Biblioteca Na┼úional─â - institu┼úia ┼či cl─âdirea

5 martie 2014
Biblioteca Na┼úional─â   institu┼úia ┼či cl─âdirea  jpeg

La sf├«r┼čit de februarie, Asocia┼úia Bibliotecarilor din Biblioteca Na┼úional─â a Rom├óniei a protestat ├«mpotriva aplic─ârii unei Hot─âr├«ri de Guvern din noiembrie 2013, ├«n urma c─âreia institu┼úia ar urma s─â piard─â o parte semnificativ─â a spa┼úiului de pe bulevardul Unirii. Ceea ce pierde Biblioteca Na┼úional─â c├«┼čtig─â Ministerul Culturii, care astfel ar prelua ├«n administrare integral Corpul Aul─â p├«n─â la etajul cinci, dar ┼či demisolul, parterul ┼či mezaninul cl─âdirii. Ca adesea, povestea spus─â p├«n─â la cap─ât arat─â mai pu┼úin ca o b─ât─âlie pe via┼ú─â ┼či pe moarte ├«ntre bine ┼či r─âu, ┼či mai degrab─â ca o suit─â de ocazii ┼či resurse disponibile, de care cei care ├«┼či v─âd interesul profit─â, ┼či pe care cei care ar avea simbolic dreptatea de partea lor le pierd.

Din Hot─âr├«rea de Guvern Nr. 862 din 6 noiembrie 2013[1] se ├«n┼úelege c─â obiectivul propriu-zis al deciziei nu este a lua ceva de la Biblioteca Na┼úional─â, ci, de a ÔÇ×├«nscrie construc┼úia ├«n inventarul centralizat al bunurilor care alc─âtuiesc domeniul public al statului ┼či ├«n administrarea Ministerului CulturiiÔÇŁ. P├«n─â ├«n acest moment construc┼úia de pe bulevardul Unirii avea statutul de obiectiv de investi┼úii iar aceast─â ├«nscriere este o formalitate necesar─â odat─â lucr─ârile ├«ncheiate. O formalitate de care Ministerul ├«ns─â a profitat pentru a se trece pe sine administrator al construc┼úiei, ├«n prelungirea practic a calit─â┼úii sale de administrator al obiectivului de investi┼úii, pe vremea c├«nd construc┼úia era ├«n lucru. Printr-o Hot─âr├«re de Guvern din 2006,[2] Ministerul Culturii ┼či Cultelor era numit ÔÇťunic titular pentru obiectivul de investi┼úii "Biblioteca Na┼úional─â", cu precizarea c─â ÔÇ×beneficiarul obiectivului de investi┼úii ┬źBiblioteca Na┼úional─â┬╗, aflat ├«n administrarea Ministerului Culturii ┼či Cultelor, este Biblioteca Na┼úional─â a Rom├óniei.ÔÇŁ

Cu alte cuvinte, prin Hot─âr├«rea de Guvern din 2013, Ministerul nu ia de fapt Bibliotecii Na┼úionale dreptul de administrare, pentru c─â acesta nu i-a apar┼úinut niciodat─â oficial. Ministerul ├«ns─â profit─â de un vid de statut al administr─ârii formale a construc┼úiei finalizate pentru a o trece pe numele s─âu iar Biblioteca Na┼úional─â a fost pus─â ├«n situa┼úia de a primi din partea Ministerului ├«n administrare o parte a cl─âdirii. Desigur, Biblioteca, ca beneficiar al investi┼úiei, consider─â c─â tot spa┼úiul ar fi trebuit s─â ├«i revin─â, fapt ce a rezultat clar ┼či din felul ├«n care, ├«n cadrul conferin┼úei de pres─â de vineri 28 februarie, s-a pus problema atunci c├«nd s-a spus c─â institu┼úia a acceptat s─â g─âzduiasc─â Ministerul Culturii ┼či o serie de institu┼úii subordonate ├«n Corpul Aul─â, unde ├«┼či au sediul din 2012.

De fapt, marea nedreptate nu este c─â Ministerul ├«┼či ├«nsu┼če┼čte o parte din construc┼úie, ci c─â se propune drept administrator al unei construc┼úii care nu a fost realizat─â pentru Minister, ci pentru Bibiliotec─â.

Acest lucru este spus negru pe alb ├«n Hot─âr├«rea de Guvern din 2006 indicat─â mai sus ┼či este precizat ┼či ├«n Acordul Cadru de ├«mprumut din 4 mai 2007 ├«ntre Rom├ónia ┼či Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru, printre altele, finalizarea construc┼úiei Bibliotecii Na┼úionale. Celor care ar crede c─â poate este firesc ca cl─âdirile ├«n care ├«┼či desf─â┼čoar─â activitatea institu┼úii subordonate Ministerului Culturii (cum este Biblioteca Na┼úional─â) s─â fie ├«n administrarea ministerului, li se poate da replica c─â aceasta nu este o regul─â, ci mai degrab─â o excep┼úie. Pe scurt, Ministerul a speculat o situa┼úie ┼či ┼či-a trecut ├«n administrare construc┼úia.

Ce a făcut conducerea Bibliotecii Naţionale?

Pe firul evenimentelor, se poate observa c─â proiectul de hot─âr├«re de guvern a fost pus ├«n dezbatere public─â pe site-ul Ministerului Culturii pe 24 iulie 2013 ┼či a fost publicat ├«n Monitorul Oficial pe 11 noiembrie 2013. A fost ini┼úiat de ministrul Daniel Barbu, care l-a ┼či semnat al─âturi de primul-ministru, de ministrul finan┼úelor publice ┼či de ministrul delegat pentru buget. Din iulie p├«n─â ├«n noiembrie nu s-a auzit nimic despre acest proiect de hot─âr├«re de guvern. Mai mult, cei de la Biblioteca Na┼úional─â spun c─â nu au ┼čtiut nimic despre aceast─â inten┼úie, nu au fost fost informa┼úi ┼či, din p─âcate, nici nimeni nu le-a atras aten┼úia. Din iulie p├«n─â ├«n noiembrie se puteau face multe: se puteau trimite opinii, se putea face modific─âri, se putea cere dezbatere public─â pe baza Legii transparen┼úei decizionale 52/2003. Atunci era practic momentul c├«nd presa trebuia s─â vuiasc─â cu sens iar bibliotecarii s─â trimit─â peti┼úii ┼či s─â organizeze dezbateri. Apoi a venit noiembrie 2013, s-a aflat despre Hot─âr├«rea de Guvern ┼či au ├«nceput s─â se activeze cei cu putere de decizie, prin memorii la noul ministru al culturii din acea vreme, Gigel-Sorinel ┼×tirbu, prin discu┼úii la Parlament.

Toate ├«n zadar, dup─â cum se ┼čtie, p├«n─â la momentul ├«n care s├«ntem acum, martie 2014, c├«nd ├«n sf├«r┼čit, ajung├«nd cu┼úitul la os, Asocia┼úia Bibliotecarilor din Biblioteca Na┼úional─â a Rom├óniei a protestat public, s-a ie┼čit ├«n pres─â, s-a spus lucrurilor pe nume, s-a organizat o dezbatere. De ce acum? ├Än primul r├«nd, situa┼úia ├«ncepe s─â fie dramatic─â, Ministerul Culturii preseaz─â pentru semnarea procesului verbal de predare-primire, directoarea Bibliotecii Na┼úionale doamna Elena T├«rziman refuz─â s─â o fac─â iar institu┼úia este amenin┼úat─â cu darea ├«n judecat─â de c─âtre minister, lac─âte ├«ncep s─â apar─â pe u┼čile interioare iar postul de director al institu┼úiei este scos la concurs (interimatul a durat 4 ani). Paradoxal, la c├«teva zile distan┼ú─â de momentul c├«nd se semna hot─âr├«rea de guvern ├«n noiembrie 2013, o alt─â hot─âr├«re de guvern era pus─â ├«n dezbatere public─â de Ministerul Culturii: cea cu privire la statutul de utilitate publica al Asocia┼úiei Na┼úionale a Bibliotecarilor ┼či Bibliotecilor Publice din Rom├ónia.

Dincolo de oportunismul Ministerului Culturii de a-┼či trece o construc┼úie ├«n administrare, a mai fost pus la ├«naintare un argument managerial-financiar pentru aceast─â decizie. Spune Bogdan Tr├«mbaciu, directorul Unit─â┼úii de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, citat ├«n interviul acordat VICE (http://www.vice.com/ro/read/ministerul-culturii-vrea-sa-faca-din-biblioteca-nationala-doar-un-depozit-de-carte), c─â spa┼úiile pe care ministerul urmeaz─â s─â le administreze de acum ├«nainte s├«nt preluate de la Bibliotec─â pentru c─â aceast─â institu┼úie nu le administra bine din punct de vedere financiar, ÔÇťca s─â ├«ntoarc─â banii ├«ncasa┼úi c─âtre cl─âdire, una foarte scump de ├«ntre┼úinutÔÇŁ. Cu alte cuvinte Ministerul vrea spa┼úiile pentru a le ├«nchiria.

Pe h├«rtie, ├«ns─â, acesta nu poate fi motivul pentru preluarea ├«n administrare a spa┼úiilor, at├«ta timp c├«t nu exist─â o a┼čteptare formal-valabil─â ├«n acest sens din partea unor spa┼úii de interes public. Este o posibilitate, dar nu a fost p├«n─â acum o obliga┼úie pentru Biblioteca Na┼úional─â, deci nici nu poate fi pedepsit─â institu┼úia c─â nu ┼či-a dat silin┼úa ├«n acest sens. Ar putea s─â o fac─â, av├«nd din 2012 posibilitatea s─â aib─â venituri proprii, dar aceasta este o decizie managerial─â. Dac─â Ministerul ┼či speciali┼čtii s─âi considerau c─â Biblioteca nu se descurc─â bine ├«n administrarea spa┼úiilor, abordarea corect─â ar fi fost s─â ├«i transmit─â acest lucru doamnei director ├«n cadrul evalu─ârii sale anuale ┼či s─â traseze ulterior ni┼čte a┼čtept─âri ├«n acest sens viitorului manager cultural.

Desigur, noi, de pe margine, putem mai mult s─â observ─âm desf─â┼čurarea evenimentelor dintre cele dou─â institu┼úii ├«n forma lor public─â. Jocurile de culise ne s├«nt ├«n mare parte necunoscute, cum necunoscute ne s├«nt ┼či mizele reale ale hot─âr├«rii luate ┼či comunic─ârilor care au avut loc. Raportul de putere ├«ntre cei doi aparent adversari este ├«ns─â clar, ministerul fiind nu doar ordonatul de credit al Bibliotecii Na┼úionale, dar ┼či cel care organizeaz─â concursul pentru postul de director al institu┼úiei.

Ceea ce se putea face din zona societ─â┼úii civile ┼či a presei cred c─â de fapt s-a consumat prin absen┼ú─â ├«n perioada iulie-noiembrie 2013, c├«nd hot─âr├«rea de guvern era ├«n dezbatere public─â. Legalitatea hot─âr├«rii r├«m├«ne de reevaluat ÔÇô se pare c─â s├«nt unele probleme cu preciz─ârile legate de notele de cadastru din actul legislativ ÔÇô, r─âm├«n deci ├«ntreb─ârile legate de comunicarea interinstitu┼úional─â ┼či de capacitatea de a folosi legea transparen┼úei decizionale ├«n favoarea actului public cultural. Situa┼úia creat─â arat─â c─â aceast─â lege 52/2003 ar merita s─â fie cunoscut─â ┼či de institu┼úiile publice de cultur─â, ┼či folosit─â cu ├«ncredere ┼či curaj. Societatea civil─â prive┼čte cu aten┼úie ┼či cel pu┼úin ├«n numele organiza┼úiei pe care o conduc pot s─â spun f─âr─â rezerve c─â vom sta al─âturi de orice institu┼úie public─â de cultur─â care va avea curajul s─â se ridice ├«mpotriva unui proiect legislativ f─âcut ├«mpotriva culturii.  

[1] HOT─éR├ÄRE  Nr. 862 din 6 noiembrie 2013 privind ├«nscrierea ├«n inventarul centralizat al bunurilor care alc─âtuiesc domeniul public al statului, modificarea datelor de identificare ┼či darea ├«n administrarea Ministerului Culturii ┼či a Bibliotecii Na┼úionale a Rom├óniei a unui imobil aflat ├«n domeniul public al statului

[2] HOT─éR├ÄRE  Nr. 960 din 26 iulie 2006 pentru stabilirea unor m─âsuri referitoare la obiectivul de investi┼úii "Biblioteca Na┼úional─â"

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.