? Ce trebuie să învăţăm în acest sens? Ce experienţe trebuie să luăm în serios şi să le asimilăm? În ce constă exerciţiul? Care sunt condiţiile reuşitei?

*

Condiţiile reuşitei oricărei opere din lume sunt: o atitudine consacrată întrutotul scopului de atins, o voinţă tenace, o dezvoltare a facultăţilor adecvate, dobândirea de competenţe sigure, o eficacitate temeinică, integrarea experienţelor muncii noastre şi, în general, o adaptare echilibrată la existenţă. La capăt se obţine priceperea

care garantează reuşita operei.

Reuşita operei interioare este rodul unei maturităţi umane. Condiţiile acestei maturităţi sunt: demantelarea micului eu, prea orientat spre lume şi care se teme de suferinţă; intuirea, admiterea şi dezvoltarea în noi înşine a Fiinţei esenţiale înnăscute; disoluţia poziţiilor sau a structurilor rigide cât şi a obişnuinţelor care paralizează dezvoltarea; luarea în serios şi integrarea experienţelor care conduc la conştientizarea acestei Fiinţe esenţiale şi la manifestarea ei; şi dobândirea de atitudini fiabile corespunzătoare ei. În sfârşit, aşa după cum am văzut, toate acestea trebuie să fie impregnate de o fidelitate neabătută în urmarea căii interioare.

La capătul acestei căi se obţine măiestria

interioară. Este o atitudine a omului care se menţine în totalitate într-o evoluţie niciodată terminată. Numai astfel poate omul să-şi împlinească legea şi destinul său: să devină o Persoană permeabilă FIINŢEI (prezentă în el însuşi ca Fiinţă esenţială) şi capabil să-i corespundă în lume.

Este vorba, adică, în opera interioară, de a tinde finalmente nu la o ştiinţă utilă în lume, ci la o transformare care duce la o manieră de a fi ce corespunde FIINŢEI.

Omul la care opera interioară se realizează, nu are şi nici nu poate altceva, nici mai mult, decât înainte, ci el a devenit altceva şi mai mult: el a devenit un altul. Astfel, alături de opera terminată, şi vizibilă pentru lume, se află – imperceptibil pentru altul poate – omul metamorfozat interior. Amândouă sunt strâns legate una de cealaltă. După cum opera existenţială, pentru a fi cu adevărat valabilă, presupune o maturitate umană, tot la fel transformarea care conduce la „maturitatea” omului este condiţionată de lucrul în slujba operei în lume. Calea interioară şi opera exterioară, departe de a se opune, se completează astfel, una condiţionând-o pe cealaltă. Şi, cum, de dimineaţa până seara, suntem solicitaţi atât de Fiinţa noastră interioară cât şi de lumea ameninţătoare – şi care, totuşi, angajează responsabilitatea noastră – iată domeniul în care ambele cerinţe sunt împreună conciliate: cotidianul însuşi este câmpul exerciţiului nostru interior.

*

Orice operă, în lume, este o operă reuşită în măsura în care realizează de o manieră perfectă ideea pe care o reprezintă: ceea ce ea trebuie să fie faţă de acest sens interior. Fie că este vorba de o pictură sau de un sistem filosofic, de o casă sau de o organizaţie, de o uzină sau de o creaţie tehnică, fiecare dintre ele nu reuşeşte şi nu ia formă

valabilă decât în funcţie de conformitatea cu sensul pe care-l conţine, şi aceasta atât în fiecare dintre aspecte cât şi în raportul tuturor părţilor. Aceasta se aplică şi operei interioare. Omul este şi el o formă, o formă de viaţă care, ca operă, nu este valabilă şi nu are consistenţă decât în măsura în care realizează, în unitatea ei şi în structura tuturor forţelor ei, ceea ce este ea „în fond” şi ceea ce trebuie să fie în privinţa Fiinţei ei autentice. Dar, la drept vorbind, ce este omul „în fond” şi care este vocaţia sa fundamentală?

„În fond”, adică în Fiinţa sa autentică, omul este un aspect al FIINŢEI DIVINE care, în el şi prin el, vrea să se reveleze în această lume într-o formă de viaţă determinată. Ca şi floarea, în limbajul florii, ca şi animalul, în limbajul animalului, omul trebuie să exprime FIINŢA DIVINĂ în limbajul omului. Omul nu este „just” decât în măsura în care forma lui de viaţă, prin intermediul tuturor forţelor care acţionează în el, împlineşte această destinaţie a fiinţei umane. Ea trăieşte în el ca „Fiinţa” lui autentică.

Fiinţa autentică, în fiecare dintre noi, este modul nostru de a participa la FIINŢA DIVINĂ; este şi modul prin care Fiinţa tinde să se manifeste în lume, prin fiecare om. În lume, nu într-o interioritate spirituală deturnată de la lume, ci în mijlocul existenţei spaţio-temporale. Devenirea omului se realizează în cadrul destinului său existenţial şi în subordonarea sa faţă de sarcina sa zilnică, aşadar în mediul activităţii cotidiene.

Fragmente din volumul

Editura Herald.

Oferta speciala pentru dilematici! Abonați-vă acum la Dilema veche pe minimum 6 luni și primiți gratuit cartea Calea interioară de K.G. Durkheim. Perioada promoției: 16 octombrie – 19 noiembrie 2014.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Traistariu 87 jpeg
Mihai Trăistariu, foc și pară: „Își bate joc de artiștii și de compozitorii români” Ce l-a enervat?
Mihai Trăistariu lansează un atac fără precedent la adresa Televiziunii Române, după ce țara noastră a lipsit complet de la ediția anului 2025 Eurovision. Ce a avut de spus cântărețul?
1  poza instalatie    prima poza jpg
Apreciată la Milano, așteptată la București - IQOS X Sensorium Piazza vine la Romanian Design Week
IQOS X Sensorium Piazza, instalația multisenzorială prezentată în premieră la Milano Design Week, va fi expusă în cadrul festivalului Romanian Week Design (RDW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din România. Festivalul are loc în perioada 16 – 25 mai în București.
SIMION FOTO FB AUR jpg
AUR acuză TVR de partizanat în favoarea lui Nicușor Dan. Candidații vor participa la dezbateri separat
AUR acuză Televiziunea Română că acționează „ca o extensie mediatică a candidatului sistemului, Nicușor Dan”, după ce TVR a anunțat organizarea a două emisiuni de dezbatere în perioada 15-16 mai, în contextul turului al doilea al alegerilor prezidențiale.
image png
Connect-R îi cere scuze lui Tudor Chirilă: „Cred că am greșit”
După ce Connect-R l-a considerat vinovat pe Tudor Chirilă pentru incidentul de la Kiss FM, acum, la câteva luni distanță, a revenit cu un mesaj prin care îi cere scuze acestuia. Toate detaliile le aflați în continuarea acestui articol.
Miting Piața Victoriei Inquam Photos Octav Ganea jpeg
Mitinguri pentru susținerea lui Nicușor Dan, anunțate în București. George Simion acuză pregătirea unor proteste violente
Două mitinguri pentru susținerea lui Nicușor Dan sunt programate pentru vineri și duminică, 16 și 18 mai, în timpul desfășurării votului în diaspora și pe teritoriul României. George Simion lansează acuzații grave, susținând că se pregătește o manifestație violentă.
dezbatere euronews nicusor dan simion foto captura vid
Trei case de sondare vor efectua exit-poll-uri în ziua turului II al alegerilor prezidențiale
Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieşirea de la urne, la nivel naţional, la alegerile prezidenţiale de duminică.
Ce îl motivează pe Nicolae Botgros, maestrul Orchestrei Lăutarii de la Chișinău, să meargă mai departe!
Ce îl motivează pe Nicolae Botgros să meargă mai departe. Artistul, între aplauze și durere: „Îmi curg lacrimile”
Maestrul Lăutarilor de la Chișinău, Nicolae Botgros (72 de ani) face furori când urcă pe scenă cu vioara și bagheta lui magice.
Ilie Bolojan INSTANT BILANT ICCJ 004 INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Bolojan, în Albania, la Summitul Comunității Politice Europene. Vizită la Misiunea Militară a Uniunii Europene în Bosnia şi Herţegovina
Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, participă, vineri, 16 mai, la Summitul Comunităţii Politice Europene, care va avea loc la Tirana, în Republica Albania. Președintele interimar va efectua și o vizită la Misiunea Militară a Uniunii Europene în Bosnia şi Herţegovina - EUFOR ALTHEA.
secretary 338561 1280 (2) jpg
Care este cel mai dorit angajator din România în 2025. Toată lumea vrea să lucreze la ei
Într-o piață a muncii tot mai competitivă și în continuă schimbare, un nume se distinge anul acesta ca fiind cel mai dorit brand de angajator din România: Microsoft.