Bibliotecile publice din România nu dispar, ci se transformă
„Cînd biblioteca e şi forum, şi ziar, şi şcoală, şi doctor, şi sală de lectură şi loc de legat prietenii, poveştile oamenilor o umplu de viaţă. Şi atunci vin ei, căutătorii de poveşti...”
Povestea începe, de fapt, în 2009, odată cu aducerea programului Biblionet, de către Fundaţia „Bill & Melinda Gates”, în România. Scopul declarat al acestui program a fost, încă de atunci, de a transforma viaţa comunităţilor mai mici sau mai mari din toată ţara, prin echiparea bibliotecilor publice cu calculatoare, asigurarea accesului la Internet, dar şi instruirea bibliotecarilor, care devin o componentă vitală în dinamica localităţii unde îşi desfăşoară activitatea.
Pînă în februarie 2012, în cadrul programului Biblionet au participat la cursuri de formare 2175 de bibliotecari din peste 1500 de biblioteci publice din România, dotate cu 6460 de calculatoare.
Dincolo de înşiruirea de numere însă, aceste biblioteci publice au (re)devenit centre sociale şi culturale, adevărate spaţii ale comunicării şi informării. Şi pentru că fiecare comunitate este diferită, vreme de cîteva luni, cei patru exploratori ai campaniei „Căutătorii de poveşti” – adică Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu, Cătălin Ştefănescu şi Irina Păcurariu – au pornit prin ţară, pe la biblioteci, „în căutare de istorii autentice şi personaje pitoreşti”.
Această campanie naţională de promovare a bibliotecilor publice din România este realizată de Programul Biblionet în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Descoperirile şi poveştile celor patru vor fi strînse într-o carte, care va apărea atît în format tipărit, cît şi ca e-book, şi care se va lansa în noiembrie anul acesta, la Tîrgul de Carte „Gaudeamus”.
Între timp, „Căutătorii de poveşti” sînt prezenţi şi activi în spaţiul public, fiind însufleţiţi continuu de menirea acestui proiect. De altfel, la cea de-a X-a ediţie a Galei Romanian PR Award 2012, care a avut loc cu cîteva zile în urmă, Campania „Căutătorii de poveşti” (prin Fundaţia IREX şi GMP PR) a fost premiată cu Golden Award for Excellence, la categoria „Organizaţii non-guvernamentale, societate civilă” şi cu Silver Award for Excellence la categoria „Comunicare în domeniul public”.
Pînă la apariţia cărţii, citiţi mai jos un fragment din prefaţa volumului, semnată de Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet:
„Aceasta e o poveste fără început şi fără sfîrşit – asemenea pildelor din vechime, care spun că, dacă vrei să înveţi să înoţi, trebuie doar să sari în apă. La Biblioteca Judeţeană Cluj am cunoscut o femeie. Era nerăbdătoare şi emoţionată, în prima sa zi la cursul de calculatoare şi navigare pe Internet – ziua în care a putut să-şi vadă nepotul nou-născut pe Skype. Pe la jumătatea anului 2011, vizitasem, în sfîrşit, fiecare judeţ din România; peste tot pe unde aveam să merg, vedeam feţele copiilor şi aveam ocazia să discut cu mulţi dintre aceştia. Toţi aceşti oameni pe care îi întîlnesc demonstrează un adevăr simplu şi obişnuit oriunde în lume: vieţile li s-au schimbat fundamental atunci cînd au descoperit Internetul. Azi, mii de vîrstnici din toată ţara primesc gratuit instrucţiuni despre beneficiile Internetului şi sînt ajutaţi să ia legătura cu cei apropiaţi, să caute produse online sau chiar să-şi lanseze propriile bloguri, unde pot publica istoria familiei şi a comunităţii. Aceste poveşti vorbesc despre micile, dar neştiutele victorii ale unor oameni din zone cărora nimeni nu le dădea vreo şansă de reuşită.
Cuprinsul şi culoarea istoriilor semenilor lor pot inspira oamenii să schimbe lumea în bine. Exact aşa s-a născut şi proiectul «Căutătorii de poveşti». Călătoria a început cu o idee, cu un vis şi cu o poveste de împărtăşit lumii. În ultimii cinci ani, am lucrat împreună cu bibliotecarii, ştiind că ei au inspiraţia şi cunoştinţele necesare pentru a schimba în bine vieţile celor din jur şi că ne pot spune poveşti încărcate de însemnătate. Astfel s-a născut întrebarea: n-ar fi frumos ca bibliotecile publice din România să-şi arate adevărata faţă publicul larg? N-ar fi fantastic dacă bibliotecile, aceste sanctuare ale cărţii, ar avea propria lor carte şi istorie scrisă?”
În luna decembrie a acestui an, Dilema veche vă propune un dosar special, dedicat campaniei „Căutătorii de poveşti” şi oamenilor extraordinari descoperiţi în bibliotecile din întreaga ţară.
(Patricia Mihail)