Bekir

23 august 2012
Bekir jpeg

Dacă „Buddha zîmbitor” ar avea un alt nume, acela ar fi Bekir. „Fosta mea soție e și ea antropolog. A venit aici, a învățat turcă și kurdă - eu nu vorbesc kurda, dar ea, da - aşa ne-am întîlnit, iar asta i-a schimbat viața. Ce frumos, Doamne, şi tu ești antropolog!”. Bekir are familia în Van. L-am întîlnit la o lună după cutremurul teribil, în restaurantul Cok Cok, restaurantul său din Pera, aproape de bulevardul Istiklal. Cu specific thai, cu un concept creat de un arhitect din Singapore, restaurantul atrage tineri profesioniști (yuppies), oameni din industriile creative, sau pe oricine care este gata să plătească puțin mai mult pentru o atmosferă bună, oameni prietenoși și mîncare exotică bine gătită.

Într-o zi rece de noiembrie eram cu o prietenă producătoare de film, Gulen, mîncînd aperitive, bune să te lingi pe degete, acompaniate de un pahar de vin și de discuții despre viaţă. Aveam masa de la fereastră, lîngă intrare. Bekir și-a făcut apariția, a văzut-o pe Gulen, ne-a salutat, și-a tras un scaun şi s-a așezat zîmbind, privindu-ne prin ochelarii săi dreptunghiulari, mici, cu ramă neagră. Are o față rotundă care radiază fericire și deschidere către celălalt. Am început prin a face schimb de cărți de vizită, a sa și a prietenului său arhitect.

Imediat simți legătură specială pe care Bekir o are cu Asia de Sud-Est - un pod construit prin prietenie și exprimat în mici gesturi cum ar fi acela de a-ți mulțumi cu mîinile împreunate la nivelul bărbiei în timp ce te privește cu ochii săi zîmbitori. În spatele lor simți o viață trăită din plin, cu voința puternică de a face lucruri. Bekir mi-a făcut imediat impresia unui „manufacturier” și a unei persoane gata să ajute. Un tînăr adolescent stătea în jurul barului, uitîndu-se tăcut la noi și avînd o asemănare vagă cu Bekir. M-am gîndit că era fiul său, dar mă înșelam, era o rudă (nepot) din Van pe care Bekir a luat-o la Istanbul pentru că familia sa pierduse mai tot la cutremur. Tînărul a stat puțin cu noi la masă, plecînd atunci cînd am început să vorbim în engleză.

Lui Bekir îi place să fie înconjurat de oameni și ghicesc că acesta este motivul pentru care a ales să-și deschidă un restaurant. Ne-a lăsat să mîncăm și să vorbim, iar după ce am terminat am mers cu Gulen pînă pe Istiklal. M-am întors însă la Cok Cok, pentru că doream să aflu mai multe. Am stat la o masă lungă, înaltă, care face un „T” cu barul restaurantului - acolo își petrece timpul Bekir atunci cînd nu este în biroul de la etaj. Am cerut un ceai verde și m-am bucurat de loc. Nu-mi amintesc exact ce am vorbit, doar energia pozitivă a locului. De fapt, era foarte curios în ceea ce mă priveşte și mi-a pus nenumărate întrebări despre orice. Doar acest lucru vorbește suficient despre deschiderea sa către lume prin curiozitate. Suspectez că este sinceră. Cînd am plecat și am cerut nota, a spus: „Nu, nu, nimeni nu plătește pentru ceai aici!”. Un frumos bun venit și o invitație pentru viitoare conversații. Cînd m-am întors sîmbăta următoare pentru o petrecere la care m-a invitat, i-am vorbit despre proiectul unei cărți cu portrete din Istanbul pe care îl conturasem deja. I-am spus cam cum ar trebui să arate, a rîs: „Sigur, nici o problemă, doar să nu pui o fotografie nud de-a mea.” „Bekir – îi spun - pozezi exact cum doreşti”. Zîmbește din nou.

Dar cine este Bekir pînă la urmă? Prietenii săi l-ar descrie probabil ca pe cel mai blînd om din anturaj; îi place compania, implicit petrecerile, dar nu pare tipul de persoană care să se „piardă” în distracții. Mai degrabă observator și conector, decît un jucător în jocul social, Bekir obține ce are mai bun din calitățile sale înnăscute, generozitatea fiind o trăsătură dominantă. Celelalte urmează aliniate. 

Cu mai mult de 10 ani în urmă, cînd trăia la Londra cu soția să (și studia management turistic), două lucruri majore i-au format viitorul. Primul, fratele său mai mic a venit să stea cu ei. După un an, din care şase luni de romanță secretă, acesta s-a căsătorit cu cumnata lui Bekir. La început surprins și îngrijorat de alegerea fratelui său, Bekir este acum unchiul fericit a trei copii, cel mai mic, o fată de trei ani, iar cel mai mare, un băiat de 11. Deși nu are copii, îi poți simți nostalgia faţă de nepoți cînd vorbește de momentele petrecute cu ei la Birmingham, oraşul unde fratele său s-a stabilit. 

Restaurantul Cok Cok s-a născut la Londra. Bekir era „gardianul” unei tinere fete din Thailanda în timp ce aceasta mergea la o școală privată din apropiere. Șase ani au creat legături strînse cu familia fetei care venea regulat să-și viziteze fiica. Încet-încet, aceștia au devenit interesați de Istanbul, iar spiritul de observație a lui Bekir a oferit o oportunitate de investiție. El a văzut că, la vremea aceea, mîncarea thai devenea foarte populară în Londra și chiar unele restaurante normale ofereau o secțiune de meniu specială thai. La vremea respectivă Istanbul avea un singur restaurant thai pentru cei 15 milioane de locuitori ai orașului. Astfel a apărut Cok Cok, un restaurant ca o poveste de dragoste patronată de un „Buddha zîmbitor” și avînd că protagoniști o familie din Thailanda (cu o fată la o școală privată din Anglia), un arhitect din Singapore, Bekir și sentimentele și emoțiile care îi leagă pe toţi. Așa cum spune Bekir, „doar lucrurile izvorîte din dragoste trec testul timpului”. Sau poate Buddha?

Alexandru Bălăşescu este antropolog. Ultima carte publicată: Voioasa expunere a ordinii mondiale, Curtea Veche, 2010.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Masina intrata in gard, Db mp4 thumbnail png
Accident grav în Dâmbovița. Un șofer pierde controlul și intră direct într-un gard VIDEO
Două persoane au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un gard. A fost nevoie de descarcerare, întrucât o femeie a rămas captivă între fiarele contorsionate.
microfon ascuns mic shutterstock 2138678309 jpg
Condamnat penal şi obligat la despăgubiri pentru spionarea soţiei. Cum l-a demascat femeia
Un stomatolog din Oradea prins că a montat microfoane în casă şi şi-a interceptat soţia a fost condamnat penal şi obligat la plata unor despăgubiri morale către victima sa.
Oleksiy Danilov FOTO Wkipedia
Ucraina critică propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate pentru a încheia războiul
Propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost primită duminică cu critici puternice la Kiev şi în statele baltice, relatează publicaţia Financial Times.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.