Avanpremieră editorială: Scena modernă

18 decembrie 2014
Avanpremieră editorială: Scena modernă jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din cel mai recent volum al criticului George Banu, Scena modernă. Mitologii şi miniaturi, traducere de Vlad Russo, Editura Nemira.

Spectator european, spectator implicat, George Banu propune o privire poetică asupra scenei moderne, ale cărei „mitologii“ le sesizează și le degajează. Cartea lui expune aceste cristalizări pasagere ale spectacolului contemporan grație unor „miniaturi“ care, reunite aici, îi revelă originalitatea. Nu o panoramă neutră, văzută din „perspectiva păsării“, ci un tablou personal, pornind de la „privirea de aproape“ pe care autorul o adoptă și o cultivă. „Scena goală“ și „Agresiunea urîtului“, „Zăpada“ și „Publicul pe scenă“, „Muzica live“ și „Obiectele multiplicate“… iată cîteva dintre crochiurile reunite acum. Scena modernă. Miniaturi şi mitologii invită la un voiaj unic, cu George Banu în postura de ghid care ne orientează în „multiplicitatea“ spectacolului actual, ai cărui martori sîntem. „O multiplicitate extremă nu e însă contrariul unui haos“, spunea Nietzsche, iar cartea de față o confirmă.

Miniaturi teoretice sau cojile teatrului

La capătul călătoriilor sale de fiu rătăcitor fără tată, pe drumul de întoarcere, Peer Gynt îşi prefiră viaţa aşa cum descojeşti o ceapă. Iar cojile marchează, fiecare, întîmplările prin care a trecut, succesele şi eşecurile, reconstituie zigzagul unei vieţi fără busolă. Privită de aproape, fiecare întîmplare are semnificaţia ei, fiecare afirmă adevărul, dar oare, luate laolaltă, formează ele un tot? Nu. Răspunsul priveşte întreaga dramă, iar constatarea eşecului atrage după sine concluzia ultimă: Peer a ratat miezul, şi-a ratat centrul fiinţei şi, neajungînd la el, trebuie să se reconstruiască din temelii… Desigur, pedeapsa pe care o primeşte îi pecetluieşte înfrîngerea, dar să însemne asta oare că isprăvile săvîrşite şi satisfacţiile încercate trebuie negate? Trebuie oare deplînse clipele trăite în numele eşecului final la care duce prefirarea lor văduvită de orientare? Tot enumerînd cojile, Peer face bilanţul drumului parcurs – el a crezut în înţelepciunea chineză potrivit căreia „drumul e făcut din paşi“, dar descoperă în acelaşi timp că i-a scăpat calea, singura care conduce la esenţă – atîta doar că puţini sînt cei care o găsesc. Peer a încercat fără succes. Trebuie oare să-l devalorizăm în numele acestei înfrîngeri ce poate să ofere garanţii celor care, din prudenţă, n-au îndrăznit călătoria? Peer s-a rătăcit, dar n-a abandonat lupta. O confirmă mormanul de coji ce-i alcătuiesc viaţa. A trăit, poate, fără un sens ultim, dar celebrînd clipele asumate din plin, una după alta. Chiar lipsită de o arhitectură, viaţa lui e o sumă bogată de angajamente, de întîmplări, de rătăciri. Dacă n-a reuşit să-i dea un sens, a trăit, în schimb, febra intensităţii mereu reînnoite. I-a lipsit ţinta ultimă, s-a uitat pe sine în prezent. Peer nu e un constructor, e un cheltuitor: două logici care se opun, ireductibile.

„Cojile“ reunite în acest volum aduc aminte de Peer Gynt şi de ceapa lui. Fiecare trimite la o uşă deschisă, la o întrebare, la o îndoială, fără să parvină, totuşi, la un rezultat ultim, la acea lumină finală care atrage după sine oprirea timpului şi triumful asupra lui Mefisto. Dar, reluînd o memorabilă formulare a lui Brook, de cîte ori n-au încetat să se mişte arătătoarele ornicului vieţii pe durata unui spectacol sau în uimirea produsă de o experienţă teatrală? „Coji“ succesive care au oferit, de fiecare dată, iluzia atingerii, provizorii, a „miezului“, doar pentru a-şi constata apoi eşecul… Ca să evite o atare decepţie, după ce a văzut Mutter Courage, Barthes a încetat să mai meargă la teatru: îşi întîlnise visul cel mai tainic. Dacă spectatorii animaţi de o asemenea intransigenţă nu sînt prea mulţi, alţii, exigenţi totuşi, caută spectacolele sau aventurile ce pot să le cristalizeze aşteptările, să se convertească în evenimente biografice. Ei reînvie periodic dorinţa de teatru şi invită la continuarea drumului. Rămînînd mai departe artă, spectacolul capătă atunci sensul unui reper, convertindu-se într-o experienţă singulară. Experienţă bastardă şi fecundă, în care bucuria propriu-zis teatrală oferită de scenă se amestecă apoi cu informaţiile concrete furnizate: Teatrul are de-a face cu viaţa în societate şi cu timpul său, de care nu poate fi disociat… de aceea fiecare spectacol unic, exemplar, se constituie în „coajă“ a acestui eu al artei care este eul unui spectator pe termen lung. Iată de ce îmi place să spun, parafrazîndu-l pe Prospero, că „sînt alcătuit din materia spectacolelor pe care le-am văzut“, dar şi că aceste spectacole alcătuiesc totodată „biblioteca mea interioară“, construită potrivit principiilor unui amator entuziast şi dezordonat. O bibliotecă interioară ce seamănă cu un cabinet de curiozităţi.

Şi tocmai de la consultarea acestei biblioteci disparate a pornit exerciţiul miniaturilor pe care le propun aici. Miniatura se defineşte prin precizia trăsăturii de penel şi prin reducerea cîmpului, echivalentul de demult al gros-planului actual. Ea nu ţine însă de fragment, cu deschiderea pe care acesta o comportă şi cu fractura pe care o implică. Nu! Miniatura concentrează şi face vizibil – uneori microscopic, e drept – un peisaj sau un chip. În cazul ei, alegerea are un rol decisiv, consecinţă a unei dorinţe de focalizare care implică privirea de aproape. Miniatura este un strop de real… izolat şi, în acelaşi timp, reprezentativ pentru mizele sale. De-a lungul timpului, dorinţa-mi de a consulta anumite protocoale ale teatrului – orarul reprezentaţiilor sau felul în care au fost primite – s-a manifestat în virtutea constanţei pe care o dezvăluie şi a descoperirii variaţiilor discrete de la o ţară la alta, de la o epocă la alta. Protocolul rămîne indispensabil, dar nicidecum imuabil, el este afectat de societăţile unde are loc, ca şi de spiritul timpului. Surprinderea efectelor lor nu e lipsită de interes.

Miniaturile de faţă revelează anumite „mitologii“ ale scenei contemporane identificabile la un moment dat, sigilii ale prezentului care, dincolo de marile opţiuni teoretice, revin de la un spectacol la altul, se detaşează ca simptome ale unei epoci, dispărînd apoi. Scopul secret constă nu în întocmirea unei panorame sau a unui catalog, ci în sesizarea şi identificarea reperelor de orientare, noduri în jurul cărora se organizează peisajul teatral al unei epoci. Unele frapează prin pregnanţa lor care frizează stereotipia, altele rămîn mai ascunse, şi pe ele merită să le captăm, să le discernem, să le observăm. Pentru aceasta, trebuie neapărat să recurgem la „biblioteca interioară“, alcătuită din spectacolele văzute aici sau aiurea, la cunoaşterea lor directă, singura în măsură să surprindă instalarea unei recurenţe, constituirea unei „figuri“ înscrise în chiar miezul unei reprezentaţii. În acest fel se detaşează constante care depun mărturie despre o reverberaţie generală ce atestă impactul prezentului. Această bibliotecă îi leagă, mai mult sau mai puţin explicit, pe artiştii aflaţi în căutarea fie a unor înrudiri, fie a unor poziţii polemice.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

felix baumgartner instagram webp
Mister deslușit. S-a aflat cine este femeia cu care Felix Baumgartner a petrecut cu 4 zile înainte să moară
Iubitul Mihaelei Rădulescu s-a prăbușit în timpul unui zbor cu motoparapanta.
Nicușor Dan și familia sa au fost primiți la Salzburg Foto Președintele României jpg
„Un adevărat motor de relansare economică în regiune”. Ce aduce reconcilierea relațiilor dintre România și Austria după VETO-ul Schengen
În spatele vizitei efectuate de președintele Nicușor Dan în Austria, alături de familie, sunt interese strategice ale celor douǎ state, punctează analiștii consultați de Adevǎrul.
Viktor Orban FOTO Inquam Photos / Tudor Pană
Viktor Orban a folosit „o practică de manual” în noul său discurs de la Tușnad: „Urmărește câteva proiecte strategice cu Bucureștiul"
Liderul Guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, a adoptat anul acesta un discurs mai „soft”, însă nu a omis să își atingă obiectivele și a făcut lucrul acesta „ca la carte”, explică specialiștii.
david popovici jo fb2 jpg
Dragos Pătraru. Sursa: Facebook
Câte mese trebuie să avem, de fapt, într-o zi? Dragoș Pătraru: „E greu și din două mese”
Așa cum ne-a obișnuit deja, jurnalistul Dragoș Pătraru revine cu informații utile despre alimentație și sănătate. Recent, acesta a abordat un subiect intens dezbătut, legat de numărul de mese pe care o persoană ar trebui să le aibă într-o zi.
Emmanuel Macron FOTO Profimedia
Mizele deciziei prin care Franța a recunoscut Palestina și de ce România nu are o poziție fermă. Analist: „Exista o decizie pe care azi România o nuanțează"
Decizia Franței de recunoaștere a statului palestinian are la bază mai multe motive ce țin de pozitionarea țării la nivel global. Din aceleași motive, România trebuie sǎ păstreze un ton neutru, potrivit experților.
pictura maica domnului aripi jpg
Postul Adormirii Maicii Domnului începe cu o zi mai devreme în 2025. Regulile de care credincioșii țin cont în această perioadă
Postul Adormirii Maicii Domnului se numără printre cele mai importante sărbători românești. Și cum acest eveniment creștin se apropie, iată câteva lucruri importante de care credincioșii trebuie să țină cont.
Biarezina  Бярэзіна (V  Adam, 1801 50) jpg
De ce a fost Rusia imposibil de cucerit de-a lungul istoriei. Secretele invincibilității rusești în fața oricărei armate
Rusia s-a transformat într-un adevărat iad pentru toate armatele care au încercat să o cucerească. Nici cei mai geniali generali cu cele mai bune armate nu au reușit să invadeze cu succes această țară din Estul Europei. Specialiștii au găsit și secretul invicibilității rusești.
Schimb de focuri Cambodgia Thailanda 2 FOTO EPA EFE jpg
Conflictul reaprins între Thailanda și Cambodgia pune față în față doi adversari inegali. Cât de puternice sunt armatele lor
Conflictul izbucnit la granița dintre Thailanda și Cambodgia opune un aliat vechi și experimentat al Statelor Unite unei țări cu o forță armată relativ tânără, care are în schimb legături strânse cu China, relatează CNN.