Bartok cu surorile Nemțanu și ...alte trufandale discografice

9 februarie 2016
Bartok cu surorile Nemțanu și    alte trufandale discografice jpeg

Începutul de an 2016 a adus mai multe și interesante discuri noi apărute sub sigle ale unor case celebre. Evident, în primul rînd a atras atenția un album Bartok înregistrat de surorile Sarah și Deborah Nemțanu; însă, cel puțin pentru mine, la fel de așteptat a fost și discul Schumann realizat de tînărul pianist canadian de origine poloneză, Jan Lisiecki, alături de Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, dirijor Antonio Pappano.

Bartok cu surorile Nemțanu

Poartă un nume românesc, totuși, ele nu mai vorbesc limba română: tatăl lor, violonistul Vladimir Nemțanu a emigrat în Franța la finalul anilor șaptezeci. Tocmai faptul că provin dintr-o familie cu ascendență românească se pare că a trezit interesul criticilor pentru interpretarea lor conferită celor 44 de Duo-uri de Bela Bartok, una dintre lucrările rar întîlnite în discografia începutului de secol XXI. Născute în 1981, respectiv, 1983, surorile Sarah și Deborah Nemțanu sînt nume importante între muzicienii francezi de astăzi; ambele sînt concert-maestre ale unor orchestre de renume – Sarah, a Orchestrei Naționale a Franței și Deborah, a Orchestrei de Cameră din Paris. Iar în 2015, le-am putut asculta și la București: Sarah a fost solista Orchestrei Naționale Radio, iar ambele surori au evoluat apoi, în septembrie, în cadrul Festivalului Enescu.

Adevărul e că fără  o îndrumare adecvată e dificil să poți înțelege și interpreta muzica lui Bartok, acest compozitor născut în același an cu George Enescu, 1881, pe teritoriul actualei Românii, la Sînnicolaul Mare. Se știe că Bartok a fost unul dintre cei mai importanți culegători de folclor ai tuturor timpurilor, cercetările sale avînd astăzi o valoare inestimabilă. Și da, a cules și foarte mult folclor românesc, pe care îl aprecia în mod deosebit și pe care l-a imortalizat apoi în propriile-i lucrări inspirate de muzica tradițională (cum sînt, de exemplu, cele 6 dansuri populare românești interpretate astăzi pe întregul mapamond, cu un enorm succes).

Cele 44 de duo-uri pentru două viori au fost scrise de Bela Bartok în anul 1931, în primul rînd ca o lucrare didactică adresată violoniștilor debutanți. Ca în majoritatea compozițiilor sale, folclorul este sursa inspiratoare principală – inclusiv cel românesc, prezent în cîteva dintre aceste duo-uri; și ca într-o bună lucrare didactică, dificultatea pieselor sporește progresiv, atît din punct de vedere tehnic, cît și armonic și expresiv, în aproape 50 minute, cît durează întregul ciclu, realizîndu-se practic o sinteză a ceea ce este caracteristic muzicii din primele decenii ale secolului XX.

Cum însă mare parte din discurs se bazează pe scheme ale muzicii tradiționale, îmi dau seama cît de greu trebuie să fie pentru un interpret care nu a crescut cu aceste sonorități să le înțeleagă și să le reproducă. Iar surorile Nemțanu sînt demonstrația vie a faptului că “sîngele apă nu se face”, pentru că e evident că tatăl lor le-a introdus în această muzică pe care ele o cîntă încă de mici copii. Discul în sine mi se pare o mare reușită: nu prea multe nume românești au publicat pînă acum la celebra casă londoneză Decca (de fapt, în afară de Angela Gheorghiu și Radu Lupu, recent, nu mai știu altele). Albumul este inclus în cadrul campaniei online Radio România Muzical “Votează discul de muzică clasică al anului 2016” unde poate fi ascultat integral. 

Schumann cu tînărul pianist Jan Lisiecki

În urmă cu aproape 3 ani, eram pur și simplu entuziasmată de un album al unui pianist de doar 18 ani: acest Jan Lisiecki, cetățean canadian, provenit însă dintr-o familie de polonezi; rar mi se întîmplase să ascult o integrală atît de bună a studiilor de Chopin, iar faptul că protagonist era atît de tînăr, era, desigur, un punct de atracție suplimentar.

Și iată că pe 8 ianuarie 2016 a apărut un alt disc semnat de acest pianist, pe care l-am așteptat, evident, cu nerăbdare și, de ce nu, cu inima strînsă. Pentru că traseul acestor copii-adolescenți minune poate fi, uneori, foarte sinuos, iar maturizarea să nu aducă confirmarea speranțelor investite în ei: sînt mulți copiii-minune care s-au pierdut pe parcurs.

Deja faptul că Lisiecki a realizat acest album într-o sesiune specială de înregistrări la Roma, alături de Orchestra Academiei Santa Cecilia, condusă de Antonio Pappano, unul dintre cei mai căutați dirijori ai timpurilor noastre, era un semn. Un semn că investiția merita făcută: un tip de gîndire pragmatic pentru o casă de discuri, gîndindu-ne că astăzi prea rar se mai întîmplă ca o orchestră să înregistreze în studio, cele mai multe discuri propunînd doar înregistrări din concert, evident, mai ieftin de făcut.

Am ascultat cu mult interes piesa de rezistență a discului: Concertul op.54 în la minor pentru pian și orchestră de Robert Schumann. Și am descoperit o variantă cu totul altfel, în care accentul este pus mai ales pe poezie, cu detalii din partitură pe care nu le-am auzit niciodată puse astfel în lumină. În mod cert, Lisiecki nu vrea să se arate un virtuoz (evident, că, oricum, chiar este), ci un pianist care a depășit faza copilăriei-minune și a ajuns un pianist matur care are ceva personal de spus. Ceea ce chiar face.

Nu doar interpretarea Concertului pentru pian și orchestră de Schumann aduce noutate pe discul lui Lisiecki, apărut la casa Deutsche Grammophon. Ci și celelalte lucrări pe care le cuprinde: două piese concertante de Schumann practic necunoscute publicului larg, Introducere și Allegro appassionato op.92 și Introducere și Allegro de concert op.134, lucrări pe care Schumann le-a gîndit pentru soția sa, una dintre cele mai mari pianiste ale secolului al XIX-lea, Clara Wieck-Schumann. Iar finalul discului este rezervat uneia dintre cele mai cunoscute piese semnate de Schumann, “Visare” din Suita “Scene de copii” op.15 pentru pian solo. Da, o altfel de rețetă decît pe majoritatea discurilor pe care putem asculta Concertul de Schumann, pus alături de Concertul de Grieg...

Noul album al lui Jan Lisiecki poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 8 februarie de la ora 19.00 sau duminică, 14 februarie, de la ora 13.05. Sau oricînd pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.