Balkanik Festival 2016

31 august 2016
Balkanik Festival 2016 jpeg

Între 9 și 11 septembrie, în celebra Grădina Uranus din cartierul Uranus-Rahova, Balkanik Festival revine cu cea de-a șasea ediție.

Orientul întîlnește Europa de Est la Balkanik Festival. Band of Gypsies, Bollywood Masala Orchestra, și Omar Souleyman, pe scena din Grădina Uranus.
Balkanik Festival și-a confirmat, odată cu primele cinci ediții, statutul de eveniment dedicat în principal experiențelor noi și descoperirilor care depășesc granițele continentale. Timp de trei zile, între 9 și 11 septembrie, în celebra Grădina Uranus din cartierul Uranus Rahova, Balkanik Festival revine cu cea de-a șasea ediție și propune un line-up provocator, care va reuni magia vocilor lumii arabe, indiene, turcești și egiptene cu emoția sunetelor din Europa de Est. Printre primele capete de afiș confirmate se numără Taraf de Haidouks și Kocani Orkestar, două trupe mult așteptate pe aceeași scenă, în formula rară Band of Gypsies și starul muzicii arabe, Omar Souleyman. Un spectacol extraordinar, pentru prima dată pe o scenă din Romînia este Bollywood Masala Orchestra. Pe scena mare din Grădina Uranus vor mai urca Antwerp Gypsy-Ska Orkestra, Cumbuș Cemaat și Orange Blossom.
La cea de-a șasea ediție a festivalului, publicul va fi martorul unei întîlniri extraordinare, un eveniment special în sine. O apariție rară, pe aceeași scenă vor urca cele mai emblematice și faimoase trupe Gypsy - Taraf de Haidouks (Romînia) împreună cu Kocani Orkestra (Macedonia), cel mai bun taraf din întreaga lume și una dintre cele mai bune orchestre, care își vor uni instrumentele, forțele într-un repertoriu nou și un spectacol nemaivăzut, intitulat Band of Gypsies. Repertoriul nou este scris și aranjat pentru o orchestră de 26 membri și explorează contrastele dintre mărețiile celor două trupe. Viorile sălbatice, țambalurile și acordeoanele tarafului se ciocnesc cu trompetele și percuția orchestrei. Concertul adună elemente din Balcani, Romînia, Macedonia, Serbia, Bulgaria, Turcia și Orient. 
Bollywood Masala Orchestra aduc pe scena din Grădina Uranus un spectacol de ritmuri neobosite, culori stridente, costume, dansuri și acrobații.. O călătorie în India, din Rajahstan pînă în Mumbai, susținut de o orchestră de alămuri, infuzată cu instrumente precum tabla, dholak sau clarinet, condimentată cu dansuri, acrobații și un fakir. Un spectacol teatral, unic și opulent, în care renumiților Dhoad Gypsies of Rajahstan li se alătură o sumedenie de alți artiști. Muzica tradițională a țiganilor din Rajahstan, hituri din filmele indiene și nenumărate dansuri nemaivăzute între Carpați. 
Omar Souleyman, cel mai apreciat artist sirian al ultimelor decenii și un star al muzicii arabe, vine cu folkul său electric din Siria la Balkanik Festival, pentru a molipsi Bucureștiul cu ritmurile orientale contagioase, cu care a străbătut Estul și Vestul și care i-au adus colaborări însemnate cu artiști occidentali precum Bjork (pentru albumul Biophilia), Damon Albarn (Blur), Dan Snaith aka Caribou sau Four Tet, cel care i-a produs sirianului cel mai proaspăt album, numit Wenu Wenu. Omar Souleyman i-a cucerit pe organizatorii festivalului Glastonbury în 2011 și a fost invitat să cînte la Ceremonia Premiilor Nobel pentru Pace din 2013, la Roskilde Festival, Danemarca și Pukkelpop Festival, în Belgia în 2014. Concertul susținut la Balkanik Festival este primul în cadrul unui festival de muzică din Romînia. 

Trei nume din zone muzicale foarte diferite întregesc stilul eclectic al Balkanik Festival: Antwerp Gypsy-Ska Orkestra, Orange Blossom și Cumbuș Cemaat.

Antwerp Gypsy-Ska Orkestra înseamnă șapte călători muzicali din diferite colțuri ale lumii, proveniți din trupe de ska și hardcore punk, care au ales să aducă la un loc muzica orchestrelor țigănești din Europa de Est și ritmurile rapide de ska / reggae-ska. Concertele lor sînt ultra-dansabile, explozive, iar unele melodii invită la pogo, transformînd-o într-una dintre cele mai molipsitoare orchestre de petrecere și printre cele mai bune trupe temerare ale genului gypsy-ska. 

Cumbuș Cemaat, din Istanbul, a fost pariul cîștigător al organizatorilor festivalului la ediția 2015. Deși concertul s-a ținut în interioul The Ark, trupa a ținut publicul în priză mai bine de trei ore. Muzica lor s-a născut la malul Bosforului, din cîntece culese din Balcani și Orient, și combină stilurile folk, jazz, klezmer, rembetiko. De cîțiva ani, sînt invitați permanenți ai clubului de world music Araf din Istanbul, devenind foarte populari, în special în Taksim. Concertul de la Balkanik Festival 2015 a fost prima lor apariție într-un festival. 

După 20 de ani de activitate și o pauză de 9 ani, trupa Orange Blossom a revenit cu o energie extraordinară pe scenă și un nou album captivant, Under the Shade of Violets, un hibrid exotic la granița dintre trip hop, new wave, pop-rock, muzică arabă și afrobeats. Stabiliți în Nantes, Franța, cei patru muzicieni sînt vocalista Hend Ahmed Hassan din Egipt, violonistul Pierre-Jean Chabot (PJ Chabot) din Franța, percuționistul Mathias Vaguenez și Carlos Robles Arenas, baterist și sampler din Mexic. Încă din anii ’90, Orange Blossom au cucerit publicul de pretutindeni cu infuzia nemaiauzită de heavy-electronica și ritmuri orientale.

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.