Bucureşti. Instalaţie umană – sau teatru disociabil

19 aprilie 2017
Bucureşti  Instalaţie umană – sau teatru disociabil jpeg

● Bucureşti. Instalaţie umană. Un spectacol coordonat de Radu-Alexandru Nica după un concept de Florin Fieroiu. Dramaturgia: Ada Lupu, Florin Fieroiu, Radu-Alexandru Nica. Mişcare scenică: Florin Fieroiu. Muzica originală: Vlaicu Golcea. Performeri: Nicholas Cațianis, Ada Galeș, Dumitru Georgescu, Flavia Giurgiu, Denis Hanganu, Ilinca Manolache, Ioana Marchidan, Dana Marineci, Ciprian Nicula. ArCuB.

Bucureşti este primul oraş din lume care, în anul 1857, a introdus iluminatul cu petrol lampant... Vorbim despre istorie? Nu!

Să înţelegem acest oraş, aşa cum şi el ne-a înţeles pe noi şi aşa cum încă ne mai înţelege, în tihna sa şi-n intimitatea haosului urban cu care ne mîngîie în fiecare zi, discret, cu efect. Să credem în el aşa cum cei cincisprezece performeri-„bucureşteni” au crezut, oferindu-i un regal artistic-teatral-conceptual în semn de mulţumire pentru toate visele împlinite ori spulberate, pentru toate frumuseţile oferite în dar, la răsărit sau la apus, pentru toate „du-te vino-urile” în care s-au regăsit, pentru toate adevărurile despre istoria prezentă a unui oraş înfloritor, sinistru şi unic în lume.

O oglindă a propriei noastre trăiri, într-un oraş „umanesc”, mai mult decît un oraş în care trăiesc aproape două milioane de oameni, într-un oraş în care totul e posibil ori imposibil, în care fiecare om este o parte din instalaţia lui, o instalaţie uriaşă, alambicată, o instalaţie din care curge viaţă, trăiri, emoţii, vise... Şi pentru toate acestea, Radu-Alexandru Nica adună sub forma unui spectacol-conceptual o modulare a realităţilor acestui oraş, aşezînd cu tact fiecare cetăţean de Bucureşti, născut sau venit în această lume a capitalei, într-o sferă sădită-n imaginaţia provizorie a unui oraş multiplicat, asemenea unei oglinzi sparte, a cărui corp se desface prin crăpăturile prin care se văd problemele oamenilor, cele psihologice şi sociale, ura faţă de aproape, nepăsarea faţă de inimile intrinseci ale celor care respiră prin Bucureşti.

Comunicaţional, Bucureşti. Instalaţie umană produce o relativizare a istoriei contemporane a oraşului, prin formele sale cele mai adecvate, clare şi „respirabile”, producînd astfel o reformă a spaţiului social şi cultural, a spaţiului de jos, acolo unde viaţa stă într-un picior, a spaţiului în care sărăcia se împarte la bucată, a spaţiului natural – prins în laţurile monştrilor, a spaţiului în care istoria nu-şi mai găseşte locul şi-n care poetica acestui oraş devine o proză din ce în ce mai scurtă.

Faptul că aceşti artişti, indiferent de preferinţele lor – sînt nişte artişti, provoacă un stimul al simţurilor civice, mentale şi sociale în adîncurile celor care sînt părtaşi la cele ce se întîmplă, conduce la iniţierea unui nou tip de teatru care poate deveni universal – „teatru disociabil” – un act dramatic care poate avea influenţe poetice, influenţe din teatrul tradiţional, influenţe ale absurdului dramatic, influenţe tragicomice şi care, în orice moment, poate separa sau delimita diferite noţiuni sau aspecte ale întregului, prin acte artistice de orice natură, capabile să străpungă sufletul, corpul şi capacitatea mentală a publicului spectator.

Actorii nu sînt actori – pentru forma de act teatral. Ei sînt oameni care formează o instalaţie a cărui principal scop este de a pune în mişcare amintirile prezente ale oraşului Bucureşti – de a suscita spiritul civic, de a produce un act de subversivitate în faţa unor idei preconcepute. Ei plîng sau rîd, cîntă sau dansează, aleargă, îşi pun întrebări, comunică, se închid în ei, apoi se deschid către întreaga societate, şi toate acestea pentru a trăi ceea ce noi trăim în fiecare zi, ca un „salut” universal al propriului nostru dialog cu oraşul.

Fiecare este un cineva care se oglindeşte în cel de lîngă el. Toţi sînt unul şi acelaşi, dar diferiţi de la o amintire la alta, de la un prezent la altul. Cît priveşte viitorul, acesta rămîne sub forma unei întrebări (existenţiale).    

Bucureşti. Instalaţie umană nu este un manifest. Nu este un manifest pentru că nu are intenţia de a-şi prezenta viziunile, ideile sau concepţiile despre un anume oraş denumit – Bucureşti.

Bucureşti. Instalaţie umană este un discurs public despre un anume oraş denumit – Bucureşti. E un preview al inocenţei acestui oraş, al frumuseţii şi al unicităţii lui. E o întrebare retorică despre ce înseamnă să fii „Bucureşti”. E o exclamaţie adresată celui mai Bucureşti dintre Bucureşti.

Dragoş N. Savu este specialist în comunicare teatrală.

Foto: Adi Bulboacă

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.