Avanpremieră editorială: Val şi Cetatea Sufletelor

2 aprilie 2017
Avanpremieră editorială: Val şi Cetatea Sufletelor jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din volumul Val și Cetatea Sufletelor, de Ana Alfianu, în curs de apariţie la Humanitas Junior.

„Ce talent grozav are Ana Alfianu! Pe de o parte, spune o poveste inițiatică, în genul celor ale lui Michael Ende sau Peter Beagle, cu băieței și țestoase vorbitoare, cu pești care se hrănesc cu lacrimi, cu prelegeri policolore despre puterea cuvintelor, cum foarte rar s-au scris în literatura noastră. Pe de altă parte, își ilustrează singură povestea cu imagini de o frumusețe care îți taie respirația, exact acele imagini ideale cu care ne visam în copilărie poveștile. Prin urmare, dragi cititoare & cititori, cartea pe care o aveți în mînă nu e doar o carte – e chiar copilăria voastră ilustrată. Deschideți-o: o veți iubi de îndată. Eu, cel puțin, așa am pățit.” — Radu Vancu

Val are 10 ani și face parte din specia visătorilor. Îi place să se joace, să exploreze prin pădurea din apropierea casei și să citească povești. Cu siguranță, nici nu i-a trecut prin cap s-ajungă el însuși personaj într-o poveste.

Însă, într-o bună zi, cuprins de dorul bunicului său, plecat fără putință de întoarcere în Cetatea Sufletelor, Val se hotărăște caute acest loc straniu, netrecut pe nici o hartă din lume. Împreună cu Malila, o broască-țestoasă zburătoare, băiatul porneşte într-o călătorie fantastică, presărată cu primejdii, probe de curaj, nenumărate întrebări şi cu descoperiri pe care le faci doar atunci cînd te apropii de sfîrşitul copilăriei.

Drumul îi poartă pe cei doi din regatul mării, unde domneşte caracatiţa Elacaravolturna, care ştie să vindece suferinţele cu poveşti, într-un  oraş ciudat, care-şi schimbă forma cu fiecare cuvînt rostit de locuitorii săi, în ţinutul balaurului poet O şi, în cele din urmă, în Palatul Lunii, unde stăpînesc visele, păstrătoarele tuturor tainelor omeneşti. Ajuns aici, Val e uimit să-şi descopere că sfîrşitul drumului nu-i capătul călătoriei şi că pentru el adevărata aventură de-abia începe. Şi cu Cetatea Sufletelor ce s-a întîmplat? Au găsit călătorii drumul spre ea? Au reuşit să se întoarcă acasă?

Ei bine, răspunsurile la aceste întrebări ţi se vor dezvălui numai dacă vei avea curaj şi-i vei urma pe Val şi Malila în poveste.

Ana Alfianu s-a născut în 1979 la Brașov şi a urmat cursurile liceului de artă din localitate. A absolvit Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, cu o licență în arte plastice și decorative, specializarea conservare-restaurare, şi a lucrat vreme de cîțiva ani ca restaurator și grafician la Muzeul Județean din Tîrgu Mureș. Între 2006 şi 2007 a urmat cursuri de teatru, film și artă în Statele Unite.  Val și Cetatea Sufletelor este prima poveste pe care a scris-o și a ilustrat-o.

***

4ela 1 jpg jpeg

Ela. Thurr. Puterea poveştilor

― Oceanul este un tărîm uriaş şi misterios, dragii mei. Primejdiile pîndesc la fiecare pas şi  lumina soarelui nu răzbate decît la mică adîncime. E drept că în afund sînt nenumărate şi uimitoare frumuseţi, dar trebuie să aveţi mare grijă pe unde mergeţi.

Malila şi Val şedeau pe stînca cenuşiu-gălbuie aflată în mijlocul oceanului şi ascultau atenţi.

Pentru cineva care s-ar fi nimerit acolo din întîmplare, scena ar fi părut stranie, deoarece vocea care vorbea părea să nu vină de nicăieri. Şi totuşi ea răsuna limpede, cînd spartă şi bubuitoare ca un val lovind un perete de granit, cînd moale şi şoptită ca spuma alunecînd pe alge.

Era glasul Stîncii Galbene.

― Eu mă aflu la mijloc între cele trei tărîmuri: al apei, al uscatului şi al cerului. Viaţa mea este frumoasă şi grea. Am puteri pe care le-am adunat, vreme de mii de ani, de la forţele naturii, şi ştiu mai multe despre lumea aceasta decît orice învăţat şi decît orice înţelept. Cu toate acestea,

nu ştiu drumul spre Cetatea Sufletelor. Am să vă ajut să ajungeţi la caracatiţa vindecătoare Elacaravolturna, din neamul zeităţilor care stăpîneau demult peste ape. Poate că ea va ști să vă arate încotro s-o apucaţi. Acum închideţi ochii şi nu-i deschideţi pînă nu vă spun eu.

Val şi Malila ascultară şi, încrezători, închiseră ochii.

După cîteva clipe simţiră un val de aer cald mîngîindu-le chipurile. Şoapte mărunte, ca o incantaţie ritmică, veneau dinspre stîncă.

― Gata, acum puteţi deschide ochii. Vraja pe care am făcut-o o să vă ajute să respiraţi sub apă  cîteva ore, dar nu mai mult. Caracatiţa locuieşte în apropiere, în partea aceea, rosti Stînca Galbenă și, suflînd către ape, croi o cărare vălurită. La ora asta primeşte bolnavi şi povestitori, aşa că s-ar putea să fie nevoie să aşteptaţi o vreme.

Cînd vă vine rîndul, salutaţi-o, vă rog, din partea mea.

Malila şi băieţelul mulţumiră, apoi, cu oarecare teamă şi întrebîndu-se în sinea lor despre ce bolnavi şi povestitori putea fi vorba, se lăsară să alunece în apă. Spre ma rea lor mirare, oceanul nu era atît de rece pe cît se aşteptaseră. O căldură plăcută îi învălui treptat, şi peste cîteva clipe îi năpădi o senzaţie de încredere şi de moleşeală.

„Poate din cauza vrăjii, îşi spuse Val. Poate pentru că acum nu mai sîntem nişte străini oarecare.“

Malila îl prinse pe copil de mînă şi, căutîndu-i aprobarea în privire, începu să coboare încet-încet, urmînd cărarea desenată de Stîncă. Se cufundară tot mai adînc și mai adînc, departe de lumină, printre pietre acoperite de vegetaţie stranie, printre bancuri de peşti coloraţi şi alge.

Și, cu toate că nu mai văzuseră unele ca acestea, simţeau că ajunseseră într-o lume demult cunoscută. Pînă și ochii li se obișnuiră cu verdele luminii din adîncuri, iar de respirat, respirau în voie, de parcă toată viaţa ar fi trăit sub apă. Nu după multă vreme, cei doi ajunseră la o deschidere largă, înconjurată de stînci şi năpădită de o vege taţie feerică, bogat colorată şi unduitoare. În mijlocul luminişului se deslușea, încă de departe, o forfotă de fiinţe care aşteptau nerăbdătoare să ajungă în dreptul Caracatiţei.

Aceasta stătea neclintită, cu ochii închişi, şi părea că doarme. Pe fiecare ventuză de pe fiecare tentacul se găseau peşti, scoici, sirene, inflorescenţe de corali, pisici-de-mare, alge, sepii, ţestoase şi nenumărate alte creaturi despre care Val nici măcar nu auzise şi nici nu era sigur că puteau exista cu adevărat. Dinspre Elacaravolturna răzbătea un amalgam de şoapte de neînţeles, chicote, hohote de rîs sau suspine, vorbe tăioase sau drăgăstoase, toate rostite, după cum se părea, într-o infinitate de limbi subacvatice.

Cei doi se aşezară în rînd cu ceilalţi, iar băiatul, cu rios, întrebă un peşte gras de culoare albastră din apropiere:

― Nu vă supăraţi, ne puteţi spune şi nouă ce se întîmplă?

Peştele deschise o gură rotundă şi păru să ofteze. Îi privi pe Malila şi pe Val, apoi rosti cu voce ostenită:

― Aşadar nu sînteţi de pe tărîmul nostru. Veniţi de pe pămînt, aşa-i?

Rostise cuvîntul „pămînt“ cu un amestec de veneraţie şi teamă.

― Da, de-acolo venim. Avem nevoie de ajutorul şi îndrumarea Caracatiţei. Căutăm o cetate îndepărtată, despre care nimeni nu ştie cu siguranţă unde se află.

Poate că Eliraba... Elaraba... Elacarafi... se poticni Val ruşinat.

― Elacaravolturna, sări peştele albastru. Dar toată lumea îi spune Ela. Da, s-ar putea să ştie ceea ce vă interesează, dar s-ar putea de asemenea să se supere că veniţi la ea cu o astfel de rugăminte. Nu cu asta se ocupă ea de şapte sute de ani.

― Ni s-a spus că este o caracatiţă vindecătoare. E adevărat?

― E adevărat. Totuşi, să nu credeţi că e vorba de medicina obişnuită. Ce face ea nu seamănă cu nimic din ce se întîmplă în ape sau pe uscat în lumea vindecătorilor.

Singurul leac folosit de Ela sînt poveştile.

― Poveştile? căscă Val ochii plin de neîncredere.

― Vieţuitoarele din adîncurile oceanului se îmbolnăvesc ca şi cele aflate sus la voi, pe pămînt. Se întîmplă ca unii peşti să își piardă cîte-o culoare sau să își rupă din nebăgare de seamă cîte-o aripioară; alţii se luptă între ei cît e ziua de lungă şi îşi sfîşie solzii ori îşi sparg dinţii, iar alţii sînt răniţi la vînătoare. Cîteodată, căluţii-de-mare tineri și nărăvaşi se lovesc de stînci din prea mare grabă, iar sirenelor li se întîmplă adesea să-şi prindă pletele lungi în capcanele coralilor sau în rădăcini şi ramuri încîlcite. Ca peste tot, vietăţile de aici suferă uneori de dureri felurite, fac vînătăi sau răcesc. Boala se găseşte pretutindeni. Şi cînd unul dintre noi se îmbolnăveşte, dă fuga la Ela, se aşază pe una din ventuze şi ascultă o poveste. Pe măsură ce cuvintele poveştii se rînduiesc, rana începe să se închidă, vînătaia dispare, ari pioara creşte la loc, solzii se refac, durerile se risipesc şi aşa mai departe. Însă nu doar boli de felul ăsta vindecă Ela. Acestea sînt pentru ea o nimica toată. Ea se-ngrijeşte mai ales de suferinţe ale sufletului.

Malila şi Val se priviră uimiţi. Deşi băiatul era prea mic ca să aibă habar despre ce e vorba, bănuia că dorul de bunicul lui ar fi putut fi una dintre acele suferinţe de care pomenise peştele albastru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

filmari documentar animale Alexandra Manda foto arhiva personala (2) jpeg
Documentarul unei tinere românce foarte talentate, selectat la două festivaluri importante în SUA și Asia
O tânără din Pitești realizează de câțiva ani documentare impresionante ce sunt premiate la festivaluri importante din Europa și America. Iar cel mai recent documentar a fost deja selectat la două festivaluri internaționale în San Francisco și Coreea de Sud.
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
Cum să mergi în vacanță cu copiii în 2025 la costuri acceptabile. „Prețurile au crescut extrem de mult în toată Europa””
O familie cu trei copii constată că în orice destinație populară pentru vacanțele de vară, Spania, Italia, Franța, Croația, un sejur la mare cu trei copii necesită „să-ți vinzi un rinichi” și cere sfaturi pe un grup de călătorii. Care au fost cele mai bune sfaturi.
casa pacific palisades profimedia (1) jpg
Cea mai scumpă vilă distrusă în incendiile din Los Angeles! A apărut într-un serial celebru
Cea mai scumpă casă din Pacific Palisades a fost distrusă în incendiile de vegetație din Los Angeles
calorii alcool shutterstock jpg
Riscurile consumului de alcoolul la vârsta de 35-50 de ani sunt mult mai severe. Femeile sunt cele mai afectate
Medicii atenționează că, pe măsură ce îmbătrânim, consumul de alcool poate aduce riscuri majore pentru sănătate, inclusiv probleme cardiace, hepatice și un risc mai mare de accident vascular. Corpul devine mai sensibil.
test cancer prostata jpg
Care este principala cauză pentru care tot mai mulți oameni se îmbolnăvesc de cancer. Studiu îngrijorător
Oamenii de știință au făcut un studiu care a scos la iveală principalele cauze ale cancerului. Se pare că nu este vorba despre dieta alimentară, stilul de viață sau transmiterea ereditară.
asistati-social saracie lenesi.jpg
România, țara asistaților social. Aproape 15.000 de beneficiari de ajutoare sociale au refuzat anul trecut să muncească sau să își caute loc de muncă
România continuă să fie o țară a asistaților social. Conform datelor prezentate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România au fost în 2024 nu mai puțin de 259.418 beneficiari ai venitului minim de incluziune, ce a înlocuit fostele ajutoare sociale.
Copii copil cu smartphone si tableta internet online FOTO Shutterstock
Cum să ținem copiii departe de smartphone-uri. 10 sfaturi esențiale de la experți
Specialiștii în parenting recomandă o revenire la metodele din anii '80 pentru a ajuta copiii să se deconecteze de la tehnologie. Oferă-le mai multă libertate, responsabilitate și, chiar și plictiseală, pentru a-i încuraja să se joace afară și să învețe prin jocuri independente.
shutterstock 2396993703 jpg
Bătălia globală pentru controlul regiunii arctice. Cum se poziționează Rusia, China și SUA
Pe măsură ce regiunea arctică suferă schimbări fără precedent din cauza modificărilor climatice , topirea gheții deschide o nouă frontieră masivă, deblocând un tezaur de resurse naturale neexploatate anterior și potențialul pentru noi rute comerciale și supremație regională.
gabi bota jpg
Scriitorul care a fost până la capătul lumii pe două roți pentru a promova cititul: „Azi vedem efectele lipsei lecturii” INTERVIU
„Suntem primii din Istoria Omenirii care au fost pe această insulă cu bicicletele”, a exclamat scriitorul clujean Gabriel Bota, la întoarcerea dintr-un drum de 40.000 de kilometri din Cluj și până la Capul Horn, cea mai sudică insulă din lume, al cărui scop a fost promovarea cititului.