Călătorie prin trup

1 februarie 2016
Călătorie prin trup jpeg

Radmila Popovici, Unicat, Editura Vinea, 2015

Radmila Popovici s-a specializat în ultima vreme în titluri scurte, tăioase, puternice. După Intimatum (2014), o carte care mi-a plăcut mult, poeta revine foarte repede cu un nou volum, Unicat. La o primă impresie, cea mai recentă carte a Radmilei Popovici e ceva mai aerată decît precedenta. Asta nu înseamnă decît că poeta a găsit o soluție ingenioasă de a-și contrage discursul în mai puține cuvinte. De aici, un plus de eficacitate poetică, un soi de pragmatism liric: „nouă zile și nouă / nopți lasă-mă să-ți /desenez linii noi / în palme vei prinde / cu ele fluturii albi / ai iertării” („vară de tei”).

Există în poezia Radmilei Popovici o obsesie a reducției, a aglomerării ființei în punct. Înțeleg acest lucru ca pe o încercare de conservare a esenței, în condițiile în care tot ceea ce ține de exterioritatea eului este supus unei judecăți / condamnări / blamări din partea celor din jur. Punctele sînt cele care fac legătura între universul material și cel spiritual. Ele sînt suverane, fără să atragă atenția asupra lor: „cred în puncte / punctele nu se bat / cu pumnii / în piept nu se umilesc / nu strigă nu se autodeclară / stăpîni / deși sînt / atotstăpînitoare” („și arderea”). Explorarea interiorității echivalează cu un șir de revelații succesive. Tot ceea ce poate ști eul despre sine se regăsește în torentul secret și efervescent în absența căruia nu poate să existe viața: măduva. Se simte aici și o visceralitate reținută. Mă refer la un fel de obiectivare ce elimină orice formă de exhibare, de ostentativitate: „ușile noastre / toate cu lacăte de sus / pînă jos nu se mai apără / reptilele trec prin / fisuri microscopice / se preling urcă pe noi / vor doar măduvă / proaspătă / nu ne-a rămas / nici un os neatins / nici un dinte / ochii din frunte / își fac cu ochiul” („măduvă”). Imaginea călătoriei prin propriul corp împreună cu un personaj secret și ostil mi se pare puternică și reprezentativă pentru acest gen de poezie.

Într-un alt poem se regăsește aceeași opțiune pentru imaginarul anatomic, de data aceasta văzut ca un suport pentru un fel de „mutilări” fertile din punct de vedere poetic. Dar textul despre care vorbesc nu se rezumă doar la atît. Există și un fel de candoare ce face corp comun cu o anumită stare de seninătate. „Sărutul” e echivalat cu o ghilotină a buzelor, dar aceasta nu are menirea să sperie, să înfricoșeze, ci doar să aducă trăirile înalte mai aproape de carne: „anumite cuvinte / se nasc / doar pentru / ghilotina buzelor / strîns lipite / aș vrea să / le guști sîngele / cristalizat / îngenuncherea / să-mi spună obrazul / drept iartă-mă / stîngul / te iert / atunci abia / vom stăpîni tot / cerul gurii” (sărut).

Din multe texte se poate deduce o anumită fenomenologie a durerii (ca să folosesc un termen prețios și pretențios). În postfața cărții, Octavian Soviany vorbește despre un „viciu al durerii”. Persistența în ea conduce către niște stări paroxistice asumate. Chiar și feminitatea denotă un sacrificiu de sine, o acomodare de principii morale oarecum divergente: „să privești / cu blîndețe / sabia / retezîndu-ți / sînii / să-ți venerezi / dubla decapitare / a feminității / să-ți convingi sîngele / să povestească detaliat / morților despre / împerecherea / minciunii perfecte / cu adevărul / schilod […] / să-ți aprinzi / ochii / de uscăciune / să-i lași / să ardă pînă la / revedere / să taci / ca să te / audă” („lapte praf”). Memoria tuturor ipostazelor eului, extirparea fără menajamente a propriilor slăbiciuni, eliberarea prin conștientizarea adevărurilor primejdioase, ascuțirea tuturor simțurilor, toate acestea convertite în trăire lipsită de masca gesturilor artificiale conduc spre o tensiune din ce în ce mai articulată spre sfîrșitul cărții.

După ce această tensiunea a atins paroxismul nu poate urma altceva decît explozia onomatopeică: „îmi scot din / gît colții / lunii / […] / doare / tusea rănilor / deschise / țipă venele în / flăcări / tace litera/ u / [...] / ce zîmbet / perfect are / coasta / acestei morți / răscoapte / auuuuuuuuu”. Țipătul, deși atît de comun în aparență, nu poate fi decît expresia directă, netrucată a unei ființe unice și irepetabile. Dar pentru ca să se ajungă la conștientizarea stării de unicat s-a dovedit necesară, după cum sper că s-a văzut, o călătorie dureroasă prin propriul trup.

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.
 

#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.