B─âtr├«ne╚Ťea ├«n metavers

10 iulie 2017
B─âtr├«ne╚Ťea ├«n metavers jpeg

ÔŚĆ Radu Andriescu, Gerul dintre ei, Casa de Editur─â Max Blecher, 2017.

De la debutul s─âu din volumul colectiv Solsti╚Ťii (1985), ├«n care semneaz─â poemul ├«n proz─â ├Äntineri, ╚Öi p├«n─â la Gerul dintre ei (2017), Radu Andriescu ╚Öi-a schimbat de mai multe ori formula poetic─â. Nu este vorba despre schimb─âri radicale, de reinvent─âri ├«n accep╚Ťiunea absolut─â a termenului, dar  mecanismul de generare a poeticit─â╚Ťii s-a dovedit a fi mereu unul flexibil, capabil ├«n permanen╚Ť─â s─â-╚Öi aproprieze noi mijloace expresive. Organicitatea poeziei ╚Öi modul ei de a func╚Ťiona ├«n raport cu ea ├«ns─â╚Öi ╚Ťine ╚Öi de schimbarea frecvent─â a referentului. Poezia nu se na╚Öte doar din amintiri, din reverii sau din biografeme, cu alte cuvinte,  func╚Ťioneaz─â/ propune un circuit ├«nchis; ea se revendic─â de la o plaj─â larg─â, divers─â de episteme.

├Än c─âr╚Ťi precum Oglinda la zid (1992), U╚Öa din spate (1994), Sf├«r╚Öitul drumului, ├«nceputul c─âl─âtoriei (1998) exist─â o anumit─â rigoare ce contrasteaz─â cu discursivismul ├«n╚Ťeles ca stare de desf─â╚Öurare a lucrurilor. Autorul creeaz─â sincope, spa╚Ťii de decantare a materiei poetice; opereaz─â contrageri, ruperi de ritm, pliaz─â versul pe diferite formule, ca mai apoi s─â-l ├«ndep─ârteze de o eventual─â dic╚Ťie previzibil─â. Inser╚Ťia biograficului, aluziile textuale, dizolvarea, pe alocuri, a lirismului ╚Öi alunecarea spre proz─â, ironia, autoironia, totul prins ├«ntr-o ecua╚Ťie complex─â, s├«nt elemente care impun rostirea particular─â a lui Radu Andriescu, dificil de ├«ncadrat ├«ntr-o poetic─â anume. Tot aici, a╚Ö mai remarca unele influen╚Ťe din Ginsberg, Ferlinghetti, John Cage, Sylvia Plath.

Ultimele dou─â c─âr╚Ťi ale lui Andriescu, C├«nd nu mai e aer (2016) ╚Öi Gerul dintre ei (2017) aduc o schimbare vizibil─â a modului de poetizare a ceea ce numim ├«n mod conven╚Ťional realitate. Cu prec─âdere ├«n ultimul volum de versuri, aveam de-a face cu o scenografie abia schi╚Ťat─â, care organizeaz─â o ÔÇ×dramaturgieÔÇŁ poetic─â ├«ntre doi avatari, Escu ╚Öi Esca. Am folosit acest termen, pentru c─â, poetul stabile╚Öte, ├«nc─â din textul de deschidere al c─âr╚Ťii, o conven╚Ťie liric─â: tot ce urmeaz─â a fi spus se petrece ├«n metavers: ÔÇ×E var─â, e cald. Cump─âr─â / ├«n metavers o caban─â, la munte. / Lupi, ur╚Öi, ho╚Ťi. / Peste mun╚Ťi e r─âzboi. / Elfi, zelo╚Ťi, pitagoreni, colonii. / Invit─â prieteni, face un foc, adaug─â umbre. / E sear─â, mai pune o lun─â, copii, fric─â / Bl─ânuri, ziare. NanozgomoteÔÇŁ (La margine). Se vede destul de clar cum poetul aduce ├«n acest text (deta╚Öat de restul) c─âr╚Ťii cioburi dintr-o posibil─â lume. Odat─â stabilit─â aceast─â conven╚Ťie, lucrurile au o coeren╚Ť─â a lor, greu de depistat ├«n absen╚Ťa amintitei conven╚Ťii.  

Radu Andriescu reu╚Öe╚Ötre ├«n aceast─â carte s─â acomodeze termeni ╚Öi imagini ├«ntre care nu se realizeaz─â, de regul─â, o rela╚Ťie poetic─â. Nu este vorba doar despre o c─âutare cu orice pre╚Ť a unor forme neuzuale prin oximoron sau prin alte metode de insolitare, ci despre instituirea unei realit─â╚Ťi ce func╚Ťioneaz─â ├«n baza unor al╚Ťi referen╚Ťi. Poetul documenteaz─â metalumea sa folosind surse dintre cele mai diferite, de la fizic─â cuanatic─â, paleontologie, astrofizic─â, p├«n─â la mitologie nordic─â. Cel pu╚Ťin a╚Öa se explic─â utilizarea termeni ╚Öi concepte a c─âror func╚Ťionalitate nu e deloc figurativ─â: ÔÇ×C├«t poate ├«ndura un lepton. ├Änc─â din ╚Öcoala primar─â / primea ╚Öuturi de la muoni ╚Öi tauoni. / Antileptonii i-o tr─âgeau mereu ├«n goarn─â. / De fiecare dat─â c├«nd Esca ├«ncercase / s─â-l trezeasc─â, zb├«rn├«ia spre cealalt─â parte. / Chiar n-avea chef s─â se mai implice ├«n c├«mp. / Auzise de prea multe ori / c─â orice lepton / trebuie s─â se integreze ├«n c├«mpÔÇŁ (Un lepton conteaz─â).

Dar ce rela╚Ťie ar putea fi ├«ntre monologul interior al Esc─âi ÔÇô sau dialogul pe care ÔÇ×l-ar fi dorit cu un Escu mai pu╚Ťin delapidat de aniÔÇŁ ÔÇô ╚Öi t─âcerile acestuia din urm─â? Pluralitatea semantic─â a textelor face imposibil─â formularea unui r─âspuns ÔÇ×concis ╚Öi clarÔÇŁ. Raporturile ce se stabilesc ├«ntre ace╚Öti doi b─âtr├«ni ÔÇô Escu ╚Öi Esca ÔÇô contureaz─â un discurs despre singur─âtate. Singur─âtata lui, a celui ce mereu a╚Ťipe╚Öte ╚Öi se decupleaz─â astfel de la real, singur─âtatea ei, a aceleia care imagineaz─â scenarii ╚Öi diferite forme de comunicare pentru a se proteja de golul interior, umplut din c├«nd ├«n c├«nd de unele proiec╚Ťii absurde. Cei care ├«mb─âtr├«nesc nu s├«nt mereu con╚Ötien╚Ťi c─â ceea ce li se ├«nt├«mpl─â face parte dintr-un scenariu eminamente absurd. Mai plauzibil, doar celui care observ─â de pe margine aceast─â delapidare de ani i se relev─â respectiva perspectiv─â. Doar c─â penultimul text al c─âr╚Ťii impune ╚Öi o alt─â interpretare: ÔÇ×Escu ├«ncearc─â s─â recupereze persoana ├«nt├«i. / Ar vrea o concluzie stenic─â, la volum. / Ar mai vrea s─â ias─â din personaj. / ╚śi-a pus mari speran╚Ťe ├«n mini-vacan╚Ťa / de ziua na╚Ťional─â. S-a ├«nt├«mplat / s─â nimereasc─â la pensiunea unei estoniene / care leviteaz─â seara prin ninsoare / [...] / S-a ├«nghesuit cu cea mic─â ├«n telecabin─â. / ├Änf─â╚Öirat ├«ntr-un fular negru, / a contemplat ├«ndelung, pe T├«mpa, / un militar camuflatÔÇŁ (T├«mpa).

O prezumptiv─â recuperare a persoanei ├«nt├«i ar echivala ├«ns─â cu  abandonarea ÔÇ×fic╚ŤiuniiÔÇŁ poetice ╚Öi cu intrarea ├«n sincronicitate a perspectivelor tuturor celor implica╚Ťi ├«n poveste: Esca, Escu, naratorul liric ╚Öi autorul. Nu ar fi exclus ca la o ipotetic─â ├«ntrebare, Radu Andriescu s─â r─âspund─â, mai enigmatic dec├«t Flaubert, Esca ╚Öi Escu s├«nt eu!

Din punct de vedere valoric, Radu Andriescu este, ├«n opinia mea, egalul ├«n drepturi al celor mai bine priza╚Ťi scriitori nou─âzeci╚Öti ÔÇô  O. Nimigean, Iustin Pan╚Ťa, Cristian Popescu, Ioan Es Pop, Simona Popescu ÔÇô, autori ale c─âror nume au circulat mai mult.

┼×erban Axinte este scriitor ┼či cercet─âtor ┼čtiin┼úific la Institutul de Filologie Rom├ón─â ÔÇ×A. PhilippideÔÇŁ al Academiei Rom├óne, Filiala Ia┼či. Cea mai recent─â carte publicat─â: Cum citesc b─ârba╚Ťii c─âr╚Ťile femeilor (coord. ├«mpreun─â cu Lia Faur), Editura Polirom, 2017.

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lanseaz─â spre finalul anului
Filmele ale c─âror scenarii s├«nt inspirate din c─âr╚Ťi de succes r─âm├«n o constant─â ╚Öi ├«n lumea actual─â a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Doliu în sportul românesc: Baschetbalista Alessia Maria Raiciu s-a stins în ziua în care a împlinit 18 ani
O veste cutremurătoare a apărut, astăzi, pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Baschet, în legătură cu o jucătoare extrem de promiţătoare.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Afacerile b─ânoase cu o p─âstr─âv─ârie ┼či o firm─â de taximetrie, f─âcute de un poli┼úist ├«n timpul serviciului
Fost adjunct al Poli┼úiei Mioveni, comisarul Marius Aioanei a f─âcut, timp de patru ani, numeroase afaceri b─ânoase ├«n timpul serviciului, de┼či acest lucru este interzis de lege. Poli┼úistul promova constant pe Facebook dou─â firme de┼úinute de c─âtre familia sa, o p─âstr─âv─ârie ┼či o firm─â de taximetrie

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.