Avanpremieră editorială: Scena modernă

18 decembrie 2014
Avanpremieră editorială: Scena modernă jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din cel mai recent volum al criticului George Banu, Scena modernă. Mitologii şi miniaturi, traducere de Vlad Russo, Editura Nemira.

Spectator european, spectator implicat, George Banu propune o privire poetică asupra scenei moderne, ale cărei „mitologii“ le sesizează și le degajează. Cartea lui expune aceste cristalizări pasagere ale spectacolului contemporan grație unor „miniaturi“ care, reunite aici, îi revelă originalitatea. Nu o panoramă neutră, văzută din „perspectiva păsării“, ci un tablou personal, pornind de la „privirea de aproape“ pe care autorul o adoptă și o cultivă. „Scena goală“ și „Agresiunea urîtului“, „Zăpada“ și „Publicul pe scenă“, „Muzica live“ și „Obiectele multiplicate“… iată cîteva dintre crochiurile reunite acum. Scena modernă. Miniaturi şi mitologii invită la un voiaj unic, cu George Banu în postura de ghid care ne orientează în „multiplicitatea“ spectacolului actual, ai cărui martori sîntem. „O multiplicitate extremă nu e însă contrariul unui haos“, spunea Nietzsche, iar cartea de față o confirmă.

Miniaturi teoretice sau cojile teatrului

La capătul călătoriilor sale de fiu rătăcitor fără tată, pe drumul de întoarcere, Peer Gynt îşi prefiră viaţa aşa cum descojeşti o ceapă. Iar cojile marchează, fiecare, întîmplările prin care a trecut, succesele şi eşecurile, reconstituie zigzagul unei vieţi fără busolă. Privită de aproape, fiecare întîmplare are semnificaţia ei, fiecare afirmă adevărul, dar oare, luate laolaltă, formează ele un tot? Nu. Răspunsul priveşte întreaga dramă, iar constatarea eşecului atrage după sine concluzia ultimă: Peer a ratat miezul, şi-a ratat centrul fiinţei şi, neajungînd la el, trebuie să se reconstruiască din temelii… Desigur, pedeapsa pe care o primeşte îi pecetluieşte înfrîngerea, dar să însemne asta oare că isprăvile săvîrşite şi satisfacţiile încercate trebuie negate? Trebuie oare deplînse clipele trăite în numele eşecului final la care duce prefirarea lor văduvită de orientare? Tot enumerînd cojile, Peer face bilanţul drumului parcurs – el a crezut în înţelepciunea chineză potrivit căreia „drumul e făcut din paşi“, dar descoperă în acelaşi timp că i-a scăpat calea, singura care conduce la esenţă – atîta doar că puţini sînt cei care o găsesc. Peer a încercat fără succes. Trebuie oare să-l devalorizăm în numele acestei înfrîngeri ce poate să ofere garanţii celor care, din prudenţă, n-au îndrăznit călătoria? Peer s-a rătăcit, dar n-a abandonat lupta. O confirmă mormanul de coji ce-i alcătuiesc viaţa. A trăit, poate, fără un sens ultim, dar celebrînd clipele asumate din plin, una după alta. Chiar lipsită de o arhitectură, viaţa lui e o sumă bogată de angajamente, de întîmplări, de rătăciri. Dacă n-a reuşit să-i dea un sens, a trăit, în schimb, febra intensităţii mereu reînnoite. I-a lipsit ţinta ultimă, s-a uitat pe sine în prezent. Peer nu e un constructor, e un cheltuitor: două logici care se opun, ireductibile.

„Cojile“ reunite în acest volum aduc aminte de Peer Gynt şi de ceapa lui. Fiecare trimite la o uşă deschisă, la o întrebare, la o îndoială, fără să parvină, totuşi, la un rezultat ultim, la acea lumină finală care atrage după sine oprirea timpului şi triumful asupra lui Mefisto. Dar, reluînd o memorabilă formulare a lui Brook, de cîte ori n-au încetat să se mişte arătătoarele ornicului vieţii pe durata unui spectacol sau în uimirea produsă de o experienţă teatrală? „Coji“ succesive care au oferit, de fiecare dată, iluzia atingerii, provizorii, a „miezului“, doar pentru a-şi constata apoi eşecul… Ca să evite o atare decepţie, după ce a văzut Mutter Courage, Barthes a încetat să mai meargă la teatru: îşi întîlnise visul cel mai tainic. Dacă spectatorii animaţi de o asemenea intransigenţă nu sînt prea mulţi, alţii, exigenţi totuşi, caută spectacolele sau aventurile ce pot să le cristalizeze aşteptările, să se convertească în evenimente biografice. Ei reînvie periodic dorinţa de teatru şi invită la continuarea drumului. Rămînînd mai departe artă, spectacolul capătă atunci sensul unui reper, convertindu-se într-o experienţă singulară. Experienţă bastardă şi fecundă, în care bucuria propriu-zis teatrală oferită de scenă se amestecă apoi cu informaţiile concrete furnizate: Teatrul are de-a face cu viaţa în societate şi cu timpul său, de care nu poate fi disociat… de aceea fiecare spectacol unic, exemplar, se constituie în „coajă“ a acestui eu al artei care este eul unui spectator pe termen lung. Iată de ce îmi place să spun, parafrazîndu-l pe Prospero, că „sînt alcătuit din materia spectacolelor pe care le-am văzut“, dar şi că aceste spectacole alcătuiesc totodată „biblioteca mea interioară“, construită potrivit principiilor unui amator entuziast şi dezordonat. O bibliotecă interioară ce seamănă cu un cabinet de curiozităţi.

Şi tocmai de la consultarea acestei biblioteci disparate a pornit exerciţiul miniaturilor pe care le propun aici. Miniatura se defineşte prin precizia trăsăturii de penel şi prin reducerea cîmpului, echivalentul de demult al gros-planului actual. Ea nu ţine însă de fragment, cu deschiderea pe care acesta o comportă şi cu fractura pe care o implică. Nu! Miniatura concentrează şi face vizibil – uneori microscopic, e drept – un peisaj sau un chip. În cazul ei, alegerea are un rol decisiv, consecinţă a unei dorinţe de focalizare care implică privirea de aproape. Miniatura este un strop de real… izolat şi, în acelaşi timp, reprezentativ pentru mizele sale. De-a lungul timpului, dorinţa-mi de a consulta anumite protocoale ale teatrului – orarul reprezentaţiilor sau felul în care au fost primite – s-a manifestat în virtutea constanţei pe care o dezvăluie şi a descoperirii variaţiilor discrete de la o ţară la alta, de la o epocă la alta. Protocolul rămîne indispensabil, dar nicidecum imuabil, el este afectat de societăţile unde are loc, ca şi de spiritul timpului. Surprinderea efectelor lor nu e lipsită de interes.

Miniaturile de faţă revelează anumite „mitologii“ ale scenei contemporane identificabile la un moment dat, sigilii ale prezentului care, dincolo de marile opţiuni teoretice, revin de la un spectacol la altul, se detaşează ca simptome ale unei epoci, dispărînd apoi. Scopul secret constă nu în întocmirea unei panorame sau a unui catalog, ci în sesizarea şi identificarea reperelor de orientare, noduri în jurul cărora se organizează peisajul teatral al unei epoci. Unele frapează prin pregnanţa lor care frizează stereotipia, altele rămîn mai ascunse, şi pe ele merită să le captăm, să le discernem, să le observăm. Pentru aceasta, trebuie neapărat să recurgem la „biblioteca interioară“, alcătuită din spectacolele văzute aici sau aiurea, la cunoaşterea lor directă, singura în măsură să surprindă instalarea unei recurenţe, constituirea unei „figuri“ înscrise în chiar miezul unei reprezentaţii. În acest fel se detaşează constante care depun mărturie despre o reverberaţie generală ce atestă impactul prezentului. Această bibliotecă îi leagă, mai mult sau mai puţin explicit, pe artiştii aflaţi în căutarea fie a unor înrudiri, fie a unor poziţii polemice.

Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali

Adevarul.ro

Spovedanie foto Ziarul Lumina jpg
Preotul, „dresor” de oameni. Cum ajung vedetele în sutană de la spovedanie la abuz sexual
Cazul preotului Visarion Alexa acuzat de abuz sexual a iscat multe discuții despre rolul duhovnicului și cât de apropiat poate ajunge de cel care i se spovedește. Un psihoterapeut renumit explică mecanismul prin care preoți-vedetă transformă relația într-una de „prietenie”, calea sigură spre abuz.
Nord Stream FOTO EPA EFE jpg
Scurgerile de gaze din Marea Baltică: Rusia acuză SUA și cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU
Rusia va cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema scurgerilor de gaze detectate din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, după ce i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să spună dacă Statele Unite sunt la originea acestui „sabotaj”.
Referendum in zonele ocupate de rusi in Ucraina FOTO Profimedia (4) jpg
Rusia a organizat referendumuri ilegale în Ucraina. Ce urmează?
Autoritățile proruse din autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk și cele de ocupație din regiunile Herson și Zaporojie au organizat, timp de cinci zile, așa-zise referendumuri de alipire la Rusia respinse atât de Ucraina, cât și de comunitatea internațională.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.