Avanpremieră editorială: Stoner

20 noiembrie 2014
Avanpremieră editorială: Stoner jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din volumul Stoner de John Williams (traducător Ariadna Ponta), în curs de apariţie la Polirom, în colecţia „Esenţial“. Lansarea cărţii va avea loc sîmbătă, 22 noiembrie, la Gaudeamus, alături de invitaţii Virginia Costeschi, Cristian Teodorescu, Bedros Horasangian, Bogdan-Alexandru Stănescu.

***

Cei trei – Stoner, Masters și Finch – îşi luaseră obiceiul să se întîlnească vinerea după‑amiaza într‑o cîrciumă din centrul orașului, unde beau halbe mari de bere și stăteau de vorbă pînă la ore tîrzii din noapte. Cu toate că serile astea erau singurele sale distracţii sociale, Stoner se întreba adesea care este, de fapt, natura relației lor. Deși se înțelegeau destul de bine, nu deveniseră prieteni apropiați; nu‑și făceau confidențe și rareori se vedeau în afara întrunirilor de vineri.

Nici unul nu a adus vreodată în discuție relația dintre ei. Stoner știa că lui Gordon Finch nici nu‑i trecuse prin cap, dar bănuia că lui David Masters da. O dată, într‑o seară tîrziu, cînd stăteau la o masă din spate pierdută în semiîntunericul cîrciu­mii, Stoner și Masters vorbeau despre studii și despre cursurile pe care le predau pe tonul chinuit glumeț al oamenilor foarte serioși. Masters, care ținea în mîna ridicată, ca pe un glob de cristal, un ou fiert de la prînzul gratuit de la Universitate, a spus:

— Domnilor, voi v‑ați gîndit vreodată serios la adevărata natură a Universității? Domnule Stoner? Domnule Finch?

Cei doi au clătinat din cap, zîmbind.

— Pun pariu că nu. Stoner, de pildă, îmi imaginez că o vede ca pe un mare tezaur, ca pe o bibliotecă sau o casă de toleranță unde omul vine de bunăvoie și alege ceva ce îl întregește, unde toți muncesc pentru binele comun ca niște albinuțe în același stup. Adevărul, Binele, Frumosul. Sînt la o aruncătură de băţ; sînt în următoarea carte, cea pe care n‑ai citit‑o încă, sau în următorul raft, cel la care n‑ai ajuns. Dar o să ajungi și la el într‑o bună zi. Și atunci – cînd o să ajungi...

A mai privit oul cîteva momente, apoi a muşcat zdravăn din el și s‑a întors spre Stoner, mestecînd de zor și cu o lucire în ochii negri.

Stoner a zîmbit încurcat, iar Finch a început să rîdă zgo­motos, lovind cu palma în masă.

— Ți‑a zis‑o, Bill, ți‑a zis‑o, nu glumă.

Masters a mai mestecat o secundă și și‑a întors privirea spre Finch.

— Și tu, Finch? Tu ce părere ai? A ridicat mîna. O să zici că nu te‑ai gîndit la asta. Dar te‑ai gîndit. Sub toată cacealmaua și alura asta cordială a ta se învîrt rotițele unei minți necom­plicate. Pentru tine, instituția e un instrument al binelui – pen­tru lumea întreagă, desigur, și numai întîmplător și pentru tine. Un fel de leac spiritual pe care‑l administrezi în fiecare toamnă plozilor ca să‑i mai treci peste o iarnă; ești ca doctorul bătrîn și cumsecade care îi mîngîie blajin pe frunte și bagă onorariul în buzunar.

Finch a rîs din nou și a clătinat din cap.

— Pe cuvîntul meu, Dave, cînd te pornești...

Masters și‑a băgat și restul de ou în gură, a mestecat satis­făcut cîteva secunde și a luat un gît mare de bere.

— Dar vă înșelați amîndoi, a spus. E un sanatoriu sau – cum le zice acum? – o casă de odihnă pentru infirmi, bătrîni, nemulțumiți și alți incompetenţi. Uitați‑vă la noi trei – noi sîntem Universitatea. Cine nu ne cunoaște nu și‑ar da seama că avem atîtea în comun, dar noi știm, nu‑i așa? Știm foarte bine.

Finch rîdea.

— Și ce anume știm, Dave?

Prins și el de propriile lui argumente, Masters s‑a aplecat peste masă, concentrat. — Să vorbim mai întîi despre tine, Finch. Cu toată gentilețea, aș spune că tu ești incompetentul. Cum știi și tu foarte bine, nu ești teribil de deștept – cu toate că nu e vorba numai despre asta.

— Ia vezi, a spus Finch, încă rîzînd.

— Dar ești suficient de deștept – și doar atît cît trebuie – ca să înțelegi ce s‑ar alege de tine în afara Universității. Ești croit pentru eșec și o știi bine. Deși ești în stare să fii ticălos, nu ești atît de lipsit de suflet încît să fii şi consecvent în ticăloşia ta. Deși nu ești chiar cel mai cinstit om pe care‑l știu, nu ești nici eroic în necinstea ta. Pe de o parte, ești în stare să muncești, dar ești și leneș, îndeajuns cît să nu fii capabil să muncești din greu, cum ar vrea lumea de la tine. Pe de altă parte, nu ești atît de leneș încît să nu poți lăsa impresia că ești important. Și nu ești nici norocos – nu cu adevărat. Nu ești înconjurat de nici o aură și ai mereu o expresie dezorientată. În lumea largă ai fi mereu la un pas de succes, iar eșecul te‑ar distruge. Așa că ești ales, selectat; providența, înzestrată cu un simț al umorului care m‑a amuzat întotdeauna, te‑a smuls din ghearele lumii și te‑a așezat în siguranță aici, între frații tăi.

Zîmbind în continuare cu o prefăcută răutate, s‑a întors către Stoner:

— Nu scapi nici tu, prietene. Nici vorbă. Cine ești tu? Un simplu fiu al pămîntului, așa cum pretinzi? O, nu. Ești și tu un infirm – tu ești visătorul, nebunul într‑o lume mai nebună decît el, tu ești Don Quijote al nostru din Vestul Mijlociu fără un Sancho, care zburdă sub cerul albastru. Tu ești suficient de deștept – oricum mai deștept decît amicul nostru comun. Dar tu ești atins, suferi de eterna infirmitate. Tu crezi că e ceva aici, ceva de descoperit. Ei bine, în lumea largă o să te dumireşti foarte repede. Și tu ești croit pentru eșec; nu că te‑ai lupta tu cu lumea. Ai lăsa‑o să te mestece și să te scuipe și ai zăcea acolo, pe jos, întrebîndu‑te ce n‑ai făcut bine. Pentru că te‑ai aștepta mereu ca lumea să fie ceva ce nu e, ceva ce n‑are nici o dorință din lemn. N‑ai fi în stare s‑o înfrunți și oricum nu te‑ai putea pune cu ea; pentru că ești prea slab și în același timp prea puternic. Și n‑ai unde să te duci în lumea asta.

— Dar tu? a întrebat Finch. Tu cum ești?

— O, a spus Masters, lăsîndu‑se pe spate. Sînt ca voi. Mai rău, de fapt. Sînt prea deștept pentru lumea asta și nu m‑aș feri s‑o spun în gura mare; e o boală pentru care nu există leac. Așa că trebuie să fiu închis undeva unde mă pot comporta irespon­sabil în siguranță, unde să nu pot să fac rău. S‑a aplecat iarăși spre ei și le‑a zîmbit. „Sîntem toţi ca sărmanul Tom şi tremu­răm de frig.“ 

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Regina Letizia, în centrul unui scandal amoros. Fostul cumnat pretinde că a avut o relație cu ea
Un scandal amoros zdruncină liniștea familiei regale spaniole, iar protagoniști sunt regina Letizia și fostul său cumnat Jaime Del Burgo, care susține că a trăit o poveste de dragoste cu soția regelui Felipe al VI-lea, relatează Wionnews.com.
image
Activist civic, sperietoarea polițiștilor somnoroși. Îi filmează dormind în post VIDEO
Mai mulți polițiști au fost surprinși în timp ce dormeau în post, de către un activist civic din Buzău, care cutreieră țara. La Suceava sau Covasna, câțiva oameni ai legii au fost filmați în timp își făceau siesta chiar în timpului programului de lucru.
image
Hagi, afaceri de Dosarele X: Culisele unor mutări demne de zona crepusculară a fotbalului ANALIZĂ
Managerul Farului a dat o veritabilă lovitură financiară, transferându-l pe Enes Sali (17 ani) la FC Dallas în Major League Soccer. Mutarea lungește lista unor plecări spectaculoase, pe sume mari, cu fotbaliști supraevaluați, ca să păstrăm o exprimare elegantă.

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.