Avanpremieră editorială: Pereţi subţiri

12 mai 2017
Avanpremieră editorială: Pereţi subţiri jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din volumul Pereţi subţiri de Ana Maria Sandu, în curs de apariţie la editura Polirom. Lansarea cărţii va avea loc duminică, 28 mai, la standul editurii Polirom din cadrul Salonului de carte Bookfest (Romexpo). Invitaţi: Simona Sora, Marius Chivu. Moderatoare: Eli Bădică. 

17 poveşti dintr-un bloc cu patru etaje din Bucureşti. Vieţile personajelor comunică prin pereţii subţiri. În această comunitate de locatari vechi şi noi, intimitatea devine fluidă. Destinele personajelor se intersectează, apartamentele au propriile istorii, cuplurile îşi trăiesc sub ochii celorlalţi ritualurile şi descompunerea. Dincolo de uşile închise e o lume în mic, cu bucuriile şi tristeţile ei infinitezimale.

Renovări 

„Ce priveghi reuşit!“, au zis toţi cei care au luat parte.

Felul în care Alexandra s‑a ocupat de fiecare detaliu ar fi trebuit răsplătit.

Întîi a făcut o curăţenie exemplară. A frecat şi‑a lustruit tot ce i‑a ieşit în cale. Sertarele le‑a golit şi a aruncat tone de mărunţişuri. Cutii de ceai, plicuri cu mirodenii care clociseră fluturi de molii, vase nefolosite puse claie peste grămadă, borcane şi pungi începute, în care mai rămăsese cîte un deget de făină, pesmet sau mălai. Mai avea şi nişte paste scorojite. Cam o mînă. S‑a uitat la ele, le‑a numărat, ar fi putut să le păstreze la o adică, dar a renunţat. Numai gîndul că le‑ar vedea cum fierb într‑o oală cu apă clocotită i‑a pîrjolit gîtul. Hainele le‑a pus în saci negri de plastic. Le‑a împăturit cu grijă, le‑a sortat pe culori şi pe anotimpuri. N‑au fost prea multe. Le‑a lăsat lîngă ghenă. Pînă spre seară, cineva se şi servise.

S‑a enervat puţin pentru că şi‑au luat ce le‑a trebuit, iar pe restul le‑au răscolit, lăsîndu‑le înşirate prin curtea blocului.

Cînd s‑a întors acasă, aproape că s‑a împiedicat de un crac de la perechea lui de blugi negri, care nu îi veniseră niciodată prea bine, dar pe care el îi cumpărase pentru că îl bătuse la cap. Mai zăceau pe jos şi două tricouri cam decolorate, în care el dormea. Înainte de a le arunca, încercase vreo două tipuri de detergent. Le‑a spălat la 90 de grade. Degeaba, tot n‑a reuşit să scoată mirosul lui din ele. Se simţea şi afară, chiar dacă devenise ceva mai sălciu decît şi‑l amintea. Cu mîna la nas, le‑a îndesat în tomberon. După ce a terminat cu dulapurile, în casă s‑a făcut prea mult loc.

„La ce ne‑au folosit toate troacele? Ce‑o fi fost în capetele noastre să tot cărăm obiecte care nu au făcut decît să adune praful şi să ne mănînce atîtea ore din viaţă cu alegerea lor, apoi cu plătitul, cu transportatul?“, s‑a întrebat ea învîrtindu‑se ca un titirez prin casă.

Tot n‑avea stare. Putea mai mult. A deschis frigiderul. Nu îi plăcuse niciodată să‑l cureţe. Dar se afla în acel moment din viaţă cînd putea să facă şi lucrurile care o scoteau din sărite.

Borcanele începute stăteau cuminţi pe rafturi. Nu luaseră mai mult de două‑trei linguri din fiecare. Urmele furculiţelor rînjeau încă în dulceaţa de la mama ei şi în muştarul iute de la Bunica. În pasta de roşii crescuse un strat consistent de mucegai. L‑a gustat. Nu era nici măcar scîrbos. Doar puţin înţepător. Din pachetul de unt mai rămăsese un cubuleţ. Gălbejit şi rînced. Dacă l‑ar fi şlefuit cu grijă, ar fi putut să obţină o bucată comestibilă, de mărimea unui diamant. Dar n‑avea chef să se complice. A făcut o pauză şi a verificat e‑mailul.

Îi scrisese Janina: „Ai cîştigat o Excursie împreună cu familia! Completează acum documentul ataşat pentru a ridica premiul şi hotărăşte acum destinaţia sau colectează cîştigul azi Cash!!!“. I‑au sclipit ochii. Nu mai fuseseră de mult într‑o vacanţă ca lumea. Poate venise timpul s‑o planifice pe ultima. A adus pe masa din bucătărie toate ghidurile de călătorie: Paris, Madrid, Berlin, Mexic, Lisabona, Roma. Le‑a întins printre borcane şi legături de pătrunjel uscate, cepe şi cartofi încolţiţi, sticle de vin sugrumate cu şerveţele, un triunghi de parmezan tare ca piatra. Le‑a deschis la întîmplare. Semnele puse de el, cu post‑it‑uri colorate, erau nemişcate. Fuseseră în toate locurile alea şi acum nu‑şi mai amintea unde le plăcuse cel mai mult. Şi unde puseseră tonele de poze pentru care au stat nemişcaţi ore întregi?

young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.