Bătrînii

30 iulie 2022
image

Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural Cronicari Digitali

Am auzit de multe ori: „Bătrînii sînt enervanți. Plicticoși. Obositori. Sînt o povară.” Poate au fost momente în care-am gîndit-o. Bătrînii pot părea așa numai fiindcă noi, ceilalți, n-avem suficientă răbdare să-i privim pe-ndelete. Ori să-i ascultăm. Dacă ne-am lua timp să ne-apropiem, am descoperi lumi și povești în care-am rămîne captivi de bunăvoie.

Pe Via Transilvanica te intersectezi mai ales cu tineri. E normal: cei care pornesc la drum lung și se-avîntă pe poteci dificile sînt oameni în putere. Dar ne-am intersectat, pe traseu sau prin preajma lui, cu oameni feluriți. Mie mi-au rămas în suflet mai cu seamă vîrstnicii pe care i-am întîlnit. Rectific: pe care am avut privilegiul să-i întîlnesc.

Amalija Malči
Amalija Malči

În Șumița, cătun izolat din Caraș-Severin locuit de cehi, am cunoscut-o pe bunica Amalija. Malči, cum îi spun cei din comunitate, e toată un zîmbet și-o lumină. Am întrebat-o cum e viața în cătunul care, la recensămîntul din 2011, avea 89 de locuitori. „E bine, e bine. N-am pensie mare, dar am ce-mi trebuie. Vă-nchipuiți că după război n-aveam nici măcar un leu, să-i dăm poștașului, ca să ne-aducă ziarul?”

Bunica Malči tace, un pic îngîndurată. Dar revine repede la zîmbetul care te topește: „Acum e bine. Cînd am nevoie de ceva, îmi aduc copiii, de la oraș. Și, din cînd în cînd, ajung și eu acolo. Și cînd vezi cîte lucruri poți să-ți cumperi, așa, cîte puțin, cu banii pe care-i ai, cum să spui că nu-i bine?”

Are dreptate. Și binele ăsta te-nvăluie în timp ce-o asculți povestind cum își croiește singură hainele înflorate tradiționale. Îți spune că la o rochie intră 5 metri de material, fiindcă poalele sînt plisate și trebuie să se-nvîrtă frumos, cînd joci la sărbători. O asculți și ți-o imaginezi prinsă-n horă. Și, cumva, în locul bunicii Amalija se rotește Malči cea tînără, care visează zîmbind la viitor.

Pe o măgură din Isverna, într-o casă modestă, locuiește o bătrînă care doar pare ca oricare alta. Femeia palidă, îmbrobodită și acum suferindă e „muma cîntecului popular mehedințean”: Domnica Trop. La 84 de ani, e doar umbra celei care, cu glasul ei cutremurător, i-a cucerit pe Ion Dolănescu și Maria Ciobanu. Și care ar fi putut ajunge următorul star al folclorului. 

Dar viața nu e mereu pe măsura harului. Da, Domnica Trop a primit titlul „Tezaur Uman Viu”. Și pe cel de Cetățean de Onoare al județului Mehedinți. Da, un festival de folclor îi poartă numele. Dar distincțiile, diplomele și laudele oficialităților nu i-au făcut viața mai ușoară. Nu i-au ținut de cald și nu i-au plătit medicamentele.

Domnica Trop
Domnica Trop

Cînd i-am călcat pragul, priveliștea ne-a întristat iremediabil: o bătrînă așezată cuminte pe o canapea, abia vorbind, împovărată de prezența unor necunscuți. N-am zăbovit mult. Planurile mari (de a înregistra un interviu) deveniseră ridicole. Ne-am urcat din nou în mașini, am căutat pe YouTube cîntecele Domincăi Trop și le-am ascultat în tăcere. Mie, una, mi-au dat lacrimile.

În Ciungu Mare, Hunedoara, trăiesc puțin peste 100 de suflete. La granița cu Alba, în Valea Ră, cum îi spun localnicii. Iernile-s grele aici și le dau mari bătăi de cap. În rest, oamenii locului par să ducă fix cea mai bună dintre viețile posibile: munci, cît e ziua de lungă, și bucurii puține.

În Ciungu Mare, tanti Gheorghina (despre care am aflat că are bine peste 70 de ani) își vede, senină, de viață: se trezește la 5, îngrijește de ce are-n bătătură și, dacă e vară, merge la cîmp. Acum e sezonul fînului, așa că la fîn merge.

Într-o zi obișnuită, și-ar vedea de pămînt și de orătănii, de acareturi și de familie. Dar uneori Dumnezeu se distrează catapultîndu-ți în ogradă 20 de străini care colindă pe poteci, prin păduri și peste dealuri. Și care, după o zi de hălăduit, sînt – firește – flămînzi.

Așa că tanti Gheorghina se pune să facă pentru ei ceaune de balmoș și oale cu înturnată. Și, cînd se lasă soarele pe după copacii din Valea Ră, întinde mese. Mai are răbdare să le și explice, în amănunt, ce-a pus în fiecare mîncare. Și cum se gătește de sărbători prin părțile astea.

Tanti Gheorghina
Tanti Gheorghina

Stă să se-ntunece cînd ne luăm rămas bun. Parcă ne simțim mai puțin vinovați știind că femeia asta micuță, subțire și cu ochi albaștri se poate, în sfîrșit, odihni. Dar, în timp ce-i cer iertare pentru chinul suplimentar la care am supus-o, o aud: „Ce chin, Doamne ferește? Ăsta-i chin? După ce termin aici, merg la vaci.”

Nu știi dacă să rîzi sau să plîngi. Te mulțumești să spui „Săru‘ mîna pentru masă!” și „Să vă dea Dumnezeu sănătate!”. Ieși copleșit din curtea aia și știi un lucru: pe tanti Gheorghina n-o s-o uiți niciodată.

Cronicari Digitali – proiectul cultural dezvoltat de Zaga Brand și Asociația Human Made Art – adună toate experiențele în Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica alături de Raiffeisen Bank România. Rezidența digitală de storytelling este susținută de partenerul de mobilitate TRUST MOTORS, partenerul video GO PRO și partenerii media Rock FM, Dilema veche, Spot Media și PressOne. Un jurnal multimedia al explorărilor și descoperirilor culturale din Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica poate fi urmărit pe Instagram și Facebook cu ajutorul hashtagului #CronicariDigitali, dar și direct pe conturile Cronicari Digitali.

* * *

Pe 9, 10 și 11 septembrie, în București, poveștile culese în Rucsac de jurnaliști și creatori de conținut vor fi concentrate în trei zile de eveniment la Muzeul Țăranului Român. Vizitatorii vor avea acces la expoziții foto și proiecții video cu locurile și obiectivele descoperite în cei doi ani de cînd Cronicari Digitali, alături de Raiffeisen Bank România, organizează rezidența de storytelling digital pe Via Transilvanica. 

Tot la Muzeul Țăranului Român, vizitatorii vor putea cunoaște producători și meșteșugari locali de pe Via Transilvanica. Aici vor putea mînca preparate bazate pe rețete de pe Via, însoțite de poveștile localnicilor, curatoriate de bloggeri și vloggeri de food cunoscuți.

Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica in Dilema Veche png
anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.